Portál:Gruzie/Archiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

říjen 2009[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Tbilisi je hlavní město Gruzie, nacházející se přímo uprostřed této země na řece Kura. Má 1,345 milionu obyvatel, do roku 1936 bylo také známé pod názvem Tiflis. Město bylo založeno gruzínským králem Vachtangem I Gorgasali (452-502) v 5. století; Oblast byla osídlená již dříve. Město obsadily mnohé říše, jako např. Arabové, Peršané a Seldžučtí Turci. Gruzíni město znovu ovládli až roku 1122. Král David IV sem poté přesunul své sídlo z Kutaisi a Tbilisi prohlásil za hlavní město Gruzie. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Socha Promethea

zajímavosti[editovat zdroj]

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Josif Vissarionovič Džugašvili (gruzínsky: იოსებ ჯუღაშვილი, rusky: zvuk Иосиф Виссарионович Джугашвили; 18. prosince 18785. března 1953), známý též jako Stalin (Сталин, česky Muž z ocele, tuto přezdívku mu vybral Lenin) nebo Koba (česky Vyznamenaný, přijal ji v mládí) byl sovětským diktátorem v letech 19271953. V 16 letech tak na její přání Stalin vstoupil do pravoslavného semináře. V té době vstoupil organizace sociálních demokratů Mesame dasi. Od roku 1900 byl hledán carskou policií jako nebezpečný levicový radikál a byl několikrát zatčen. Po bolševické revoluci je lidovým komisařem pro národnostní menšiny v Leninově vládě a po jeho smrti zaujmul v Sovětském svazu jeho místo. (Více...)


květen 2009[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Gruzínská demokratická republika (gruzínsky: საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკა, Sakartvelos Demokratiuli Respublika) je název prvního novodobého nezávislého státu Gruzie, který existoval v letech 19181921.

Gruzínská demokratická republika vznikla následkem událostí v roce 1917 v carském Rusku, jehož součástí byla Gruzie od počátku 18. století. Vyhlášena byla 26. května 1918 po tom, co se rozpadla krátce existující Zakavkazská federace. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Klášter Šavnabada

Zajímavosti[editovat zdroj]

  • …Poprvé byla Gruzie sjednocena ve 12. století?
  • Přípony gruzínských příjmení prozrazují původ (záp., vých. Gruzie apod.)
  • …V Gruzii se pěstuje čaj?
  • …Gruzie bývala před rozpadem SSSR jednou z nejbohatších SSR?

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Nikolaj (Nikoloz) Čcheidze (gruzínsky: ნიკოლოზ ჩხეიძე) (1864 - 13. června 1926) byl gruzínský politik a menševický revolucionář, který sehrál významnou roli během revolučních událostí v Rusku v letech 1917 a 1918. Stál u zrodu Zakavkazské federace a po jejím rozpadu v květnu 1918 se ujal funkce předsedy parlamentu nově vzniklé nezávislé Gruzie. Po obsazení Gruzie sovětskými vojsky byl nucen uprchnout do exilu ve Francii. (Více...)


březen 2009[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Gruzínské lari je zákonným platidlem kavkazského státu Gruzie. Jeho ISO 4217 kód GEL. Jedna setina lari se nazývá tetri. Slovo lari v gruzínštině znamená poklad nebo i majetek, tetri je historický název gruzínského platidla ze 13. století.
Na území Gruzie se nacházejí dvě proruské separatistické oblasti, které jsou de iure součástí Gruzie, ale prakticky gruzínská vláda nad těmito oblastmi kontrolu nemá. Abcházie a Jižní Osetie jako neoddělitelné části Gruzie mají z mezinárodního hlediska jako jediné platidlo gruzínské lari, ve skutečnosti se zde ale v každodenním platebním styku používá pouze ruský rubl. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Gruzínský parlament v Tbilisi.

zajímavosti[editovat zdroj]

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Zviad Gamsachurdia (gruzínsky: ზვიად გამსახურდია, 31. března 193931. prosince 1993) byl vědec, spisovatel a disident, který se stal po rozpadu SSSR prvním demokraticky zvoleným prezidentem Gruzie. (Více...)

leden 2009[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Moskevská dohoda (rusky: Московский договор, Moskovskij dogovor; gruzínsky: მოსკოვის ხელშეკრულება, moskovis chelšekruleba) je mírová dohoda, kterou uzavřelo sovětské Rusko (RSFSR) s Gruzínskou demokratickou republikou v Moskvě dne 7. května 1920. Rusové v této dohodě uznali nezávislost Gruzie a zavázali se na ni neútočit výměnou za to, že Gruzínci nebudou poskytovat útočiště nepřátelům sovětského Ruska.

Někteří gruzínští politici, například ministr zahraničí Jevgenij Gegečkori, byli zněním dohody, kterou jim Rusové předložili, znepokojeni. Viděli v ní narušení suverenity Gruzínské demokratické republiky a chtěli odmítnout ruské požadavky. Gruzínský premiér Noe Žordanija ale ve snaze dosáhnout mezinárodního uznání nezávislosti s ruskými požadavky souhlasil. Dohodu potom 7. května 1920 v Moskvě podepsal za Gruzii Grigol Uratadze a za Rusko Lev Karachan.(Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Znak gruzínského letectva

zajímavosti[editovat zdroj]

  • … Gruzie se v angličtině řekne stejně, jako americký stát Georgia?
  • … podle legendy byl zakladatelem Gruzie prapravnuk Noa?)
  • … území dnešní Gruzie je současně obýváno již od doby kamenné?
  • … nejvyšší gruzínská hora Šchara měří více než 5 tisíc metrů?

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Micheil Nikolozis dze Saakašvili, gruzínsky მიხეილ ნიკოლოზის ძე სააკაშვილი (* 21. prosince 1967, Tbilisi), je gruzínský politik a prezident a předseda strany Národní hnutí. Ve funkci nahradil 25. ledna 2004 dočasně zastupující hlavu státu Nino Burdžanadze. 25. listopadu 2007 odstoupil z funkce a byl nahrazen předsedkyní parlamentu Nino Burdžanadze. 5. ledna 2008 byl znovu zvolen prezidentem v předčasných volbách.

Za manželku má Sandru E. Roelofsovou, která je pochází z Nizozemska. Má také dva syny Eduarda a Nikoloza. Kromě jeho rodné gruzínštiny, mluví plynně anglicky, francouzsky, rusky a ukrajinsky. (Více...)

prosinec 2008[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Mccheta-Mtianetie (gruzínsky: მცხეთა-მთიანეთი; Mccheta Mtianeti) je gruzínský region (gruz. Mchare) nacházející se ve střední až severovýchodní části Gruzie, kde hraničí s Ruskem. Kraj se skládá z krajského města Mcchety s jeho okolím a horských oblastí Mtianetie. Region sousedí na západě s regionem Šida Kartli, na jihu s Kvemo Kartli a hlavním městem Tbilisi a na východě s Kachetií. Region se rozkládá na území o rozloze 6785 km², čímž zaujímá necelých 10 % rozlohy Gruzie. Podle údajů ze sčítání lidu z roku 2007 žije v kraji 124 100 obyvatel, z nichž většina (přes 90 % obyvatel) je gruzínské národnosti. Nejvýraznější národnostní menšiny v kraji jsou Oseti, Ázerbájdžánci, Rusové a Arméni. (Více...)


foto měsíce[editovat zdroj]

Georgian Airways

zajímavosti[editovat zdroj]

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Tamara Gruzínská (gruzínsky თამარი, 11601213) z rodu Bagrationi, byla královnou Gruzínského království v letech 11841213.

Období její vlády je celkově považováno za zlatý věk a královna Tamara si získala pověst schopné a významné vládkyně, přezdívané Král králů a královna královen. Za její vlády byl Gruzínským státem podroben každý sousední muslimský stát. Podobně jako ostatní středověcí panovníci, i královna Tamara hrála aktivní roli v podporování náboženství a kultury v zemi. Tamara sponzorovala výstavbu mnohých kostelů a klášterů, které spravovala Gruzínská ortodoxní a apoštolská církev. (Více...)

listopad 2008[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Gruzínské písmo (gruzínsky: ქართული დამწერლობა - Kartuli damcerloba) je hláskové písmo, které se v současné době užívá k zápisu gruzínského jazyka, některých dalších jihokavkazských jazyků (např. Mingrelština, Svanština a Lazština) a příležitostně i Osetštiny a Abcházštiny, které jinak využívají k zápisu upravenou cyrilici.

Gruzínský jazyk používal ve své historii tři druhy písma: Asomtavruli, Nuschuri a Mchedruli. Dnes se používá výhradně písmo mchedruli. Ostatní dvě písma se používala hlavně v náboženství. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Pohled na gruzínskou horu Šchara z jedné z vesnic Ušguli

zajímavosti[editovat zdroj]

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Merab Kostava (gruzínsky: მერაბ კოსტავა, 26. května 1939 - 13. října 1989) byl gruzínský disident, básník a muzikant. Byl jedním z vůdců národního hnutí v Gruzii. V roce 1974 spoluzakládal první oficiální organizaci na obranu lidských práv v Gruzii a v letech 1976 a 1977 se podílel na zřízení gruzínského Helsinského výboru. V roce 1975 se stal členem Amnesty International. V roce 1977 se aktivity těchto organizací dostaly do střetu s Brežněvovou vládou a Kostava byl zatčen a na 10 let uvězněn. Po svém propuštění pokračoval v činnostech na podporu lidských práv a svobod a zasazoval se o nezávislost Gruzie. Merab Kostava však nešťastně zemřel při autonehodě dne 13. října 1989. (Více...)

říjen 2008[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Invaze Rudé armády do Gruzie, neboli Sovětsko-gruzínská válka byl vojenský konflikt, který vedlo sovětské Rusko proti první nezávislé Gruzínské republice od 15. února do 17. března 1921. Cílem této kampaně bylo svržení gruzínské menševické vlády a nastolení komunistického režimu v zemi. Svou roli zde sehrála také snaha Rusů získat zpět území Zakavkazska, které ztratili kvůli rozpadu ruského impéria po roce 1917, a snaha gruzínských bolševiků dostat se k moci ve své domovině. Rusové invazi provedli navzdory uzavřené dohodě s gruzínskými menševiky z května 1920. Do konfliktu zasáhlo i sousední Turecko. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

Přístav v Batumi

zajímavosti[editovat zdroj]

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Sergej Kavtaradze (gruzínsky: სერგო ქავთარაძე, Sergo Kavtaradze; rusky: Сергей Иванович Кавтарадзе, Sergej Ivanovič Kavtaradze) (15. srpna 1885 - 17. října 1971) byl sovětský politik, novinář a diplomat, který ve dvacátých letech krátce působil v čele gruzínské vlády jako předseda rady lidových komisařů. Kavtaradzeho politické přesvědčení ostře kontrastovalo s jeho původem a osobním životem. Oženil se totiž se Sofií Vačnadzeovou, gruzínskou kněžnou, která byla vnučkou Marie Fjodorovny, matkou ruského cara Mikuláše II. Ve třicátých letech byl pronásledován pro svou podporu trockismu, ale Stalin mu jakožto svému příteli udělil milost. Kavtaradze byl tak jedním z mála bolševiků, kteří byli zatčeni během velké čistky a povedl se jim pak návrat do vysoké politiky. (Více...)

září 2008[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Mezinárodní uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie začalo 26. srpna 2008, když ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsal dekrety, jimiž Ruská federace uznává nezávislost Jižní Osetie a Abcházie a vyzývá další státy, aby ji následovaly. Většina reakcí byla negativní. Americký prezident George W. Bush vyzval Rusko, aby zvážilo své rozhodnutí. Prakticky celý západní svět uznání nezávislosti odsoudil, proti se postavila i Čína, která jako jediná z velmocí nesouhlasí jak s uznáním Kosova, tak Abcházie a Jižní Osetie. Naopak mluvčí teroristického hnutí Hamas ovládajícího Pásmo Gazy 26. srpna oznámil uznání nezávislosti těchto dvou separatistických oblastí. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

zajímavosti[editovat zdroj]

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Kaichosro Čolokašvili (Gruzínsky: ქაიხოსრო ჩოლოყაშვილი), lépe znám jako Kakuca (ქაქუცა) (14. července 188827. června 1930) byl gruzínský šlechtic a voják, který je považován za gruzínského národního hrdinu. Nejprve sloužil v ruské carské armádě, kde dosáhl hodnosti plukovníka, potom v letech 1918 - 1921 ve vojsku nezávislé Gruzie. Bojoval v 1. světové válce a po roce 1921 vedl guerillovou válku proti Bolševikům. Po neúspěšném Srpnovém povstání proti sovětské nadvládě v roce 1924 emigroval do Francie, kde zemřel na tuberkulózu. Jeho ostatky byly v roce 2005 exhumovány a převezeny do Tbilisi na hřbitov Mtacminda Panteon, kde leží ostatky významných Gruzínců. (Více...)

srpen 2008[editovat zdroj]

článek měsíce[editovat zdroj]

Válka v Jižní Osetii je válečný konflikt mezi Gruzií na jedné straně, a Jižní OsetiíRuskem na straně druhé, který začal v noci z 2. na 3. srpna 2008. Po těžkých bojích mezi gruzínskými armádními silami a jihoosetskými jednotkami, které se snaží o odtržení (secesi) gruzínské autonomní republiky Jižní Osetie. Ta, stejně jako Abcházie, v roce 1991 vyhlásila jednostranně nezávislost, která nebyla Gruzií ani jiným státem uznána. (Více...)

foto měsíce[editovat zdroj]

zajímavosti[editovat zdroj]

  • ... v Gruzii vzniklo slovo víno?
  • ... Stalin pocházel z Gruzie?
  • ... většinu obyvatel Gruzie tvoří křesťané?
  • ... v Gruzii do roku 1926 platilo právo šaría?

osobnost měsíce[editovat zdroj]

Noe Žordanija (Gruzínsky: ნოე ჟორდანია) (* 2. ledna 1868, Lančchuti, Gruzie – † 11. ledna 1953, Paříž) byl gruzínský novinář a politik. V době carského Ruska sehrál důležitou roli při formování sociálně demokratických revolučních hnutí a po vyhlášení nezávislosti Gruzie stál od 24. června 1918 do 24. března 1921 v čele gruzínské vlády. Když Rudá armáda dobyla Gruzii, Žordanija byl nucen emigrovat do Francie, kde se postavil do čela exilové vlády a vykonával tuto funkci až do své smrti. (Více...)