Evropská silnice E55

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní silnice E55
Mapa
Základní údaje
ZačátekHelsingborg (Švédsko)
KonecKalamata (Řecko)
Celková délka3 305 km
    v provozu:3 305 km
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
DánskoDánsko Dánsko
NěmeckoNěmecko Německo
ČeskoČesko Česko
RakouskoRakousko Rakousko
ItálieItálie Itálie
ŘeckoŘecko Řecko
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní silnice E55 je páteřní severojižní evropská silnice, mezinárodní trasa vedená střední a jižní Evropou. Vede od Baltského moře přes Čechy a Alpy, pak po západním (italském) pobřeží Jaderského moře a po východním (řeckém) pobřeží moře Jónského. Je dlouhá 3305 km, prochází sedmi (de facto šesti) státy a třemi hlavními městy. Na trase je třikrát přerušena a vedena po trajektu.

Při reformě číslování evropských silnic v 80. letech byl pod číslo E55 převeden také téměř 1600 km dlouhý úsek silnice E4 ve Švédsku; celková délka silnice tak měla být skoro 5000 km. Skandinávské země však již měly evropská čísla integrována do svého systému číslování (tyto silnice neměly žádné jiné „národní“ označení), takže výměna veškerého značení by byla extrémně nákladná a Švédsko (a také Norsko v případě silnice E6, která měla mít nově číslo E47) odmítlo změnu aplikovat. Silnice E4 a E6 tak nakonec dostaly výjimku a na švédském a norském území jim zůstalo původní označení.

Reálně není v terénu jako E55 označen ani oficiální začátek v Helsingborgu (čili Švédskem vede E55 pouze formálně) a značná část dánského úseku. Teprve od Køge, kde končí peáž se silnicí E20, je E55 označena (společně s E47).

Trasa[editovat | editovat zdroj]

ŠvédskoŠvédsko Švédsko

trajekt Švédsko Helsingborg – Dánsko Helsingør

DánskoDánsko Dánsko

trajekt Dánsko Gedser – Německo Rostock

NěmeckoNěmecko Německo

ČeskoČesko Česko

RakouskoRakousko Rakousko

ItálieItálie Itálie

trajekt Itálie Brindisi – Řecko Igumenica

ŘeckoŘecko Řecko

E55 v Česku[editovat | editovat zdroj]

V Česku patří E55 mezi páteřní silnice a velmi vytížené tranzitní trasy. V severním úseku z Německa k Praze je od roku 2017 vedena kompletně po dálnici D8. Prahu by trasa E55 měla objíždět po okružní dálnici D0, z níž je však dosud (2023) v provozu jen malá část a tranzit je veden převážně po městském okruhu a různých víceproudých přivaděčích – ulice Cínovecká, Kbelská, Vysočanská radiála, dále Štěrboholská radiála, Jižní spojka a Spořilovská spojka. V tomto druhém úseku je souběžně s E55 vedena i její sousední páteřní evropská silnice E65.

Jižní část české E55 z Prahy do Rakouska by výhledově měla vést po dálnici D3, z níž je dosud dokončen úsek z Mezna na okraj Českých Budějovic. Zbytek trasy je veden vesměs po státní silnici I/3, z Prahy do Mirošovic pak po dálnici D1 společně s E50 a E65. Blíže realizaci je úsek D3 z Budějovic na hranice s Rakouskem, který by měl být dokončen roku 2025. Trasování D3 na území Středočeského kraje, tedy mezi pražským okruhem (D0) a napojením u Mezna, je předmětem dlouhodobých sporů; momentálně (2023) je na rok 2027 plánováno teprve zahájení výstavby.

Alternativní spojení Praha–České Budějovice je po dálnici D4 a silnici I/20 přes Písek, které je jen o 10 km delší a v případě kolapsu na D1 nebo I/3 může být i rychlejší.

Mediální obraz[editovat | editovat zdroj]

„Silnice E55“ se v českém prostředí stala v 90. letech symbolem domácí prostituce. Ta se po pádu Železné opony a otevření hranic velmi rozšířila podél frekventovaných českých silničních tahů na hranice s Německem, a zejména takto proslul tehdejší úsek E55 (silnice I/8) z Teplic přes Dubí na hraniční přechod Cínovec.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Európska cesta 55 na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]