Evropská silnice E87

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evropská silnice E87
Mapa
Základní údaje
ZačátekOděsa
KonecAntalya
Celková délka2030 km
    v provozu:2 030 km
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina, MoldavskoMoldavsko Moldavsko, RumunskoRumunsko Rumunsko, BulharskoBulharsko Bulharsko, TureckoTurecko Turecko
Geodata (OSM)OSM, WMF
E87 poblíž Smyrny
E87 poblíž Smyrny
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní silnice E87 je evropská silnice, která vede z ukrajinské Oděsy podél rumunského a bulharského pobřeží Černého moře, a pak západním Tureckem podél egejského pobřeží a do středomořského přístavu Antalya. Vede pěti státy, z toho Moldavskem jen ve dvou velmi krátkých úsecích (7,5 a 2,5 km).

První z těchto úseků (přes Palancu) je předmětem sporu mezi Moldavskem a Ukrajinou, která je vlastníkem silnice, ale usiluje získat i dotyčné území. Alternativní trasou z Oděsy do Izmailu (a celé jižní části Oděské oblasti) je pouze silnice H-33 přes Ovidiopol a Bilhorod-Dnistrovskyj, která moldavské území míjí, kvůli obcházení Dněsterského limanu je ale asi o 20 km delší.

Na původní trase byla E87 dvakrát fyzicky přerušena – u Brăily (trajekt přes Dunaj) a u Çanakkale (trajekt přes Dardanely). Na obou těchto místech je již možné přejet po mostě – u Çanakkale po mostě 1915 Çanakkale (otevřen roku 2022) a u Brăily po Brăilském mostě (2023).

Okolo Dunaje vede trasa značnou oklikou přes rumunská města Galați a Brăila, kde se od roku 2023 nachází nejbližší most. Je možné cestu zkrátit o více než 100 km využitím přívozu z ukrajinské Orlivky do rumunské Isaccei.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

UkrajinaUkrajina Ukrajina

MoldavskoMoldavsko Moldavsko

UkrajinaUkrajina Ukrajina

MoldavskoMoldavsko Moldavsko

RumunskoRumunsko Rumunsko

BulharskoBulharsko Bulharsko

TureckoTurecko Turecko

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]