Evropská silnice E50

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní silnice E50
Mapa
Základní údaje
ZačátekBrest (Francie)
KonecMachačkala (Rusko)
Celková délkakolem 6000 km
    v provozu:5 100 km
StátFrancieFrancie Francie
NěmeckoNěmecko Německo
ČeskoČesko Česko
SlovenskoSlovensko Slovensko
UkrajinaUkrajina Ukrajina
RuskoRusko Rusko
Geodata (OSM)2306513 OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evropská silnice E50 je třetí nejdelší evropská silnice 1. třídy, dlouhá kolem 6000 kilometrů. Spojuje námořní přístav Brest ve Francii u Atlantiku s ruskou Machačkalou na pobřeží Kaspického moře. V Česku tvoří hlavní západovýchodní silniční osu (dálnice D5, většina dálnice D1).

Západní část trasy je od blízkosti Rennes až za Brno vedena bez přerušení po dálnicích. Východní část trasy zatím většinou vede jen po obyčejných silnicích, ale i zde se postupně budují dálnice. V budoucnosti by měla E50 vést bez přerušení po dálnicích až do Užhorodu na Ukrajině.

Na své trase E50 protíná všechny páteřní severojižní evropské silnice od E5 až po E119, na křižovatce s níž je ukončena. Dále se dotýká i dvou paralelních páteřních západovýchodních evropských silnic: E40 v Debalcevu (Ukrajina) a E60 v Brestu (Francie; společný začátek).

Dálnice D5 ve středočeském kraji
Francouzská dálnice A4

Trasa[editovat | editovat zdroj]

FrancieFrancie Francie

NěmeckoNěmecko Německo

ČeskoČesko Česko

SlovenskoSlovensko Slovensko

UkrajinaUkrajina Ukrajina

RuskoRusko Rusko

E50 v Česku[editovat | editovat zdroj]

Na české území vstupuje E50 přes Rozvadov z dálnice A6 z Německa. Po dálnici D5 pokračuje do Prahy, kterou obchází na jihu po Pražském okruhu D0. Z Prahy vede E50 po dálnici D1 až za Brno, kde u Slavkova (exit Holubice) odbočuje na silnici I/50 (náhodná shoda číslování), po které pokračuje přes Uherské Hradiště až ke slovenským hranicím u Starého Hrozenkova. Na Slovensku pokračuje po silnici I/9 (do 1. srpna 2015, kdy došlo k přečíslování silnic I. třídy na Slovensku, silnice I/50) do Trenčína, odkud opět pokračuje úsekem po dálnici. V budoucnu se počítá s tím, že bude E50 svedena z D1 až u Hulína a převedena na dálnici D49 a na ní navazující slovenskou R6, aby bylo maximálně využito dálničních úseků v dané trase.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku European route E50 na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]