Botswanská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Botswanská kuchyně
Vetkoek
Vetkoek
Základní informace
RozšířeníBotswanaBotswana Botswana
Typnárodní kuchyně
Housenka Mopane

Botswanská kuchyně (též bečuánská kuchyně), je kuchyně typická pro Botswanu a má mnoho společného s dalšími kuchyněmi jižní Afriky (například s kuchyní namibijskou nebo s kuchyní Jihoafrické republiky). Nejdůležitější součástí botswanské kuchyně je setswanská kuchyně, kuchyně domorodého kmene Setswana neboli Tswana. Příslušníci tohoto kmene jedí například housenky druhu mopane Gonimbrasia belina[1] (obsahuje mnoho proteinů) nebo sušené fazolové listy. Hojně se také používá vodní meloun, protože rostlina vodního melounu pochází právě z Botswany. Nejpoužívanější maso je hovězí, Botswana produkuje mnoho kvalitního hovězího masa. Používaná jsou i další masa, hlavně jehněčí, kozí, skopové a kuřecí. Používají se ale také říční ryby. Z rostlin, které zde rostou jsou v botswanské kuchyni používané následující: čirok, kukuřice, pšenice, arašídy, špenát, kukuřice, zelí, cibule, brambory, rajčata, batáty a ledový salát. Z ovoce se používá: datle, marula a vodní meloun. Vodní meloun pochází z Botswany,[2] a roste zde i více druhů melounů, dokonce i pouštní druhy. Většina rostlin se nepěstuje v poušti Kalahari, ale v úrodnějších oblastech u hranic s Jihoafrickou republikou (okolí Gabrone) a v blízkosti řek Okavango, Limpopo a Zambezi. Zelenina se hojně suší, hlavně v soli. Mnoho potravin je do Botswany dováženo.

Vodní meloun

Tradiční botswanská jídla[editovat | editovat zdroj]

Čirok

V poslední době se do Botswany dováží mouka, ze které jsou vytvářeny následující pokrmy: chléb, knedlíky (matlebekwane) a koláče (diphaphatha nebo magwinya).

Z nápojů se pije pivo, připravuje se ale také kysané mléko (madila), alkoholický nápoj z čiroku (bojalwa ja setswana) nebo nápoj z divokých bobulí khadi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Botswana cuisine na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]