Bojnická zoologická zahrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní vchod, ZOO Bojnice
Medvěd hnědý, ZOO Bojnice
Lev Hanibal, ZOO Bojnice

Bojnická zoologická zahrada, od 1. července 2017 oficiálně Národní zoologická zahrada Bojnice (slov. Národná zoologická záhrada Bojnice)[1], je nejstarší a nejnavštěvovanější zoologická zahrada na Slovensku. Pro veřejnost byla otevřena 1. dubna 1955 a v současnosti se rozkládá na ploše 41 hektarů, z čehož expoziční část tvoří 20 hektarů. Patří k zoologickým zahradám všeobecného typu, tj. bez vyhraněné specializace na určité druhy zvířat. V minulosti zde byla vyšší pozornost věnována zejména odchovu rysů ostrovidů, běžců (emu a nandu) a horských koz. Areál ZOO se nachází v příjemném rekreačním prostředí lázeňského města Bojnice nedaleko od Bojnického zámku v Trenčínském kraji.

Počet druhů chovaných v ZOO Bojnice je největší ze všech čtyř slovenských ZOO, v závěru roku 2009 šlo celkem o 384 živočišných druhů v počtu 2050 exemplářů.[2] Jako jediná slovenská ZOO chová např. slony africké, bongy lesní, horské zebry Hartmannové, orangutany bornejské a mnohé další. Od roku 2003 sa ZOO stala řádným členem nejprestižnejší Asociace světových zoologických zahrad a akvárií (WAZA), která sdružuje okolo 250 elitních světových ZOO. V rámci evropských chovných programů a plemenných knih pro ohrožené druhy je zapojena do chovu 25 druhů zařazených do evropských chovných programů (EEP - European Endangered species Programme) a 23 druhů zařazených do evropských plemenných knih (ESB - European Studbooks).

ZOO Bojnice spravuje slovenské národní záchytné centrum pro zabavené a zajištěné živočichy a odborní pracovníci aktívně spolupracují s orgány CITES a Státní ochranou přírody Slovenské republiky.

Členství v odborných organizacích[editovat | editovat zdroj]

Bongo lesní, ZOO Bojnice
  • WAZA (Světová asociace zoologických zahrad a akvárií)
  • EAZA (Evropská asocace zoologických zahrad a akvárií)
  • UCSZ (Unie českých a slovenských zoologických zahrad)
  • SAZZ (Slovenská asociace zoologických zahrad)
  • WAPCA (Sdružení pro ochranu západoafrických primátů)
  • EEKMA (Evropská asociace ošetrovatelů a manažerů chovu slonů)
  • ISIS (Mezinárodní informační systém druhů)

Stav zvířat[editovat | editovat zdroj]

  • 31. 12. 2005: 318 druhů / 1940 jedinců
  • 31. 12. 2006: 355 druhů / 1826 jedinců
  • 31. 12. 2007: 373 druhů / 1858 jedinců
  • 31. 12. 2008: 380 druhů / 1921 jedinců
  • 31. 12. 2009: 384 druhů / 2050 jedinců

Hlavní expoziční celky[editovat | editovat zdroj]

Expozice pro horské zebry Hartmannové, ZOO Bojnice
Karpatská naučná stezka s expozicemi pro vlky, rysa ostrovida, norka evropského a kočku divokou, ZOO Bojnice
Pavilon opic, ZOO Bojnice

ZOO Bojnice se zapojila do činnosti WAPCA (West African Primate Conservation Action - Sdružení pro ochranu západoafrických primátů) a finančně přispívá do in situ projektů v západoafrických státech Ghana a Pobřeží slonoviny na záchranu ohrožených druhů primátů. Kromě jiných k nim patří i jeden z „vlajkových“ druhů celého programu - kočkodan Rolowayův (Cercopithecus roloway). Jedná se o nejvzácnější druh na světě mezi africkými kočkodany, přičemž je zařazen do seznamu 25 světově nejohroženějších druhů a poddruhů primátů s mezinárodním IUCN statusem „CR“ (kriticky ohrožený). Původně se vyskytoval v deštných pralesích mezi řekami Sassandra (Pobřeží slonoviny) a Volta (Ghana). V současnosti však zoologové spolehlivě monitorují už jen jeden chráněný lesní fragment, kde přežívají pravděpodobně poslední desítky či stovky těchto opic. ZOO v Bojnicích jako jediná ve střední Evropě chová pár těchto kočkodanů od roku 2004. Mimo africkou Ghanu je (březen 2010) na celém světě chováno v péči člověka posledních 33 jedinců v deseti evropských zoologických zahradách.

Zapojení do ochrany slovenské fauny[editovat | editovat zdroj]

Kočkodan Rolowayův, ZOO Bojnice.

V rámci ochrany evropské fauny bojnická zoologická zahrada dlouhodobě spolupracuje na vícerých projektech záchrany ohrožených druhů živočichů na Slovensku jakož i v zahraničí. K nejvýznamnějším patří spolupráce s Tatranským národním parkem při výzkumu a imobilizaci kamzíka tatranského (Rupicapra rupicapra tatrica), spolupráce na výzkumu rysa karpatského (Lynx lynx carpaticus) na Slovensku a reintrodukce jakož i rehabilitace jedinců z přírody, přičemž doposud se ZOO podílela na reintrodukci 6 rysů. Dále například spolupráce v rámci záchranného programu repatriace puštíka bělavého středoevropského (Strix uralensis macroura) na Šumavu, pravidelné vypouštění odchovaných mláďat sovy pálené (Tyto alba) do přírody, chov a zpětný návrat sysla obecného (Spermophillus citellus) na vybrané lokality ve spolupráci se Státní ochranou přírody Slovenské republiky nebo také zapojení do programů záchrany ohrožených slovenských druhů - raroh velký (Falco cherrug), sokol stěhovavý (Falco peregrinus) a jasoň červenooký (Parnassius apollo).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zoologická záhrada (Bojnice) na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Informační materiály ZOO Bojnice

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]