Kolpík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKolpík
alternativní popis obrázku chybí
kolpík bílý (Platalea leucorodia)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádbrodiví a pelikáni (Pelecaniformes)
Čeleďibisovití (Threskiornithidae)
Podčeleďkolpíci (Plataleinae)
Sesterská skupina
ibisové (Threskiornithinae)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kolpíci jsou vodní ptáci příbuzní ibisům, od kterých je odlišuje hlavně tvar zobáku – mezi brodivými jsou nepřehlédnutelní svým dlouhým zobákem ve tvaru lžíce.

Peří kolpíků je většinou bílé, narůžovělé nebo nažloutlé, uzdička, okolí oka, brada a hrdlo jsou lysé. Nohy bývají tmavé. Ve svatebním šatě mají na hlavě chocholku prodloužených per, obě pohlaví se od sebe neliší.

Při letu mají natažený krk i nohy. Při krmení procházejí mělkou vodou a otevřeným zobákem víří bahno na dně. Jejich potravou se stává vodní hmyz, červi, korýši, měkkýši i menší ryby.

Hnízdí v zarostlých bažinách s křovinami a rákosem nebo i na stromech, často společně s dalšími vodními ptáky, jako jsou ibisové nebo volavky. Hnízdo si splétají z větví a rákosových stébel. Samice snáší asi 3 oválná bílá vejce, na kterých sedí oba rodiče. Krmivá mláďata jsou krmena vyvrhovanou potravou, zobáky mladých ptáků jsou krátké, bez lžicovitého rozšíření.

Kolpíci dávají přednost sladkým vodám, nicméně jsou rozšířeni na celém světě.

Jsou to tišší ptáci, mimo hnízdění žijí samotářsky, v párech nebo v hejnech. Samička snáší 2–4 vejce, mláďata se líhnou po 26 dnech. Partneři mají své úkoly rozděleny, oba se střídají při sezení na vejcích nebo krmení mláďat. O ta pečují 30 dnů.

Rody a druhy[editovat | editovat zdroj]

Platalea, Linné 1758

Ajaia Reichenbach, 1853

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

V evropských zoo jsou chovány čtyři druhy kolpíků[1]:

Kolpík malý je ovšem chován jen v ptačím parku ve Walsrode (Německo). Ani tam ovšem nejsou chovány všechny čtyři druhy. Tři druhy kolpíků chovalo v červenci 2019 celkem pouze šest evropských zoologických zahrad a ptačích parků. Po jednom v Německu, Francii, Nizozemsku, Řecku, Spojeném království a také v Česku. Jedinou českou zoo s takovýmto počtem druhů kolpíků je Zoo Praha[1], kde bylo ke konci roku 2018 chováno 24 kolpíků[2]. Mezi další české zoo s chovem kolpíků patří: Zoo Dvůr Králové, Zoo Hluboká, Zoopark Chomutov, Zoo Plzeň a Zoo Zlín.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b www.Zootierliste.de. zootierliste.de [online]. [cit. 2020-03-20]. Dostupné online. 
  2. Výroční zpráva 2018. Zoo Praha [online]. [cit. 2020-03-20]. Dostupné online. 
  3. Ročenka Unie českých a slovenských zoologických zahrad 2018

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]