Tamarín pinčí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTamarín pinčí
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Podřádopice (Haplorrhini)
Čeleďkosmanovití (Callitrichidae)
Podčeleďkosmani (Callithricinae)
Rodtamarín (Saguinus)
Binomické jméno
Saguinus oedipus
(Linné, 1758)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.
ZOO Jihlava

Tamarín pinčí (Saguinus oedipus)[2] je malý zástupce čeledi kosmanovitých (Callitrichidae) obývající velice omezené území tropických deštných lesů v Kolumbii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je 20–25 cm dlouhý a obvykle neváží více než 450 g. Tato půvabná opička je charakteristická svou dlouhou, splývavou bílou srstí na temeni hlavy, díky které získala i německý název „opice Lisztova“ (něm. Lisztaffe), pro svou údajnou podobnost se skladatelem Ferencem Lisztem. Hřbet má zbarven hnědě v různých odstínech a končetiny, břicho a mnohdy i hrdlo jsou žlutavě bílé. Hýždě a vnitřní strana zadních končetin jsou rudě oranžové. Obličejová maska je černá s dvěma bílými pruhy - kolem čenichu a tlamy a po obvodu celého obličeje.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Je to denní primát, který tráví většinu času na stromech. Potravu vyhledává téměř po celý den a živí se především ovocem, hmyzem, mladými listy a pupeny, malými plazy a nektarem, přičemž často prohledává pukliny ve větvích nebo dutiny stromů. Pokud se cítí ohrožena, vztyčí prodlouženou srst na temeni hlavy a postaví se na zadní končetiny pro vzdání větší velikosti.

Žije ve skupinkách tvořených 3 až 9 jedinci. Skupiny nemusejí být tvořeny jednou rodinou, ale občas se zde objevují zástupci několika rozdílných rodin, vedeny nejsilnějším párem. Není teritoriální a různé domácí lokality se vzájemně překrývají. Stejně jako většina tamarínů rodí většinou i tamarín pinčí dvě mláďata po 183 denní březosti. O mláďata pečují oba rodiče. Samec malá mláďata nosí na zádech a matce je přenechává ke kojení. Jsou odstavena ve věku mezi čtyřmi až pěti měsíci a pohlavní dospělosti dosahují kolem patnáctého měsíce života.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Až do 80. let 20. století obýval tamarín pinčí poměrně velké území od jižní Kostariky až po severní Kolumbii. Již v roce 1992 byl jeho rozsah omezen jen na severní Kolumbii, za což mohly především exporty těchto opic do výzkumných stanic, což trvá až do současnosti a v zajetí žije již více tamarínů pinčích než v přírodě. V současné době patří mezi přísně chráněné druhy, ale stále je ohrožován masivní ztrátou svého přirozeného biomu, která jej jistě dovede pomalu k zániku v přírodě. V Červeném seznamu IUCN jej nalezneme v kategorii ohrožených druhů.(EN)

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Tamarín pinčí v českých zoo[editovat | editovat zdroj]

Tamarín pinčí je pro svůj půvabný vzhled a poměrně nesložité nároky častým chovancem zoologických zahrad a zooparků po celém světě. V Česku jej chovají následující zoologické zahrady:

Na Slovensku je chován v Zoo Bojnice, Zoo Bratislava a Zoo Košice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cottontop Tamarin na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Tamarín pinčí - Saguinus oedipus (Linnaeus, 1758). www.biolib.cz [online]. [cit. 2017-01-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]