Liptákov: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
eo v textu převeden na referenci, související články odstraněny, jsou již v textu, +seznam referencí, +reference
Slady (diskuse | příspěvky)
m {{Cimrman}}
Řádek 42: Řádek 42:
<references />
<references />


{{Cimrman}}
{{pahýl}}
{{pahýl}}



Verze z 27. 10. 2019, 17:01

Liptákov je smyšlená obec spojená se jménem fiktivního českého génia Járy Cimrmana. Podle divadelních her Divadla Járy Cimrmana se obec nachází v Pojizeří v oblasti Sudet poblíž Tanvaldu.[1] Jára Cimrman v této obci pobýval od roku 1902 zhruba do počátku 1. světové války a napsal zde řadu svých děl. Kolem roku 1966 zde údajně dr. Evžen Hedvábný objevil truhlu s Cimrmanovou pozůstalostí. Tímto bylo Cimrmanovo dílo objeveno pro svět.[2]

Dalšími fiktivními osobami z obce Liptákov jsou statkář a starosta Josef Fulín, nadlesní Schmoranz nebo hostinský Sirotek. Do obce je fiktivně umístěno také dětství Konráda Henleina.

Jedním ze zajímavých detailů o poloze obce Liptákov je fakt, že Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák umístili ve filmu Jára Cimrman ležící, spící výchozí bod pro cestu do Liptákova blízko obce Libošovice, kde herec Josef Abrhám pátrající po osobě Járy Cimrmana přesedá z vlaku na autobus na cestě do Liptákova. Ve filmu se dále dozvídáme, že Liptákov leží přibližně 320 kilometrů od okresu Vídně. Letmým pohledem na mapu však snadno zjistíme, že jediné místo poblíž Tanvaldu, kde je tato vzdálenost od Vídně možná, je Frýdlantský výběžek. Pokud tedy spojíme všechny výše uvedené údaje zjistíme, že nám tvůrci značně ztížili možné pátrání po umístění obce na plochu více než 350 km čtverečních (trojúhelník vymezený obcí Libošovice, Tanvaldem a Frýdlantským výběžkem). Takže definitivně víme, že nic nevíme o možné poloze této obce.

Ve hře Posel z Liptákova se v semináři uvádí, že do Liptákova se jede přes obec Držkov, nazývanou „brána Jizerských hor“. V téže hře je zmínka o tom, že se v obci nachází rybník Pecka, který vznikl jako vedlejší produkt jednoho z Cimrmanových zemědělských experimentů.

Obec mají ve svých názvech i různé sportovní oddíly a spolky, jako například Kanoe klub Liptákov, který působí v Krnově.[3]

Odkazy

Reference

  1. VANČATOVÁ, Jana. Příchovice – malebný kraj Járy Cimrmana, největšího z Čechů [online]. Novinky.cz [cit. 2019-08-01]. Dostupné online. 
  2. Cimrman by byl hrdý. Kraj dal světu Liptákov i géniovy paměti [online]. E15.cz [cit. 2019-08-01]. Dostupné online. 
  3. Kanoe klub Liptákov‚ z.s. [online]. [cit. 2019-08-01]. Dostupné online.