Jisra'el Galili

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jisra'el Galili
ישראל גלילי
1. ministr informací Izraele
Ve funkci:
5. června 1967 – 17. března 1969
NástupceAharon Jariv
Stranická příslušnost
ČlenstvíMa'arach (dříve Mapam, Achdut ha-Avoda)

Narození10. února 1911
Ruské impérium Brailov, Ruské impérium
(nyní Ukrajina)
Úmrtí8. února 1986 (74 let)
IzraelIzrael Izrael
Místo pohřbeníNa'an
Kneset1., 3.8.
Profesepolitik a voják
CommonsYisrael Galili
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jisra'el Galili (hebrejsky: ישראל גלילי, rodným jménem Jisra'el Berčenko; 10. února 19118. února 1986) byl izraelský politik, vládní ministr a poslanec Knesetu. Před vyhlášením izraelské nezávislosti v roce 1948 byl náčelníkem generálního štábu Hagany.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Galili se narodil v Brailově v carském Rusku (dnešní Ukrajina). Když mu byly tři roky, jeho rodina podnikla aliju do Palestiny, kde se usadila v Tel Avivu. Zde Galili vystudoval střední školu a vyučil se tiskařem.

Vojenskou kariéru zahájil v roce 1927 vstupem do Hagany. V roce 1935 byl jmenován do výboru organizačního vedení a později se stal zodpovědným za nákup a výzbroj. Během druhé světové války byl zapojen do příprav boje proti předvídané nacistické invazi do Palestiny. V roce 1946 byl jmenován šéfem Hagany a tuto pozici zastával až do roku 1948, kdy byla Hagana, v souvislosti se založením Izraele, Davidem Ben Gurionem rozpuštěna.

Galili byl taktéž zakladatelem mládežnické skupiny ha-Noar ha-oved („Pracující mládež“) a kibucu Na'an, kde žil až do své smrti. V prvních parlamentních volbách v roce 1949 byl zvolen poslancem Knesetu a svůj mandát zastával až do roku 1951 a později v dalších funkčních obdobích v letech 1955 až 1977. Zprvu byl poslancem za levicovou stranu Mapam, která se později rozdělila a dala vzniknout Achdut ha-Avodě, z níž se později stal Ma'arach. Krátce byl ministrem informací a v několika vládách zastával post ministra bez portfeje. Patřil k jedněm z předních poradců ministerské předsedkyně Goldy Meirové, ministrům v její vládě a byl zároveň členem vlivného výboru pro zahraniční a obranné záležitosti a ministerské komise pro osady.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yisrael Galili na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]