Hamád Abú Rabía

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hamád Abú Rabía
חמאד אבו-רביעה
Stranická příslušnost
ČlenstvíArab. kandidátka pro beduíny a venkovany
Ma'arach
Sjednoc. arab. kandidátka

Narození1929
Britský mandát Palestina Negevská poušť, Britský mandát Palestina
Úmrtí12. ledna 1981
IzraelIzrael Izrael
Příčina úmrtístřelná rána
Kneset8., 9.
Profesepolitik
CommonsHammad Abu Rabia
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hamád Abú Rabía (hebrejsky: חמאד אבו-רביעה, Cham'ad Abu Rabi'a, arabsky: حماد أبو ربيعة, žil 192912. ledna 1981) byl izraelský politik a poslanec Knesetu za strany Arabská kandidátka pro beduíny a venkovany, Ma'arach a Sjednocená arabská kandidátka.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Negevské poušti. Studoval na základní škole v Beer Ševě a na střední škole v Hebronu.[1] Patřil do komunity izraelských Arabů, respektive izraelských beduínů.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Ve věku osmnácti let se stal šejchem svého kmene. Ve volbách v roce 1973 byl poprvé zvolen do Knesetu, a to za kandidátní listinu Arabská kandidátka pro beduíny a venkovany. Zastával post člena výboru pro jmenování islámských soudců, výboru pro záležitosti vnitra a životního prostředí a výboru pro veřejné služby. V průběhu volebního období fúzovala jeho strana dočasně se stranou Ma'arach, aby se pak opětovně osamostatnila a nakonec vplynula do nové formace zvané Sjednocená arabská kandidátka. Za ni byl zvolen ve volbách v roce 1977. Mandát ale získal až dodatečně, v dubnu 1979, po rezignaci poslance Sajfuddína az-Zuabího. Šlo o předem dohodnutou rotaci kandidátů. Stal se členem výboru pro ekonomické záležitosti. I on měl později uvolnit místo v Knesetu ve prospěch dalšího kandidáta Džabara Muadího, ale neučinil tak. Byl zavražděn syny Džabara Muadího, který po jeho smrti skutečně zaujal místo v Knesetu.[1] Stal se tak vůbec prvním zavražděným izraelským poslancem.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Hamád Abú Rabía [online]. Kneset [cit. 2011-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Ninth Knesset [online]. Kneset [cit. 2013-03-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]