Arje Ben Eli'ezer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arje Ben Eli'ezer
אריה בן אליעזר
Stranická příslušnost
ČlenstvíGachal (dříve Cherut)

Narození16. prosince 1913
Ruské impérium Vilnius, Ruské impérium
(nyní Litva)
Úmrtí29. ledna 1970 (56 let)
IzraelIzrael Izrael
Místo pohřbeníhřbitov Nachalat Jicchak
Kneset1.7.
Profesepolitik
CommonsAryeh Ben-Eliezer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arje Ben Eli'ezer (hebrejsky אריה בן אליעזר‎, 16. prosince 191329. ledna 1970) byl revizionistický sionistický vůdce, člen Irgunu a izraelský politik.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Ben Eli'ezer se narodil v roce 1913 ve Vilniusu v carském Rusku (dnešní Litva). Jeho rodina v roce 1920 imigrovala do mandátní Palestiny, kde Ben Eli'ezer studoval na střední škole v Tel Avivu. Ve třinácti letech vstoupil do Bejtaru a během palestinských nepokojů v roce 1929 a Arabského povstání v roce 1936 se aktivně zúčastnil bojů v Tel Avivu.[1] V letech 19321939 byl emisarem Bejtaru a Irgunu v Polsku, Rumunsku a baltských zemích. V roce 1933 byl na pět týdnů uvězněn pro podezření pro napojení na Brit ha-birjonim.

Po vypuknutí druhé světové války byl vyslán do Spojených států na misi Irgunu a zúčastnil se založení „Výboru pro vytvoření hebrejské armády.“ Společně s Hilelem Kookem, Ari Žabotinským, Šmu'elem Merlinem a Jicchakem Ben Ami založil „Výbor pro záchranu evropského židovstva“ a později „Výbor pro národní osvobození.“[1]

V roce 1943 se vrátil do mandátní Palestiny na misi „Výboru pro záchranu evropského židovstva“. Po příjezdu se setkal s Menachemem Beginem, který jej požádal, aby se stal členem generálního velitelství Irgunu. V dubnu 1944 byl opět uvězněn Brity a stal se jedním z 251 příslušníků Irgunu a Lechi, kteří byli od října internováni v eritrejské Asmaře v Africe. V zajateckém táboře se stal zástupcem pro setkání s britskou správou.[2] V lednu 1947 se mu povedlo společně s několika druhy utéct z internačního tábora a dopravit se do Francie, kde započal přípravy na Altalenu.

V roce 1948 se vrátil do nově založeného Státu Izrael a stal se jedním ze zakladatelů a vůdců hnutí Cherut. Pomáhal taktéž založit izraelské vztahy s Francií. Po pět funkčních období byl poslancem Knesetu za stranu Cherut a na další dvě za nástupkyni Cherutu, stranu Gachal. Byl členem četných výborů, jmenovitě výboru financí, ekonomických záležitostí, zahraničních záležitostí a obrany a vnitřních záležitostí. Stal se také zástupcem předsedy Knesetu. Byl jedním z prvních, kdo navrhl referendum jakožto podmínku nad zásadními rozhodnutími, jako byl například protest jeho strany nad Reparační dohodou mezi Izraelem a západním Německem.

Zemřel v roce 1970, tedy ještě v době, kdy byl poslancem. Na jeho místo nastoupil Gide'on Pat. Jeho jméno nese izraelská osada Bejt Arje a prominentní ulice ve městě Ramat Gan, která se jmenuje Rechov Ben Eli'ezer.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aryeh Ben-Eliezer na anglické Wikipedii.

  1. a b LAPIDOT, Yehuda. Aryeh Ben Eliezer [online]. Jewish Virtual Library [cit. 2008-01-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. In African Exile [online]. Irgun [cit. 2008-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-09. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SHERMAN, Arnold. Fire in his Soul: the Life of Aryeh Ben-Eliezer. [s.l.]: ידיעות ספרים, 1986. 234 s. ISBN 965-248-070-3. (hebrejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]