Me'ir Ja'ari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Me'ir Ja'ari
מאיר יערי
Me'ir Ja'ari
Me'ir Ja'ari
Stranická příslušnost
ČlenstvíMapam, Ma'arach

Narození24. dubna 1897
Rakousko-Uhersko Kańczuga, Rakousko-Uhersko
Úmrtí21. února 1987 (ve věku 89 let)
IzraelIzrael Izrael
Kneset1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
PříbuzníJedidja Ja'ari (vnuk)
Alma materVídeňská univerzita
Profesepolitik
CommonsMeir Ya'ari
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Me'ir Ja'ari (hebrejsky: מאיר יערי, ‎24. dubna 189721. února 1987) byl izraelský politik a poslanec Knesetu za strany Mapam a Ma'arach.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Kańczuga v Rakousku-Uhersku (dnes Polsko). Vystudoval zemědělskou akademii při Vídeňské univerzitě. V roce 1920 přesídlil do dnešního Izraele, kde patřil mezi zakladatele prvního kibucu napojeného na hnutí ha-Šomer ha-ca'ir. Od roku 1929 žil v kibucu Merchavija.[1] Jeho vnuk Jedidja Ja'ari byl izraelským generálem.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Byl jedním z vůdců vídeňské organizace sionistického mládežnického hnutí ha-Šomer ha-ca'ir. Roku 1926 se podílel na vzniku organizace sdružující kibucy napojené na toto hnutí, ha-Kibuc ha-arci. Byl také jedním ze zakladatelů odborové centrály Histadrut. Byl předním ideologem ha-Šomer ha-ca'ir a stál za ideovým posunem tohoto hnutí od primárně mládežnické organizace k marxistickému hnutí. Stal se generálním tajemníkem strany Mapam. V 50. letech 20. století změnil své názory a přestal být stoupencem politiky Sovětského svazu. Byl opakovaně delegátem na sionistických kongresech.[1]

V izraelském parlamentu zasedl poprvé už po volbách v roce 1949, do nichž šel za Mapam. Stal se členem parlamentního výboru House Committee. Za stejnou stranu byl zvolen i ve volbách v roce 1951 (opět pak působil na postu člena výboru House Committee) a volbách v roce 1955. I do voleb v roce 1959 šel za Mapam. Na kandidátce Mapam uspěl rovněž ve volbách v roce 1961, a ve volbách v roce 1965. Po obou volbách zastával post člena výboru pro zahraniční záležitosti a obranu. V průběhu volebního období přešla strana Mapam do nové levicové formace Ma'arach. Za ni získal poslanecký mandát ve volbách v roce 1969. Zastával i nadále post člena výboru pro zahraniční záležitosti a obranu.[1]

Je po něm pojmenován výzkumný institut a archiv hnutí ha-Šomer ha-ca'ir Jad Ja'ari.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Me'ir Ja'ari [online]. Kneset [cit. 2011-03-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. יד יערי - המרכז לתיעוד וחקר של השומר הצעיר [online]. givathaviva.org.il [cit. 2011-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-26. (hebrejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]