Žeňa Tversky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žeňa Tversky
ז'ניה טברסקי
Žeňa Tversky
Žeňa Tversky
Stranická příslušnost
ČlenstvíMapaj

Narození16. srpna 1904
Ruské impérium, Baranavičy, Ruské impérium
Úmrtí9. dubna 1964 (ve věku 59 let)
IzraelIzrael Izrael
Místo pohřbeníHar ha-Menuchot
Kneset1., 2., 3., 4., 5.
DětiAmos Tversky
PříbuzníTal Tversky[1] (vnuk)
Alma materVaršavská univerzita
Profesepolitička, odborářka a sociální pracovnice
CommonsJenia Tversky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žeňa Tversky neboli Žeňa Tverská (hebrejsky ז'ניה טברסקי‎; 16. srpna 19049. dubna 1964) byla izraelská politička a poslankyně Knesetu za stranu Mapaj.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve městě Baranavičy v tehdejší Ruské říši (dnes Bělorusko). Absolvovala ruskojazyčnou střední školu, vystudovala Varšavskou univerzitu a sociální práci v Berlíně. V roce 1923 přesídlila do dnešního Izraele.[2]

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Angažovala se v sociálních službách. V letech 19321942 řídila centrum sociálních služeb v Haifě, pak v letech 19421948 v Jeruzalému. Byla aktivní členkou strany Mapaj a členkou výkonného výboru odborové centrály Histadrut. V roce 1945 byla vyslankyní k přeživším holokaustu v Evropě.

V izraelském parlamentu zasedla poprvé už po volbách v roce 1949, ve kterých byla kandidátkou strany Mapaj. Mandát ale získala až dodatečně, v únoru 1951, jako náhradnice. Do činnosti parlamentu už se po zbytek volebního období výrazněji nezapojila. Mandát obhájila za Mapaj ve volbách v roce 1951. Usedla jako členka do parlamentního výboru pro veřejné služby, výboru House Committee a výboru práce. Předsedala podvýboru pro zákon o státním pojištění. Zvolení se dočkala na kandidátce Mapaj i po volbách v roce 1955, ovšem pouze jako náhradnice, která do Knesetu nastoupila až v červenci 1959, jen pár měsíců před volbami. Aktivně již se neprojevovala. Za Mapaj uspěla ve volbách v roce 1959. Byla členkou výboru pro veřejné služby a výboru pro ústavu, právo a spravedlnost. Znovu se v Knesetu objevila po volbách v roce 1961, kdy kandidovala opět za Mapaj. I tentokrát ale mandát získala až jako náhradnice, v listopadu 1963, po smrti předchozího poslance Me'ira Argova. Umírá po několika měsících strávených ve funkci poslankyně. V parlamentu ji nahradil Aharon Jadlin.

Zemřela v roce 1964 ve věku 59 let a je pochována na jeruzalémském hřbitově Har ha-Menuchot.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. Žeňa Tversky [online]. Kneset [cit. 2011-03-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]