Ema Talmi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ema Talmi
אמה תלמי
Ema Talmi
Ema Talmi
Stranická příslušnost
ČlenstvíMapam
Ma'arach

Narození25. dubna 1905
Ruské impérium, Varšava, Ruské impérium
Úmrtí6. června 2004 (ve věku 99 let)
IzraelIzrael Izrael
Místo pohřbeníMišmar ha-Emek
Kneset3., 4., 5., 6.
ChoťMe'ir Talmi
Profesepolitička a spisovatelka
CommonsEmma Talmi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ema Talmi (hebrejsky אמה תלמי‎, rodným jménem Ema Levin, אמה לוין‎; 25. dubna 19056. června 2004) byla izraelská politička a poslankyně Knesetu za strany Mapam a Ma'arach.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve Varšavě v tehdejší Ruské říši (dnes Polsko). V roce 1924 přesídlila do dnešního Izraele. Od roku 1926 žila v kibucu Mišmar ha-Emek.[1] Její manžel Me'ir Talmi byl rovněž politikem a poslancem.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Angažovala se v organizaci ha-Kibuc ha-arci sdružující kibucy. V izraelském parlamentu zasedla poprvé po volbách v roce 1955, do nichž šla za Mapam. Byla členkou výboru pro ekonomické záležitosti, výboru finančního, výboru pro vzdělávání a kulturu a výboru House Committee. Znovu se za Mapam dostala do Knesetu ve volbách v roce 1959. Byla členkou parlamentního výboru pro ekonomické záležitosti, výboru finančního a výboru House Committee. Za Mapam uspěla i ve volbách v roce 1961. Zastávala post členky výboru pro ekonomické záležitosti a výboru House Committee. Zvolena na kandidátce Mapam byla i ve volbách v roce 1965. Během funkčního období pak ale přešla do levicové střechové formace Ma'arach. Byla členkou výboru House Committee, výboru pro ekonomické záležitosti a výboru pro vzdělávání a kulturu. Ve volbách v roce 1969 mandát neobhájila.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ema Talmi [online]. Kneset [cit. 2011-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]