Diskuse k šabloně:Infobox - politik/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jklamo v tématu „Sídlo
Archivy
Archivy

Parametr vězení

Tak mě napadá nebylo by úplně od věci přidat k osobním informacím parametr vězení. Pobyt v nápravném ústavu je mezi politiky běžnou zkušeností. Z významných českých Husák, Havel nebo Novotný ze světových například Lenin, Hitler nebo Aun Schan Su Ťij, Nelson Mandela. S pozdravem --Jenda H. 25. 4. 2010, 22:32 (UTC)

Dobrý nápad. --Kacir 25. 4. 2010, 22:33 (UTC)

rodiče

Nebylo by dobré přidání nové položky nejdříve prodiskutovat? I třeba ve vztahu k wikidatům?

Obecně nejsem příznivcem natahovaní tohoto infoboxu (už nyní je mnohokrát až příliš dlouhý), ale na druhou stranu Šablona:Infobox - osoba tuto položku taky má. Ale ve vztahu k wikidatum je to problém, tam jsou "položky" dvě - otec a matka. Bylo by dobré to tedy vymyslet jinak. Jelikož jde o položku novou, navrhoval bych zavedení dvou položek (otec a matka), aby to šlo případně tahat z wikidat (sytax rád napíšu, navíc to automaticky to vyplní u všech, kde už něco ve wikidatech je). Jiné možnosti by byly příliš komplikované. --Jklamo (diskuse) 2. 10. 2013, 10:26 (UTC)

Doplnění jedné nepovinné položky nepředstavuje velkou změnu, k projednání tedy nebyl důvod. Pokud by mělo smysl tahat položky matka a otec z wikidat, pak proti úpravě kódu samozřejmě nic nenamítám. Doplnění položky inicioval „neumělý“ zápis rodičů v parametru „vztahy“ u TGM [1], tedy infobox tento parametr nijak neprodlužuje. Pokud jsou/byli rodiče v infoboxu uvedeni, stejně musel být využit parametr „vztahy“. Zdraví.--Kacir 2. 10. 2013, 10:53 (UTC)
Změna to sice velká není, ale vzhledem k vysoké používanosti šablony by se myslím měly diskutovat i menší změny. Tahat položky otec + matka z wikidat myslím výnam má, položka otec je na WD použita 19647-krát (položka pohlaví ovšem935523-krát), což je asi určitě reálně více než těchto šablon, které mají položky "rodiče" či "vztahy" vyplněny.
Položku vztahy jsem nezaznamenal (dalo by se zjistit, kolikrát je použita?), jaký vztah má k položce "příbuzní" ? Máme tedy teď v infoboxu položky:
  • manžel/ka
  • partner
  • partnerka
  • vztahy
  • rodiče
  • děti
  • příbuzní
Navrhoval to zjednodušit (i s ohledem na WD) na:
  • manžel/ka (P26 na WD, již propojeno s WD)
  • partner/ka (P451 na WD, mohu propojit)
  • otec (P22 na WD, mohu propojit)
  • matka (P25 na WD, mohu propojit)
  • děti (P40 na WD, mohu propojit).

dalši příbuzenské vztahy myslím nejsou natolik důležité, aby musely být v infoboxu; postačí je zmínit přímo v článku nebo použít speciální příbuzenskou šablona (jejíž konstrukce tedy koukám moc pěkná není). --Jklamo (diskuse) 4. 10. 2013, 14:13 (UTC)

S návrhem souhlasím. Parametr „vtahy“ je samozřejmě širší než „příbuzní“, dají se do něj vložit např. milenky (Berlusconi–Carfagna), u politiků (minulosti) benefaktoři či u současných sponzoři, významné blízké osoby (Bém–Janoušek), ale je to již nadstavba, takže postačí navrhované parametry. Výskyt četností vztahů neznám.--Kacir 4. 10. 2013, 22:52 (UTC)

Jde to vypnout?

Zdravím! Jde nějak vypnout automatické vkládání položky „Rodiče“ z wikidat? Např. v Li Chung-čang se tímto polem jen duplikuje informace ji6 uvedená ve „Vztahy“ a navíc je na Wikidatech uvedené jméno v jiném, než českém přepisu čínštiny (nepřišel jsem na to, jak zajistit, aby se na českou wikipedii tahal český přepis z jinak mezinárodních wikidat…). Dík a zatím! --Ozzy (diskuse) 5. 2. 2015, 20:04 (CET)

Český přepis otcova jména se edituje zde. Každá položka má vlastní popis v každém jazyce. „Vypnout“ položku v jednotlivé stránce lze prostě tím, že zadáte příslušný parametr (třeba i prázdný), ale pokud jde o duplicitu, pak je zjevně chyba v parametru „vztahy“, protože by neměl obsahovat rodiče, pokud pro rodiče existuje samostatný parametr. --Bazi (diskuse) 5. 2. 2015, 20:30 (CET)
Ok, diky! Zkusim s tim neco vymyslet... --Ozzy (diskuse) 5. 2. 2015, 20:33 (CET)

Pole Náboženství

Nemělo by se pole Náboženství spíše jmenovat Vyznání? Přišlo by mi to mnohem logičtější. --Jakub Onderka (diskuse) 16. 7. 2014, 13:18 (UTC)

Přesun

Přidávám ke zvážení, zda šablonu nepřesunout na {{Infobox Veřejný činitel}}. Bylo by to přesnější označení, neboť velvyslanci a soudci nejsou politiky. Na podporu lze také uvést, že podobný a propracovanější systém má i anglická wikipedie. --Vlout (diskuse) 18. 7. 2014, 12:42 (UTC)

Převod na {{Infobox}}

Na svém pískovišti jsem rozpracoval kód se šablonou {{Infobox}} (a {{Infobox/vnořený}}). Kód stávající šablony je ale tak složitý, že bych to mohl dělat až do Vánoc. Zároveň chci infobox sjednotit s ostatními a zpracovat i návrhy z této diskuse. Pomoc a návrhy vítány. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 8. 2014, 10:27 (UTC)

To znamená, že by tento infobox byl sloučen s obecným, že by došlo k unifikaci všech infoboxů? --Vlout (diskuse) 30. 8. 2014, 11:08 (UTC)
@Vlout: Nerozumím. Infobox Politik jako takový zůstane, jen bude používat nový kód (bez wikisyntaxe, tvořen základní šablonou) a projde sjednocením. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 8. 2014, 11:46 (UTC)
Aha, tak to jsem já nerozuměl. Jestli tomu dobře rozumím teď, jde pouze o to, že tady nahradíte kód. OK, je mi to jedno. Navíc jste asi z mé technické chápavosti seznal, že Vám v tom moc nepomůžu. Nicméně doufám, že zůstanou zachovány parametry pro soudce. --Vlout (diskuse) 30. 8. 2014, 11:51 (UTC)
Mohu Vás ujistit, že ano, jelikož ta část kódu se soudci již je zpracovaná. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 8. 2014, 12:05 (UTC)
Super, díky. --Vlout (diskuse) 30. 8. 2014, 12:14 (UTC)
Zbytečná práce. Zrovna tenhle infobox žádné výrazné změny nepotřebuje, převod na verzi založenou na šabloně {{infobox}} není nutný. Zato například tento infobox - {{Infobox - válka}}, by nějaké předělání rozhodně potřeboval, viz i žádost pod technickou lípou. Tam by vaše usilí rozhodně bylo užitečnější. --Vachovec1 (diskuse) 30. 8. 2014, 12:20 (UTC)
@Vachovec1: Je to součást wikiprojektu zabývajícího se infoboxy. Jako součást sjednocení beru i použití základní šablony. Na ten konflikt se podívám. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 8. 2014, 12:37 (UTC)

Ocenění

Položku jsem skryl, protože se zaprvé její obsah zobrazoval na nevhodném místě a za druhé přebírání těchto informací z Wikidat způsobovalo problémy jako v článku Václav Havel, kde se díky této položce délka infoboxu téměř zdvojnásobila. --Vachovec1 (diskuse) 19. 11. 2014, 23:04 (CET)

A jaké místo považujete za vhodné? Co se týče dlouhého seznamu, přebírání dat z WD u jednotlivé položky šablony se dá zcela jednoduše vypnout, tedy to není argument pro nepřebírání. Tedy vracím vše zpět. --Jklamo (diskuse) 20. 11. 2014, 08:00 (CET)
Především si myslím, že podobný seznam do infoboxu vůbec nepatří. Navíc ještě přebíraný v "syrovém formátu" z Wikidat. Revertuji váš revert. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 08:23 (CET)
Položka ocenění je v infoboxu od února 2012, tedy by tu nejdříve musel být konsensus k jejímu vymazání. --Jklamo (diskuse) 20. 11. 2014, 08:47 (CET)
To, že něco je tu dva roky, není argument k zachování, když to způsobuje více problémů než užitku. Mimochodem, povšiml jste si, že to sem přidával nezkušený uživatel, který sotva věděl, co dělá? Že to doteď nikomu nevadilo, je sice zarážející, ale argument pro zachování to není. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 08:50 (CET)
A k umístění - nalepit to pod podpis či webovou stránku je podle vás opravdu ideální? Kdyby to aspoň bylo oddělené nějakou vodorovnou linkou, jako například jednotlivé funkce. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 08:27 (CET)
Mimochodem, hned v dalším významném článku, Miloš Zeman, se tahají v této položce z Wikidat silně zavádějící údaje. MZ má sice jako prezident právo nosit Řád Bílého lva i řád TGM (je něco jako velmistr těchto řádů), ovšem toto platí pouze po dobu funkce. Držení řádů se vztahuje k funkci, nikoli k osobě. Tyto řády bych v seznamu ocenění Miloše Zemana neuváděl. U Václava Havla je situace jiná, zde schválil doživotní udělení obou řádů po odchodu z funkce dle protokolu parlament, takže jej můžeme oprávněně označit za jejich nositele. Totéž se nedá říci o Zemanovi. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 08:43 (CET)

Pokud se chcete dobrat k něčemu rozumnému, navrhuji toto:

  • Zajistětě vhodnější umístění položky nebo oddělení vodorovnou linkou od položek předchozích.
  • Aspoň dočasně vypněte přebírání příslušné informace z Wikidat.

--Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 09:13 (CET)

Položka ocenění IMHO má jisté místo pro „zásadní ocenění“ typu Nobelovy ceny. Ale v podstatě souhlasím s tím, že její en bloc přebírání z Wikidat je chyba. Seznam tisíce čestných občanství, doktorátů a podobných „triviálních“ ocenění do infoboxu nepatří (o tom, že se pak zobrazuje jako „čestné občanství, čestné občanství, čestné občanství“, nemluvě). Takže buď nějakou složitější logiku přebírání z WD, nebo jen místní plnění. Úplné odstranění je samozřejmě taky diskutovatelná varianta, ale jako vždy jde spíš o to, najít nějakou míru. --Mormegil 20. 11. 2014, 11:27 (CET)
Ano, s tímto názorem souhlasím. Současný způsob výpisu a přebírání položky Ocenění je prostě neudržitelný, neboť způsobuje více problémů, než užitku, přičemž stav by se s hromaděním údajů na Wikidatech ještě zhoršoval. Lze ovšem diskutovat o tom, za jakých okolností položku Ocenění do infoboxu opět vrátit. Při tom je nutné vyřešit především dva výše zmíněné problémy - najít vhodné umístění (dávat to úplně dolů až za podpis a webové adresy/odkazy, navíc bez jakéhokoli oddělení, rozhodně není ideální) a vyřešit problém přejímání z Wikidat. Umístění by nemuselo představovat až takový problém, ale Wikidata jsou tvrdý oříšek. Přejímání en-bloc údajů prostě nelze akceptovat, už proto, že čím víc údajů na Wikidatech bude, tím větší problémy by se zrcadlily sem. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 17:52 (CET)
Logika přebírání je taková, že komu se nelíbí to co vyleze z WD, stačí jednoduše vyplnit lokálně plně podle svých představ (pak se nic z WD nepřebere). Chybou je spíše to, že to není řádně zdokumentováno a pak vzniká zcela mylný dojem, že přebírání z WD je povinné. --Jklamo (diskuse) 20. 11. 2014, 14:25 (CET)

V {{Infobox - osoba}} je alespoň vcelku přijatelně vyřešen problém s umístěním. Ovšem zápis, jako je tady, opět en block, navíc s prázdnými závorkami (2x!) zůstává hrozný. Tam jsem to zatím neodstranil, ale uvažuji o tom. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2014, 18:53 (CET)

Existuje možno omezit počet přebíraných ocenění z WD. Myslím, že by to určitě stálo za úvahu, jako rozumný limit mi příjde 5. --Jklamo (diskuse) 30. 12. 2014, 23:50 (CET)

Stačí těch pět (nebo kolik) vybraných uvést lokálně v infoboxu, čímž se „přebije“ načítání údajů z Wikidat. --Bazi (diskuse) 31. 12. 2014, 01:25 (CET)
To ovšem vyžaduje editovat každý jeden příslušný článek. Takto by to šlo automaticky (s odkazem na více ocenění na WD). --Jklamo (diskuse) 31. 12. 2014, 13:28 (CET)
S tím souhlasím. Ovšem dává to taky možnost vybrat ty nejvýznamnější, zatímco automatické omezení počtu by asi vzalo prostě prvních pár, bez ohledu na význam. Přiznávám, že nemám představu, kolika článků se týká problém s přílišným počtem vyznamenání a kolik to dá práce. --Bazi (diskuse) 31. 12. 2014, 13:46 (CET)

Země, Titul a Stát

Naivně jsem před pár dny do skupiny „Osobní fakta“ přidal parametr „země“ jako alternativu, je-li pojem „občanství“ nevhodný. Nyní jsem usoudil, že by bylo dobré mít položku titul pro šlechtické tituly (analogicky jako funguje u Infoboxu osoba) a následně zjistil, že se v kódu šablony vyskytuje několik parametrů – „země“, „titul“, „stát“ – po nichž není v dokumentaci ani stopa (a patrně se proto nepoužívají, přinejmenším čeští velvyslanci, na které jsem koukal, jsou řešeni pomocí parametru "úřad" a nikoliv dvojicí "velvyslanec" a "země").

Považoval bych za vhodné je odstranit a

  • používat "titul" stejně jako je použit v Infoboxu osoba, tj. v oddílu „Osobní fakta“
  • používat "země" jako alternativu "občanství" tam, kde je pojem občanství nevhodný, opět v oddílu „Osobní fakta“. --Jann (diskuse) 27. 1. 2015, 22:27 (CET)

Umazání parametrů

Mohl by někdo šikovný umazat z kódu šablony části využívající dvojici parametrů „velvyslanec“ a „země“ (se všemi čísly až po „velvyslanec 10“, „země10“)? Důvody: 1. parametry nejsou nikde použité (pro velvyslance se jako u všech úřadů užívá parametr „úřad“), 2. nejsou ani v dokumentaci a 3. fungují divně. 4. „Země“ by se tím uvolnila a bylo by ji možno zavést jako alternativu k „občanství“. 5. No a konečně, zkrácení téhle obludy nebude na škodu. Děkuji --Jann (diskuse) 7. 3. 2015, 17:14 (CET)

Parametr obrázek

V dokumentaci jsem popsal současné chování parametru obrázek šablony. V situaci uvedeného, avšak nevyplněného parametru mi však chování nepříjde očekávatelné a logické, zde bych čekal pokus o načtení z WD a nikoliv přímé zobrazení zástupného obrázku. --Jklamo (diskuse) 4. 5. 2015, 02:05 (CEST)

Vyčlenění položky „strana“ z osobního života

Z diskuse o nevhodnosti zápisu „nestraník za ...“ vyplynul v diskusi kolegy Galga (link) závěr, že u politiků bude vhodné vyčlenit položku „strana“ (zobrazuje se „politický subjekt“) z osobního života do samostatné sekce. Především se tím nastolí faktická spávnost působení politiků jako nestraníků za různé subjekty v jednotlivých úřadech, což byla při současné praxi informace obecná a zavádějící; taková formulace je vždy vázána na konkrétní úřad a období (podrobněji v diskusi). Příklad zobrazení.
Položka „strana“ nezmizí do chvíle, kdy bude využívána v článcích. Až při 100% náhradě by byla smazána.--Kacir 22. 6. 2015, 03:40 (CEST)

@Kacir: Dokázal bys nějak návrh zapracovat do Special:PermaLink/12575824? Matěj Suchánek (diskuse) 22. 6. 2015, 12:59 (CEST)
Snad ano, počkám cca 10 dní na reakce, pak bych se pokusil položky přetvořit do finální podoby. Ještě přemýšlím, jak nejlépe zajistit zobrazování „Nestranička“ pouze u žen, tedy na způsob zobrazování „Vítězky“ v infoboxech pouze ženského turnaje, jinak se zobrazuje „Vítězové“ (případně bych požádal o radu). Před čtvrt rokem jsem šablonu Infobox rozšířil na 85 řádků. Myslíš, že půjde infobox Politik přepsat do tohoto kódu a obejít limit? Přece jen těch řádků tam bude víc.--Kacir 22. 6. 2015, 17:05 (CEST)
A nešlo by k těm nestraníkům/nestraničkám prostě „bezpartijní“? Jinak s aplikací šablony Infobox naprosto souhlasím. --Bazi (diskuse) 22. 6. 2015, 17:20 (CEST)
Ad pohlaví: Wikidata.
Ad limit: Limity se nebudeme muset zabývat, protože můj nový kód používá vnořené infoboxy. K tomu jsem zapracoval porůznu umístěné návrhy a odstranil nepoužívané parametry. Hodlám po nějakou dobu udržovat dva infoboxy (aktuální a nový, sjednocený pod novým názvem) a ze starého postupně přecházet (hlavně roboticky) na nový. Matěj Suchánek (diskuse) 22. 6. 2015, 17:25 (CEST)
„Bezpartijní“ – to je dobré řešení; pokud by Matěj Suchánek nějak ošetřil zobrazování „nestranička“ u žen, pak bych preferoval pro běžného českého čtenáře tuto variantu, pokud by to byl problém, pak určitě také vhodnou variantu „bezpartijní“. K infoboxu, aha, vnořené infoboxy, tak to je pěkné. :)--Kacir 22. 6. 2015, 17:46 (CEST)

@Bazi, Davcza, Galgo, Matěj Suchánek, Vlout:Dovoluji si upozornit, že jsem zprovoznil navrhované změny s použitím Baziho „bezpartijní“ – Jiří Besser, Tomio Okamura. Matěji, ještě připravím slíbený kód. Zdá se mi, že se nepřenáší P102 z WD, pokud je strana nevyplněna (daný stav trval už před úpravou).--Kacir 19. 7. 2015, 20:06 (CEST)

OK, dejme tomu. Je-li tedy vůbec nutné mít stranickou příslušnost v infoboxu, je to lepší varianta, než matoucí údaj „nestr. za …“, ze kterého neplyne, k čemu se vztahuje. --Vlout (diskuse) 19. 7. 2015, 20:57 (CEST)

Nová verze

Po roce se mi konečně podařilo předělat tento obří infobox do nové podoby, která existuje na samostatné stránce.

Vyřešené problémy:

První bod vyžaduje ještě změny ve všech článcích, takže testujte a pište další návrhy, ať to všechno uděláme najednou. Matěj Suchánek (diskuse) 5. 8. 2015, 14:24 (CEST)

Skvělá práce, díky! Co jej ovšem pojmenovat „Infobox Veřejný činitel“ (srov. návrh zde)? --Vlout (diskuse) 5. 8. 2015, 15:22 (CEST)

Web

@Matěj Suchánek: Nešlo by náhodou nějak upravit přebírání website z WD, mám na mysli, aby se nezobrazovala celá URL, ale buď tak jak ji zapisujeme: www.malcolmturnbull.com.au. Taky by se mohlo zobrazovat jen: oficiální stránka, viz příklad celé adresy v Malcolm Turnbull. Navíc adresa nezalamuje řádek, takže při delší URL by to mohlo až příliš roztáhnout infobox do šířky.--Kacir 15. 9. 2015, 11:18 (CEST)

Pokusím se nezapomenout, určitě nějaké čisté řešení existuje ({{URL}}). Matěj Suchánek (diskuse) 15. 9. 2015, 15:05 (CEST)
OK--Kacir 15. 9. 2015, 15:16 (CEST)
@Matěj Suchánek: Mohl bys stejnou věc zapracovat i do šablony {{Infobox - osoba}}? Viz zobrazení EO v Ned Kelly. Díky.--Kacir 10. 10. 2015, 17:26 (CEST)
Udělal jsem to, jenže to zůstává beze změny, protože zadaná URL adresa je lokální (abych to mohl udělat i pro lokální, musel bych mít jistotu, že v tomto tvaru jsou zadány ve všech článcích). Matěj Suchánek (diskuse) 10. 10. 2015, 17:53 (CEST)
Aha, rozumím.--Kacir 10. 10. 2015, 18:03 (CEST)

Úřadu se ujme

@Matěj Suchánek: Zřejmě vypadla po zvolení používaná položka „Úřadu se ujme“; bylo by vhodné ji tam zapracovat; viz stará a nová verze iboxu. Díky.--Kacir 21. 10. 2015, 05:40 (CEST)

VyřešenoVyřešeno Zdá se, že jsem na ni skutečně zapomněl. Doufám, že jsem zamýšlené chování šablony odhadl správně.
Mimochodem, všechny úpravy je nutné dělat desetkrát, ledaže bychom používali společnou podšablonu. Matěj Suchánek (diskuse) 21. 10. 2015, 15:02 (CEST)

Předchůdce2, Nástupce2

Zdravím, tyto položky se nechcou zobrazovat, viz Kurt Waldheim. Zajímavé že v Infobox Politik to funguje.--RomanM82 (diskuse) 29. 10. 2015, 14:33 (CET)

U části položek bylo skutečně číslo 3 místo 2. Zatím jsou v heslech dva infoboxy; tento (bez spojovníku) bude nakonec nahrazen a smazán. Díky.--Kacir 29. 10. 2015, 15:01 (CET)

Úřad

Proč šablona Infobox - politik nepřebírá úřady a funkce (vč. doby trvání, nástupců/předchůdců) z wikidat? Takhle je v podstatě duplikátem Infoboxu - osoba.--RomanM82 (diskuse) 22. 11. 2015, 17:16 (CET)

Protože to není tak jednoduché... Matěj Suchánek (diskuse) 22. 11. 2015, 18:32 (CET)

Duplicitní infoboxy

Jaký je rozdíl mezi tímto a tímto infoboxem? Který si mám vybrat? --Dvorapa (diskuse) 27. 11. 2015, 08:44 (CET)

„Infobox - politik“ se stále zajíždí a přijde chvíle, kdy úplně nahradí „Infobox politik“. Rozdíl je v zápisu kódu, což se projevuje v jeho vzhledu. Používat nový „Infobox - politik“ a mouchy + připomínky hlásit na zdejší diskusi.--Kacir 27. 11. 2015, 09:38 (CET)

Ženy političky

Neváhal bych přidat přechýlené tvary i k dalším funkcím, nejen k panovnici a předsedykni vlády. Obzvlášť poslankyně bude velmi rozšířená, ale ani předsedkyně, guvernérky, kancléřky ani prezidentky se nemusíme bát. --Bazi (diskuse) 27. 11. 2015, 12:27 (CET)

Přechýlené tvary určitě; sám jsem jich myslím pár vytvořil; vlastně nechápu proč je v iboxu položka "poslanec", když se nejedná o vrcholnou zastřešující funkci – je to stejně zbytečné jako bychom uváděli "ministr". Tyto funkce se píší do úřadů jako názvy sekcí.--Kacir 27. 11. 2015, 12:58 (CET)
Přiznám se, že mi nebylo hned napoprvé úplně jasné, jakých údajů (ve vztahu k osobě) se ty popisky týkají. Ale čistě hypoteticky si dovedu představit, že existuje nějaký politický systém, kde by poslanec zastřešoval nějakou nižší úroveň politiků/veřejných funkcí. I když bych si to spíš spojoval s funkcí typu amerického kongresmana, než českého poslance. --Bazi (diskuse) 27. 11. 2015, 14:35 (CET)
To bychom museli uvádět vždy všechny poslance, což samozřejmě nejde. Ty přednastavené úřady jsou dělány pro jednotlivce, maximálně pro "náměstky/zástupce" např. místopředsedy vlády, kteří mají smysl v iboxech premiérů. Ale nemá smysl uvádět úřad (poslance, ministra), základní funkce mnohačlenných těles. Časem provedu či požádám o monitoring položky a myslím, že ji vypustíme. (V USA bych si uměl představit u senátorů – "senior senator" a "junior senator" v daném státě, ale i en wiki to řeší obecnou položkou "alongside =" a navíc jen pro současnost, u Chucka Schumera třeba nezmiňuje, že sloužil v Senátu s Clintonovou.) --Kacir 27. 11. 2015, 15:06 (CET)

čestný_titul

Patří do kolonky čestný_titul akademické tituly, např. Mgr.? Pokud ne, k čemu ta kolonka vlastně slouží? Nazgul02 (diskuse) 11. 12. 2015, 17:31 (CET)

Nepatří, patří tam čestné tituly. Ale obávám se, že se pro běžné akademické aj. tituly používá tak často (protože titulomilci nemají jinou kolonku, kam to zadat), že už se to pomalu stalo de facto standardem. --Mormegil 11. 12. 2015, 18:06 (CET)
Správně sem akademické tituly nepatří, i když jsou po trochu podivné změně WP:BIO – odstraňování titulů z úvodů biografií – na tomto místě často uváděny (Jiří Pospíšil). Takže se díváme jinam a děláme, že to nevidíme. Infobox byl převzat z anglické verze, kde jsou čestná oslovení (tituly) i čestné sufixy přirozenější. Správný příklad využití lze vidět např. u Camerona. En wiki podobné tituly používá běžně. Osobně bych neměl problém přejmenovat položku jen na titul, ale bylo by s tím asi více práce. Co považuji za nevhodné, je velké písmo u titulů, zvýrazněno by mělo být jen jméno, nikoli tituly, jak to má anglická Wiki. --Kacir 11. 12. 2015, 18:11 (CET)
Děkuji za odpovědi. Nešla by tedy do infoboxu přidat kolonka na akademické tituly? Domnívám se, že u biografických článků by bylo vhodné je uvést. Nazgul02 (diskuse) 14. 12. 2015, 14:59 (CET)

K možnému budoucímu infoboxu, který by měl nahradit stávající, upozorňuji na diskuzi zde. S tím, co napsal kolega Davcza souhlasím, proto by asi bylo záhodno ono adjektivum „čestný“ vypustit. --Vlout (diskuse) 15. 4. 2016, 09:43 (CEST)

@Kacir, Vlout, Davcza: Navrhujete tedy, podobně jako v infoboxu osoba, parametry přejmenovat na titul před=/titul za=? Matěj Suchánek (diskuse) 16. 10. 2016, 09:49 (CEST)
Já jsem pro. --Vlout (diskuse) 16. 10. 2016, 09:51 (CEST)
Běžně se tam vkládají všechny tituly, tedy ano; ještě odtučnit/zmenšit styl.--Kacir 16. 10. 2016, 17:39 (CEST)
S tím také samozřejmě souhlasím. --Vlout (diskuse) 16. 10. 2016, 21:19 (CEST)
Rozumím, přejmenováno v nové verzi, styl zatím tolik nespěchá. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 10. 2016, 18:42 (CEST)

Divné wikidatové změny v Iboxu

Mno... dneska začal do iboxu politik zase automaticky naskakovat automaticky parametr národnost z Wikidat (článek Amir Ochana). Měl jsem pocit, že konsensus byl, že národnost, občanství a náboženství je příliš kontrovezní/neustálené/k aktivismu, vandalismu nebo lajdáckým editacím svádějící kritérium (viz např. zde) a že tudíž bude vypnuto jeho automatické plnění z WD... Zároveň mám pocit, že úplně zmizel řádek v iboxu, který zněl "některé iformace mohou být převzaty z datové položky." a kterej měl svůj hlubokej smysl. Ale nevím, třeba je to jen nějakej výpadek na mém aparátu (myslím mozkovém i počítačovém)... --Davcza (diskuse) 29. 12. 2015, 02:49 (CET)

Tak jsem to trošku studoval a vypadá to, že původně šlo o položku „občanství“ (která vypnutá stále je) a ne „národnost“. Zasahovat do toho zatím nechci, neboť z diskuze Pod lípou jsem nepochopil, jestli je tedy konsenzus na vypnutí obou položek, nebo jen občanství. --Jan KovářBK (diskuse) 29. 12. 2015, 03:04 (CET)přeformuloval --Jan KovářBK (diskuse) 29. 12. 2015, 03:05 (CET)
Zvláštní, v kódu šablony se poslední dobou nic neměnilo, má nedávná zdánlivě větší změna pouze přidala kostru TemplateData dokumentace, do vnitřností šablony samotné nějak nezasahovala. --Jklamo (diskuse) 29. 12. 2015, 03:58 (CET)
@Davcza: Díky, že se to snažíš hlídat/sledovat... v žádném z infoboxu lidí, které přebírají údaje z Wikidat, není národnost vypnutá, což neplatí o náboženství a občanství. „Některá data mohou pocházet z datové položky.“ se zobrazuje pouze tehdy, je-li stránka skutečně propojena (máš-li případ, kdy je stránka propojená a nápis se nezobrazuj, sděl mi to, předtím zkus u té stránky vyprázdnit cache). A ta náhlá změna, to mohlo být přece na Wikidatech... Matěj Suchánek (diskuse) 29. 12. 2015, 10:27 (CET)
Ad hláška Některá data mohou pocházet z datové položky: No, právě v článku Amir Ochana došlo evidentně k přenosu parametru národnost a přitom se dole ta hláška nezobrazuje. Cache jsem vyprázdnil... --Davcza (diskuse) 29. 12. 2015, 13:10 (CET)
*facepalm* Až teďka jsem si uvědomil, že tam tu hlášku za tu dobu nikdo nevložil. (V nové verzi infoboxu tam ale už je.) Matěj Suchánek (diskuse) 29. 12. 2015, 13:30 (CET)
Ad přebírání národnosti z WD: Taky jsem si nebyl jistej, jestli se konsensus ohledně nepřebírání některých parametrů z WD týkal i národnosti. Znáte to, něco vás trkne do očí, něco vám nesedí, ale nejste si jistej co to je a jestli to není jen vaše chyba ;-) ... Ale navrhuji přidat parametr národnost k položkám jako občanství a náboženství... Jak jsem už napsal výš, je to "stejně kontrovezní/neustálené/k aktivismu, vandalismu nebo lajdáckým editacím svádějící kritérium" jako občanství a náboženství... Nemám čas a energii nad rámec pečlivého zdrojování tady na cswiki ještě hlídat, a (potenciálně se s nimi dohadovat), stovky propalestinských a proizraelských, proukrajinských a proruských, prosudetských a protisudetských, prošpanělských a prokatalánských, proskotských a probritských, prokurdských a protureckých editorů Wikidat o tom, kdo byl jaké národnosti. Prostě je to příliš citlivá položka na to, abychom si usnadňovali práci tím, že ji necháme automaticky plnit kýmsi na WD.... Je to stejná argumentace, jakou jsem používal v debatě o položce občanství a náboženství (tam jsem mimochodem jednoho dne zjistil, že Ariel Šaron a desítky dalších izraelských politiků, byl muslimského náboženství - podivín působící na WD prostě zapnul bota a bylo...) --Davcza (diskuse) 29. 12. 2015, 13:10 (CET)
Nemám problém s vypnutím přebírání národnosti z WD; citlivá položka stejně potenciálně konfliktní povahy jako občanství. A můžeš klidně i vkládat novou verzi {{Infobox - politik}}, na níž se kompletně z této staré přejde.--Kacir 29. 12. 2015, 18:02 (CET)

Počet úřadů nad deset

Dobrý den, dělal jsem infobox u jednoho "sběratele úřadů", došel jsem až k položce úřad13, ovšem od 11 do 13 už se to nezobrazuje. Může to prosím někdo napravit, aby těch úřadů mohlo být třeba až 15? Děkuji--Zolwikcz (diskuse) 2. 9. 2016, 09:43 (CEST)

Pár věcí: tituly, poslanec, přechod na nový vzhled

Ahoj, pár věcí:

  • ad čestný titul a tituly obecně – vzhledem k neuvádění titulů v úvodu (WP:BIO) jsou, jak víme, běžně převáděny do iboxu. Myslím, že velkým a tučným písmem nadpisu by mělo být uvedeno jen jméno, nikoli celý titul (Václav Klaus). Preferoval bych tak anglickou verzi (Theresa May) – tituly malým písmem; otázka uvádění do 1 řádku, nebo pod a nad, je pro mě už druhotná (je mi to jedno),
  • ad parametr „Poslanec“Matěji, mohl bys monitoringem určit počet vložení; IMO zbytečná položka a rád bych viděl, jestli a jak je uváděna,
  • počet úřadů – viz sekce výše; osobně bych 13 úřadů bral jako maximum, kdysi jsem počet zvýšil na 10; tedy nebrání-li tomu nic technického, za mě může být,
  • přechod na „Infobox - politik“ – nenastal už čas na změnu?
    --Kacir 14. 10. 2016, 12:32 (CEST)
    poslanec – vyhledávačem jsem našel Pavel Mayer, Alfonsas Žalys, Ben Bernanke (kategorie by nám dala přesný výsledek, ale mně se nechce čekat), jinak jinde bývá občas použit prázdný, a to i v nové verzi
    Jasně, klidně bychom mohli začít, ale já na to nemám moc času (tedy provést to rychle a hladce). Matěj Suchánek (diskuse) 14. 10. 2016, 14:58 (CEST)
    @Matěj Suchánek: Dík, jak jsem čekal, Mayer hází nestandardní text bez klasického nadpisu, Žalys a Bernanke už dávají přímo nesmysl, tj. do sekce věnované jinému úřadu vkládají poslanecký mandát. Ty 3 výskyty opravím a parametr „poslanec“ z iboxu vyřadíme, až se (někdy) udělá analýza všech výskytů (poslanec se klasicky zapisuje do úřadu=)
    Nevím kdy, ale pokusím se na písku připravit zápis titulů dle en, možná bych potom požádal o korekci a předložím jako návrh.
    Měl jsem za to, že k přesunu na nový ibox stačí vypustit bota.--Kacir 14. 10. 2016, 17:07 (CEST)
    To jo, ale pro tento infobox bude ideální si celého bota napsat. Nevidím to na dlouho, ale nebude to hned. Matěj Suchánek (diskuse) 14. 10. 2016, 17:53 (CEST)
    Jinak jsem původně zapomněl, že poslance je možné zadat až desekrát, takže jsem tam dal ten monitoring → Kategorie:Monitoring:Poslanec. Matěj Suchánek (diskuse) 15. 10. 2016, 21:43 (CEST)
    Vida, tak se zase ukázalo, že parametr je pro vzhled iboxu nepoužitelný; opět z poslance odkazovánoněco jiného. Jestli toho víc není, než 2 výskyty, tak s tím uděláme rychlý proces.--Kacir 15. 10. 2016, 22:34 (CEST)
    Parametr „Poslanec“ vyřešen = 0 výskytů, lze ho vyjmout; ještě bych se ujistil, jestli není položka náhodou použita i v {{Infobox - politik}}.--Kacir 17. 10. 2016, 00:44 (CEST)
    Vyhledávač nic nenašel, monitoring asi taky ne. O prázdné parametry se postará bot. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 10. 2016, 18:46 (CEST)

Jsem připraven spustit bota (včetně funkcí jako seřazení parametrů, odstranění prázdných zastaralých nebo neznámých parametrů a označení takových, které prázdné nejsou, vyvážení mezer před svislítky). Po nějakou dobu ho ještě budu testovat. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 10. 2016, 18:46 (CEST)

OK.--Kacir 19. 10. 2016, 19:39 (CEST)

Soudcovské parametry

Po určité době jsem změnil názor na vhodnost uvádět v infoboxu posloupnost soudů u soudců obecných soudů – k tomu viz tato diskuse. Netýká se to tedy informací o předsedech či místopředsedech a o soudcích Ústavního soudu, ty by v infoboxech jednotlivých článků zůstaly zachovány. Nebyl-li by někdo proti, asi bych je nechal odstranit. --Vlout (diskuse) 22. 10. 2016, 22:18 (CEST)

Vadí ten přehled smyslu infoboxu? Jeví se to jako přehledné shrnutí úřadů, tj. naplňuje to podstatu rychlé orientace, na úkor dohledávání konkrétní informace v textu. Můžeme to pojmout dvěma způsoby:
1) U moci soudní by to měla být obdoba uvádění parametrů lokálních/regionálních/celostáních (základních) úřadů politiků, kde už běžně píšeme položky „městský/krajský zastupitel“, nikoli až místo-starosta/hejtman.
2) Nepohlížet na soudce jako na zástupce jednoho ze tří pilířů moci, nepoměřovat je s politiky, ale nahlížet na ně jen jako na osoby vykonávající jednu z profesí. Pak je faktem, že také neuvádíme, alespoň si to nevybavuji, řadové pozice policistů, lékařů, na druhou by specializovaný {{Infobox - soudce}} mohl takové parametry obsahovat, když např. u sportovců v infoboxu uvádíme všechny kluby, v nichž hráli, takže obdobně u soudců uvádíme všechny soudy, jimiž prošli. V této chvíli bych se klonil spíše pro ponechání.--Kacir 23. 10. 2016, 01:27 (CEST)
Podle mě je ten seznam zbytný, zbytečně prodlužuje infobox, když přechody mezi jednotlivými soudy by mohly být uvedeny jen v textu (viz odkazovaný článek Jaroslav Bureš). Původně jsem stál na Vašem stanovisku, jde o představitele moci soudní, takže by si tato skutečnost zasloužila nějaké promítnutí do infoboxu (jako kdyby to byla nějaká prestiž, ačkoli role infoboxu je jiná). Postupně jsem ale dospěl k názoru, že by tam měli být uvedeni jen soudní funkcionáři, místopředsedové a předsedové konkrétních soudů. To jsou už zvláštní časově i obsahově vymezené funkce, zatímco soudce je soudcem stále, ať již působí u jakéhokoli soudu. Tato funkce se nijak nemění, je pouze k jejímu výkonu překládán jinam, a to, že se např. dostal až k Nejvyššímu soudu, je už uvedeno v úvodu. Je pak nutné všechny soudy, kterými prošel, řadit za sebou do infoboxu (viz např. hesla Jan Vyklický nebo Libor Vávra)? Ostatně právě u politiků jsou také uváděny konkrétní funkce (je kupř. rozdíl mezi obecním nebo krajským zastupitelem, zatímco soudce okresního nebo krajského soudu je stále tentýž soudce, pouze tuto funkci vykonává u určitého typu soudu – srov. přidělení a přeložení soudce). Výjimkou jsou jistě soudci Ústavního soudu, protože to soudci vlastně nejsou, je to zvláštní, a též časově vymezená funkce.
Specializovaný infobox pro soudce by to naopak obsahovat mohl, ale je otázka, zda je nutné ho vytvářet. Rozšiřovaly by se řady zvláštních infoboxů, které se třeba budou jednou spojovat do nějakého univerzálnějšího. Krom toho by do té doby přinášel komplikace, jak ho zkombinovat s jinými, zejména politickým (opět např. Jaroslav Bureš). Už jsem taky navrhoval, aby se tento infobox podle anglického vzoru přejmenoval na „Veřejný činitel“ (viz shora), ale to nevybudilo žádné reakce a v současnosti si myslím, že pokud by kromě funkcionářů stačila profese soudce, tak by se asi nic měnit nemuselo, název infoboxu se nezobrazuje. Budete-li ale stále pro zachování, nechám to už být. --Vlout (diskuse) 23. 10. 2016, 10:40 (CEST)
Nemám na to silný, vyhraněný názor. To co píšete, dává smysl. Takže se vyjmutí sekce Soudce nebráním, i když to někdy bude znamenat ztrátu informací, např. u odkazovaného Vyklického.--Kacir 25. 10. 2016, 03:00 (CEST)
Tam bych to přirozeně doplnil do textu. Počkám ještě chvíli a případně o to požádám kolegu Suchánka. --Vlout (diskuse) 25. 10. 2016, 09:32 (CEST)

Nová verze

Zdravím všechny, asi před hodinou bot opravil poslední infobox, takže stará verze {{Infobox Politik}} (dočasně ponechaná jako přesměrování) už není nikde použita. To nejnáročnější je tedy hotové, ale práce tu ještě je (důležité bude dohodnout se na vzhledu a používání titulů v záhlaví):

  1. některé články, ve kterých se vyskytovala nová verze, stále používají zastaralé parametry čestný titul a čestný sufix
  2. v necelých dvou stovkách článků bot našel neznámé nebo použité zastaralé parametry (překlepy, balast z obrázků, chybějící rovnítko, z jiných infoboxů aj.), to už bude nutné projít ručně
  3. zmíněné tituly jsou občas zapsané společně se jménem v parametru |jméno (pravděpodobně se to týká i {{Infobox - osoba}})
  4. v některých článcích, které používají parametr |titul za (dříve čestný sufix), končí parametr |jméno čárkou
  5. vyplnit strojový popis (TemplateData)

Pro případné další robotické úpravy jsem stále k dispozici. Matěj Suchánek (diskuse) 31. 10. 2016, 16:52 (CET)

Díky za transformaci. Ještě by to ovšem chtělo dotáhnout to oddělení nadpisu od prvního úřadu. --Vlout (diskuse) 31. 10. 2016, 17:15 (CET)
Pardon, tak už se mi to zobrazuje, zřejmě jen nevyprázdněná cache. --Vlout (diskuse) 31. 10. 2016, 17:17 (CET)
Díky; u titulů by bylo dobré provést robotickou náhradu: čestný prefix / čestný sufix --> titul před / titul za; určitě pak třeba někde na písku otestovat změnu vzhledu, písmo titulu zmenšit, jak jsem uváděl výše dle anglické Wikipedie (tedy ne velkým, tučným písmem nadpisu). Mám v plánu zvýšit počet úřadů na 13, klidně lze provést. U neznámých položek je třeba počkat na dobrovolníka, který se podívá, jestli lze hodnotu vložit do existující položky, nebo ji z iboxu odstraní. --Kacir 31. 10. 2016, 23:12 (CET) / --Kacir 31. 10. 2016, 23:16 (CET)
HotovoHotovo Hotovo. Matěj Suchánek (diskuse) 4. 2. 2017, 18:19 (CET)
@Matěj Suchánek, Kacir: Poznámka k tomu bodu 4: je to dáno typografií, jde-li o titul za jménem, vždy se odděluje čárkou. Takže jsem to dnes u několika článků doplnil a až teď si všiml, že už se to doplňuje automaticky – vše jsem zrevertoval. Přesto díky za to. --Vlout (diskuse) 4. 2. 2017, 18:30 (CET)
Já jsem vlastně zapomněl ještě odstranit ty čárky... Díky za připomenutí! Matěj Suchánek (diskuse) 4. 2. 2017, 18:35 (CET)
No moment, ty čárky by tam měly zůstat. --Vlout (diskuse) 4. 2. 2017, 18:36 (CET)
Vždyť jste to tak dělal i vy (vše jsem zrevertoval). Matěj Suchánek (diskuse) 4. 2. 2017, 18:50 (CET)
Nejdřív tam nebyly žádné, proto jsem je doplnil a po nějaké době se začaly zobrazovat dvě (zřejmě cache). Takže jsem zrevertoval tu svoji nadbytečnou. Dělá-li je šablona sama, dělá to správně, a nechme to tak. Ledaže byste tím myslel odstranění z jednotlivých článků a ne ze šablony? To už Váš robot udělal (srov. např. historii článku Mikuláš Bek). --Vlout (diskuse) 4. 2. 2017, 18:56 (CET)
Tak to myslím. Pokud jsem nedorozumění způsobil já, velmi se omlouvám. Teď je totiž nutné projet ještě ty články, kde jméno bylo od titulů oddělené ještě před sjednocením, nicméně na konci mělo čárku (např. Gustáv Husák). Mimochodem, čárky jste začal doplňovat dříve, než bot dokončil svůj úkol a já upravil infobox (cache to být nemohlo, protože po uložení článku se zobrazí jeho nejnovější verze). Matěj Suchánek (diskuse) 4. 2. 2017, 19:21 (CET)
V odkázaném článku Mikuláš Bek (a nejen tam) jsem ji ale doplnil až po robotovi, protože se ze zobrazení infoboxu po jeho úpravě ztratila… Na tom ovšem nesejde. Ještě jednou díky za úpravy. --Vlout (diskuse) 4. 2. 2017, 19:29 (CET)

Pořadí závěrečných položek

Příliš se mi nepozdává podpis a především webová stránka nad oceněními. Navrhoval bych pořadí závěrečných položek buď

  • ocenění
  • podpis
  • webová stránka
  • commons

nebo

  • ocenění
  • webová stránka
  • podpis
  • commons

Ještě se do toho také může přimotat sekce Vojenská služba, která by také nemusela být úplně na konci (jde taky o formu úřadu/zaměstnání). Vaše názory? --Vachovec1 (diskuse) 1. 11. 2016, 00:22 (CET)

Souhlas včetně vojenské služby výše, standardní zřejmě první varianta podpis > web.--Kacir 1. 11. 2016, 00:38 (CET)

Protivník

@Matěj Suchánek: Ahoj, máš tušení k čemu se používá položka „Protivník“? Napadá mě snad jen soupeř ve volbách, ale proč by měla být uvedena v infoboxu úřadu nevím a je vlastně někde použita? --Kacir 18. 3. 2017, 02:46 (CET)

Možná jako |oponent v infoboxu osoba, který ale taky není zdokumentovaný. Nicméně nikde použit není v žádné číselné variantě. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 3. 2017, 09:37 (CET)
Díky za informaci. I ten název je podivný, ale to není důležité. Hlavní je, že by se „protivník“ dal použít jen při volbách s dvěma kandidáty, dominantně ve druhých kolech většinových systémů, např. při senátních volbách, kde bychom ale zase měli nějak v popisu zohlednit, že se jednalo až o 2. kolo, když v prvním soupeřilo více kandidátů. Především je ale ibox přehledem sekcí držitelů úřadů a volební soupeře bych z nich zcela vynechal. Takže jako nepoužívanou a nesystémovou položku ji lze odstranit.--Kacir 18. 3. 2017, 20:36 (CET)
Když už jsme u toho, nechal jsem bota vyjet nejméně použité parametry týkající se úřadů (bez rozlišení přítomnosti obsahu, včetně čísel):
spoluvládce: 76
spolu s: 42
předseda: 26
kancléř: 15
panovnice: 11
předsedkyně vlády: 2
období: 2
kancléřka: 1
místopředseda: 1
úřadující: 0
protivník: 0
Matěj Suchánek (diskuse) 18. 3. 2017, 22:54 (CET)
To je zajímavá informace; položky „úřadující“ jsem si nevšiml a nenapadá mě její smysluplné využití. Takže „úřadující“ a „protivník“ můžeme vyjmout.--Kacir 19. 3. 2017, 09:15 (CET)
Souhlas. --Vlout (diskuse) 19. 3. 2017, 09:29 (CET)
HotovoHotovo Hotovo. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 3. 2017, 11:29 (CET)

Permanentní odkaz na Commons

@Matěj Suchánek: Ahoj, všiml jsem si, že v případě absence položky commons= vytváří box odkaz i na neexistující commons-kategorii (Ctirad Mikeš). Při doplnění této položky bez hodnoty odkaz zmizí. Nešlo by nastavit defaultně, aby i při absenci |commons= box nedokazoval na neexistující commons? Díky.--Kacir 29. 5. 2017, 14:27 (CEST)

OpravenoOpraveno Opraveno. Šlo o problém na úrovni modulů (a ještě níž), není doufám nutné ho popisovat :) Matěj Suchánek (diskuse) 29. 5. 2017, 15:21 (CEST)
Díky za rychlou nápravu.--Kacir 29. 5. 2017, 19:15 (CEST)

Místo odpočinku

Nešel by tam zařadit parametr místo odpočinku – místo pohřbu jako je to v infoboxu osoba? Díky --Zolwikcz (diskuse) 6. 6. 2017, 19:08 (CEST)

Nesmysl u předchůdce6

Šablona je asi špatně nastavená, v položce předchůdce6 to píše nesmysly. --Zolwikcz (diskuse) 16. 12. 2017, 20:38 (CET)

Mělo by být opraveno. --Vachovec1 (diskuse) 16. 12. 2017, 20:56 (CET)
Kolega Kacir se uklikl – [2]. Jednoduchá oprava – [3]. Žádný podobný problém tam už nevidím, ale kdyžtak opět nahlašte sem. --Vachovec1 (diskuse) 16. 12. 2017, 21:08 (CET)
Díky za odhalení a fix hodnoty. --Kacir 16. 12. 2017, 21:42 (CET)

místo pohřbení

Nebylo by od věci aby se mohl do tohoto iboxu přidat parametr - místo pohřbení. Politici jsou smrtelní a někde musí spočinout. Šlo by tento parametr do iboxu přidat? díky --Martin wolf (diskuse) 23. 3. 2019, 10:11 (CET)

| místo pohřbení =
| zeměpisná šířka = <!-- desetinné číslo bez sv. strany (N) -->
| zeměpisná délka = <!-- desetinné číslo bez sv. strany (E) --> 
@Martin wolf:Doplněno.--Kacir 24. 3. 2019, 22:00 (CET)

děkuji--Martin wolf (diskuse) 24. 3. 2019, 22:11 (CET)

Je zajímavé, když jsem to samé o dva odstavce výše navrhoval já, tak na to nikdo ani nezareagoval. Občas si tady připadám jak Alenka v říši divů. --Zolwikcz (diskuse) 24. 3. 2019, 22:13 (CET)
Ty dva odstavce výše byly téměř před dvěma lety. Od té doby se mnohé změnilo, např. vyplněnost a kvalita daných dat na Wikidatech.--Jklamo (diskuse) 24. 3. 2019, 23:45 (CET)
Nechápu, proč by zrovna tento parametr měl být specificky v infoboxu o politikovi. V tomto by asi "infobox politik" měl substituovat nějakou obecnou část infoboxu pro jakékoliv lidi. --ŠJů (diskuse) 10. 7. 2019, 03:25 (CEST)

Nestraník

@Petr Urbanec, Kacir, Vojtěch Dostál, Matěj Suchánek, Vachovec1: Zřejmě nějaký kiks, v infoboxu v článku Jan Chabr se mi v sekci "stranická příslušnost" sice zobrazuje správně členství ve straně, ale pod tím je nesmyslně v dalším řádku tučný text nestraník, ačkoliv nic ve Wikidatech ani v lokálních parametrech infoboxu neindikuje, že by dotyčný měl být nestraník. --ŠJů (diskuse) 10. 7. 2019, 03:22 (CEST)

Podívej se do popisu parametrů. Položky „těleso“ a „kandidující za“ jsou určeny pouze pro nestraníky. Pokud je někdo straník, není třeba konkretizovat za koho a kde politik sedí či kandidoval. Naopak u nestraníka je taková informace podstatná, tj. v jakém orgánu a za jaký subjekt byl zvolen (Pavera, Holeček). --Kacir 10. 7. 2019, 04:59 (CEST)
@Kacir: To postrádá logiku, aby si infobox "domýšlel", že je někdo nestraník, jen z toho, že byl někam zvolen nebo že za někoho kandidoval. Stejně tak je nesmyslné použití těchto kolonek omezovat na nestraníky. Třeba právě v komunálních volbách běžně působí lokální volební sdružení, za která mohou kandidovat členové různých stran, ale ty strany je na tu kandidátku nenominují, i když třeba proti té kandidatuře nic nemají. Ostatně i u těch politiků, kteří postupně vystřídali více stran, je také podstatnou informace, ve kterém sboru zrovna seděli za kterou stranu (i když mezitím už dávno mohli být členem jiné). U některých volebních sdružení také může být důležitější, že dotyčný kandidoval za dané sdružení, nežli to, která ze zúčastněných stran ho na kandidátku toho sdružení nominovala. Obecně by si infobox neměl zbytečně nic domýšlet a spekulovat a použití kolonek by mělo odpovídat jejich názvu bez nutnosti studovat v dokumentaci nějaká nesmyslná omezení a podmínky. --ŠJů (diskuse) 16. 7. 2019, 04:39 (CEST)
Účelem dokumentace je vysvětlení způsobu použití položek, tedy studium položek je běžná věc. Informace stranictví mají vycházet z autoritativního zdroje, ČSÚ, který je jako volební orgán ze zákona určen ke zpracování a zveřejnění výsledků (např. u Pavery je to zdrojováno dobře). POVy typu „co je u koho důležitější“ se samozřejmě infobox nezabývá, to lze rozepsat v textu. Účelem infoboxu je přehledně shrnout základní informace z textu, což u nestraníků dělá dobře (na první pohled je vidět, kdo za co a kde sedí). Samozřejmě technicky vzato by bylo možné rozepsat i straníky, ale minimálně z hlediska délky infoboxu je vhodné tak činit (alespoň) u nestraníků. --Kacir 16. 7. 2019, 05:48 (CEST)
@Petr Urbanec, Kacir, Vojtěch Dostál, Matěj Suchánek, Vachovec1, ŠJů: Vypadá to, že je řeč o mnoha různých věcech současně. Pokud se nepletu, původně šlo o to, jak současně zachovat informaci o tom, že člověk v nějaké historické době kandidoval (nebo asi spíš působil) za nějakou stranu jako nestraník (ale už je ve straně), a současně nezobrazovat tuto už neplatnou nestranickou nálepku. Pokud je to možné, prosím demonstrovat např. u čl. Marek Černoch, Jaroslav Foldyna (seznam nijak nesouvisí s preferencemi wikipedisty). Zdraví, —Mykhal (diskuse) 29. 9. 2020, 14:23 (CEST)
Přesně nevím, kam dotaz směřuje. Smyslem je co nejpřesněji shrnout stranickou příslušnost. U nestraníků logicky ve vazbě na politický úřad, který z osoby dělá politika (nestraník bez úřadu není politik, straník stále může zastávat funkci ve straně).
Tedy Foldyna byl do února 2020 členem ČSSD, mezi únorem a zářím 2020 pak nestraník, než vstoupil do SPD. Jako bezpartijní zastával dva úřady. Ve Sněmovně byl do dubna 2020 nezávislý, tj. nezařazený poslanec, než se 7. dubna 2020 stal členem klubu SPD. Od této chvíle artikuluje program a zájmy tohoto subjektu. Naopak u druhého mandátu v krajském zastupitelstvu od února 2020 zůstává nezávislý, do žádného klubu nevstoupil. Ovšem od září 2020 už ne jako nestraník, ale jako člen SPD.--Kacir 30. 9. 2020, 03:53 (CEST)

Otázka stran uváděných u českých poslanců a senátorů

Bylo by dobré se dohodnout na tom, jaké strany budeme zapisovat do článků poslanců a senátorů, stejně jako do hesel senátních obvodů, pokud kandidovali za koalici. Všiml jsem si toho u Drahoše při náhradě volební strany (koalice) za navrhující stranu (STAN). V článku Senátní obvod č. 20 – Praha 4 přitom zůstala volební strana, k přepsání nedošlo. Bude se to týkat i poslanců, jestliže půjdou do voleb na koaliční kandidátce.

Východisko

U koaličních kandidátů je volební stranou účastnící se voleb celá koalice, na jejíž kandidátce usiluje politik o zvolení. Navrhující strana je jednou částí koalice, která kandidáta nominovala. Kandidát je zvolen za koalici, Drahoš zvolen za KDU+Z+STAN+TOP.

Co uvádět

Jaké strany uvádět ve výše uvedených heslech (politik + obvod). Mají být obě informace sjednoceny, mít u senátora a jeho obvodu stejné strany? Možnosti vidím tři:

  1. Uvádět jen navrhující stranu, část koalice, která kandidáta navrhla: STAN u Drahoše.
  2. Uvádět celou koalici, za níž byl kandidát zvolen: STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Zelení u Drahoše.
  3. Uvádět celou koalici se zdůrazněním navrhující strany: STAN v koalici s TOP 09, KDU-ČSL a Zelenými u Drahoše.
--Kacir 29. 12. 2020, 09:26 (CET)

Diskuse

Určitě bych sjednotil informaci u senátora a senátního obvodu. V otázce stran bych preferoval uvádět celou skutečnost, že politik byl zvolen za celou volební stranu, nikoli jen za její část navrhující stranu. Tedy 2. či 3. variantu.--Kacir 29. 12. 2020, 09:26 (CET)

Vidím, že to není jednoduchý problém a nemám moc času to podrobně studovat. V infoboxu poslance by IMHO měla být stana, jejímž byl členem nebo která ho navrhla. V ostatních případech asi oboje, tedy varianta 3. --Packa (diskuse) 29. 12. 2020, 10:22 (CET)

Fakticky se to týká jen nestraníků, u nichž v infoboxu uvádíme „Nestraník v Senátu za [stranu/koalici]“. Stranické položky „Členství“ se to nedotýká (faktem je, že člen jedné strany může být zvolen za jiný subjekt, např. člen ODS na kandidátce ČSSD, což současný ibox ale nezohledňuje). --Kacir 29. 12. 2020, 11:32 (CET)

Děkuji za diskuzi, která se nám v různých obměnách pravidelně vrací. Jsem velmi pro vydiskutování sjednoceného postupu, který dle mého nemusí být úplně jednotný napříč druhy článků, kterých se diskuze týká. K tématu Infoboxu politika bych uvedl ještě jednu skutečnost/možnost, kterou bych považoval za vhodné zachycovat, ale kolega Kacir ji opomněl.

  1. Uvádět příslušnost k zastupitelskému klubu.

A tohle je moment, který by dle mého měl odlišovat obvod a senátora. Typický příklad: Senátor je zvolen jako nezávislý (bez volební strany, na podpisy) ale po svém zvolení se rozhodne vstoupit do nějakého klubu; pro posouzení jeho politické pozice je určitě zajímavé, jestli je to klub pravicový, levicový, zelený, modrý nebo černý.

Takže u senátora/pplitika v infoboxu sledovat jako politickou příslušnost. Při kandidatuře bezpp. volební stranu (s případným zdůrazněním strany navrhující) a dále sledovat jeho klubovou příslušnost (zejména pokud se liší od volební/navrhující strany. U senátního obvodu sledovat volební stranu se zdůrazněním strany navrhující. --Fafrin (diskuse) 29. 12. 2020, 20:17 (CET)

U zastupitelského klubu můžeme vytvořit parametr „Zastupitelský klub“ s alternativami „Senátorský klub/Poslanecký klub“ (myslím, že lze vytvořit až 3 názvy na parametr). Články klubů vesměs máme, takže tuto položku klidně do infoboxu přidáme. Otázkou je, jestli parametr používat jen po dobu výkonu mandátu nebo trvale např. (2014–2020). Na to nemám pevný názor. U senátorů zřejmě trvale, u poslanců dočasně během výkonu. --Kacir 30. 12. 2020, 10:37 (CET) / + kdy paramater uvádět.--Kacir 30. 12. 2020, 10:49 (CET)

Za sebe určitě preferuji uvádění navrhující strany, neboť nám nejlépe uvádí, ke které straně z mnohdy velmi pestré koalice má politik nejblíže. Kupříkladu Mikuláš Bek měl volební stranu Zelené, STAN, ODS a TOP 09; takto široce rozkročená paleta nám nic moc neřekne. Navrhující strana (zde STAN) je podle mě klíčová; je velký rozdíl v tom, jestli kandidáta navrhli Zelení, nebo ODS. Nicméně v některých případech může i volební strana obsahovat důležitější informaci. Například o názorech a postojích senátora Ladislava Kose za Prahu 11 moc nevypovídá navrhující Hnutí pro Prahu 11, ale volební strana KDU-ČSL+HPP 11+Zelení+Piráti již vypoví více. Těchto příkladů jsem ale zaznamenal jen málo. Řešení bych viděl v podobě uvedení navrhující strany s poznámkou obsahující volební stranu, která mi přijde o něco lepší v tom, že přímo v infoboxu neuvádí ve většině případů ne tak důležitou volební stranu, se kterou může informace působit lehce zmatečně. Ohledně zastupitelského klubu bych preferoval parametr v infoboxu. Do tabulek senátních voleb v článcích o obvodech bych zahrnul nový sloupec pro navrhující stranu. Díky za diskusi. Ludwig V. von Ballonburg und Mohenzollern (diskuse) 29. 3. 2021, 10:25 (CEST)

Commons

Zdravím, mohl by někdo, kdo infoboxům rozumí líp než já opravit odkaz na kategorii na commons? Nyní se to zobrazuje nestandardně ve formátu Kategrie XXX (viz třeba Jaromír Bláha). Představoval bych si to tak, jak je to všude jinde (npř. Vendolí, Motorový vůz M 290.0, atd.). --MIGORMCZ (diskuse) 21. 2. 2021, 14:37 (CET)

Fixnuto - https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0ablona%3AInfobox_-_politik&type=revision&diff=19553898&oldid=19514864 --Fafrin (diskuse) 27. 2. 2021, 12:19 (CET)

Nestraník 2

Už to tu bylo načato. V článku Lukáš Blažej je nadbytečné "nestraník". Blažej kandidoval za Ústí!Pro, ale není nestraník, je člen Pirátů. Bylo by možné přidat parametr "kadnidoval za 2" bez "nestraník"? Nebo tak něco? --Palu (diskuse. ) 22. 2. 2021, 08:46 (CET)

V článku to bylo skutečně chybně, člen Pirátů od vzniku mandátu 2018. Alternativní položka per „if“ je možná. Přemýšlím, čím nahradit a jak zformulovat podnadpis za „Nestraník“.--Kacir 22. 2. 2021, 16:54 (CET)
A to by nešlo bez nadpisu? Podle mě tam ani není potřeba. --Palu (diskuse) 22. 2. 2021, 17:07 (CET)
Právě jsem dospěl ke stejnému závěru.--Kacir 22. 2. 2021, 17:10 (CET)

Modul

Informuji, že infobox nově využívá modul, a to zejména pro testovací účely. Pokud však nezpůsobuje žádné problémy (neměl by), může se ponechat. Mimo to jsem odstranil nepotřebné oddělovače, zdá se mi, že nadpisy text oddělují dostatečně (ponechal jsem pouze oddělovač mezi osobními informacemi a kariérou). RiniX (diskuse) 29. 5. 2021, 14:48 (CEST)

Můžeme se zbavit i těch vnořených <table>...</table>? --Matěj Suchánek (diskuse) 29. 5. 2021, 15:04 (CEST)
Odstranil jsem. RiniX (diskuse) 29. 5. 2021, 15:13 (CEST)

Sídlo

Opravdu chceme aby se z WD přejímalo více sídel, nestačí jen preferované, pokud má nějaká osoba více? --Jindřich Rubeš (diskuse) 24. 8. 2022, 07:56 (CEST)

Pokud bude shoda, klidně to tak upravím. Já bych si dokázal představit infobox i bez tohoto parametru, u českých politiků se to asi vyplňuje na základě trvalého bydliště, což je reálně nic moc říkající informace.--Jklamo (diskuse) 25. 8. 2022, 12:16 (CEST)
Určitě upravit jen na preferované sídlo. --Kacir 25. 8. 2022, 23:44 (CEST)
Upravil jsem. Pokud jich je víc (bez preferovaného nastavení, případně nutno opravit přímo na WD), budou oddělena spojkou a. --Jklamo (diskuse) 26. 8. 2022, 10:23 (CEST)