Stoke-on-Trent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stoke-on-Trent
Stoke-on-Trent – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška213 m n. m.
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměAnglie
RegionWest Midlands
Ceremoniální hrabstvíStaffordshire
Unitary authorityStoke-on-Trent
Stoke-on-Trent
Stoke-on-Trent
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha92,7 km²
Počet obyvatel249 008 (2011)[1]
Hustota zalidnění2 685 obyv./km²
Správa
Vznik1925
Oficiální webwww.stoke.gov.uk
Telefonní předvolba01782
PSČST
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stoke-on-Trent je město v anglickém hrabství Staffordshire v regionu West Midlands. Vzniklo na počátku 20. století spojením šesti měst: Hanley, Stoke, Burslem, Tunstall, Longton a Fenton. Proslulo jako kolébka hrnčířství Velké Británie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jméno Stoke je odvozeno od názvu jednoho původních z měst, Stoke-on-Trent, osady s dlouhou historií. Stoke pochází ze staroanglického stoc, označujícího místo nebo osadu. Nejčastěji se uvádí, že tato osada vznikla na křižovatce římské silnice, která vedla ze současného Derby do Chestertonu. A protože označení Stoke se pro obce užívalo běžně, připojili k názvu jméno řeky.

Od 17. století byla tato oblast známá průmyslovou výrobou keramiky tak známých značek, jako jsou Royal Doulton, Spode, Wedgwood a Minton. Dostatečné zásoby uhlí a jílu vhodného pro výrobu keramiky vedly k postupnému rozvoji tohoto průmyslového odvětví.

Severní Staffordshire byl centrem těžby uhlí. První zmínka o hornictví v této oblasti pochází ze 13. století. Část staffordshirské uhelné pánve, Potteries Coal Field, se rozkládá na ploše přibližně 300 km² a několik těžebních jam se nacházelo přímo ve městě.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Stoke-on-Trent se nachází asi uprostřed mezi Manchesterem a Birminghamem a sousedí s Newcastle-under-Lyme, které se nachází na západ od města a je spravováno samostatně. Na východě se rozkládá Peak District National Park.

Stoke vzniklo spojením původních šesti měst a vytváří pás vedoucí ze severu na jih v okolí silnice A500. Ačkoli je jméno města odvozeno od názvu Stoke a tam také sídlí městská rada, geografickým centrem je Hanley.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Podle sčítání obyvatel z roku 2001 má město 240 636 obyvatel. Vzhledem k počtu z roku 1991 se jednalo o pokles o 3,5 %. 51,3% procent obyvatel jsou ženy, 96,3% se narodilo ve Velké Británii. 94,8% obyvatel se označuje za bělochy, 3% Asiaty a 0,3% za černochy. Podle náboženského vyznání je 71,8% křesťanů, 3% muslimů, 1,1% hinduistů, 0,6% sikhů, 0,5% židů a 14,8% bez vyznání. Průměrný věk obyvatel byl 38,5 let.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Nádraží ve Stoke-on-Trentu, postavené v roce 1848

Severní Staffordshire je světovým centrem výroby jemné keramiky. Tato tradice se datuje od 12. století. V 80. letech 20. století byl Stoke-on-Trent – podobně jako některé jiné části Velké Británie – zasažen poklesem průmyslové výroby, který způsobil zavírání některých průmyslových podniků a nárůst nezaměstnanosti. V současnosti je ekonomika města stabilizovaná a působí v něm asi 9 000 společností, mimo jiné Bet365 nebo Phones4U – obchodník s mobilními telefony. Podle studie Competitive Alternatives 2004 je Stoke-on-Trent místem s nejvyšší efektivností pro založení nové průmyslové společnosti.

Město ročně navštíví asi pět miliónů turistů, což vytváří přibližně 4 400 pracovních míst. Stoke-on-Trent úspěšně láká turisty k opakovaným návštěvám: asi 80% se jich tam vrací. Jejich zájem vzbudil v roce 1986 Národní zahradní festival a podporují ho četné keramické dílny a obchody s tímto zbožím i výlety po místním kanále. Hlavním obchodním centrem je Hanley, kde se nachází Potteries Shopping Centre.

Správa[editovat | editovat zdroj]

První úvahy o federaci sousedních měst se objevily v roce 1888. K vlastnímu spojení šesti měst došlo 1. dubna 1910. Byla sloučena města Hanley, Burslem, Longton, Stoke, Tunstall a Fenton a dostala jméno Stoke-on-Trent. V roce 1919 vznikl záměr rozšířit město o obvod Newcastle-under-Lyme a Wolfstanton, ale toto spojení se neuskutečnilo.

V roce 1974 se Stoke-on-Trent stalo nemetropolitním distriktem hrabství Staffordshire. 1. dubna 1977 bylo ustanoveno jako samostatná správní jednotka (unitary authority) se správním orgánem Radou města Stoke-on-Trent a zůstalo částí ceremoniálního hrabství Staffordshire. Rada města má 60 radních, v jejichž čele stojí přímo volený starosta.

Město je rozděleno na tři obvody, jde-li o volby do parlamentuStoke-on-Trent North, Stoke-on-Trent Central a Stoke-on-Trent South –, a je součástí volebního obvodu West Midlands do Evropského parlamentu.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Keramické pece v Gladstone

Město spojuje s dálnicí M5 silnice A500. Silnice A50 procházející městem vytváří spojnici mezi dálnicemi M6 a M1.

Hlavní železniční stanice ve Stoke-on-Trent se nachází na trati West Coast Main Line mezi Londýnem a Manchesterem. Dalšími železničními zastávkami jsou Longport a Longton.

Městská hromadná doprava ve městě je zajišťována téměř výhradně autobusy. Tento druh dopravy provozuje společnost First Group a několik dalších malých dopravců. Hlavní autobusová stanoviště se nacházejí v Hanley a Longtonu.

V rámci města a jeho okolí je vytyčeno asi 160 km cyklistických stezek, které spojují město s národní sítí cyklostezek.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Ve Stoke-on-Trent se nacházejí čtyři vysokoškolské instituce. Staffordshirská univerzita sídlí v Sheltonu poblíž železniční stanice. Status univerzity obdržela v roce 1992. Keele University Medical School využívá budovy Univerzitní nemocnice severního Staffordshire v Hartshillu. Keele University byla založena roku 1949 a její vznik inicializovala rada města Stoke-on-Trent. Stoke-on-Trent College má dvě centra – jedno v Burlsemu (média a umění) a v Sheltonu.

Turistické atrakce[editovat | editovat zdroj]

Bohatou historii města lze nejlépe poznat při návštěvě jednoho z místních muzeí – Etruria Industrial Museum, Ford Green Hall, světoznámé kolekce keramiky v Potteries Museum & Art Gallery nebo Gladstone Pottery Museum. Další zdejší zajímavostí je nejstarší funkční viktoriánská keramická dílna. Pozoruhodné jsou i Trentham Gardens; jejich rekonstrukce v roce 2005 stála zhruba 100 milionů liber.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Ve městě působí dva přední fotbalové kluby Stoke City FC a Port Vale FC.

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]