Wakefield

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Wakefield (rozcestník).
Wakefield
Wakefield – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměAnglie
RegionYorkshire a Humber
Ceremoniální hrabstvíWest Yorkshire
Metropolitní distriktCity of Wakefield
Wakefield
Wakefield
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel99 251 (2011)[1]
Správa
Oficiální webwww.wakefield.gov.uk
Telefonní předvolba01924
PSČWF1-WF90
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wakefield je město v metropolitním distriktu City of Wakefield v anglickém hrabství West Yorkshire. Podle výsledků sčítání obyvatel z roku 2001 mělo město 76 886 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název Wakefield zřejmě pochází ze staroanglických slov wacu a feld, jež znamenají strážní stanoviště. V pozemkové knize z roku 1086 byl uveden jako Wachefeld.

Roku 1460 v období války růží utrpěl porážku vévoda z Yorku v Bitvě u Wakefieldu nedaleko hradu Sandal. Wakefieldská katedrála pochází ze 14. století kdy byla postavena jako farní kostel a byla obnovena v 19. století.

Město bylo centrem výroby plátna. V 18. a 19. století byla ekonomika města, na poměry v Yorkshire, neobvykle diverzifikovaná, ale Wakefield byl jen malým městem. Hlavními zaměstnavateli byly textilní továrny roztroušené kolem řeky Calder a velké sklárny na východě města. Za hranicemi města se nacházelo několik dolů a v jeho centru působily strojírenské společnosti zaměřené na výrobu těžařské technologie.

Na počátku 20. století došlo k rozmachu výstavby obytných domů na okraji města a dříve samostatné obce Sandal Magna, Belle Vue a Agbrigg se staly předměstími Wakefieldu.

Podobně jako jiná průmyslová města byl i Wakefield zasažen úpadkem průmyslové výroby. V 70. a 80. letech 19. století upadala sklářská i textilní výroba, v období let 19791983 bylo uzavřeno šest dolů v okruhu 3 kilometrů od města i když dalších 15 bylo v provozu. Dalším problémem bylo zrušení rady hrabství West Yorkshire, které bylo důležitým zaměstnavatelem ve Wakefieldu. V současné době je ale nezaměstnanost ve městě na úrovni národního průměru.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ve Wakefieldu se nachází dvě železniční stanice - Wakefield Westgate (spoje do Leedsu, Doncasteru, Sheffieldu a Londýna) a Wakefield Kirkgate (spoje do Barnsley, Sheffieldu, Leedsu a Castlefordu).

Po úspěchu bezplatných FreeCityBus v Leedsu a FreeTownBus v Huddersfieldu, byla i ve Wakefieldu od 23. dubna 2007 uvedena do zkušebního provozu síť bezplatných autobusových linek spojujících nejdůležitější místa ve městě (autobusové i vlaková nádraží a nákupní centra).

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V centru Wakefieldu se nachází malá umělecká galerie a muzeum. Další kulturní instituce, Národní muzeum těžby uhlí a Yorkshirská sochařská galerie, lze nalézt nedaleko. Galerie Barbary Hepworthové je v současné době ve výstavbě jako součást regenerace pobřežní oblasti a po dostavbě doplní mozaiku kulturních stánků, k nimž také patří Královské divadlo a budova Opery.

Město je také známé Wakefieldským cyklem, kolekcí 32 mystérií pocházejících ze 14. století, které byly součástí letních náboženských festivalů a jejichž předvádění bylo nedávno obnoveno.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]