Portál:Biologie/Obrázek dne/2009-05

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

1

Listovnice červenooká (Agalychnis callidryas) v Kostarice

2

Javor klen (Acer pseudoplatanus)

3

Labuť velká (Cygnus olor)

4

Konvalinka vonná (Convallaria majalis)

5

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) v zimě v Hofgartenu v Düsseldorfu

6

Broskve

7

Jaguár americký (Panthera onca)

8

Páv korunkatý (Pavo cristatus) ukazující svůj chvost v ZOO v Duisburgu

9

Lilek vejcoplodý (Solanum melongena)

10

Rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia)

11

Vlašský ořech je druh ořechu, plod ořešáku královského, skládající se z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, v níž dozrávají – patří tedy mezi peckovice. Vlašské ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů a přibližně 3 % sacharidů. Obsahují také vitamíny E, B1 či B6, dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měďzinek.

12

Karakal (Caracal caracal) je kočkovitá šelma velikosti zhruba 65 cm s 30 cm dlouhým ocasem. Je podobný severněji žijícímu rysovi, s nímž je příbuzný. Má krátkou jednobarevnou srst, pouze mláďata mají červenavé skvrny na spodní straně. Uši jsou na konci opatřené dlouhými černými chomáčky chlupů – odtud i název: karakal je turecky „černé ucho“. Jeho habitatem jsou stepi, bušepolopouště. Jeho potravu tvoří převážně zajíci, damani a menší druhy antilop, které doplňuje hlodavciptáky. Po 11 týdnech březosti rodí samice obvykle 2 koťata. Karakal se může dožít až 18 let.

13

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je rostlina patřící do čeledi hvězdnicovitých. Je to vytrvalájeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem kvetoucí od července do října. Květy jsou 3–4 cm široké, obvykle jasně modré, mohou se ale objevit odchylky ve zbarvení, a to od bílé až po bledě růžovou. Kořen může dorůstat až do délky 30 cmprůměrem až 15 mm. Čekanka je velice cennou léčivou bylinou – látky obsažené v její šťávě mají příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišníkrevního řečiště včetně srdce. Pražená čekanka je také využívána pivovarníky pro vylepšení chuti piva.

14

Mládě želvy (Amniota) se klube z vajíčka

15

Ruměnice pospolná (Pyrrhocoris apterus)

16

Nandej černohlavý (Nandayus nenday) po vykoupání

17

Mládě ježka západního (Erinaceus europaeus)

18

Prase divoké (Sus scrofa)

19

Suchohřib žlutomasý (Boletus chrysenteron)

20

Kapradina

21

Jehnědy (nebo také amentum)

22

Mák setý (Papaver somniferum)

23

Magot bezocasý (Macaca sylvanus)

24

Schéma anatomie plicnatého (Pulmonata) stopkookého (Stylommatophora) plže z čeledi hlemýžďovití - hlemýžď kropenatý (Cornu aspersum). Základní části jeho těla jsou hlava, útrobní vak, ulita a noha.

25

Podzimní mladý dub v Praze v Řepích

26

Tulipán (Prinses Irene)

27

Stavba květu

28

mnohoštětinatka Nephtys hombergii

29

Mák vlčí (Papaver rhoeas)

30

Papoušek šedý – žako (Psittacus erithacus)

31

Schéma anatomie mnohoštětinatců (Polychaeta). Jejich tělo je článkované a články jsou odděleny přepážkou. Tělo je kryto kutikulou, pod ní jsou dvě vrstvy svaloviny. Na každém článku je pár panožek (parapodií), které jsou opatřeny štětinami. Vylučovací soustavu představuje nefridium, které začíná nálevkou (nefrostom) vždy v předchozím článku.