Chorásánští Turci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chorásánští Turci
خراسان توركلرى
Horasan Türkleri
Populace
celkově 1 000 000 [1]
Jazyk(y)
Chorásánská turečtina
Náboženství
Ší'itský islám, Sunnitský islám
Příbuzné národy
Oghuzové

Chorásánští Turci, Kızılbaši Turci nebo Kučani (chorásánskou turečtinou خراسان توركلرى → Horasan Türkleri, ázerbájdžánsky خوراسان تورکلری → Xorasan türkləri, persky ترکان خراسانی → Khorasani Turki, turecky Horasan Türkleri) jsou domorodé turecké etnikum žijící v severovýchodní Íránské islámské republice a sousedních regionech Turkmenistánu až po Amudarju. V ostánech (provinciích) Severní Chorásán, Chorásán Razaví a Golestán žijí v jednotném celku. Mateřské nářečí Kučaniů se pohybuje mezi Turkmenským a Ázerbájdžánským jazykem. Patří do skupiny turkických jazyků, podskupiny „Šahz“, také nazývaných „Turkic-i Kadim“, Oghuzské větvě makrojazyků – východní Torkama-ani jazyky a čagatajské (oghuzský dialekt) větvě.[2][3][4] Většina jsou přívrženci větve ší'itského islámu[5], ale jsou mezi nimi také sunnité.[4]

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Umístění Chorásánských Turků v Íránu
     Chorásánští Turci
     Turkmeni

O Chorásánských Turcích byly provedeny různé studie. O jejich počtu v Íránu jsou k dispozici různé odhady většiny odborníků, přestože, na základě počtu obyvatel Íránu je nejméně pravděpodobné, že jich bude více než 1 %. Podle informací z roku 1977 byl jejich počet 400,000[6], a podle informací z roku 1993, jich bylo více než 1,000,000[3][7] lidí.

Více než 830 000 Chorásánských Turků žije v provincii Severní Chorásán, severozápadně od Mašhadu.[8] Chorásánští Turci jsou ze 100 procent muslimové a jejich společnost je organizována kolem tradičních muslimských pravidel.

Název Chorásán je perský a znamená „země vycházejícího slunce“. Je důležitou zemědělskou oblastí a většina Chorásánských Turků jsou zemědělci. Zavlažovací metody na produkci pšenice, ječmene, rýže, bavlny, cukrové řepy, brambor, vojtěšky, melounů a kmínu se používají obě, jak tradiční tak i moderní. Ovce, kozy a krávy poskytují rodinám Chorásánských Turků mléko, máslo, lůj a maso. Jsou to zruční řemeslníci, např. šperkaři a skláři. Také tkají krásné koberce a tkaniny. Koberce jsou proslulé pro své nádherné vzory.

Jazyk[editovat | editovat zdroj]

Kızılbaši Turci mluví chorásánskou turečtinou, ale většina může také mluvit stejnojmenným perským nářečím „chorasani“, s kterým ji nelze zaměňovat.[9] Západní nářečí v oblasti Bodžnúrd; na severu v oblasti Kučan (pravděpodobně největší), na jihu v oblasti Sultanabadu u Sebzevaru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Xorasan türkləri na ázerbájdžánské Wikipedii a Khorasani Turks na anglické Wikipedii.

  1. Iranicaonline
  2. Karl Heinrich Menges, "Research in the Turkic Dialects of İran. Preliminary Report on a Trip to Persia," Orien 4. 278 page.1951 (Leiden),pp. 275–76
  3. a b Encyclopædia Iranica: Michael Knüppel :TURKIC LANGUAGES OF PERSIA: AN OVERVIEW---Last Updated: April 15, 2010
  4. a b Tulu, Sultan „Horasan Türkçesi ile İlgili FoIklor Çalışmaları“ (2010). dostupné online Archivováno 16. 3. 2013 na Wayback Machine. (turecky)
  5. LLMAP: Khorasani Turkish, a Dialect of Iran Oghuz (dostupné online)[nedostupný zdroj]
  6. Etnologue report for language code :kmz
  7. Doerfer, G. & Hesche, W.1993. Chorasantürkisch, Wörterlisten, Kurzgrammatiken, İndices. (Turcologica 16.) Wiesbaden: Harrassowitz, pp. 7,14
  8. Tulu, Sultan „Kerem ile Aslı Hikayesinde ctiriltme motifi“, Türk Dili, Ankara (Agustos) 1987. 88. 102-109. (turecky)
  9. "Ethnologue report for Khorasani Turkish"

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Encouraging, Educating, Enabling since 1993 „The Khorasani Turks of Iran“ dostupné online