Východoarabské číslice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Číselné soustavy

číselné soustavy světa
  • Východní Asie
  • Abecední
  • bývalé
Východoarabské číslice na hodinách v káhirském metru.
Na hodinách v Osmanské říši se většinou používaly východoarabské číslice.

Východoarabské číslice (nazývané také arabsko-Indické číslice a arabské východní číslice) jsou symboly použité k reprezentaci hindsko-arabské číselné soustavy ve spojení s arabskou abecedou v zemích Mašreku (na východě arabského světa), na Arabském poloostrově a ve variantách v dalších asijských zemích, které používají perské písmo.

Další jména[editovat | editovat zdroj]

Tyto číslice jsou známy jako أرقام هندية‎ ( "indická čísla") v arabštině. Někdy se také nazývají v různých jazycích jako "indické číslice" .[1] To je však někdy odrazující, protože to může vést k záměně s indickými číslicemi, které se používají ve znacích jazyka bráhmí v Indii.[2]

Číslice[editovat | editovat zdroj]

Každá číslice v perské variantě má rozdílný unicodový znak, a to i když vypadá totožná s východoarabským číselným protějškem. Varianty používané v urdštině, sindhi a dalších jihoasijských jazycích však nejsou kódovány odděleně od perských variant.

západoarabské 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
východoarabské ٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩
persko-arabská varianta ۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹
urdská varianta číslice 0 číslice 1 číslice 2 číslice 3 číslice 4 číslice 5 číslice 6 číslice 7 číslice 8 číslice 9
východoarabské hodinové číslice

Použití[editovat | editovat zdroj]

Psané číslice jsou uspořádány tak, že jejich číslice s nejnižší hodnotou je umístěna napravo a vyšší poziční hodnota se přidává nalevo. Je identické s uspořádáním používaném v západních textech při použití arabských číslic, přestože arabské písmo se čte zprava doleva. Neexistuje v tom žádný rozpor, pokud není nezbytné číslice zarovnat, jako je tomu v případě aritmetických úloh (jak v jednoduchém sčítání nebo násobení) a při tvorbě seznamů čísel, které se většinou zarovnávají na desetinnou čárkou nebo tečku. [3]

Současné použití[editovat | editovat zdroj]

Dvojjazyčná pákistánská dopravní značka ukazuje použití obou východo i západo arabských číslici. Je jasně vidět sklon k západním číslicím.

Východoarabské číslice zůstávají silně převažujícím protějškem západoarabské číslice v mnoha zemích na východě arabského světa, a to zejména v Íránu a Afghánistánu. V arabsky mluvící Asii, stejně jako v Egyptě, Súdánu a oblasti známé jako arabský Mašrek se používají oba druhy číslic vedle sebe. Západní číslice se však stávají stále více oblíbenými i ve velmi tradičních zemích jako je Saúdská Arábie.

V Pákistánu se západoarabské číslice používají stále ve větší míře, protože značná většina současné populace je anglofonní. Východní číslice se i nadále používají v urdských publikacích a novinách, stejně jako na reklamních cedulích.

V severní Africe (s výjimkou Egypta a Súdánu) se nyní běžně používají pouze západoarabské číslice (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9). Ve středověku tyto oblasti používaly mírně odlišnou sadu znaků (ze které přes Itálii západní "arabské číslice" pocházejí).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eastern Arabic numerals na anglické Wikipedii.

  1. Glossary of Unicode terms [online]. [cit. 2015-09-02]. Dostupné online. 
  2. Glossary [online]. [cit. 2015-09-02]. Dostupné online. 
  3. MENNINGER, Karl. Number words and number symbols: a cultural history of numbers. [s.l.]: Courier Dover Publications, 1992. Dostupné online. ISBN 0-486-27096-3. S. 415. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]