Lima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě v Peru. Další významy jsou uvedeny na stránce Lima (rozcestník).
Lima
Lima – znak
znak
Lima – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška139 m n. m.
StátPeruPeru Peru
departementLima
Administrativní dělení43 distriktů
Lima
Lima
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2 672 km²
Počet obyvatel9 752 000 (2017)
Hustota zalidnění3 649,7 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Název lokalityhistorické centrum Limy
Typkulturní dědictví
Kritériumiv
Odkaz500 (anglicky)
Zařazení1988 (12. zasedání)
Správa
StarostaRafael López Aliaga (od 2023)
Vznik1535
Oficiální webwww.munlima.gob.pe
Telefonní předvolba51 1
PSČ15001
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lima (španělsky Lima) je hlavním městem Peru. Jedná se o administrativní, ekonomické a kulturní centrum země, zároveň je zdaleka největším peruánským městem. Žije zde přibližně 9,94 milionu obyvatel.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Lima leží na přímořské rovině na západním úpatí And ve vzdálenosti 12 km od pobřeží Tichého oceánu. Město se nachází průměrně v nadmořské výšce 185 m, nejnižší bod je ve výšce 11 m n. m. a nejvyšší 238 m n. m. Průměrná teplota se zde v lednu pohybuje okolo 23 °C, v červenci okolo 15 °C. V lednu spadne průměrně 3 mm srážek, v červenci 5 mm, celoročně pouze 20 mm. Lima je z tohoto důvodu jedním z nejsušších hlavních měst na světě. Zdejší délka slunečního svitu činí pouze 1284 hodin za rok, z toho 28,6 hodin v červenci a 179,1 hodin v lednu, což jsou výjimečně nízké hodnoty, s přihlédnutím k zeměpisné poloze.[1]

Historie města[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Dějiny Limy.

Zdejší sídlo středoamerických indiánských kmenů Pachacamac ovládli v 15. století Inkové. Město Lima založili v roce 1535 španělští kolonisté pod vedením dobyvatele Francisca Pizzara. Jejich první název města zněl Ciudad de los Reyes (česky: Město králů) a byla sídlem peruánských místokrálů. V roce 1551 zde došlo k založení nejstarší univerzity v Latinské Americe, v roce 1563 ji následovalo divadlo. V roce 1821, kdy bylo vyhlášeno nezávislé Peru, se Lima stala hlavním městem země. Největším městem ve státě se Lima stala v roce 1852, byla totiž postavena nejstarší železnice v Jižní Americe, spojovala Limu a přístav Callao. V roce 1988 bylo historické centrum města zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Památky a zajímavá místa[editovat | editovat zdroj]

Ve městě se zachovaly cenné památky předkoloniální doby (archeologická lokalita Pachacamac, zlatý poklad Inků v Národním muzeu), mnoho budov z období španělské nadvlády, počínaje renesančně-barokní katedrálou, kláštery a kostely sv. Františka nebo sv. Dominika, jezuitskou kolejí a univerzitou San marcos. Náměstí Plaza des Armas tvoří převážně budovy koloniálního období: městská radnice Cabildo, Arcibiskupský palác s vyřezávanými dřevěnými balkony navazuje přímo na katedrálu (na jejím znovuvybudování po zemětřesení v roce 1746 se podílel i český jezuita Jan Rohra), a tři republikánské paláce: prezidentský, vládní a justiční. V bývalém paláci španělských místokrálů sídlí Larcovo muzeum předkolumbovského umění, mj. se sbírkou erotické keramiky. V posledních desetiletích se rozšiřuje moderní architektura, např. obchodní centrum kruhového půdorysu Plaza Dos de Mayo. Ve čtvrtích Santiago de Surco, Magdalena, Miraflores a San Isidro se nacházejí vily peruánské smetánky a velvyslanectví. Náměstí Plaza San Martín nese jméno zakladatele republiky Peru a je symbolem období první republiky.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

V Limě byla roku 1851 uvedena do provozu parní železnice na jihoamerickém kontinentě - trať Lima - Callao. Koněspřežná tramvaj započala provoz v roce 24. 3. 1878 - provozovatelem byla společnost Empresa de Tramways de Lima. V 90. letech měla síť 3 linky, 66 zaměstnanců, 40 vozů a 400 koní. Elektrické tramvaje společnosti Tranvía Eléctrico de Lima y Chorrillos započaly svůj provoz v roce 1904. V roce 1905 byl uveden společností Compañía de Automóviles de Lima do provozu nový dopravní prostředek - 6 autobusů s elektrickým pohonem napájeným z baterií. Bohužel motory byly příliš slabé a baterie často hořely, takže celý experiment po dvou měsících provozu skončil a autobusy byly přestavěny na benzínový pohon. Od roku 1905 také probíhala elektrizace tratí. V rozvoji tramvajové sítě nastal zlom v letech 1928 - 1929, kdy byla zrušena větší část tratí v centru.

V roce 1927 limská dopravní společnost Lima Light, Power & Tramways Company objednala v Anglii 6 trolejbusů. Ty byly v roce 1928 nasazeny v trase bývalé okružní tramvajové linky č. 3. Jejich provoz však trval pouhé tři roky. Poté byly trolejbusy přestavěny na tramvaje a ty se udržely v provozu až do 50. let. Jedná se o jediný známý případ přestavby trolejbusu na tramvaj.

Po 2. světové válce nastal útlum tramvajové dopravy. V 60. letech bylo v provozu jen 24 vozů z původních 150. V roce 1965 byl provoz tramvají ukončen.[2] O dvě desetiletí později započala výstavba metra. To bylo uvedeno do provozu v roce 2012.[3]

Sport[editovat | editovat zdroj]

  • Sídlí zde všechny 3 hlavní peruánské fotbalové kluby: Universitario, Alianza a Sporting Cristal.
  • Každoročně v říjnu se zde hraje mezinárodní tenisový turnaj mužů ITF challenger.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. José Jaime Capel Molina. Lima, un clima de desierto litoral. [online]. Universidad complutense Madrid [cit. 2014-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-06-29. (španělsky) 
  2. Allen Morrison. The tramways of Peru [online]. [cit. 2014-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Comenzó la operación del Metro de Lima [online]. Autoridad Aútonoma del Sistema Eléctrico de Transporte Masivo de Lima y Callao [cit. 2014-03-16]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]