Diskuse s wikipedistou:Jakub Sochor/Archiv04

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Toto je uživatelská podstránka uživatele Wikipedie.

Nejedná se o encyklopedický článek. Pokud tuto stránku vidíte na jiném serveru než na Wikipedii, pravděpodobně se jedná o kopii Wikipedie. Uvědomte si, že si prohlížíte neaktuální kopii a uživatel, kterému tato stránka patří, zřejmě nemá s tímto serverem žádné vztahy. Originál uživatelské podstránky najdete na https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_s_wikipedistou:Jakub_Sochor/Archiv04.

Editace IP adresy v Karlovi Velikém

Dobrý den, jste si zcela jist, že tato editace byla závadná? Zběžně jsem pokoušel dohledat ve dvou cizojazyčných wikipediích a ani jedna o Geroldovi ani náznakem nehovoří jako o avarském markraběti, už jen proto, že zemřel dříve, než Karel Veliký dobyl Avarskou říši. Whitesachem (diskuse) 15. 10. 2020, 17:09 (CEST)

@Whitesachem Dobrý den, musím se přiznat, že v tomto případě jsem vycházel z anglické Wikipedie, kde je psáno: Gerold (...) served (...) as Margrave of the Avarian March. Soudím tedy z toho, že byl markrabětem jakéhosi avarského území. Gerold zemřel v roce 799, přičemž již v roce 796 dobyl Karel Veliký západní část Avarské říše. Nicméně je pravda, že inkriminovaná část textu se vztahuje k roku 771, kdy samozřejmě o avarském markraběti nemohla být ani zmínka. Máte tedy pravdu, že je otázkou, zda je to vhodné odstranit či nikoliv. Přeji hezký den --Jakub Sochor (diskuse) 15. 10. 2020, 17:43 (CEST)
No problém je v tom, že v textu se nehovoří o tomto Geroldovi, Karlovu švagrovi, nýbrž o jeho otci, Karlovu tchánovi (https://en.wikipedia.org/wiki/Gerold_of_Vinzgau či https://de.wikipedia.org/wiki/Gerold_von_Anglachgau). A ten určitě nebyl avarský markrabě, nicméně zajímavé je, že německá a anglická wiki uvádějí u této osoby docela rozdílný rok smrti. --Whitesachem (diskuse) 15. 10. 2020, 17:52 (CEST)

Copyvio

Ahoj, když odstraníš copyvio, je nanejvýš vhodně, abys požádal správce o skrytí (třeba na nástěnku správců nebo soukromě). Pravda, možná je iPohádka nevýznamná a bude smazána, ale třeba někdo významnost doloží a copyvio bude v historii přístupné bůhvíjak dlouho. A úplně nejlepší přístup je dát do článku šablonu {{copyvio}}, ale zde je poměrně malá šance na potvrzení licence Creative Commons, tak se v tomto případě dá pochopit jakési rychlé „smazání-nesmazání“ copyvia. Díky za pochopení. --Patriccck (diskuse) 16. 10. 2020, 17:25 (CEST)

@Patriccck Ahoj, díky moc za upozornění. Nevěděl jsem, zda je nutné i kvůli těm třem větám dávat šablonu copyvio (právě i kvůli malé šanci na potvrzení licence). Protože jsem ale tento postup (smazání místo šablony) nikdy neaplikoval, nevěděl jsem, že je nutné požádat správce o skrytí, ale je to samozřejmě pochopitelné a jasné. Děkuji za upozornění, budu si již příště dávat na tento postup pozor. Mimochodem, když už se bavíme o copyviech - v udělátku na rychlá smazání stránek je i možnost odůvodnění smazání "Porušení autorských práv". Zatím jsem ho však nepoužil, protože si úplně nejsem jist, v jakých případech by to mohlo být použito. Mohl bych tedy poprosit o vysvětlení? Velmi děkuji, budu se těšit na další spolupráci a na takové skrývání malých copyvií si již budu dávat pozor. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 16. 10. 2020, 17:29 (CEST)
Líbí se mi Tvůj přístup – poučení se z chyby. :-) Věřím, že si na tento postup zvykneš. Odůvodnění „Porušení autorských práv“ v udělátku pro rychlé smazání stránky bych použil v případě, že se jedná například o opětovně založený článek s copyviem (v protokolovacích záznamech lze zobrazit předchozí smazání a odůvodnění). Když to budu brát z hlediska správce a odbočím od tématu udělátka k samotnému procesu mazání, tak lze toto odůvodnění využít při mazání stránky se šablonou copyvio, když vypršela lhůta pro doložení OTRS a žádný jiný text se v článku nenachází (až na nadpisy, infoboxy ap.). Je to takto srozumitelné? Rád zodpovím případné další dotazy, budu-li znát odpověď. --Patriccck (diskuse) 16. 10. 2020, 17:45 (CEST)

Prověřování nových článků, experimentů

Dobrý den, neoznačujte, prosím, nově vytvořené experimenty/vandalismy, správci by to mohli přehlédnout, děkuji.--MrJaroslavik (diskuse) 18. 10. 2020, 12:36 (CEST)

@MrJaroslavik Dobrý den, jakou editaci máte, prosím, na mysli? Myslíte například nově vytvořenou stránku Dětská politická strana nebo například editaci Svachovy Lhotky? Děkuji a přeji hezký den --Jakub Sochor (diskuse) 18. 10. 2020, 12:40 (CEST)
Všiml jsem si toho u té první, v podstatě o nic nejde, ale kdysi mě, nebo někoho na to někdo upozornil, tak jenom pro informaci ;).--MrJaroslavik (diskuse) 18. 10. 2020, 12:42 (CEST)
@MrJaroslavik Dobrý den, děkuji za upozornění - je pravda, že jako neprověřené editace si stránky na smazání správci všimnou rychleji. Pokud byste měl ještě nějaké "upozornění" nebo radu, určitě se neváhejte ozvat - primárně jde přeci o Wikipedii a její kvalitu; nechci přidělávat více práce. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 20. 10. 2020, 17:55 (CEST)

Stranka

Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli muj prispevek bude verejny, slovu piskovisti moc nerozumim, dekuji za odpoved Evet098 (diskuse) 20. 10. 2020, 14:42 (CEST)

@Evet098 Dobrý den, jsem rád za dotaz. Pískoviště je prostor každého Wikipedisty, kde si může svůj článek tvořit podle sebe do doby, než ho považuje za hotový (nevztahují se na něj tedy pravidla o významnosti, encyklopedickém stylu a podobně). V současné době je tedy článek na Vašem pískovišti veřejný (může ho vidět kdokoliv), ale například při vyhledání Googlem se nezobrazí (ostatně jako žádné stránky začínající na Wikipedista:). Pokud chcete článek zveřejnit, klikněte na odkaz a překopírujte tam obsah stránky (pískoviště). V tu chvíli se stane stránka veřejnou (i pro vyhledávače) a bude ji možno najít. Pokud byste měl jakýkoliv další dotaz, neváhejte se na mne obrátit. Přeji hezký den --Jakub Sochor (diskuse) 20. 10. 2020, 14:57 (CEST)
Dekuji za informaci, budu si muset s tim pohrat, aby to bylo verejne i na googlu, protoze ted nevim jak se tohle presne dela. Byla by moznost, ze by ste to zverejnil Vy prosim Vas? Dekuji za odpoved. Evet098 (diskuse) 20. 10. 2020, 15:33 (CEST)
@Evet098: Dobrý den, Wikipedie (zvláště takové "pokročilé" operace jako založení stránky) se špatně edituje na mobilu, takže problém naprosto chápu. Obsah Vašeho pískoviště jsem tedy převedl na stránku do hlavního jmenného prostoru a naleznete ji pod odkazem Nicholas Lang. Nyní se již jedná o plně veřejnou stránku a měl by ji zobrazovat i Google. Těším se na Vaše další editace, editujte s odvahou a přeji hezký den, Jakub Sochor (diskuse) 20. 10. 2020, 17:43 (CEST)

Otázka od wikipedisty JakubDalimil666 (20. 10. 2020, 17:26)

jak mám udělat článek? --JakubDalimil666 (diskuse) 20. 10. 2020, 17:26 (CEST)

@JakubDalimil666 Dobrý den, děkuji za dotaz. Popis vzniku článku naleznete na následující stránce s nápovědou. Na jednu stranu je to velmi jednoduché, ale na stranu druhou je to poměrně složité - je potřeba dávat pozor na významnost, encyklopedický jazyk a styl... Navíc nový článek vyžaduje poměrně hodně času a nejde stihnout "najednou". Proto většina Wikipedistů používá své pískoviště. Jedná se o stránku, kde si můžete článek v klidu připravit, požádat o radu další Wikipedisty a tak dále (a můžete tam nechat rozpracovaný článek třeba rok a nikdo Vám ho nesmaže). Svoje pískoviště naleznete zde: Wikipedista:JakubDalimil666/Pískoviště. Tam si zkuste svůj článek vytvořit. Pokud budete chtít, můžu ho Vám potom zkontrolovat, zda je pro Wikipedii vhodný a zda by nebyl náhodou smazán. Přeji hezký den a pokud byste měl jakékoliv další dotazy, neváhejte se na mně obrátit, --Jakub Sochor (diskuse) 20. 10. 2020, 17:32 (CEST)

Otázka od uživatele Odnapxe: Diskuse s wikipedistou:Odnapxe (21. 10. 2020, 16:08)

Stránku SK SLAVIA PRAHA: https://cs.wikipedia.org/wiki/SK_Slavia_Praha může editovat jen správce, je zde chyba.

V části FANOUŠCI

"Mají družby s HNK Hajduk Split, kdysi Gornik Walbrzych.[zdroj?]"

Nemají, neexistuje a nikdy neexistovala oficální družba s HNK Hajduk Split. Propojení obou klubů je historické (Hajduk založen v Praze) a na výročí Hajduku byla na přátelské utkání pozvána Slavia o družbu se nejedná. Že kdysi existovala družba s Gonik W. je pravda.

Prosím o opravu.

Díky! --Odnapxe (diskuse) 21. 10. 2020, 16:08 (CEST)

@Odnapxe: Dobrý den, děkuji za upozornění, text jsem upravil. Pokud byste narazil na nějaké další nepřesnosti, neváhejte se na mne obrátit! Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 23. 10. 2020, 19:47 (CEST)

Jan Blatný

Ahoj, víš, co je editační konflikt a jak ho řešit? A znáš šablonu {{Pracuje se}}? — Gumruch (disk.) 23. 10. 2020, 19:15 (CEST)

@Gumruch: Ahoj, šablonu Pracuje se samozřejmě znám, ale do článku jsem jí neumístil, neboť jsem nepředpokládal editační konflikt. Možná to byla chyba, omlouvám se. Editační konflikt však naštěstí nenastal. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 23. 10. 2020, 19:18 (CEST)
Ahoj, o nic moc nejde, ale touto Tvojí editací moje změny (především {{Autoritní data}} a kategorie) zmizely, špatně vyřešený editační konflikt je jediný důvod, který mě napadá. A byl jsem na vážkách, jestli při opravě nenastane další… Podle mě je nejvhodnější nejdřív vložit šablonu {{Pracuje se}} (tím tu podle mého postřehu začínají např. zkušení kolegové Kacir, Tchoř) a vhodný infobox, pak udělat první uložení a připojit položku Wikidat (pokud existuje, ale po vytěžení databáze NK ČR je tam osob hodně). Po tomto prvním uložení pokračovat tělem článku, v té chvíli se taky ukáže, co vše se do infoboxu natáhne z Wikidat. Pěkný večer. --— Gumruch (disk.) 23. 10. 2020, 19:35 (CEST)
@Gumruch Ahoj, velmi se omlouvám, pravděpodobně to bylo opravdu tak (i když systém mi nic nezahlásil - předpokládal jsem, že něco hlásit bude). Slibuji, že si budu již do budoucna dávat pozor a v případě takovýchto "akutních" témat využiji příslušnou šablonu. Ještě jednou se omlouvám za přidělání práce a přeji hezký večer --Jakub Sochor (diskuse) 23. 10. 2020, 19:37 (CEST)

Zpětné přidání šablony Odpověď

Ahoj, dovolím si jen drobnou poznámku: Toto nebude fungovat, zmínka funguje jen tehdy, když je vložen zároveň i podpis. Pokud se Ti něco podobného někdy v budoucnu stane, můžeš to obejít pomocí zmínky ve shrnutí, kde vložíš odkaz na uživ. stránku toho, komu odpovídáš - to funguje i bez podpisu. Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 23. 10. 2020, 19:21 (CEST)

@Martin Urbanec Ahoj, děkuji za upozornění - již několikrát jsem totiž tento styl zpětného doplnění "re" použil a netušil jsem, že to musí být spojeno s podpisem (systém mi sice vyhodil upozornění, ale myslel jsem, že je to upozornění pouze pro absenci podpisu z důvodu nutnosti podepsat každý příspěvek a nikoliv kvůli této technické záležitosti). Jsem asi dnes nějaký roztržitý. Velmi děkuji za vysvětlení a omlouvám se za zbytečné přidělání práce; již si na to budu dávat pozor. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 23. 10. 2020, 19:41 (CEST)
V pořádku, jen vysvětluji, že to nemuselo fungovat tak, jak jsi chtěl :). --Martin Urbanec (diskuse) 23. 10. 2020, 20:21 (CEST)

Prosím o pomoc

Ahoj, prosím, jestli můžeš něco dělat s vandalismem, tak se koukni na uživatele 2a00:1028:83b8:3696:21a6:1252:9739:34df Pokoušel se otáčet články, přidával obrázky. Vše jsem vymazal. Děkuji Jakubdrastich2 (diskuse) 26. 10. 2020, 13:13 (CET)

@Jakubdrastich2 Ahoj, díky moc za upozornění. Ve vandalizujících editacích už potom nepokračoval, tak jsem to jen monitoroval, ale kolega Martin Urbanec poté zjistil, že se jedná o dlouhodobého vandala a zablokoval ho na následujících šest měsíců. Ještě jednou tedy moc děkuji za patrolování a v případě takových vandalů je optimální napsat zprávu na Nástěnku správců, kde se toho někdo rychle chopí (většině správců chodí dokonce SMS při takové zprávě na nástěnce, takže zablokování uživatele je opravdu v řádu několika minut). Kdybys měl nějaké další dotazy, postřehy nebo připomínky, určitě se na mne neváhej obrátit! Ještě jednou děkuji a přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 26. 10. 2020, 15:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Mbabacek (26. 10. 2020, 17:43)

Dobrý den, můžete mi poradit, kde mohu najít poučení, jak mohu vytvořit nové heslo?

Mojmír Babáček --Mbabacek (diskuse) 26. 10. 2020, 17:43 (CET)

@Mbabacek Dobrý den, děkuji za dotaz. Popis vzniku článku naleznete na následující stránce s nápovědou. Na jednu stranu je to velmi jednoduché, ale na stranu druhou je to poměrně složité - je potřeba dávat pozor na významnost, encyklopedický jazyk a styl... Navíc nový článek vyžaduje poměrně hodně času a nejde stihnout "najednou". Proto většina Wikipedistů používá své pískoviště. Jedná se o stránku, kde si můžete článek v klidu připravit, požádat o radu další Wikipedisty a tak dále (a můžete tam nechat rozpracovaný článek třeba rok a nikdo Vám ho nesmaže). Svoje pískoviště naleznete zde: Wikipedista:Mbabacek/Pískoviště. Tam si zkuste svůj článek vytvořit. Pokud budete chtít, můžu ho Vám potom zkontrolovat, zda je pro Wikipedii vhodný a zda by nebyl náhodou smazán. Přeji hezký den a pokud byste měl jakékoliv další dotazy, neváhejte se na mně obrátit. --Jakub Sochor (diskuse) 26. 10. 2020, 18:05 (CET)

Otázka od wikipedisty Panzarovich (26. 10. 2020, 18:31)

Zdravím, Potřeboval bych prosím pomoct na článku, nějak mi nefunguje šablona. Snažil jsem se to okopířovat z jiných stránek ale bohužel. Děkuji. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mlad%C3%AD_starostov%C3%A9_a_nez%C3%A1visl%C3%AD --Panzarovich (diskuse) 26. 10. 2020, 18:31 (CET)

@Panzarovich Zdravím, děkuji za dotaz. Infobox (šablonu) jsem ve Vašem článku upravil. Nejde tam totiž zkopírovat z jiných článků, ale musí tam dojít ke vložení zdrojového kódu pomocí funkce "Vložit šablonu". Kdybyste měl jakékoliv další dotazy, neváhejte se na mne obrátit! Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 26. 10. 2020, 18:37 (CET)

Business Logic

Dobrý den. Vkládáte-li šablonu Významnost nebo jinou šablonu odloženého smazání, nezapomínejte prosím informovat autora. Děkuji --Jvs 30. 10. 2020, 08:37 (CET)

@Jvs Dobrý den, děkuji za upozornění. Stránek jsem již označil poměrně velké množství, ale tohle se mi stalo poprvé. O oznámení autora samozřejmě vím a budu si na to dávat větší pozor. Děkuji za upozornění a nápravu. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 31. 10. 2020, 17:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Marejak023 (2. 11. 2020, 10:40)

Dobrý den, chci se zeptat kdy se povoluje ovým wikipedistům zveřejnění nového článku. Momentálně jeden připravuji (viz. pískoviště) a nechci aby má práce přišla vniveč :D. S pozdravem Marejak023 --Marejak023 (diskuse) 2. 11. 2020, 10:40 (CET)

@Marejak023 Dobrý den, velmi děkuji za dotaz. Pravidlo pro to, kdy může někdo zveřejnit článek, není dáno - Wikipedie je svobodná a volná encyklopedie, takže článek může zveřejnit každý. Ale právě ten článek musí splňovat nějaké parametry a pravidla. Koukal jsem na Váš článek na pískovišti a myslím si, že je dostatečně kvalitní na to, aby mohl být na Wikipedii uveřejněn bez nějakých problémů (víte, jak na to? Kdyžtak poradím). Jsem rád, že vznikne další kvalitní článek a budu se těšit na Vaše další příspěvky. V případě jakýchkoliv dotazů se na mne neváhejte obrátit, --Jakub Sochor (diskuse) 2. 11. 2020, 10:58 (CET)
Děkuji za milou odpověď. Již jsem koukal trochu na návod, takže se pokusím na to přijít a v případě problémů bych se znova ozval. --Marejak023 (diskuse) 2. 11. 2020, 11:21 (CET)

Otázka od wikipedisty LuluciKa (9. 11. 2020, 13:45)

Dobrý den, dostali jsme na vysoké škole za úkol vytvořit článek na dané téma, o němž toho moc na české wikipedii není moc nebo neexistuje vůbec. Já jsem si vybrala téma Edith Abbott, a protože obecně na české scéně toho o ni moc není, chtěla bych informace překládat z anglické wikipedie. Zajímalo by mě jestli a jak to udělat abych neporušila nějaké práva, zdroje bych citovala podle odkazů na anglické wikipedii. Předem děkuji. --LuluciKa (diskuse) 9. 11. 2020, 13:45 (CET)

@LuluciKa Dobrý den, děkuji za otázku; samozřejmě rád pomůžu. Překlad článku z anglické Wikipedie je samozřejmě jedna z možností vytváření článku (s autorskými právy v tomto případě není vůbec žádný problém, neboť anglická Wikipedie má stejnou licenci textů jako ta česká). Reference se v tomto případě nemusí bezpodmínečně řešit - většinou stačí upozornění na konci článku, že text byl převzat (respektive přeložen) z anglické Wikipedie (a to pomocí šablony Překlad). K překladu můžete použít buď udělátko Content Translator (já jsem ho osobně ještě nepoužil, takže bohužel neporadím) nebo klasicky text přeložit například ve Wordu nebo na svém pískovišti a poté ho na Wikipedii vložit (založit novou stránku nebo kliknout sem). V případě jakýchkoliv dalších dotazů mne neváhejte kontaktovat - velmi rád pomůžu. Přeji hezký den. --Jakub Sochor (diskuse) 9. 11. 2020, 14:13 (CET)

Alessia Nobilio

Dobrý den pane kolego, měli jsme editační kontflikt na stránce Alessia Nobillio. Chtěl jsem tam dát šablonu na rychlosmaz s ručně psaným zdůvodněním, protože podle mě je nevýznamná. Nemá stránku na en:wiki ani na it:wiki. Jsou tam jen červené odkazy na stránce s výsledky turnaje. Spíše bych se přikláněl k rychlosmazu, ale pravděpodobně to tak stejně dopadne... S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 10. 11. 2020, 12:29 (CET)

@F.ponizil Dobrý den, pane kolego, velmi se omlouvám za editační konflikt. Také jsem se koukal, že na jiných Wikipediích nemá stránku, ale řekl jsem si, že se o rozšíření/doplnění alespoň pokusím (a kvůli tomu jsem tam dal ten subpahýl). Možná to nedopadne, ale chci to alespoň zkusit (doufám, že se nezlobíte). Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 10. 11. 2020, 12:32 (CET)
Dobrý den, za editační konflikt se nemusíte omlouvat (to se při sledování RC stává). Uvidíme jak to dopadne :-) Nebojte nezlobím se. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 10. 11. 2020, 18:06 (CET)

Významnost stránky Growey

Dobrý večer přeji, přidal jsem více zdrojů a krátký text ke stránce Growey. Bude stránka kontrolována po konci lhůty na doplnění nebo by to mohl někdo provést dříve, například vy? --General Pepe (diskuse) 13. 11. 2020, 17:03 (CET)

@General Pepe Dobrý den, děkuji za zprávu (kontrola se většinou dělá až na konci, ale samozřejmě se na článek podívám již nyní). Vámi dodané zdroje jsem prošel; v článku je uvedeno celkem 13 zdrojů (pokud budu počítat i externí odkazy). Existence účtů na sociálních sítích (YT, FB, Twitch...) jako taková bohužel nemůže být brána jako důkaz významnosti (může však sloužit jako zdroj informací), tudíž 6 zdrojů odpadá. Zdroje na stránkách StatSheep, SocialBlade a TwitchTracker jsou triviální (jedná se o databázi kanálů, kde je jich zmíněno opravdu mnoho), což také nezakládá důkaz významnosti. Zbývající dva zdroje (Reflex a PlayZone) nepojednávají o samotné osobě, ale o osobě jeho bratra (pokud jsem četl dobře, tak o Groweyim tam není ani slovo). Ani jeden ze zdrojů bohužel nelze akceptovat pro doložení významnosti - šablonu tedy nemohu odstranit. Zkuste se, prosím, ještě po nějakých zdrojích podívat, případně si přečíst, co takové zdroje musí splňovat. V případě jakýchkoliv dalších dotazů mi neváhejte napsat. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 13. 11. 2020, 17:14 (CET)

Tamtrlík

Ahoj, ad [1], dotčené zablokování blokuje nejen vytváření účtů, ale především editování všech stránek (mimo vlastní diskuse) :-). Zablokovat jen vytváření účtů je teoreticky možné taky, ovšem takový krok by moc neměl smysl - a určitě by se to v protokolovacích záznamech objevilo výrazně jinak. Měj se, --Martin Urbanec (diskuse) 13. 11. 2020, 18:42 (CET)

@Martin Urbanec Ahoj, ano, díky, poté jsem si to taky uvědomil. Podíval jsem se původně totiž na jeho seznam příspěvků a vyskočilo na mne to zablokování s tím, že je zablokováno vytváření účtů. Ale už jsem si v tu chvíli neuvědomil, že jsou automaticky s tím zablokovány i editace. Díky za upozornění, už si na to budu dávat pozor (do "správcovského" světa Wikipedie zatím jen nakukuji) :-) Přeji hezký večer a díky (i za tu opravu v příspěvku výše), --Jakub Sochor (diskuse) 13. 11. 2020, 18:52 (CET)

Otázka od wikipedisty CARLOSBUNNY02 (23. 11. 2020, 11:01)

dobrý den.jak se mužu stát wikipedistou --CARLOSBUNNY02 (diskuse) 23. 11. 2020, 11:01 (CET)

@CARLOSBUNNY02 Dobrý den, děkuji za otázku. První krok jste již udělal - založil jste si uživatelský účet. Nyní můžete Wikipedii tvořit se mnohými dalšími Wikipedisty - můžete opravovat překlepy nebo stylistické chyby v již existujících článcích, rozšiřovat je nebo založit úplně nové články na téma, které Vás zajímá. Editaci si můžete vyzkoušet na svém pískovišti. Věcí, kterým můžete Wikipedii pomoci, je opravdu mnoho - hlavně editujte s odvahou! Přeji Vám mnoho entuziasmu do wikipedistické práce a kdybyste potřeboval s čímkoliv pomoci, určitě se na mne neváhejte obrátit! Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 23. 11. 2020, 12:28 (CET)

Lehké pobídnutí

Ahoj, kdy máme čekat tvou ŽOPS? Soudě podle tvých příspěvků bys práva využil ku prospěchu projektu. Určitě to zvaž, myslím, že si česká Wikipedie pod stromeček nového správce přát může. ;-) — Draceane diskusepříspěvky 24. 11. 2020, 12:00 (CET)

@Draceane Ahoj, díky moc za podporu. Abych se přiznal, tak jsem o tom přemýšlel již po úspěšně kandidatuře na patroláře, kde se také pár lidí zmínilo, proč si rovnou nepodám i ŽOPS. Přijde mi, že zvlášť v řešení náročnějších situací nebo sporů ještě nemám dostatek zkušeností (určitě to ale není nic, co by se nedalo naučit), ale nechám si to projít hlavou (byl by to totiž i hezký vánoční dárek pro mne :-). Je totiž pravda, že v některých případech by mi správcovská práva ulehčila práci. Uvidíme :-) Přeji hezký den a ještě jednou děkuji za podporu, --Jakub Sochor (diskuse) 24. 11. 2020, 12:37 (CET)
Jasně, díky za reakci. Žádný učený z nebe nespadl a každý správce získával ty „zkušenosti“ i po zvolení. Člověk těch chyb naseká hodně, naštěstí v prostředí Wikipedie se dají snadno opravit. I ty chyby správcovské. Nápodobně přeji hezký den! :) — Draceane diskusepříspěvky 24. 11. 2020, 12:49 (CET)
Nechci být neodbytný – ale jak to vidíš? ;-) — Draceane diskusepříspěvky 4. 1. 2021, 16:03 (CET)
@Draceane Ahoj, určitě nejsi neodbytný, v pořádku. Musím Tě ale momentálně zklamat, protože jsem nyní uprostřed zkouškového období a moje aktivita na Wikipedii také dle toho bohužel vypadá. A nechtěl bych žádat o práva, když bych byl pak několik týdnů neaktivní. Letní semestr ale bude volnější, takže bych to viděl v průběhu února na ŽOPS. :) Přeji hezký večer a omlouvám se za pozdní odpověď --Jakub Sochor (diskuse) 9. 1. 2021, 21:08 (CET)
Ahoj, jasně, držím palce u zkoušek. :) Ale i tak mě tvá odpověď naplnila optimismem, tak díky za to! — Draceane diskusepříspěvky 10. 1. 2021, 18:59 (CET)

Byl to můj omyl, asi omylem jsem se koukal na historii diskuze

Dobrý den, asi jsem se omylem koukal na historii diskuze. Nu, občas se člověk splete a zpanikaří. Mám to radši smazat z diskuze u článku Seznam silnic I. třídy v Česku? Děkuji. --Alík2002 (diskuse) 24. 11. 2020, 22:20 (CET)

@Alík2002 Dobrý den, naprosto v pořádku, nic se neděje. Je nepsané pravidlo, že diskuse se neodstraňují - pokud Vám to tedy nevadí, diskusi bych tam zanechal. Do takových diskusních stránek se koukají pouze jednotky lidí ročně, takže se nemusíte bát, že by tu diskusi viděly nějaké masy lidí. V případě jakýchkoliv dalších dotazů se na mne neváhejte obrátit. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 25. 11. 2020, 12:52 (CET)

Otázka od wikipedisty CARLOSBUNNY02 (25. 11. 2020, 12:29)

MUŽU ZA TO ŽE POMUŽU WIKIPEDII I DOSTAT PENÍZE --CARLOSBUNNY02 (diskuse) 25. 11. 2020, 12:29 (CET)

@CARLOSBUNNY02 Dobrý den, děkuji za dotaz. Wikipedie je otevřená encyklopedie a funguje na principu dobrovolnictví - tedy že všechny aktivity (psaní článků, úprava chyb, kontrola nových článků, správcovství...) jsou dělané bez nároku na odměnu. Vaší odměnou je jednak dobrý pocit, že pomáháte společnosti a jednak různá vyznamenání, které na Wikipedii můžete získat. Peníze zde však nefigurují. V případě jakýchkoliv dalších dotazů se na mne neváhejte obrátit. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 25. 11. 2020, 12:50 (CET)

Otázka od wikipedisty Nirvanaparamotors (30. 11. 2020, 13:35)

Dobrý den,

prosím Vás, chceme přidat naši firmu do wikipedie. Mohl byste mi říct, zda-li počítat s nějakými poplatky? Jak můžeme přidat firmu a technologický systém, vysvětlení jeho významu , na který máme patent?

děkuji za odpověd, Matoušková Pavlína Nirvana Systems, AGN pavlina.matouskova@nirvana.cz --Nirvanaparamotors (diskuse) 30. 11. 2020, 13:35 (CET)

@Nirvanaparamotors Dobrý den, děkuji za otázku. Wikipedie je otevřená encyklopedie, což znamená, že editace či vkládání nových stránek je absolutně bezplatné a s žádnými poplatky se tedy počítat nemusí. O firmě, případně o daném technologickém systému, je možná vytvořit článek v souladu s nápovědou například zde. V případě firem je ale velmi častý problém s významností - každý článek je totiž nutno podložit minimálně dvěma nezávislými a netriviálními zdroji (například novinové články). Výpisy z obchodního rejstříku nebo patenty mohou být důležitým zdroje informací, ale sami o sobě nedokazují významnost firmy. Ale co jsem se tak rychle koukal na Google, nějaké netriviální a nezávislé zdroje jsem našel, takže by to neměl být problém. Ještě bych chtěl zdůraznit, že v případě použití textu z firemních webových stránek bude potřeba doložit, že ten text je opravdu Váš (Vaší firmy), ale to už je, myslím, ten nejmenší problém. V případě jakýchkoliv dotazů se na mne neváhejte obrátit a přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 30. 11. 2020, 15:12 (CET)

Otázka od wikipedisty Mblazek94 (9. 12. 2020, 09:43)

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jak je možné změnit název stránky. Konkrétně se jedná o rod papoušků Agapornis a jeho druhy, který je zde mylně uváděn jako Papoušík. Jedná se sice o český, ale zastaralý název, který je navíc zavádějící, protože stejně označení se používá pro papoušky rodu Forpus - papoušíček nebo papoušík. Předem děkuji za odpověď a pomoc.

Marek Blažek, Český klub chovatelů agapornisů --Mblazek94 (diskuse) 9. 12. 2020, 09:43 (CET)

@Mblazek94 Dobrý den, vážený pane Blažku, děkuji za dotaz a jsem velmi rád, že máte zájem na zpřesňování informací na Wikipedii. Viděl jsem, že se již na toto téma rozvinula na jaře nějaká diskuse. A jak již v ní bylo psáno, je vhodné používat spíše české biologické názvy. Pokud jsem tedy z Vašeho dotazu správně pochopil, hrozí zde záměna rodu Agapornis a rodu Forpus. To by se dalo vyřešit tím, že by se článek nechal na původním názvu, ale na začátek stránky by bylo vloženo upozornění, které by čtenáře upozorňovalo, že se jedná o papoušky rodu Agapornis a nikoliv Forpus (podobné upozornění je na české Wikipedii poměrně časté a je použito například zde). Myslíte si, že by šlo takové řešení aplikovat nebo je označení Papoušík pro rod Agapornis opravdu hodně zastaralé a takřka nepoužívané (případně existuje nějaký "nový" český název pro tento rod)? Ještě jednou děkuji za pomoc Wikipedii a nemyslete si, že to, co Vám zde navrhnu, musí vejít do praxe (vše je o diskusi) - přiznám si, že se v tomto oboru vůbec neorientuji a budu proto rád za odborný pohled. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 9. 12. 2020, 12:21 (CET)
Dobrý den ještě jednou, děkuji za opsáhlou odpověď. Ano, diskuzi z jara jsem si také pročetl. Jde o to, že se v tomto případě jedná spíše o osobní iniciativu několika jedicnů, kteří se agapornisům věnují spíše okrajově a mají potřebu se za každou cenu odlišit něčím "novým", nicméně již překonaným. Jsem členem Českého klubu chovatelů agapornisů, který se více než deset let intenzivně věnuje chovu, mutacím, barvám a mezinárodnímu názvosloví agapornisů, viz: http://czagapornisclub.eu/.
Samozřejmě uznané jsou oba názvy, jak papoušík tak agapornis. Širokou chovatelskou veřejností je ovšem užíván název agapornis. Díky tomu nemůže dojít k záměně mezi agapornisem (papouškem z Afriky) a papoušíčkem (papouškem z Jižní Ameriky), protože pro neznalého člověk jsou si tyto druhy na první pohled vzhledově podobné, ale rodově spolu nemají společného nic. --Mblazek94 (diskuse) 9. 12. 2020, 13:47 (CET)

Otázka od wikipedisty H2World (9. 12. 2020, 10:07)

Dobrý den, prosím poradíte mi, co mám dělat, když jsem zatím u svého jediného příspěvku pořádala už z Pískoviště o akceptování textu na permission email, že text z webové stránky je můj, tam mi to odsouhlasili a po zveřejnění mi to tam zase stále visí a nevím, co mám dělat, aby mi to někdo odsouhlasil. Mám v plánu vyvtořit ještě pár článků, kde se to bude zase kopírovat z mých vlastních webů a nerada bych se dostala s každým článkem do podobné situace. Kdyby to někdo řeil hned, jak to bylo s mým článkem v pískovišti, tak nemám problém, ale tohle je už veřejný článek. Děkuji Gabriela --H2World (diskuse) 9. 12. 2020, 10:07 (CET)

@H2World Dobrý den, děkuji za dotaz a za ochotu vylepšovat českou Wikipedii. Díval jsem se na tuto problematiku a já osobně Vám bohužel pomoci nemůžu; článek totiž stále z nějakého důvodu figuruje na seznamu článků s potenciálním porušením autorských práv. Já osobně bohužel nemám přístup do permission email a nemohu tedy ověřit, že byl akceptován. Velmi se omlouvám, ale obraťte se, prosím, skrz diskusní stránku na některého z Wikipedistů, kteří mají pravomoc copyvia odstraňovat. Bohužel Vám více pomoci nemůžu. Doufám ale, že Vás tato nepříjemnost neodradí od dalšího přispívání na Wikipedii. Děkuji za pochopení a přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 9. 12. 2020, 12:37 (CET)

Označení urgentní šablonou

Ahoj, ad [2], prosím, označuj články urgentní šablonou jako {{subst:významnost}}, nikoli ručním vyplńováním parametru s časem. Ten navíc obsahuje čas ke smazání, ne čas označení. Obdobné je to i u dalších urg. šablon. Díky, --Martin Urbanec (diskuse) 11. 12. 2020, 20:57 (CET)

Otázka od uživatele Knihomolka anetka: Wikipedista:Knihomolka anetka (18. 12. 2020, 00:42)

Můžu sem dávat fotky?? --Knihomolka anetka (diskuse) 18. 12. 2020, 00:42 (CET)

@Knihomolka anetka Dobrý den, děkuji za dotaz. Samozřejmě, že sem lze nahrávat fotografie, které jsou následně vkládány do článků jako jejich nedílná součást. Nahrávání probíhá skrz náš sesterský projekt Wikimedia Commons, návod naleznete zde. V případě jakýchkoliv dalších dotazů se na mne neváhejte obrátit. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 18. 12. 2020, 10:31 (CET)

Otázka od uživatele Zrichter11: Viri band (20. 12. 2020, 21:25)

Zdravím, napsal jsem svůj první článek na wikipedii a zahlásilo mi to, že předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti a já vůbec nevím co s tím. Jedná se o článek o mé vlastní kapele, takže ani nemohu uvést zdroje. --Zrichter11 (diskuse) 20. 12. 2020, 21:25 (CET)

@Zrichter11 Dobrý den, děkuji za dotaz a velmi se omlouvám za pozdní odpověď. Jen pro informaci doplním, že systém to sám automaticky nahlásit nemůže, ale tuto šablonu tam přidal některý Wikipedista, který měl pochybnosti o významnosti tohoto článku. Koukal jsem na to a bohužel měl správný pocit. Tady nejde až tak o to, že ty informace nejsou ozdrojované (vzhledem k tomu, že jste člen kapely je jasné, že ne všechny informace lze ozdrojovat), ale primární problém je jinde. Wikipedie je sice otevřená encyklopedie, ale články v ní musí splňovat nějaké dané požadavky. Jedním z požadavků je, aby byla popisovaná věc/skupina/osoba encyklopedicky významná. Na české Wikipedii se tato významnost dokazuje doložením dvou netriviálních zdrojů, což typicky znamená například novinové články, které o Vaší kapele pojednávají. Po doložení nějakých takových zmínek nebude s významností problém a článek na Wikipedii zůstane; v opačném případě dojde po uplynutí dané lhůty k jeho smazání. Co jsem koukal na internet, bude to poměrně těžké - našel jsem Vaše stránky (které se ale nedají považovat za zdroj, který by prokazoval významnost) a dále pak spoustu pozvánek na různé akce, kde kapela působila - bohužel ani tento zdroj nelze považovat za dostatečný, neboť se o kapele zmiňuje pouze okrajově v jedné dvou větách. Zkuste tedy zapátrat (budeme mít asi o svých zmínkách v tisku lepší povědomí), samozřejmě lze brát i tištěné noviny. Hodně štěstí při hledání a v případě jakýchkoliv dotazů se na mne samozřejmě neváhejte obrátit! Přeji hezký večer a krásné svátky, --Jakub Sochor (diskuse) 22. 12. 2020, 22:58 (CET)

Otázka od wikipedisty JamesR3580 (4. 1. 2021, 10:01)

Czech refaktorizováno go to hell will you --JamesR3580 (diskuse) 4. 1. 2021, 10:01 (CET)

@JamesR3580 Hello, thank you for the post. However, I am afraid that this is not a question, but only a message. Thanks for that, but I was forced to delete one ugly word - it's not appropriate to use it on Wikipedia. Have a nice day, --Jakub Sochor (diskuse) 4. 1. 2021, 10:10 (CET)

Otázka od wikipedisty NioCZK (5. 1. 2021, 14:08)

dobry den,jak mam udelat zalozku vyznamnost na dizkuzi toho kdo tam vlozil sablonu vyznamnost,predem dekuji za odpoved --NioCZK (diskuse) 5. 1. 2021, 14:08 (CET)

@NioCZK Zdravím, kolega vám již odpověděl. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 1. 2021, 14:16 (CET)

Otázka od wikipedisty Marejak023 (15. 1. 2021, 11:50)

Zdravím, chci se zeptat, zda je možné změnit název stránky. Bohužel jsem udělal jednu chybu při vytváření čánku https://cs.wikipedia.org/wiki/Ken._F._Riley - za jménem Ken nemá být tečka. Na internetu jsem nenašel odpověď, tak se ptám zde. Děkuji za odpověď. --Marejak023 (diskuse) 15. 1. 2021, 11:50 (CET)

@Marejak023 Dobré poledne, děkuji za dotaz. Návod na přesunutí (resp. přejmenování) stránky je zde. Nicméně, stránku jsem si dovolil přesunout sám; vypustil jsem tečku u křestního jména a vzhledem k názvu totožného článku na anglické Wikipedii jsem si dovolil vypustit i prostřední jméno. V případě jakýchkoliv dalších dotazů se na mne neváhejte obrátit. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 15. 1. 2021, 13:16 (CET)
Děkuji za pomoc, vůbec se nezlobím :) --Marejak023 (diskuse) 15. 1. 2021, 13:44 (CET)

Otázka od uživatele Feendeer: Wikipedie:Potřebuji pomoc (15. 1. 2021, 19:59)

Jak přidáme dalšího baskytaristu do seznamu? Díky PP --Feendeer (diskuse) 15. 1. 2021, 19:59 (CET)

@Feendeer Dobrý den, děkuji za dotaz. Myslíte přidání dalšího jména sem? V tomto případě se pouze klasicky zedituje stránka a jméno připíšete (pozn. hvězdička v seznamu na začátku řádku vkládá odrážku). Dávejte si přitom ale pozor například na encyklopedickou významnost přidávané osoby. V případě jakýchkoliv dalších dotazů mne určitě neváhejte kontaktovat. Budu se těšit na Vaše příspěvky a přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 16. 1. 2021, 09:21 (CET)

Otázka od wikipedisty Natália Prokůpková (25. 1. 2021, 10:16)

Dobrý deň chcela by som sa opýtať ako mám pridať príspevok alebo článok... ďakujem za odpoveď.. vopred --Natália Prokůpková (diskuse) 25. 1. 2021, 10:16 (CET)

@Natália Prokůpková Dobrý den, editace stávajícího článku je velmi jednoduchá - všechny potřebné informace naleznete zde. Zakládat nový článek je už trochu složitější - je třeba si dávat pozor nejen na všechna pravidla pro editace, ale také na spoustu jiných pravidel, například o encyklopedické významnosti popisované problematiky nebo na základní stylistická a vzhledová pravidla. Pokud si chcete editaci vyzkoušet, můžete pro to použít své soukromé pískoviště. V případě dalších dotazů se mne rozhodně nebojte dále zeptat. Přeji hezký den a mnoho entuziasmu do práce na Wikipedii, --Jakub Sochor (diskuse) 25. 1. 2021, 11:07 (CET)

Tým Growth se bude věnovat vytvoření funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři,

jedním z klíčových prvků nového prostředí pro nováčky je mentorský modul, který je umístěný na Domovské stránce. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků a rovněž i požádali o další nástroje, které by jim usnadnily jejich práci.

Tým Growth Nadace Wikimedia se rozhodl tyto prosby vyslyšet, a k mentorskému modulu dotvořit funkce, které mentorům usnadní práci s nováčky. Za tímto účelem tým Growth najmul další členku týmu, která se bude věnovat návrhu těchto funkcí. Aby lépe pochopila, jak mentoři pracují a co by nejvíce ocenili, ráda by si popovídala s mentory z různých projektů formou krátkého rozhovoru. Rozhovor může proběhnout v angličtině, ruštině nebo němčině.

Pokud máte zájem tímto způsobem ovlivnit funkce, které budou pro mentory vytvořeny, prosím, vyplňte tento formulář. Na přesném termínu rozhovoru se následně vzájemně dohodneme.

Vyplnit formulář

Jakékoli otázky rád zodpovím na mé diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 27. 1. 2021, 19:12 (CET)

Ty vyděl moji MS DOS refaktorizováno -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎Rjdjskdkkdwjjd (diskuse) 27. 1. 2021 22:13 (CE(S)T)

Otázka od uživatele P.Penaskova: MYTE (1. 2. 2021, 15:15)

Dobrý den, nedaří se mi zveřejnit stránku, ačkoliv plním všechna potřebná kritéria, mám ověřený zdroj i souhlas s publikací textu. Děkuji za případnou pomoc --P.Penaskova (diskuse) 1. 2. 2021, 15:15 (CET)

@P.Penaskova Dobrý den; myslíte článek MYTE? Tento článek byl zveřejněn (a není problém s autorskými právy, jak bývá u některých nových článků poměrně časté), ale i tak byl momentálně (15:45) navržen na rychlé smazání, neboť neobsahuje žádný netriviální zdroj, který by dokazoval jeho encyklopedickou významnost. Přeji hezký den a v případě jakýchkoliv dotazů se určitě ptejte, --Jakub Sochor (diskuse) 1. 2. 2021, 15:50 (CET)
Ano - netriviální zdroje přidám. Ještě se s editací seznamuji - omlouvám se. --P.Penaskova (diskuse) 1. 2. 2021, 15:55 (CET)
@P.Penaskova V pořádku, není problém, každý začínal. Jak jsem se ale koukal, článek byl už smazán. Bylo by možná vhodnější si článek připravit na svém vlastním pískovišti, kde si můžete s článkem experimentovat jak dlouho budete potřebovat a nikdo Vám ho mazat nebude. Když budete chtít, můžu Vám pak článek zkouknout, zda splňuje všechna pravidla Wikipedie. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 1. 2. 2021, 15:57 (CET)
Omlouvám se, že se do toho takto vkládám, ale zde ani moc nelze uvažovat o naplnění encyklopedické významnosti. Na pískovišti je vhodné si připravovat články označené k urgantní úpravě (poměrně lehce vyřešitelný problém). (Ne)významnost je ale fakt, který nelze změnit, jen prokázat – a zde se neprokázal. --Robins7 (diskuse) 1. 2. 2021, 16:00 (CET)

Připomínka: Tým Growth se bude věnovat tvorbě funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři, milé mentorky,

jak jsem psal před týdnem a kouskem, jednou z částí nováčkovského rozhraní se stal mentorský modul. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků. Tým Growth se těmto prosbám rozhodl vyhovět, a mentorům vytvořit funkce, které by jim jejich práci usnadnily.

Aby designérka při návrhu těchto funkcí lépe pochopila, s jakými potížemi se mentoři potkávají, a jakou konkrétní pomoc by uvítali, chtěla by si s nimi pohovořit z očí do očí, prostřednictvím videokonference. Bohužel se zatím neozvalo dostatečné množství mentorů – rád bych proto tuto zprávou připomenul existenci této možnosti, a požádal ty, kteří doposud váhají, aby se rovněž zapsali, a pomohli nám tak vytvořit co nejlepší nástroj.

Preferovali bychom, kdyby se tento rozhovor mohl uskutečnit bez nutnosti tlumočení (tj. v angličtině, němčině či ruštině). Neovládáte-li ovšem jeden z těchto jazyků na dostatečné úrovni, a přesto byste se rádi účastnili, můžeme zvážit tlumočení rozhovorů.

Máte-li zájem se zúčastnit, prosím, vyplňte nejpozději do 13. února 2021 následující formulář.

Zúčastnit se průzkumu

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 2. 2021, 01:01 (CET)

Otázka od wikipedisty DanielH.07 (15. 2. 2021, 13:18)

Dobrý den, jak mohu přidat nový článek? --DanielH.07 (diskuse) 15. 2. 2021, 13:18 (CET)

@DanielH.07 Dobrý den, děkuji za dotaz. Popis vzniku článku naleznete na následující stránce s nápovědou. Na jednu stranu je to velmi jednoduché, ale na stranu druhou je to poměrně složité - je potřeba dávat pozor na významnost, encyklopedický jazyk a styl... Navíc nový článek vyžaduje poměrně hodně času a většinou nejde stihnout "najednou". Proto většina Wikipedistů používá své pískoviště. Jedná se o stránku, kde si můžete článek v klidu připravit, požádat o radu další Wikipedisty a tak dále (a můžete tam nechat rozpracovaný článek třeba rok a nikdo Vám ho nesmaže). Svoje pískoviště naleznete zde: Wikipedista:DanielH.07/Pískoviště. Tam si zkuste svůj článek vytvořit. Pokud budete chtít, můžu ho Vám potom zkontrolovat, zda je pro Wikipedii vhodný a zda by nebyl náhodou smazán. Přeji hezký den a pokud byste měl jakékoliv další dotazy, neváhejte se na mně obrátit. --Jakub Sochor (diskuse) 15. 2. 2021, 18:05 (CET)

Otázka od wikipedisty Polomrtvola (21. 2. 2021, 19:14)

Ahoj mentore!

Chtěl bych se zeptat, kdy se používají uvozovky a kdy kurzíva, například v názvech.

Díky moc! --Polomrtvola (diskuse) 21. 2. 2021, 19:14 (CET)

@Polomrtvola Dobrý večer, vážený pane kolego, děkuji za dotaz. Nebudu zastírat, že touto problematikou jsem se nikdy nezabýval, ale zkusím Vám samozřejmě poradit na základě editační zkušenosti:
  • Názvy článků (první slova článku v úvodním odstavci) se vždy dělají tučné.
  • Formátování také podléhají synonymní názvy; typicky u cizojazyčných názvů měst - zde je možno pro alternativní název použít tučné písmo nebo kurzívu; osobně používám tučný alternativní název tam, kde je široce rozšířen (například ... Druhý termodynamický zákon, též druhý termodynamický princip ...) a kurzívu tam, kde rozšířen/používán tolik není (například ... Blovice, německy Blowitz ...)
  • Citace se vždy dávají do "uvozovek", případně se ještě označují kurzívou
  • Citáty a výroky se většinou do článků vkládají pomocí šablony Citát (a jejich derivátů)
  • Latinské biologické názvy se píšou vždy kurzívou (například Drosera rotundofolia)
  • Obecné názvy v textu (například: ... pracoval v Akademii věd České republiky ...) se nijak zvláště neformátují; když se však dostaneme například do cizojazyčných názvů, kurzíva je vhodná (například ... byl zkřížený bajonet a ruční granát Model 24 Stielhandgranate ... )
  • Seznamy autorské literatury nebo filmů; názvy se dávají do kurzívy (stejně tak například názvy knih nebo odborných publikací v textu, například: ... jako dizertační práci vypracoval odbornou stať ...Vliv polovodičů na barvu naurského kokosového ořechu ... )
Na závěr však musím upozornit, že Wikipedie je otevřená encyklopedie a určitě v nějakých článcích narazíte na rozdílná formátování jednotlivých částí textu. Je však důležité držet nějakou jednotnost ideálně skrz celou Wikipedii, ale určitě minimálně skrz daný jeden článek. Určitě jsem však nevyčerpal všechna použití - je spíše vhodné se poté zeptat na formátování v tom či onom daném případě. Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohl a v případě dalších dotazů (nebo navazujících) se určitě pokusím pomoci! Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 22. 2. 2021, 20:58 (CET)
„Ze svého oboru“ bych ještě dodal, že názvy kapel se nevyznačují, názvy skladeb se označují uvozovkami a názvy alb kurzivou. Kurzivou se označují také názvy filmů, seriálů, knih, časopisů apod. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 22. 2. 2021, 21:09 (CET)
A já bych, Kubo, dodal, že uvozovky " a " nejsou vhodné. Mají se používat české uvozovky typu „ a “ (nikoliv „ a ”). --Patrik L. (diskuse) 22. 2. 2021, 21:13 (CET)
Určitě, dobrá připomínka, díky moc! --Jakub Sochor (diskuse) 22. 2. 2021, 21:15 (CET)
Mimochodem ve Vizuálním editoru lze české uvozovky vložit pomocí tlačítka ve tvaru Ω, ve starším editoru zdrojového kódu pomocí záložky „Zvláštní znaky“. --Patrik L. (diskuse) 22. 2. 2021, 21:34 (CET)

Otázka od uživatele Divišová: Wikipedista:Divišová/Pískoviště (23. 2. 2021, 22:06)

Dobrý den, mohu Vás prosím poprosit o spolupráci na tomto článku? Nevím např. co to znamená "editovat zdroj" u jména a příjmení. Také nevím, jak vytvořit Vámi předepsané odstavce. V článku jsem odstavce použila tak, jak se v našem jazyce používají (a píší), víc už "vytvářet odstavce" neumím- je na to nějaký předepsaný wiki - způsob? děkuji Vám za pomoc. --Divišová (diskuse) 23. 2. 2021, 22:06 (CET)

@Divišová Dobrý večer, určitě rád s článkem pomůžu. "Editovat zdroj" u každého nadpisu (v tomto případě u jména a příjmení) umožňuje editovat pouze danou část článku bez nutnosti otevírat editaci článku celého. Rozdíl mezi "Editovat" a "Editovat zdroj" je pak v použitém editačním "programu" - v případě prosté editace používáte tzv. vizuální editor - tedy uvidíte všechny změny v reálném čase. V případě editace zdroje pak musíme použít různé příkazy, které se následně na formátování písma převedou. Odstavce jsou v tomto případě v pořádku - stačí prosté odentrování na nový řádek. Na Vaše pískoviště se podívám. Přeji hezký večer a v případě dalších dotazů se určitě ptejte! --Jakub Sochor (diskuse) 23. 2. 2021, 23:06 (CET)
@Divišová Dobrý večer ještě jednou. Na Vaše pískoviště jsem se podíval a musím uznat, že z obsahového hlediska není z článkem naprosto žádný problém. Udělal jsem tam však nějaké úpravy grafické a stylistické: přidal jsem wikiodkazy (modrá slova odkazující na jiný článek - odkaz se přidává pomocí ikony řetězu), přidání infoboxu (takové tabulky vpravo nahoře, kde jsou shrnuty základní informace o osobě) a změnil jsem úroveň nadpisů tak, jak je to na Wikipedii zvykem. Jak jsem již psal výše - po obsahové stránce je článek v pořádku, takže je pouze třeba dokončit formátování textu v podobném stylu až do konce. Poté je ještě nutné doplnit k jednotlivým informacím citace (tím jsem se přímo nezaobíral, protože jako autorka článku budete mít větší přehled, jakou informaci jste vzala z jakého zdroje) - přidání citací je však velmi intuitivní, a to pomocí ikony s uvozovkami a názvem citace. Pokud budete potřebovat článek na závěr zkouknout nebo by se vyskytly nějaké další dotazy, rozhodně se na mně neváhejte obrátit, rád pomůžu! Přeji mnoho entuziasmu do tvorby článku a ještě jednou hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 23. 2. 2021, 23:25 (CET)
Dobrý den pane Sochor,
jste moc laskav za velikou pomoc!
Do úprav se pustím co nejdříve a pak bych Vás poprosila opět o kontrolu, kdybyste byl tak hodný.
S díky, Divišová --Divišová (diskuse) 24. 2. 2021, 11:45 (CET)
@Divišová Dobré odpoledne, samozřejmě rád pomůžu s kontrolou, odpovím na dotazy, případně upravím některá místa hotového článku - není vůbec žádný problém, rád pomůžu a jsem tu od toho. Kdyžtak mi sem, až budete mít článek hotový, napište a já se na něj podívám (nebo napište klidně dříve, kdyby Vám nebylo ještě něco nejasné). Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 24. 2. 2021, 16:34 (CET)
Dobrý den,
upravila jsem na "pískovišti" odstavce, odkazy a snad už se přibližuji ideálnímu tvaru.
Prosím Vás o kontrolu a případně radu.
Děkuji předem, Divišová --Divišová (diskuse) 9. 3. 2021, 18:18 (CET)
Dobrý večer, omlouvám se, dostal jsem se k článku až nyní. Upravil jsem tam ještě nějaké drobnosti (například reference nebo seznam filmů). Článek je takřka hotový - na několik míst jsem ale přidal šablony, které vyžadují doplnit zdroj nebo konkretizovat nějaké informace. Na to se, prosím, ještě podívejte a ideálně doplňte. Pak bude článek možné bez problémů zveřejnit. Děkuji a budu se těšit na finální verzi článku. Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 10. 3. 2021, 22:18 (CET)

Otázka od wikipedisty Svanap (24. 2. 2021, 12:47)

Dobrý den, až budete mít chvilku koukněte na moji první banální editaci u hesla podplukovník ... několikrát jsem to četl a musel jsem to opravit z "šesté" důstojnické hodnosti na pátou. Podle zákona vypadl před deseti lety podporučík ... nicméně teď si nejsem úplně jistý tím jak to původní přispěvatel myslel protože u hodnosti plukovníka je ta formulace zase jinak. Tak jako tak jsem si jist, že podplukovník je pátou důstojnickou hodností. Snad se naučím orientovat v tom jak to tu chodí a budu aspoň občas v něčem přínosem. Díky. --Svanap (diskuse) 24. 2. 2021, 12:47 (CET)

@Svanap Dobrý večer, moc děkuji za dotaz. K Vaší editaci z obsahového hlediska nemám (samozřejmě) žádných připomínek, neboť se skutečně jedná o pátou důstojnickou hodnost. Protože Wikipedie by měla zahrnovat i historickou problematiku, doplnil jsem do článku podplukovník poznámku o změně pořadí hodnosti. Koukal jsem i na ostatní hodnosti a všude je ta formulace trochu jiná, ale faktickou chybu jsem tam (naštěstí) nenalezl. Články o hodnostech by se měly stejně přepracovat (jak říká oranžová šablona na začátku článku), neboť pokrývají hodnosti pouze z českého hlediska, takže osobně bych formulace v současné době neměnil. Důležité je, že tam jsou nyní správné informace. Takže mohu říci, že Vaše první editace proběhla úspěšně. Pokud byste měl jakékoliv další dotazy, prosby, žádosti o kontrolu..., určitě se nebojte na mně obrátit, rád pomůžu! Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 24. 2. 2021, 19:41 (CET)

Otázka od wikipedisty Slapakjm (4. 3. 2021, 11:11)

Zdravím, využívám této možnosti se Vás zeptat. Dnes jsem zpracoval článek týkající se herce Nica Santini, uvedl jsem všechny dostupné odkazy na csfd.cz, archivu ČT, uveřejněných článků na regionplzen.cz, ... tak jak bylo v minulosti požadováno a stále to není dostatečné? Poraďte mi další postup, aby tento článek mohl zůstat na wikipedii. Děkuji. S pozdravem. JŠ --Slapakjm (diskuse) 4. 3. 2021, 11:11 (CET)

@Slapakjm Dobré odpoledne, děkuji za dotaz - od toho tu jsem. Bohužel nemám přístup ke smazané verzi článku, takže nemohu říci, kolik zdrojů a jaké kvality tam byly. Dle Vaší diskusní stránky jsem ale došel k názoru, že zdroje nebyly dostatečné natolik, aby se dala dokázat encyklopedická významnost (viz doporučení Wikipedie). Podíval jsem se tedy na internet, které zdroje o daném herci najdu:
  • ČSFD - rozsáhlá biografie, ale v zásadě je to článek v databázi - dobrý zdroj, avšak neprokazující encyklopedickou významnost
  • RegionPlzeň - zdroj asi víceméně v pořádku, ale v zápatí je upozornění, že se může jednat o reklamní obsah, ale budiž - dalo by se to brát jako zdroj prokazující významnost
Ale to jsou prakticky všechny zdroje, které jsem o herci našel. Tyto dva zdroje (ještě oba zpochybnitelné z hlediska dokazování encyklopedické významnosti) tedy nemůžou "podržet" celý článek. Účast na natáčení tří filmů nemůže sama o sobě dokázat významnost. Pokud máte ještě nějaké jiné zdroje, určitě mi je sem přidejte a můžeme se na to podívat - a postupně se třeba dobereme k dostatečným zdrojům tak, aby byla zaručena encyklopedická významnost. Taktéž v případě jakýchkoliv dalších dotazů se neváhejte doptat. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 4. 3. 2021, 15:27 (CET)

Otázka od wikipedisty KNECHTIK2006 (16. 3. 2021, 11:24)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli (a pokud ano, tak jak) je možné vkládat upozornění u článku nahoře. Například článek potřebuje úpravy gramatiky nebo článek není dostatečně ozdrojován Děkuji --KNECHTIK2006 (diskuse) 16. 3. 2021, 11:24 (CET)

Dobrý večer, ano, takové šablony (kterým se říká údržbové) se samozřejmě do článků mohou přidávat (v odůvodněných případech). Jejich seznam je v kategorii zde. Je však nutné je do článků dávat s mírou a je preferováno upravení článku než přidání šablony. Je však jasné, že na některé stránky se nemusíte cítit (například kvůli tématu nebo rozsahu) - v tom případě je vhodné tam tu šablonu vlepit, protože je poté větší pravděpodobnost, že dojde k nápravě díky zásahu dalšího Wikipedisty. Děkuji za dotaz a editujte s odvahou! Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 16. 3. 2021, 20:17 (CET)
@KNECHTIK2006 Dobrý večer, zapomněl jsem Vás označit, aby Vás to upozornilo na odpověď. Tedy napravuji a přeji ještě jednou hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 16. 3. 2021, 20:19 (CET)
Velmi děkuji za odpověď :) --KNECHTIK2006 (diskuse) 17. 3. 2021, 15:58 (CET)

Tým Growth připravuje nástěnku mentorů! Zapojte se do komunitní konzultace

Milí mentoři, milé mentorky,

tým Growth se rozhodl vytvořit Nástěnku mentora, která by měla mentorům usnadnit práci s nováčky za pomocí nových funkcí. Obdobně jako Domovská stránka, i Nástěnka mentora by se měla skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou mentorům poskytovat různé funkce.

Připravili jsme seznam devíti různých modulů, které by mohly být vytvořeny jako součást první verze Nástěnky mentora. Jelikož není možné je v rámci první verze implementovat všechny, rádi bychom tento seznam zkonzultovali s komunitou české Wikipedie. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly se stanou součástí první verze Nástěnky mentora.

Rádi bychom vás proto požádali, abyste si prošli seznam zvažovaných modulů, a zodpověděli nám celkem šest otázek. Ocenili bychom, kdybyste se vyjádřili do 23. března 2021.

Zapojit se do komunitní konzultace

Jakékoli otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 18:13 (CET)

Otázka od wikipedisty MichalZboril (6. 4. 2021, 17:13)

Dobrý den, jak uvedu dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje? Napsal jsem reference ke svému článku Giorgi Tevzadze, mám to správně? --MichalZboril (diskuse) 6. 4. 2021, 17:13 (CEST)

@MichalZboril Dobrý den, děkuji za dotaz. Na článek jsem koukal. První zdroj určitě není vhodný, neboť odkazuje pouze na reklamní obsah a neobsahuje žádné informace. Druhý zdroj je určitě použitelný, avšak musí být uvedena přímo konkrétní stránka, odkud jsou informace převzaty (respektive kde je popisovaná osoba zmíněna); nestačí uvést pouze odkaz na hlavní stránku webu. V této verzi tak určitě nebyla potvrzena encyklopedická významnost pomocí 2NNVZ a dále běží lhůta pro smazání. V případě dalších dotazů se neváhejte ozvat. Přeji hezký podvečer, --Jakub Sochor (diskuse) 6. 4. 2021, 17:19 (CEST)
Protože ta stránka už nefunguje pár let, protože Giorgi umřel. --MichalZboril (diskuse) 6. 4. 2021, 22:14 (CEST)
@MichalZboril Dobrý den, to chápu, ale v tom případě nemůže být tato stránka použita jako zdroj (může být však zmíněna někde v textu, že jí vytvořil/spravoval). Přeji hezký večer, --Jakub Sochor (diskuse) 6. 4. 2021, 22:31 (CEST)
Můžu nějakým způsobem uvést zdroj i jako přímou konverzaci mezi mnou a jeho kamarády? Kteří ho znají. Existuje i spousta videi ohledně něj. --MichalZboril (diskuse) 6. 4. 2021, 23:14 (CEST)
@MichalZboril Dobrý den, přímou konverzaci mezi ním a kamarády bohužel nejde použít ani jako zdroj, ani jako splnění encyklopedické významnosti popisované osoby (nejedná se o věrohodný a nezávislý zdroj). Pokud o něm ale existuje "spousta videí", jak píšete, můžete je do článku přidat (respektive odkazy) - to, jestli budou považovány za doklad encyklopedické významnosti je však v případě videí velmi individuální (obecně si myslím, že pokud nebudou mít videa samy o sobě nějakou informační váhu, také pravděpodobně nepůjdou použít). Nejlepší by byly (na doložení encyklopedické významnosti) novinové články nebo články o něm na internetových stránkách. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 7. 4. 2021, 08:19 (CEST)
Dobrý den, dodal jsem další zdroje. Je to takhle v pořádku? --MichalZboril (diskuse) 7. 4. 2021, 08:32 (CEST)
@MichalZboril Dobré poledne, děkuji za zprávu. Na zdroje jsem se podíval, některé jsem ještě doplnil a osobně si myslím, že doložení je již dostatečné - byla tedy doložena požadovaná encyklopedická významnost a odstranil jsem příslušnou urgentní šablonu. V případě dalších dotazů se neváhejte ozvat. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 7. 4. 2021, 12:44 (CEST)
Dobrý den, jaké věci bych měl ještě upravit, abych mohl dostat úplné schválení? --MichalZboril (diskuse) 7. 4. 2021, 14:48 (CEST)
@MichalZboril Dobré poledne; je článek ještě zapotřebí celkově upravit, a to z hlediska následujících oblastí:
  • bylo by vhodné přidat infobox, což je takové shrnutí všech podstatných informací o dané osobě na úvodu stránky
  • zdá se mi, že celkově obsahuje článek poměrně málo informací (naopak informace o technických parametrech používaných automobilů mi přijdou nadbytečné, pokud se nejedná o speciální úpravu, kterou měl pouze on)
  • určitě je nutné upravit reference tak, aby splňovaly kritéria Wikipedie, viz Návod
Pokud se tyto tři oblasti článku zlepší, myslím, že již nebude nic bránit tomu, aby článek na Wikipedii zůstal. V případě dalších dotazů se neváhejte ozvat. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 8. 4. 2021, 11:12 (CEST)

Otázka od wikipedisty Dramatik2021 (19. 4. 2021, 11:40)

Dobrý den, vytvořil jsem překlad jednoho článku z dánštiny, ale nejsem si zcela jist, jak ho vložit, aby Wikipedia zobrazovala, že se jedná o překlad. Předem mnohokrát děkuji za zobrazení dotazu. S přátelským pozdravem Michal --Dramatik2021 (diskuse) 19. 4. 2021, 11:40 (CEST)

@Dramatik2021 Dobrý den a děkuji za dotaz, na Váš článek jsem se podíval a je v pořádku. Do zápatí jsem přidal informaci, že článek byl přeložen z dánské Wikipedie (to se dělá pomocí šablony Překlad). Pokud byste měl jakékoliv další dotazy, rozhodně se na mně neváhejte obrátit. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 5. 5. 2021, 13:56 (CEST)
Mnohokrát děkuji :-) --Dramatik2021 (diskuse) 7. 5. 2021, 13:25 (CEST)

Otázka od wikipedisty David Landštof (22. 4. 2021, 10:40)

Dobrý den, rád bych se zeptal jak založit nový článek aniž bych bych musel editovat jiné? Nemám ambici být wikipedistou jen bych rád založil článek na wiki na kulturní památku, kterou ve spolupráci s NPÚ opravuji a v koordinaci s nimi (a dalšími orgány) mám veškeré podklady. Předem děkuji. David Landštof --David Landštof (diskuse) 22. 4. 2021, 10:40 (CEST)

Dobrý den, vážený pane Landštofe, děkuji za dotaz. Pokud jsem si dobře vědom, založení článku může provést i Wikipedista bez předešlých editací - je to ale přece jen trochu složitější. Vytvářená stránka totiž musí splňovat pravidla encyklopedické významnosti (což předpokládám, že u Vás ale bude splněno), encyklopedický styl a vzhled, vnitřní odkazy, musí být správně zatříděna do kategorií... Pokud ale máte k dispozici všechny podklady, máte pravděpodobně tu nejtěžší část, tedy shromažďování informací, za sebou (tu samotnou grafickou podobu pak může vylepšit jiný zkušený Wikipedista). Pokud ale budete přebírat již z existujících zdrojů, dávejte, prosím, pozor na autorská práva jednotlivých textů - více informací je na stránce Wikipedie:Autorské právo. Všechny potřebné technické informace jsou pak shrnuty v článku Nápověda:Jak vytvořit článek. Jen pro komplexní pohled dodám, že pro vytváření větších článků nepříliš zkušenými Wikipedisty se většinou doporučuje využít své pískoviště - je to stránka, kde si můžete koncept svého článku postupně ukládat a máte jistotu, že Vám do něj nebude nikdo zasahovat až do doby, kdy ho prohlásíte za hotový (nebo pokud nenapíšete některému Wikipedistovi o pomoc či konzultaci) - čímž Vám tedy chci sdělit, že jsem samozřejmě i nadále k dispozici k radám, konzultacím a pomoci. Přeji hezký den a mnoho entuziasmu do vytváření článku, Jakub Sochor (diskuse) 22. 4. 2021, 11:29 (CEST)


@David Landštof: Dobrý den, omlouvám se, ale předpokládal jsem, že mobilní aplikace sama přidá příslušnou šablonu a odsazení odpovědi. Protože k tomu nedošlo, přidávám manuálně. Jakub Sochor (diskuse) 22. 4. 2021, 11:34 (CEST)
Dobrý den, mnohokrát děkuji za navedení, už jsem se tím nějak prokousal. Mohl bych Vás poprosit o kontrolu správnosti článku? Je potřeba něco doplnit krom fotografií? Předem děkuji. Stará škola Křižany --David Landštof (diskuse) 22. 4. 2021, 14:15 (CEST)
@David Landštof Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Nicméně na článek jsem se kouknul a je naprosto v pořádku. Dokonce došlo mezitím k doplnění fotografie, takže článek je opravdu dobrý. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 5. 5. 2021, 15:22 (CEST)
Dobrý den, nic se neděje a děkuji. Pochopil jsem, že to asi prošlo :-). Děkuji a přeji krásný den. --David Landštof (diskuse) 5. 5. 2021, 15:26 (CEST)

Otázka od wikipedisty CARLOSBUNNY02 (27. 4. 2021, 12:23)

JAK ZMĚNIT MENTORA? --CARLOSBUNNY02 (diskuse) 27. 4. 2021, 12:23 (CEST)

@CARLOSBUNNY02 Dobré odpoledne, seznam mentorů je na této stránce. Můžete tedy napsat jakémukoliv mentorovi z tohoto seznamu se svým problémem a jsem si jist, že Vám poradí. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 30. 4. 2021, 15:10 (CEST)

Otázka od wikipedisty Single Queen 2019 (30. 4. 2021, 13:47)

Dobrý den pane Jakube,

Právě jsem vytvořil stránku o své firmě https://cs.wikipedia.org/wiki/Single_queen_s.r.o.

Je to takto vše v pořádku prosím?

Děkuji --Single Queen 2019 (diskuse) 30. 4. 2021, 13:47 (CEST)

@Single Queen 2019 Dobrý den, velmi děkuji za otázku. Na Váš článek jsem se podíval a měl bych k němu jednu zásadnější připomínku, a to tu, že pravděpodobně není doložena encyklopedická významnost Vaší firmy (takže v případě jejího nedoložení bude stránka do 14 dní smazána). Každá stránka na Wikipedii by totiž měla mít alespoň dva zdroje, které by měly být netriviální, nezávislé a věrohodné. Díval jsem se na internet a žádný takový zdroj jsem bohužel nenašel (záznamy v obchodním rejstříku bohužel nejsou netriviální). Pokud byste nějaké zdroje měl (je samozřejmě možné, že jsem špatně hledal), tak je do článku, prosím, doplňte.
Avšak osobně si myslím, že by bylo výhodnější založit článek o každém ze zmiňovaných provozovaných webových portálů a do nich pak dát odstavec o provozovateli těchto webů, tedy firmě Single Queen. Alfou a omegou je však stále povinné doložení encyklopedické významnosti (ať už se budete snažit upravit Váš založený článek nebo budete zakládat nové články o provozovaných portálech). Ideální by byly zmínky v novinách nebo na Vás nezávislých webových stránkách (jaké zdroje je například vhodné použít se můžete podívat třeba sem). Pokud budete mít jakékoliv další dotazy, určitě se neváhejte ozvat! Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 30. 4. 2021, 14:51 (CEST)
Dobrý dne,
mnohokrát děkuji, že mi pomáháte :-)
Stačí toto? Toto bych mě vložit na konec článku?
https://www.wikidata.org/wiki/Q105825144
https://www.wikidata.org/wiki/Q105775596
https://www.wikidata.org/wiki/Q105790766
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=1043569&typ=PLATNY
https://www.singlequeen.cz --80.243.103.172 30. 4. 2021, 16:06 (CEST)
@Single Queen 2019 Dobrý den, děkuji za odpověď. Bohužel Vás ale musím zklamat, neboť ani jedna z přeložených adres/webů není použitelná pro doložení encyklopedické významnosti subjektu. První tři odkazy vedou na sesterský projekt Wikidata, což je taková pomocná technická část Wikipedie a sama o sobě nemá vypovídající hodnotu (ještě navíc byly všechny tři záznamy nedávno smazány kvůli encyklopedické nevýznamnosti). Záznam z obchodního rejstříku je jako zdroj určitě vhodný, neboť se tam dá nalézt spoustu informací použitelných do článku - jedná se ale o databázi, kde jsou všechny právnické osoby v ČR a tudíž se nejedná o netriviální zdroj, který by mohl být použit k doložení významnosti. A poslední zdroj je určitě vhodné na stránce uvést; protože se ale jedná o oficiální stránky subjektu, nejedná se o nezávislý zdroj a tudíž pro účely zachování stránky na Wikipedii nelze použít. Podtrženo, sečteno; bohužel Vás musím zklamat, ale ani jeden ze zdrojů není použitelný pro doložení encyklopedické významnosti popisovaného subjektu. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 1. 5. 2021, 17:04 (CEST)
Dobrý den,
mockrát Vám děkuji, že mi to takhle vysvětlujete a trochu i usnadňujete. Mohu se zeptat ještě jinak? Co musím provést pro to, abych zde mohl mít uvedenou svou firmu? Musím rozšířit encyklopedickou významnost? Ale jak?
Omlouvám se, jsme tu nový, poprvé a v podstatě tomu vůbec nerozumím, co proto mohu udělat :-(
Děkuji předem. --195.191.204.146 3. 5. 2021, 08:11 (CEST)
@Single Queen 2019 Dobrý den, naprosto v pořádku, rád pomůžu novým přispěvatelům - každý nějak začínal. Kdybych něco vysvětloval nesrozumitelně, určitě se ozvěte. Co ale udělat pro to, aby zde mohla být uvedena Vaše firma? Bohužel se stále točíme okolo té encyklopedické významnosti - pokud není dostatečné množství (tedy alespoň dva) netriviálních nezávislých zdrojů, nemůže Wikipedie Vaší stránku (respektive stránku Vaší firmy) na projektu ponechat, protože nesplňuje encyklopedickou významnost. Takové ukázkové zdroje, které by se daly považovat za materiály prokazující encyklopedickou významnost, jsou například články v novinách, na Vás nezávislých internetových serverech a podobně. To bohužel nemůžete pravděpodobně příliš ovlivnit (potom by to totiž nebyl nezávislý zdroj). Je mi líto, že to musím takto říci, ale (protože se mi opravdu nepodařilo najít žádné zdroje) následující postup bude pravděpodobně takový, že Vaše stránka bude smazána a bohužel se musí počkat na dobu, až bude Vaše firma encyklopedicky významná, tedy až například nějaký mediální magazín vytvoří článek pojednávající o Vaší firmě, nebo se vyskytne pojednání třeba v nějaké bakalářské práci na téma filmových internetových portálů a podobně.
Původně jsem myslel, že by šlo toto doporučení o encyklopedické významnosti "obejít" tím, že by došlo k založení stránky o daných provozovaných internetových portálech a do nich by byl umístěn odstavec o provozující firmě. Bohužel o portálu Kinotip2 jsem nenašel žádný vhodný zdroj, stejně tak o portálu fajntip.cz, takže tyto stránky by bohužel z hlediska encyklopedické významnosti také neprošly. Ještě mne napadlo - v článku píšete, že stránky mají návštěvnost v řádu jednotek milionů na měsíc. Jedná se o Vaše měření, nebo o měření například nějaké agentury veřejného mínění atp.? Pokud by to totiž bylo objektivní měření, možná by stačil tento jeden zdroj.
V případě dalších dotazů nebo problémů se určitě neváhejte dále ozvat. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 3. 5. 2021, 11:32 (CEST)
Takže nestačí ani zdroj z webu této firmy https://www.singlequeen.cz/? Ty brďo, to vypadá skutečně na hoodně dlouhý běh :-(
Důvodem umístění webu na wikipedii je pro google, z hlediska důvěryhodnosti a hodnocení webu. Snažíme se jít co nejpoctivější cestou, jak to jenom jde, ale bohužel je to dosti komplikovaná zdlouhavá cesta :-)
Ano zdroje jsou brány z Google Analytics, což je velice důvěryhodný zdroj měření od Googlu.
Dejte mi prosím vědět, zdali by to šlo ještě nějakou cestou. Předem Vám velice děkuji za Vaší pomoc. --78.80.27.3 3. 5. 2021, 16:40 (CEST)
@Single Queen 2019 Dobré odpoledne, ano, bohužel máte pravdu - tvorba stránek na Wikipedii o firmách je poněkud strastiplné, a to většinou právě kvůli dokládání encyklopedické významnosti (prakticky každá nově založená stránka o firmě je právě z hlediska encyklopedické významnosti zpochybněna a začne takovýto kolotoč). Ohledně zdroje - obávám se, že Google Analytics by bylo bráno spíše jako triviální zdroj a asi to také nepůjde použít (jen pro upřesnění dodám, že nejde jen o to, aby článek "prošel" přes mně, ale přes celou komunitu Wikipedie, takže ta vydaná doporučení musí být bezpochyby splněna - kdyby to totiž prošlo mou kontrolou s nějakým přimhouřením oka, může kdokoliv jiný tento článek napadnout a celá tato anabáze se rozjede odznovu).
Zkusím ještě promyslet, které další zdroje by mohly být pro doložení encyklopedické významnosti použity a kdyžtak dám vědět. Bohužel už většina možných zdrojů (respektive oblastí) byla probádána s negativním výsledkem. Oficiální stránky firmy mohou být použity jako zdroj (například při tvrzení, kdo firmu vlastní nebo právě kolik lidí stránky navštěvuje), ale ne jako zdroj dokládající encyklopedickou významnost. Je mi tedy líto, že máte tolik práce, avšak jedná se o celowikipedistickou praxi, kterou musí projít každý nově vytvořený článek. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 5. 5. 2021, 13:20 (CEST)
Jakube mockrát Vám děkuji! --37.48.16.117 5. 5. 2021, 13:59 (CEST)

Otázka od uživatele Veronika Valdová: Seznam českých hudebních skupin (6. 5. 2021, 11:56)

Dobrý den, jsem manažerka a booking agent kapel a umělců a ráda bych přidala dvě kapely do seznamu. Děkuji za pomoc. Veronika --Veronika Valdová (diskuse) 6. 5. 2021, 11:56 (CEST)

@Veronika Valdová Dobrý den, pro přidání kapel do seznamu klikněte na horní části stránky na tlačítko "Editovat" a stejně jako v textovém editoru kapely do příslušné sekce připište, editaci pak uložte se shrnutím, že došlo k přidání dvou kapel; editujte s odvahou! Jen bych chtěl upozornit, že by se mělo jednat o encyklopedicky významné kapely. V případě dalších dotazů se neváhejte zeptat. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 6. 5. 2021, 12:43 (CEST)

Děkuji moc Jakube! Veronika Valdová (diskuse) 6. 5. 2021, 13:07 (CEST)

Otázka od wikipedisty Aktivity (22. 5. 2021, 16:02)

Dobrý den, jsem pracovnicí muzea v Dobré Vodě. Na wikipedii došlo ke zkreslení informací. Jistá paní Zuzana Jonová se vydává za autorku několika ideí - ohledně vzniku muzea Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě a ohledně vzniku skleněného oltáře v kostele svatého Vintíře. Mám veškeré podklady k těmto událostem a mohu potvrdit, že její jméno nikde nefiguruje! Jelikož v současné době řeším obdobný problém u nás v muzeu, rozhodla jsem se informace uvést na správnou míru i tady a to z pověření sklářské výtvarnice paní Vladimíry Tesařové. --Aktivity (diskuse) 22. 5. 2021, 16:02 (CEST)

@Aktivity Dobrý den, děkuji za dotaz. Chtěl bych se jen pro pořádek zeptat - ty dokumenty, respektive podklady k těmto událostem, jsou někde veřejně dostupné, či se jedná o interní materiály muzea/kostela/města? Případně nevydalo muzeum například nějaký příspěvek na svých stránkách, kde o tomto informuje? Děkuji a budu se Vám snažit co nejvíce pomoci. Přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 24. 5. 2021, 14:48 (CEST)
Dobrý den, podklady mám já, dále Západočeské muzeum v Plzni, pan František Frýda, jeho bývalý ředitel, Jiří Jukl, bývalý starosta města Hartmanice a paní Vladimíra Tesařová, sklářská umělkyně. Mohu je ofotit a zaslat, ale je toho celý šanon. Jsou to podklady od roku 1992. Co se idey skleněného oltáře týče, bude lepší, když vás zkontaktuji s paní Tesařovou. Dotyčná paní Jonová u nás teď dodělala výstavu pro kraj, ve které tyto nepravdivé informace uvádí. Bohužel naše paní ředitelka to řešit nemůže, protože je už tři měsíce v bezvědomí a její stav je vážný. Řeším to tedy já jednak jménem muzea Dr. Šimona Adlera (jsem totiž jediný zaměstnanec :-)a jednak také jménem spolku Přátel muzea Dr. Šimona Adlera. Podklady bude mít určitě i město Hartmanice. Také mám k dispozici technický scénář a libreto muzea z 90. let. Nikde jméno této paní nefiguruje. Jelikož si své komplexy léčí i na jiných odkazech tady, budu ještě informovat národní park Šumava. Pokud se tedy domluvíme na doložení mnou tvrzených informací, půjde zabránit změnám, které by v budoucnu případně chtěla provést? S pozdravem Veronika M. Rubínková --178.248.57.205 24. 5. 2021, 15:29 (CEST)

Otázka od wikipedisty Kolombo0305 (23. 5. 2021, 13:42)

Hezký den, pokud chci vytvořit nový článek, ale obsah zkopíruji z jiného důvěryhodného webu, mohu takový článek zveřejnit? Jak potom uvádět zdroje, aby nedošlo k porušení autorských práv?

Děkuji za odpověď --Kolombo0305 (diskuse) 23. 5. 2021, 13:42 (CEST)

@Kolombo0305 Dobrý den, záleží na tom, co myslíte pod pojmem "zkopírovat obsah" - pokud tím myslíte, že uděláte tzv. "Ctrl+C a Ctrl+V", tedy zkopírujete beze změny, tak to u většiny webů nelze, neboť se jedná o jasné porušení autorských práv (jde to pouze v případě, že jste autor nebo že má stránka výslovně uvedenou licenci, která umožňuje kopírování). Pokud tím však myslíte pouze přebrání nějakých informací a jejich formulaci na Wikipedii vlastními slovy, tak v tom případě samozřejmě není problém - převzatou informaci ozdrojujte dle návodu na této stránce. V případě dalších dotazů se samozřejmě neváhejte ozvat a přeji hezký den, --Jakub Sochor (diskuse) 24. 5. 2021, 14:45 (CEST)

Pozdrav a otázka od wkipedisty Lukáš Král

Ahoj / Dobrý den, jsem wikipedista ze Kdyně. Chtěl jsem nabídnout wiki-spolupráci na některých tématech, která bychom společně našli. Já jsem evangelický farář ve Kdyni a píšu o náboženství, farnostech, něco málo o historii a tak. Mohu také pozvat na návštěvu. Zdraví a vše dobré včetně zdraví přeje --Lukáš Král (diskuse) 1. 6. 2021, 22:55 (CEST)

Otázka od wikipedisty Vojtěch Stráník (2. 6. 2021, 22:12)

chtěl bych vytvořit novou wiki stránku --Vojtěch Stráník (diskuse) 2. 6. 2021, 22:12 (CEST)

@Vojtěch Stráník Dobrý den, děkuji za dotaz. Popis vzniku článku naleznete na následující stránce s nápovědou. Na jednu stranu je to velmi jednoduché, ale na stranu druhou je to poměrně složité - je potřeba dávat pozor na významnost, encyklopedický jazyk a styl... Navíc nový článek vyžaduje poměrně hodně času a většinou nejde stihnout "najednou". Proto většina Wikipedistů používá své pískoviště. Jedná se o stránku, kde si můžete článek v klidu připravit, požádat o radu další Wikipedisty a tak dále (a můžete tam nechat rozpracovaný článek třeba rok a nikdo Vám ho nesmaže). Svoje pískoviště naleznete zde: Wikipedista:Vojtěch Stráník/Pískoviště. Tam si zkuste svůj článek vytvořit. Pokud budete chtít, můžu ho Vám potom zkontrolovat, zda je pro Wikipedii vhodný a zda by nebyl náhodou smazán. Přeji hezký den a pokud byste měl jakékoliv další dotazy, neváhejte se na mně obrátit. --Jakub Sochor (diskuse) 3. 6. 2021, 17:39 (CEST)

Otázka od wikipedisty 9 rokov bez otca (10. 7. 2021, 00:38)

Dobry vecer, citala som, ze Ivo Schmucker ma jedno dieta: Frantisek Schmucker. Pravda je taka, ze ma dve deti. Druhe sa vola Mario Schmucker a je narodeny 3.12.2011 vo Svajciarsku, Schaffhausen --9 rokov bez otca (diskuse) 10. 7. 2021, 00:38 (CEST)

@9 rokov bez otca Dobrý den, dovolím si odpovědět za kolegu. Bohužel mi není jasné, na co se ptáte – s čím bychom Vám mohli při tvorbě Wikipedie pomoci.
Pokud jde o rady faktografické, na takovou asistenci bohužel nemáme kapacitu – v takovém případě doporučuji použít vyhledávače či tištěné zdroje.
Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 14. 7. 2021, 17:15 (CEST)