Přeskočit na obsah

Český nacionalismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pražský pomník Františka Palackého, přezdívaného Otec národa, považovaného za otce českého nacionalismu

Český nacionalismus je forma nacionalismu, která tvrdí, že Češi jsou národ a prosazuje českou národně-kulturní jednotu. Moderní český nacionalismus vznikl v 19. století v rámci českého národního obrození, především jakožto opozice vůči kulturní dominanci germánské Habsburské monarchie, a tvořil také důležitou úlohu při vzniku Československa. Po roce 1989 je spojen především s radikálnějším pravicovým křídlem českého společenského spektra.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přestože dnešní pojetí národu a nacionalismu se i v českých zemích vytvářelo až v novověku, lze některé rysy nalézt již od středověku, zejména ve vymezování se Čechů vůči Němcům. Za jeden z raných příkladů bývá považováno shromáždění českých velmožů proti německému nepříteli před bitvou u Chlumce roku 1126. Výrazněji je tato tendence patrná v postojích neznámého pisatele Dalimilovy kroniky z počátku 14. století. Národní rysy nabralo i období husitství. V následujícím období nad nacionalistickými tendencemi převládaly zájmy stavovské a konfesijní, nacionální charakter tak nemělo např. ani české stavovské povstání. V době pobělohorské došlo k centralizaci habsburské monarchie a s tím k poklesu významu českých elit a českého jazyka.

Raný český nacionalismus[editovat | editovat zdroj]

Zavádění a formování pojmu nacionalismus v českých zemích můžeme sledovat v časech národního obrození, které se kulturně a následně i politicky vymezovalo proti podřízenosti Habsburské monarchii a související germanizaci. Tento trend s sebou nesl určité znaky, kterými se vyznačovala počáteční forma fenoménu nacionalismu jako takového. V letech národního obrození byla brána jednota národa jako etnografický společenský prvek – biologický základ národa. K tomuto pojmu také příslušela půda, jelikož s ní byly spojovány dějinné představy národa i osobní zážitky. Proto tedy měla vyšší než hmotnou hodnotu – byla vlastí. Další důležitou složkou byla pro obrozence také řeč. Díky ní byla zprostředkována jazyková jednota a jednota kulturní. Tento proces sloužil následně pro formování dalších generací, přičemž mateřská řeč a její znalost určovala stupeň vlastenectví. Státnost, v tomto případě budoucí česká státnost, jež je mnohdy nesprávně chápána jako projev nacionalismu, se v té době teprve formovala. Náboženské vlivy zasahovaly do vzniku nacionalismu v Českých zemích jen okrajově, jelikož neurčovaly jeho zaměření, ale spíše postulovaly tzv. nadpřirozené oprávnění národa.[1]

V roce 1848 se stal český nacionalismus důležitým politickým činitelem při revolučních událostech v Rakouském císařství v letech 1848 a 1949, především díky činnosti staročeské strany v čele s politikem a historikem Františkem Palackým. V červnu 1848 se v Praze konal Slovanský sjezd, jehož pořádáním manifestovali čeští aktivisté příslušnost Čechů ke slovanským národům. Jakožto faktický doklad o existenci českého národa Palacký vytvořil několikadílné historiografické dílo Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě, obsáhlé pojednání o českých dějinách do roku 1526, tedy do nástupu Habsburků na český trůn. Jakožto ústřední motiv českých dějin zde Palacký akcentuje husitství. Díky svým zásluhám o samotnou definici českého národa si vysloužil přezdívku Otec národa. V první a především pak druhé polovině 19. století pak dochází ke vzniku řady institucí vzniklých z konceptu národa (Národní divadlo, Tělovýchovná jednota Sokol apod.).

Politicky pak od roku 1848 se střídavou intenzitou docházelo ze stran českých nacionalistů k opakovaným snahám o větší uznání ze strany rakouské, později pak rakousko-uherské vlády. Zejména pak proces rakousko-uherského vyrovnání roku 1867 přinesl pro Čechy značné politické zklamání, které pak mj. vyústilo v několik období politiky tzv. pasivní rezistence. Výrazně národní charaktery měly rovněž tzv. tábory lidu, protestní lidová shromáždění, konaná od roku 1868 povětšinou na vrcholech kopců, kde byly v rámci projevů mluvčích akcentovány též české nacionalistické a protirakouské postoje.[2]

Protirakouská manifestace v Rusku žijících Čechů a Slováků v Tverské ulici v Moskvě, srpen 1914

Vypuknutí první světové války spatřovala část českých nacionalistických politiků, jako např. předseda mladočeské strany Karel Kramář, Alois Rašín či Tomáš Garrigue Masaryk, jakožto příležitost k vytvoření národního státu. T. G. Masaryk či Edvard Beneš odcestovali z vlasti, aby za tuto myšlenku pracovali v zahraničí, Kramář, Rašín a další, především v rámci tajné organizace Maffie, pak prováděli protirakouskou činnost v českých zemích (Kramář, Rašín a někteří další byli taktéž vězněni). Namísto vytvoření samostatného českého státu byl však jeho vznik připravován v duchu tzv. čechoslovakismu,[3] tedy umělého konstruktu československého národa a myšlenky jednotného státu zahrnujícího také Slovensko a Podkarpatskou Rus. [4] V bojujících armádách sil Dohody se během války vytvořily jednotky tzv. československých legií, následně ideologicky plnící roli národního vojska.

Československo[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1918 a vzniku Československa přijala naprostá většina českých politiků a společnosti koncept čechoslovakismu, ve 20. a 30. letech 20. století byl pak tento narativ ve společnosti úspěšně budován a rozvíjen v rámci budování nového nezávislého státu. Jako příklad nacionalistických stran a spolků období tzv. první republiky lze uvést Československou národní demokracii, některé studentské nacionalistické spolky či intelektuální revue Národní Myšlenka. Vznikaly však také radikálnější nacionalistické, či přímo fašistické, organizace: Národní obec fašistická, reprezentovaná zpočátku gen. Radolou Gajdou,[5] nebo hnutí Vlajka.

Nacionalistické nálady byly ve 30. letech 20. století vybuzeny politickou agresivitou Nacistického Německa, eskalující nejprve v zábor Sudet po Mnichovské dohodě na podzim 1938. Po začátku okupace českých zemí Německem v březnu 1939, odtržení Slovenska v podobě samostatného fašistického Slovenského štátu a vytvoření Protektorátu Čechy a Morava byl koncept čechoslovakismu značně narušen, na základě jeho ideologickém odkazu pak vznikla značná část čs. protifašistického odboje. Naopak např. část představitelů Vlajky se rozhodla kolaborovat s okupační mocí, přičemž velká část původních členů z hnutí vystoupila. Za výrazný dobový akt domácího nacionalismu lze považovat také exhumaci ostatků Karla Hynka Máchy ze hřbitova v Litoměřicích a manifestační přenesení na Vyšehradský hřbitov v Praze v květnu 1939[6] či demonstrace 17. listopadu 1939, v dalších letech byly pak obdobné veřejné projevy národního cítění německou okupační správou zakázány.

Po skončení války a osvobození Československa eskalovaly projevy opětovně posíleného českého nacionalismu v podobě řady excesů proti Němcům, českým Němcům či českým kolaborantům, včetně bezprostředního poválečného násilí či samotného fenoménu odsunu českých Němců ze země v letech 1945 až 1948.

Po komunistickém převratu v únoru 1948 a nastolení komunistického režimu v ČSR obecně došlo k utlumení nacionalistických tendencí v duchu ideologií internacionalismu, který je vůči nacionalismu kontradikční, a komunismu, včetně oficiálního zákazu řady politických stran či organizací s nacionalistickým programem (ČSNS, Sokol atd.). Nacionalistické, především pak protisovětské, tendence byly opětovně posíleny po invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968, projevené nenásilnými protesty v letech 1968 a 1969. Soustavně také docházelo k dílčím vnitrostátním sporům posíleným mj. slovenskými nacionalistickými aspiracemi i českým ekonomickým nacionalismem, který vycházel z představy, že Česko de facto dotuje hospodářsky méně rozvinuté Slovensko. Roku 1969 byly tak v rámci jednotné ČSSR vytvořeny Česká a Slovenská socialistická republika.

K vzájemnému národnostnímu vymezování dílčím způsobem docházelo i během pádu komunismu v zemi, během tzv. Sametové revoluce. Po vzniku protopolitického subjektu Občanské fórum, reprezentovaného především Václavem Havlem a zastupující demonstrující veřejnost, nebyla založena jeho pobočka v Bratislavě, kde se zformovalo sdružení Verejnosť proti nasiliu. Následná transformace Československa na liberální tržní ekonomiku v letech 1990 až 1992 pak přinesla další spory mezi Čechy a Slováky o další podobu československé federace. Na obou stranách převládly separatistické hlasy a země byla 1. ledna 1993 rozdělena na Českou a Slovenskou republiku.

Česká republika[editovat | editovat zdroj]

S příchodem svobodného společenského a politického prostředí po roce 1989 se objevilo několik politických subjektů s výraznými nacionalistickými tendencemi a tíhnoucí k pravicovému extrémismu. V první polovině 90. let bylo nejvýraznějším Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa, v čele s Miroslavem Sládkem. Někteří jeho členové, včetně samotného Sládka, následně čelili trestním oznámením i zatčením za poděcování nenávisti,[7] především vůči české romské menšině. Došlo také k vzniku nových nacionalistických či neonacistických hnutí, které postupně vytvořily jistou subkulturu. Dochází rovněž k zachycování nacionalistických motivů v populární hudbě a vzniku vymezujících se hudebních skupin: asi největšího ohlasu dosáhla v 90. letech hudební skupina Orlík Daniela Landy a Davida Matáska.[8]

Po roce 2000 se k nejradikálnějším nacionalistickým politickým subjektům řadila Dělnická strana, založená roku 2004, roku 2010 pak soudně rozpuštěná[9] a téhož roku opětovně vzniklá pod názvem Dělnická strana sociální spravedlnosti. K výraznějším případům projevů českého nacionalismu, opět proti romské menšině, došlo mj. během rasových nepokojů ve Šluknovském výběžku roku 2011[10] či na českobudějovickém sídlišti Máj roku 2013.[11] Vedle xenofobie se terčem radikálních českých nacionalistů stala také Evropská unie, jejíž myšlenka podle národoveckého uvažování ohrožuje národní suverenitu států, některé legislativní body, které jsou z gesce unie zapracovávány do českého právního systému, a také proces přijetí eura v Česku. Řadu těchto postojů, zejména v ekonomických otázkách, svého času hájil a hájí také Václav Klaus, prezident republiky v letech 2003 až 2013, částečně pak, zejména v případě migrace, jeho následovník Miloš Zeman.

K vzestupu nacionalismu v české společnosti přispěla také evropská migrační krize, rozvíjející se od roku 2015, opětovně ruská agrese na Ukrajině, trvající od roku 2022, přesněji pak s ní spojená migrační vlna Ukrajinců do Česka či otázka české vojenské podpory Ukrajiny v boji proti Rusku. Značná část radikálního nacionalistického křídla se rovněž pohybuje v dezinformačních strukturách a skupinách.[12]

Seznam českých nacionalistických politických stran[editovat | editovat zdroj]

Nacionalistické strany nebo strany s nacionalistickými frakcemi v ČR (2024)[editovat | editovat zdroj]

Pravé křídlo[editovat | editovat zdroj]

Levé křídlo[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Czech nationalism na anglické Wikipedii.

  1. KUTNAR, František. Obrozenské vlastenectví a nacionalismus: příspěvek k národnímu a společenskému obsahu češství doby obrozenské. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2003, s. 303-307. ISBN 80-7184-833-6.
  2. První tábor lidu na Řípu. Pochází odtud i kámen do základů Národního divadla. Dvojka [online]. 2021-05-10 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  3. Masarykův čechoslovakismus se stal politickou zbraní, pragmatický byl vznik i zánik Československa. Radiožurnál [online]. 2017-09-13 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  4. ; Zdeněk L. Suda. Dostupné online. 
  5. V.L.Vodák: NOF a její vůdce Radola Gajda, 1934. 70 str.online na archive.org
  6. Rok 1939: Básník do české půdy. Přenesení ostatků Karla Hynka Máchy jako manifestace proti nacismu. Plus [online]. 2020-10-01 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  7. Novodobé osmičky (ne)jen v českých dějinách [online]. [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  8. VEDRAL, Honza. Subkultura skinheadů prošla vývojem, rasisté z ní zmizeli. iDNES.cz [online]. 2009-03-06 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  9. Aktuálně | Ústavní soud. www.usoud.cz [online]. [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  10. Nepokoje na Šluknovsku. Aktuálně.cz [online]. 2011-09-13 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  11. KOLISCHOVÁ, Lukáš Marek, Lucie. V Budějovicích se střeli demonstranti s policií, zadrženo bylo 30 lidí. iDNES.cz [online]. 2013-06-29 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 
  12. Jak nebezpeční jsou naši nacionalisté?. iROZHLAS [online]. 2019-08-14 [cit. 2024-05-26]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PALACKÝ, František a Rudolf TSCHORN. Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě. V Praze: L. Mazáč, 1936. sv. 1, s. [1a]. Dostupné online
  • TOBOLKA, Zdeněk Václav. Politické dějiny československého národa od r. 1848 až do dnešní doby, Díl I: 1848-1859. Praha: Československý Kompas, 1932, s. 110. Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]