Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv20

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Hanzys/Pískoviště (29. 8. 2019, 14:11)

Dobrý den, chtěl jsem vložit další fotku, ale nemůžu přiřadit kategorii, už si nemůžu vzpomenout jak jsem vkládal první obrázek?? --Hanzys (diskuse) 29. 8. 2019, 14:11 (CEST)

Are you serious?!

Hello Czech Wikipedians, I am seriously pissed off at you all! I cannot log into my account. When I try to log in, my Czech friend (whose phone I am using now) translated that you found profanity in my username, even when there is NO profanity at all! And when I try to mention it here, you immediately call it vandalism??? Have you lost your mind??? I am about to lose interest in editing. Yours faithfully, Paul Robert Dunlap from IP --37.48.8.194 30. 8. 2019, 13:34 (CEST)

Your username means Flatulence in Czech. OJJ, Diskuse 30. 8. 2019, 15:01 (CEST)
Nonsense! Do something with that now! --37.48.8.194 30. 8. 2019, 16:42 (CEST)

piskoviste

Dobry den, kde najdu tento soubor Wikipedista:Hankamamut/Kuřecí křidélka Buffalo?Dik.--Hankamamut (diskuse) 1. 9. 2019, 04:50 (CEST)

@Hankamamut: Taková stránka neexistuje ani nebyla založena. OJJ, Diskuse 1. 9. 2019, 05:28 (CEST)
toto vidim v prekladovem rozhrani.

Kdysi se mi soubory na piskoviste ukladaly bez problemu. Copak se zmenilo? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Hankamamut (diskuse) 1. 9. 2019, 05:54‎ (CE(S)T)

Nicméně Kuřecí křidélka Buffalo existuje. --Matěj Suchánek (diskuse) 2. 9. 2019, 08:29 (CEST)
Tak tomu nerozumím, článek byl založen 4:12 hod. a Hanka položila dotaz 4:50 hod. Přece by nepokládala dotaz, když článek byl již založený a lehce dohledatelný. @Hankamamut: Můžete nám tady popsat jak jste postupovala a jak jste to vyřešila ? Děkuji. --Podroužek (diskuse) 2. 9. 2019, 12:53 (CEST)
Snadne vysvetleni. Clanek jsem zalozila v hlavnim prostoru a pak jsem jeste neco doprelozila a chtela si tento preklad ulozit na piskoviste, abych nepremazala uz existujici clanek. Takze clanky by mely existostavat dva. Muzete jiste snadno replikovat s jinym prekladem. Jinak rada poskytnu podrobnosti. Dejte vedet. Zdravim --Hankamamut (diskuse) 2. 9. 2019, 22:07 (CEST)
Dobry den, mate pro me nejake vysvetleni ? Dik.--Hankamamut (diskuse) 3. 9. 2019, 18:35 (CEST)

Blok na enwiki

Dobrý den, na enwiki jsem byl zablokován, jako zdůvodnění je uváděno, že uživatel s úplně jiným jménem prováděl vandalismus. Potřeboval bych pomoc s řešením této situace.--M97uzivatel (diskuse) 2. 9. 2019, 12:14 (CEST)

@M97uzivatel: Zdravím, asi jde o tuto editaci. Jak vidím, zablokován nejste. S pozdravem - MrJaroslavik (diskuse) 2. 9. 2019, 12:21 (CEST)
@MrJaroslavik: Ehm. Blok přelezl z IP adresy. Co přesně je uváděno ve shrnutí bloku? OJJ, Diskuse 2. 9. 2019, 12:28 (CEST)
Aha, omlouvám se. —— MrJaroslavik (diskuse) 2. 9. 2019, 12:36 (CEST)

Upozornění emailem

Zdravím a prosím o radu, co ještě udělat, aby mi přestala chodit upozornění na změny ve Sledovaných prostřednictvím emailu. Pro vysoký počet příchozích zpráv jsem nejdříve v Nastavení > Upozornění zvolila týdenní přehled, ale jednotlivé emaily mi chodily beze změny dál po každé cizí editaci. Před cca týdnem jsem to změnila na Neposílejte mi žádná upozornění emailem, ale nadále mi to chodí stejně. Ve spodní části Upozorněte mne na... mám u E-mailu zaškrtnuté jen bezpečnostní věci. Co jsem kde zapomněla, prosím? --Czeva (diskuse) 3. 9. 2019, 19:26 (CEST)

@Czeva: Ahoj, já mám ještě nezaškrtnuté políčka v Nastavení, Údaje o uživateli, Poslat e-mail při změně sledované stránky, Posílat e-maily i při malých editacích stránek a souborů (je to skoro dole). Pomohlo--Podroužek (diskuse) 3. 9. 2019, 19:38 (CEST)
@Podroužek:Ahoj, super, Poslat e-mail při změně sledované stránky jsem oporavdu zaškrtnuté měla a logicky by to mohlo být to opomenuté. Malé editace jsem nikdy zapnuté neměla, to by mě už z těch mailů šmejklo ;-) Vyzkouším a pokud se sem už neozvu, funguje to. Moc děkuji! --Czeva (diskuse) 3. 9. 2019, 20:04 (CEST)
@Czeva:Já jsem si to vyřešil tak, že si nechávám posílat upozornění na zvláštní e-mailovou adresu, kde se mi nemíchají s jinými maily. Podívám se jednou za čas a upozornění se mi nepletou. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 3. 9. 2019, 21:46 (CEST)
Toto lze řešit i v rámci jednoho mailboxu pomocí filtrů, kterými se dají maily z wikipedie přesměrovat do separátní složky. Nastavení filtrů umí většina mailů. --Hugo (diskuse) 4. 9. 2019, 05:36 (CEST)
Jj, to mám, ale když jich za denně přišlo i přes 20, začalo to být opravdu hodně i jen na pouhé smazání. Ve Sledovaných nemusím rozklikávat každou změnu zvlášť a některé můžu po přečtení shrnutí (obzvlášť od známých kolegů) prostě jen přeskočit a nakonec odkliknout vše dohromady jako přečtené, takže mi to přijde nesrovnatelně rychlejší.
Jinak Podroužkův tip ↑ o sekci Nastavení>Údaje skvěle funguje :-) --Czeva (diskuse) 4. 9. 2019, 18:36 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Požadované články/Ostatní (4. 9. 2019, 15:47)

Hezký den, poprvé zde edituji, přes nezdary jsem si myslela, že už to mám, ale hlásí mi to, že nemám mazat hlavičku. Nerozumím tomu, nejsem si vědoma, že bych mazala hlavičku, děkuj i - stránka Dobrá služba --Alena Skřivanová (diskuse) 4. 9. 2019, 15:47 (CEST)

@Alena Skřivanová: Dobrý den, filtr reagoval v pořádku. Stránka požadovaných článků neslouží ke zveřejňování nových článků; jedná se jenom o seznam, kam někdo zanese název článku, který by vidět založen, přestože sám si na založení netroufá nebo nemá dostatek podkladů atd. Viz též Nápověda:Jak vytvořit článek. Založení podobného článku nicméně nedoporučuji, protože je psán spíše propagačním stylem a pravděpodobně neplní kritéria encyklopedické významnosti daná Wikipedií. Nedoporučuji zakládat články na témata, s nimiž jste osobně spojena. Děkuji za pochopení. --OJJ, Diskuse 4. 9. 2019, 15:55 (CEST)

Obrázek v taxoboxu a jeho parametry, jsou důležité?

Zdravím kolegové. Právě mi vrtá hlavou, jestli existují nějaká doporučená pravidla co se týče obrázků (fotek) v taxoboxech a ohledně jejich rozměrů. Jestli je něčím důležité, zda má obrázek šířku 238 px, 250 px, nebo dokonce 280 px, přičemž se návazně na to celkový taxobox lehce zvětšuje, nebo smršťuje. Třeba mě osobně se líbí víc to, když je obrázek v maximální možné velikosti, zobrazen tedy k stěnám taxoboxu. Je to jen individuální v podstatě nepodstatná záležitost, nebo to má nějaký systém? --Tobartos (diskuse) 5. 9. 2019, 17:10 (CEST)

@Tobartos: Pravidla vyloženě nejsou, spíše záleží na osobním úsudku. Doporučuji tak velké, aby obrázek daného živočicha nebo rostlinu zobrazoval dostatečně dobře, z větší dálky foceného živočicha tedy spíš přiblížit/zvětšit, naopak detail živočicha nemusí být veliký. Čili ani obří přes půl stránky (na PC), ani mrňavý, na kterém nic není vidět. Běžně se v infoboxech používá od 150 do 250 px. Pracujete na nějakém konkrétním článku, u kterého si třeba s velikostí obrázku nejste jist? --Dvorapa (diskuse) 7. 9. 2019, 13:11 (CEST)
@Dvorapa: Konkrétně ani ne, spíš jsem se nad tím zamyslel při úpravách několika článku a každý z nich měl jinou šířku obrázku, přičemž spíše nevhodnou (zbytečně malý obrázek). Některé články nemají parametr vůbec žádný a zjistil jsem, že i když se "vynuluje", obrázek se z toho "nezblázní" a do okénka naopak dobře zapadne (viz třeba tučňák kroužkový, nebo liška polární). Takto to hodlám provozovat dál, tak jsem chtěl jen pro jistotu vědět, jestli nedělám něco nevhodného. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. S pozdravem --Tobartos (diskuse) 8. 9. 2019, 14:45 (CEST)
Ono by to mělo být tak, že standardně se nezadává žádná velikost a obrázek se nastaví automaticky. Velikost se má zadávat jen tehdy, je-li z nějakého důvodu potřeba nastavit jiný rozměr, což by měl být spíše výjimečný případ. Jenže jakmile se umožní dělat něco jinak, začne se to dělat jinak ve velkém... JAn (diskuse) 9. 9. 2019, 07:24 (CEST)
@Dvorapa, JAn Dudík: Mně osobně zajímá, jak to že v popisu šablony {{Taxobox}} není vysvětlení že se parametr šířka obrázku nemá zadávat? Jak to, že v článku tučňák kroužkový je parametr šířka obrázku, přitom v dokumentaci šablony parametr šířka obrázku vůbec není? V dokumentaci k šabloně je uveden parametr velikost obrázku. To je stejné jako šířka obrázku? Tak bych někoho zkušeného požádal, aby do popisu šablony doplnil informaci, kterou napsal výše JAn. Předem děkuji za odpovědi.--Podroužek (diskuse) 9. 9. 2019, 09:18 (CEST)
Parametr šířka obrázku je zastaralý a brzy dojde k jeho zrušení, místo něj by se měl používat parametr velikost obrázku. Funkčně jsou ale totožné, rozdíl mezi nimi není. Kdy se používá a kdy ne už napsal výše JAn. --Dvorapa (diskuse) 9. 9. 2019, 11:17 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:GS1921 (6. 9. 2019, 09:31)

Děkuji Tomas62 za přejmenování článku Sazama na Pantaleon Sazama. O to bych stejně časem poprosila, protože to nedovedu. Proč píšu o pomoc. Články ve Wikipedii jsou formátovány ve dvou sloupcích. Toho je možné podle mých dosavadních znalostí dosáhnout buď tabulkou nebo CSS. Podle zdrojového kódu html bych to poznala, ale radši se zeptám. A potom, existuje hotová šablona, do níž bych data a obrázky jen vnášela? A ještě mohu na pískovišti vytvořit článek a potom ho jen přenést? A nakonec, existuje v češtině či EN návod step by step jak vytvořit nový článek? Já jsem ho vytvořila z hledání neexistujícího hesla, proto původní název Sazama... Moc děkuji za odpověď. GS1921 svobodogabri@lfhk.cuni.cz --GS1921 (diskuse) 6. 9. 2019, 09:31 (CEST)

@GS1921:
  • články jsou obvykle psané jako blok, pouze vzhled Wikipedie na počítači (ale ne už třeba na mobilu) je dělán dvousloupcově.
  • šablona neexistuje, protože jsou články o mnoha různých tématech. Ale je možné se inspirovat strukturou již vytvořeného jiného článku o podobném tématu.
  • Ano, články je možné tvořit i na svém pískovišti a posléze je překopírovat na cílový název.
  • Existuje Nápověda:Jak vytvořit článek. A krok za krokem by mohlo být Wikipedie:Průvodce.
Snad jsem poradil :-) JAn (diskuse) 6. 9. 2019, 10:52 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:GS1921 (6. 9. 2019, 11:42)

Právě jsem našla kódy na šablony infoboxů pro vědce, ale pan JAn už správný infobox vložil. Mám daleko podrobnější a zajímavější informace o panu profesorovi, ale jsem v jednání s jeho dcerou, jestli je mohu použít. Vypadá to zatím dobře:-) Také chci sehnat fotografii, zatím ji nemám. Děkuji za pomoc. GS1921 --GS1921 (diskuse) 6. 9. 2019, 11:42 (CEST)

@GS1921: Dobrý den, děkujeme za váš zájem editovat Wikipedii. Při psaní článku používejte pouze informace, která již byly publikované v novinách, knihách, časopisech nebo na webu. Nelze použít informace, které vám někdo sdělí ústně, i když jsou pravdivé. Wikipedie zaznamenává pouze informace již jinde uvedené. V článku Pantaleon Sazama vám chybí zdroje, ze kterých jste čerpala. Uvedení zdrojů je důležité pro ověření informací. Potřebujete ještě s něčím poradit? --Podroužek (diskuse) 6. 9. 2019, 12:33 (CEST)

Smazání účtu po smrti uživatele

Dobrý den, dá se smazat účet, pokud jeho uživatel zemřel? Děkuji za odpověď, Terezie Slavíková 37.188.155.100 7. 9. 2019, 17:43 (CEST)

Technicky nelze. Takový účet je ale blokován a archivován, pokud je úmrtí nějak věrohodně prokázáno. OJJ, Diskuse 7. 9. 2019, 17:47 (CEST)
Viz též Wikipedie:Zemřelí wikipedisté. JAn (diskuse) 7. 9. 2019, 21:41 (CEST)
Dá se účet označit jako zemřelý. Pokud víte, o koho jde, ozvěte se některému z byrokratů e-mailem - například mě na martin.urbanec@wikimedia.cz. Zařídíme zbytek. Upřímnou soustrast, --Martin Urbanec (diskuse) 8. 9. 2019, 16:23 (CEST)

Provázání nahraných fotografií s wikidaty

Chtěl jsem se zeptat, zda a jakým způsobem se mají již nahrané fotografie na commons provazovat s wikidaty - například obrázek File:Křížek u hřbitova v Žitovlicích.jpg --Petr1888 (diskuse) 9. 9. 2019, 08:26 (CEST)

Pokud na Wikidatech existuje položka, které se nějak nahraná fotografie týká, doplňte do ní některou z dostupných vlastností (typicky obrázek (P18)). Víc jak jeden obrázek (v jedné vlastnosti) ale obvykle není nijak přínosný. Pokud neexistuje a věc splňuje podmínky významnosti, založte ji, dál je postup stejný. Opačným směrem pak ve strukturovaných údajích souboru vyplňte zobrazuje (P180) s odkazem na položku. --Matěj Suchánek (diskuse) 9. 9. 2019, 20:05 (CEST)

Změna znaku

Zdravím,

prosím o editaci na stránce https://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A9_M%C4%9Bsto_(okres_Uhersk%C3%A9_Hradi%C5%A1t%C4%9B), kde je nesprávně znak města - správný lze najít na stránkách města http://www.staremesto.uh.cz/?p=20415.

S pozdravem

Lucka --Lucina1986 (diskuse) 10. 9. 2019, 16:20 (CEST)

Zdravím Lucino1986, podle Poslanecké sněmovny je znak města takový, který uvádíme v článku. Město by mělo požádat o aktualizaci v Registru komunálních symbolů Poslanecké sněmovny. --Patriccck (diskuse) 10. 9. 2019, 17:20 (CEST)
Jen vsuvka: Závazný je slovní popis znaku a podle toho jsou oba znaky respektive dvě grafická provedení znaku správně. Pokud není uvedeno kde má apsida být (což je největší rozdíl mezi verzemi), mělo by záležet na grafikovi. Město může za rok předělat webovky a začít používat zase o trochu jinou podobu znaku a všechny tři budou stále správné.--TFerenczy (diskuse) 10. 9. 2019, 17:59 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (12. 9. 2019, 07:22)

Dobrý den, na stránce https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Znak_mesta_ceska_skalice.svg je chybný znak města Česká Skalice. Ta má ve znaku "pouze" šesticípou zlatou hvězdu v modrém poli. Podobná osmicípá hvězda patří městu Benešov. Potřebuju tento odkaz smazat, protože ho Google řadí na první místo a lidé v tom mají zmatek. Paradoxně za chybu může Sdružení nezávislých kandidátů bývalého pana starosty. --Jan Holý, ČS (diskuse) 12. 9. 2019, 07:22 (CEST)

@Jan Holý, ČS: Zdravím f, už je to v pořádku? - MrJaroslavik (diskuse) 12. 9. 2019, 07:37 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Zakleté pírko (15. 9. 2019, 09:11)

Jak mám udělat tabulku na obsazení herců? --Lukasluc (diskuse) 15. 9. 2019, 09:11 (CEST)

@Lukasluc: Zdravím, na to můžete použít šablony {{Obsazení začátek}}, {{Obsazení herec}} a {{Obsazení konec}}. V jejich dokumentaci je uveden návod - MrJaroslavik (diskuse) 15. 9. 2019, 09:22 (CEST)

Otázka z modulu „Získejte pomoc s editací“ Domovské stránky (16. 9. 2019, 09:36)

Jak vytvořit stránku --BORECCC (diskuse) 16. 9. 2019, 09:36 (CEST)

@BORECCC:Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Jsme rádi, že jste tady. Doporučuji napřed pracovat na jiných věcech, než vytvoření "vlastního" článku, napsání článku je jednou z nejtěžších věcí, kterou na Wikipedii můžete dělat. Můžete se zaměřit na opravování překlepů, rozšířování článků a podobné činnosti, pevně věřím, že se časem k vytvoření článku propracujete. Pokud ho i přes to chcete vytvořit nyní, podívejte se na Nápověda:Jak vytvořit článek. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 16. 9. 2019, 10:24 (CEST)

Opakované editační konflikty

Uživatel Kacir mi pořád maže článek Gymnázium Jiřího Wolkera. Na tomto článku není nic špatně. Nechápu to. Už po několikáté. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Queen lover fanpage (diskuse) 29. června 2019, 21.25‎ (CEST)

@Queen lover fanpage: Hezký den, kolega Kacir vám pomáhá udělat článek dostatečně kvalitní, nevím, proč proti tomu protestujete? Odmazává údaje, které do článku rozhodně nepatří nebo které patří do jiných článků (datum a místo úmrtí Otty Wichterleho přece nemá se školou vůbec nic společného a stačí, když to bude ve článku Otto Wichterle), viz například Wikipedie:Encyklopedický styl nebo Wikipedie:Co Wikipedie není. --Dvorapa (diskuse) 29. 6. 2019, 23:19 (CEST)

Radio prague

Prosím o smazání Radio prague, můj překlep. Děkuji, --Svajcr (diskuse) 22. 9. 2019, 13:27 (CEST)

@Svajcr: Jen pro příště, standardně se o rychlé smazání žádá šablonou se zdůvodněním: {{Smazat|Překlep}} vloženou na začátek dotyčného článku. --Matěj Orlický (diskuse) 24. 9. 2019, 19:52 (CEST)

překladač článku - přetrvávající hláška požadující zdroj

Ahoj

Při překladu článku jsem narazil na problém, že mi v jednom odstavci pořád visí hláška [ citace potřebná ] přestože jsem tohle neozdrojované tvrzení v české verzi vůbec neuvedl. Nejsem si jistý jak to korektně odstranit.

článek tu, snad vám jde zobrazit: Wikipedista:Štangla1/William Niskanen --Štangla1 (diskuse) 24. 9. 2019, 19:20 (CEST)

OpravenoOpraveno Opraveno. Odstranil jsem kód ve zdrojovém textu stránky. --Matěj Orlický (diskuse) 24. 9. 2019, 19:47 (CEST)
@Štangla1: Použitím překladače se tam ten kód zase vrátil. Zkuste tu poslední editaci zrušit a stylistické opravy udělat normální editací vaší podstránky, ne přes překladač. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 9. 2019, 13:54 (CEST)

Doplňování anglických názvů do závorky

Nejsem si jist, zda je vhodné doplňovat do závorek anglické názvy u témat, která nejsou s daným tématem nějak více spojena (např. Hlava státu). Chápu, že u anglických seriálu, institucí ap. je anglický název vhodný, ale jak je tomu v těchto případech? Existuje na toto nějaké doporučení nebo pravidlo? --Patriccck (diskuse) 28. 9. 2019, 13:55 (CEST)

@Patriccck: Ahoj, myslím si, že to není vhodné - nejsme slovník. O žádném pravidlu nevím. Editaci jsem revertoval. S pozdravem, --janbery (diskuse) 28. 9. 2019, 14:03 (CEST)
@janbery: Ahoj, souhlasím. Revertoval jsem ještě jednu editaci tohoto uživatele. --Patriccck (diskuse) 28. 9. 2019, 14:06 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Zorka Sojka/Pískoviště (28. 9. 2019, 14:50)

Prosím, mohl byste někdo opravit název stránky "Transformovna Čechy-střed" na oficielní název popisovaného objektu, který je "Rozvodna Čechy Střed". Já to bohužel neumím. Díky, zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 28. 9. 2019, 14:50 (CEST) Ještě pardon, původní stránka se jmenuje "Transformátorovna .....", což je slovo, které ani Ústav pro jazyk český v žádném technickém ani elektrotechnickém slovníku nenašel. --Zorka Sojka (diskuse) 28. 9. 2019, 14:53 (CEST)

Dobrý den, hotovo. Stránku přesunul/a Czeva. --Patriccck (diskuse) 28. 9. 2019, 17:30 (CEST)
@Zorka Sojka: Zdravím, hotovo: Rozvodna Čechy Střed. Hezký den přeje--Czeva (diskuse) 28. 9. 2019, 17:36 (CEST)
@Czeva: Moc díky, zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 28. 9. 2019, 17:50 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Řenečtí z Řeneč (2. 10. 2019, 11:58)

Jak přidat Upozornění, že na článku se pracuje? Nemohl by mi to někdo přidat, prosím? Budu pokračovat po troškách dva tři dny (?).Nemám dost času ani sil, abych psala neustále.Díky, Melanie Anna --Melanie anna (diskuse) 2. 10. 2019, 11:58 (CEST)

VyřešenoVyřešeno Vložil jsem šablonu Pracuje se. --Jvs 2. 10. 2019, 12:07 (CEST)

FK Kauno Žalgiris

Ahoj, prosím, rozumíte někdo tomu poslednímu postu zde? Já to nedávám... V článku ten wikipedista vymazal hráče a aktualizoval datum, ale zcela bez nových ref, napsal mi pak (asi) litevsky s tím, že si nemám co stěžovat, že nepíše nějakým běžněji užívaným jazykem s tím, že se dá překlad zjistit online, ale, jak vidno, do češtiny moc mu to nefunguje. Klidně pište přímo tam. Díky. --Czeva (diskuse) 2. 10. 2019, 19:40 (CEST)

@Czeva: S komunikací by mohl pomoci Kusurija, ten litevsky umí. — Draceane diskusepříspěvky 2. 10. 2019, 22:34 (CEST)
@Draceane:Moc děkuji, napsala jsem mu. --Czeva (diskuse) 3. 10. 2019, 19:43 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:OJJ (3. 10. 2019, 11:26)

Proč byla má stránka smazán? --Shirteros (diskuse) 3. 10. 2019, 11:26 (CEST)

@Shirteros: A v případě opakovaných nesmyslů účet zablokuji indef. Nudu doporučuji tímto stylem zahánět jinde, ne na Wikipedii. Děkuji za pochopení. OJJ, Diskuse 3. 10. 2019, 11:29 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:MrJaroslavik (4. 10. 2019, 12:13)

potřebuji odpovědět wikipedistovi MrJaroslavik ohledně mého příspěvku. --Katerina.Tvrzova (diskuse) 4. 10. 2019, 12:13 (CEST)

@Katerina.Tvrzova: Zdravím. S čím potřebujete pomoci? --MrJaroslavik (diskuse) 4. 10. 2019, 12:17 (CEST)
@Katerina.Tvrzova: Dobrý den, děkujeme že chcete přispívat do Wikipedie. Potřebujete vědět jak odpovědět někomu na své diskusní stránce. Klikněte na tlačítko Editovat zdroj v horní liště na své diskusi a ve vytvořeném oknu můžete psát text. --Podroužek (diskuse) 4. 10. 2019, 13:21 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Dr.halop (5. 10. 2019, 08:58)

JAK VYTVOŘIT ČLANEK --Dr.halop (diskuse) 5. 10. 2019, 08:58 (CEST)

@Dr.halop: Dobrý den, vše podstatné najdete na stránce Nápověda:Jak vytvořit článek. A s čím máte konkrétně problém? Nevíte, jak ho začít psát nebo si nejste jist, jakým způsobem ho napsat? S pozdravem --5. 10. 2019, 09:18 (CEST), Utar (diskuse)
P.S.: Nepište prosím jen velkými písmeny, není třeba křičet.

moje neaktuální fotka na wikipedii

Pěkný den, mám na Wikipedii příšernou a starou fotografii, s níž se neztotož'nuji. Jak je možné ji smazat, případně nahradit nějakou aktuální? děkuji, Radek Malý, spisovatel, mail: kastanvkapse@seznam.cz 62.24.92.192 6. 10. 2019, 22:31 (CEST)

Dobrý večer. Vizte Nápověda:Načtení souboru#Načtení obrázku. Dle návodu načtěte obrázek na Commons a pak odkaz na něj vložte do zdejšího článku. K obrázku musíte vlastnit autorská práva (tj. nevkládejte obrázky, ke kterým nemáte autorské právo Vy, ale například profesionální fotograf či agentura, kteří Vás vyfotili). S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 6. 10. 2019, 22:53 (CEST)

Kód článku

Může te mi prosím pomoct s kódem článku https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Petreček. Zkontrolovat ho zběžně, zda je vložen tak jak má? Moc se mi totiž nezdá. Děkuji --Romanterik (diskuse) 8. 10. 2019, 15:37 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. Text jsem prošel a nevidím žádné chyby. --janbery (diskuse) 8. 10. 2019, 15:52 (CEST)

Písemný souhlas

Dobrý den, odeslal jsem požadovaný podepsaný souhlas se zveřejněním na stránce Hypnoterapie a Hypnoza. Bohužel nevím zda mail byl úspěšně doručen? A zajímalo by mě kdy to bude zpracované? Dekuji za odpověď.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Tencl.jakub (diskuse) 10. března 2019, 00.30‎ (CE(S)T)

@Tencl.jakub:Dobrý den, zpracování mailu trvá obvykle maximálně jeden pracovní den (českého mailu, tj. odeslaný na permissions-cs@wikimedia.org). Pokud vám nepřišla odpověď, napište na matej.cerny@wikimedia.cz s adresou, ze které jste mail posílal, mrkneme se, kde skončil. Občas bohužel skončí ve spamu, tomu bohužel nezabráníme. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 10. 3. 2019, 18:02 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Jiří Zelenka (bubeník) (8. 10. 2019, 20:34)

jak se přidává obrázek do základních informací --AdušeBuben (diskuse) 8. 10. 2019, 20:34 (CEST)

@AdušeBuben: Myslíte do takzvaného „infoboxu“ (tedy té tabulky vpravo nahoře)? Stránku si otevřu k editování (v záhlaví klepnu na tlačítko „editovat zdroj“ a do kódu infoboxu se přidá další řádek obsahující výraz
| obrázek =
Za rovná se se vloží název obrázku. Tento obrázek ovšem musí být před tím nahrán do datového úložiště Wikimedia Commons. --Jan Polák (diskuse) 9. 10. 2019, 07:19 (CEST)

Revert požadavků na zdroje

Zdravím,

mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit, proč mi byla revertována tato editace? V čem je špatně se dotazovat na zdroje? U revertu se píše, že jsou zdroje uvedeny, ale ta tvrzení, kde mi o zdroje šlo, ozdrojována nejsou. A opravdu si myslím, že by takováto tvrzení ozdrojována být měla. Logicky by se mi tedy chtělo provést revert toho revertu, ale nechci se pouštět do editačních válek. Mohl by mi prosím někdo poradit, co s tím? Někdo v téhle situaci nestranný, kdo by mi buď vysvětlil, v čem je moje editace špatná a hodná revertu, případně poradil, jak psát požadavky na zdroje tak, aby mi nebyly revertovány?

Děkuju

--Desolated Angel (diskuse) 10. 10. 2019, 22:44 (CEST)

Ikonka z vizuálního editoru

Dokázal by mi někdo na Commons najít červenou ikonku „přeškrtnutého řetězu“, která se objevuje ve vizuálním editoru při kliknutí na modrý odkaz (a pomocí níž se odkaz odstraňuje)? Měl jsem za to, že by měla být v této kategorii, ale ani tam, ani v dalších podobných kategoriích ji nevidím. --Vojtěch Veselý (diskuse) 11. 10. 2019, 07:45 (CEST)

Asi tam ještě není, ještě nedávno na tom místě byla ikonka cancel. Můžeme ji tam ale nahrát z repozitáře MW, viz [1], [2] a T226031. --Dvorapa (diskuse) 12. 10. 2019, 12:23 (CEST)

Neznámý uživatel internetu

Prosím, dala by se opravit hláška "Neznámí uživatel internetu", aby tam nebyla gramatický chyba? Objevuje se červeně napsaná v historii verzí článků, např. Dalovice (okres Karlovy Vary). Díky, zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 12. 10. 2019, 07:39 (CEST)

@Zorka Sojka: Jde o uživatelské jméno, to by šlo upravit jen na základě žádosti od daného uživatele. --Hugo (diskuse) 12. 10. 2019, 07:46 (CEST)
@Hugo: Moc díky za odpověď. Musím říct, že v první chvíli mě to na chvilku napadlo. Hned jsem to ale zavrhla, jako naprostý nesmysl. No, člověk se stále učí! Přeji hezký den, --Zorka Sojka (diskuse) 12. 10. 2019, 09:23 (CEST)
Na druhou stranu to je za mě nevhodné uživatelské jméno, matoucí. — Draceane diskusepříspěvky 13. 10. 2019, 18:26 (CEST)
@Martin Urbanec: Ahoj. Mohl bys ho přejmenovat, nebo se musí za stevardy? - MrJaroslavik (diskuse) 13. 10. 2019, 18:34 (CEST)
Teoreticky mohl, ale pravidla zakazují přejmenovávat nevhodná uživatelská jména. Děkuji za pochopení. --Martin Urbanec (diskuse) 13. 10. 2019, 18:36 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Adambra9 (15. 10. 2019, 20:13)

Jak přidat obrázek --Adambra9 (diskuse) 15. 10. 2019, 20:13 (CEST)

@Adambra9: Dobrý den, děkujeme za váš zájem editovat Wikipedii. Jak přidávat obrázky najdete v této nápovědě. Hezký večer. --Podroužek (diskuse) 15. 10. 2019, 20:22 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Rozlišovač (16. 10. 2019, 18:07)

Jak mám dát závorku? --Michalka 206 (diskuse) 16. 10. 2019, 18:07 (CEST)

@Michalka 206: Dobrý den, rozlišovač do názvu článku přidáte jeho přejmenováním (přesunutím na nový název) --Wikipdista Queen lover fanpage (diskuse) 21. 10. 2019, 09:59 (CEST)

Chyba v infoboxu

V článku Socha Panny Marie Ochranitelky (Bohuslavice) je chyba v infoboxu Některá data mohou pocházet z d:Chyba Lua v modulu mw.lua na řádku 499: attempt to call field 'getCurrentFrame' (a nil value).|datové položky. Nevím jak ji mám opravit.--Petr1888 (diskuse) 21. 10. 2019, 16:36 (CEST)

@Petr1888: Dobrý den, nejedná se o chybu v článku, ale o chybu v šabloně "Infobox - socha" (která se vyskytuje u všech použití této šablony), pokusím se zjednat nápravu.Jirka Dl (diskuse) 21. 10. 2019, 16:51 (CEST)
Jedná se i o další infoboxy, viz Andrej Rubljov (tenista) (hlášeno kolegou Kacir), zřejmě tedy buď chyba v modulu nebo nějaký problém se samotným Scribuntem/napojením wiki na WD. Ping odborníkům přes Wikidata @Matěj Suchánek, Vojtěch Dostál, Mormegil:. --Dvorapa (diskuse) 21. 10. 2019, 16:54 (CEST)
Problém je i u {{infobox - osoba}}, viz Wikipedista:Tauchman Martin. --Martin Tauchman (diskuse) 21. 10. 2019, 17:39 (CEST)
Vzhledem k rozsahu problému (40+ tisíc vložení) jsem z šablony vyhodil odkaz na položku Wikidat, než se problém opraví. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 10. 2019, 18:10 (CEST) Pardon – týká se jen IB osoba, který rozhazoval vzhled stránky, u těch soch a tenistů to zdá se nedělá. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 10. 2019, 18:15 (CEST)
OpravenoOpraveno Opraveno. Příčina je někde hlouběji, ale podařilo se to vyřešit na naší straně. Kdyby se to opakovalo, hlásit pod technickou lípu. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 10. 2019, 18:45 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:David.Jablonsky91 (21. 10. 2019, 17:03)

Dobrý den Dnes jsem na wikipedii vložil svůj první článek a to o 71. mechanizovaném praporu. Jsem jeho příslušníkem a vedení 71. mpr. bylo o mém záměru vytvořit článek na wikipedii informováno. Dokonce jsem ho musel před editací dát ke schválení. Ihned po jeho uveřejnění, mi byl ale zablokován z důvodů autorských práv. Poradíte mi jak postupovat ? Případně, jak kontaktovat tooh, kdo mi článek zablokoval ? --David.Jablonsky91 (diskuse) 21. 10. 2019, 17:03 (CEST)

@David.Jablonsky91: Dobrý den, kolega upozornil, že v textu článku 71. mechanizovaný prapor je použit (upravený) text už dříve jinde publikovaný, na který se vztahují autorská práva. Jsou dva způsoby, jak to řešit: buď máte souhlas s použitím těch textů a pak musíte autora původního textu (nebo jiného držitele práv) požádat, aby zaslal určeným způsobem svolení autora k ověření. Nebo obsah článku napíšete znovu svými slovy, informace mohou být stejné, jde o formu – ale nestačí jen tu a tam změnit slovo. Kdyby něco nebylo jasné, klidně se ptejte. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 10. 2019, 17:23 (CEST)

změna v datové položce

Dobrý den,

jak mohu změnit data u Zdeňka Dufka, speciálně foto, z datové položky?

Stránky byla původně založena někým jiným.

Předem děkuji za odpověď.

Zlatka Dokoupilová Zlatkaxpatka (diskuse) 23. 10. 2019, 11:15 (CEST)

@Zlatkaxpatka: - dobrý den, a chcete použít nějakou fotografii, která už na Wikimedia Commons je? Vidím tam jen jednu další - viz zde, nebo chcete nahrát nějakou svou novou?Jirka Dl (diskuse) 23. 10. 2019, 11:24 (CEST)

@Jirka Dl Ano, tu přidanou dnes, bych ráda použila. Děkuji

@Zlatkaxpatka: - Psal jsem původně návod, jak editovat Wikidata, ale vidím, že to už jste zvládla. Takže problém je ve skutečnosti na vlastní stránce - dejte si "Editovat zdroj" - a tam jsou položky infoboxu. Tam by mělo stačit smazat řádek "|obrázek =..." a už by se to mělo natáhnout z wikidat. Jinak tady je původní návod, jak lehko editovat wikidata: jděte, prosím, když jste přihlášená vpravo nahoře na "Nastavení" - tam na "Udělátka" - a tam si zatrhněte "Pod nadpisem článku zobrazit odkaz na položku ve Wikidatech s jejím štítkem a popisem" a nastavení uložte. Poté přejděte na stránku Zdeněk Dufek a na ní by se vám hned pod názvem stránky mělo objevit "Wikidata: Zdeněk Dufek (Q10857513)" - nyní kliknete na to číslo a dostanete se do Wikidat na položku Zdeněk Dufek. Jirka Dl (diskuse) 23. 10. 2019, 12:36 (CEST)
@Jirka Dl: Jestli jde jen o to, jak se dostat z článku na odpovídající položku Wikidat, tak to lze i bez udělátka, v levém panelu Nástroje>Položka Wikidat. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 10. 2019, 13:29 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Symbios – sdílené bydlení Brno (23. 10. 2019, 13:07)

Jak změním název článku? --MarieDotka (diskuse) 23. 10. 2019, 13:07 (CEST)

@MarieDotka: Dobrý den. Na přejmenování článku ještě nemáte oprvávnění, protože jste příliš čerstvě registrovaný uživatel (součást ochrany před vandalizmem). Pokud napíšete požadovanou změnu názvu, mohu přejmenování provést za vás. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 10. 2019, 13:21 (CEST)
@Matěj Orlický: Moc děkuji za vysvětlení. Mohl byste tedy, prosím, zkusit článek přejmenovat na „Symbios“?. Předem moc děkuji. MarieDotka -- Tento příspěvek přidal(a) MarieDotka (diskuse)

Problémy s obrázkem

Dobré odpoledne všem, na stránku Persistence paměti jsem chtěl přidat obrázek "The Persistence of Memory.jpg" z anglické verze, ale pořád se mi to nedaří rozchodit. Může mi prosím někdo poradit? (Nešlo mi to i u některých dalších obrazů) Díky.--F.ponizil (diskuse) 23. 10. 2019, 15:49 (CEST)

Dobré odpoledne. Obrázek přidat na českou – na rozdíl od anglické Wikipedie – nejde, protože je chráněn autorskými právy. Více na Nápověda:Fair use. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 10. 2019, 16:02 (CEST)
Díky :-)--F.ponizil (diskuse) 23. 10. 2019, 16:08 (CEST)
@F.ponizil: Ještě bych se zeptal, jestli je ta nápověda jasně napsaná a nic tam nechybí. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 10. 2019, 16:12 (CEST)
Myslím si, že tomu rozumím; zkrátka v en:wiki je nesvobodný obrázek použitelný a u nás ne, kvůli odlišné legislativě... --F.ponizil (diskuse) 23. 10. 2019, 16:16 (CEST)
Možná ještě drobné vysvětlení, Česká Wikipedie používá z licenčních důvodů pouze obrázky uložené na Wikimedia Commons, zatímco anglická využívá jednak také obrázky z Commons, ale také ty, které jsou uloženy přímo v anglické wikipedii - a ty právě nevyhovují našim licenčním podmínkám a nejdou použít.Jirka Dl (diskuse) 23. 10. 2019, 16:23 (CEST)
@Jirka Dl: To chápu, spíš mě zajímá jak poznám zda je obrázek přímo v en:wiki nebo na Commons... Díky :-) --F.ponizil (diskuse) 23. 10. 2019, 16:26 (CEST)
To mě těší, že je to pochopitelné. Poznáte to podle červeného C v kroužku, které svítí na té stránce nápovědy jako obrázek, u obrázku je menší dole v popisu, v sekci licence. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 10. 2019, 16:31 (CEST)
Tak já to poznám podle toho, že když na anglické Wiki kliknu na obrázek, obrázek se zvětší a vpravo dole je modré tlačítko Více informací s logem Commons, nebo místo loga je tam jen piktogram stránky. Používám PC, na mobilu je to možná jinak. --Podroužek (diskuse) 23. 10. 2019, 16:43 (CEST)
Pod tím modrým tlačítkem je i přímo napsaná licence souboru. Co se zobrazí po kliknutí na náhled také záleží na nastavení… --Matěj Orlický (diskuse) 23. 10. 2019, 17:05 (CEST)

Marcelo Gleiser - prosba o kontrolu článku

Dobré dopoledne, všiml jsem si že u nositelů Templetonovy ceny chybí pouze článek Marcelo Gleiser. Udělal jsem překlad (zkrácený) z italštiny a prosím jestli by se na to někdo zkušenější mohl podívat (a klidně upravit), ať se zbytečně neplevelí historie v HJP (Marcelo Gleiser) - je to můj první překlad na Wikipedii; kategorie jsou zakomentované :-). Díky moc. --F.ponizil (diskuse) 25. 10. 2019, 10:25 (CEST)

Dobrý den, článek je za mě v pořádku k publikaci. Vámi náznačený postup je ale nežádoucí – pokud se mají na článku podílet i další wikipedisté, je potřeba, aby byly jejich příspěvky v historii článku, tedy aby byla „zaplevelena“ historie v HJP. To bude samozřejmě splněno i v případě, že jimi upravený článek publikujete pomocí přesunu stránky z pískoviště do hjp. Pokud budete jediným autorem, můžete nezaplevelit hjp historií editací na svém pískovišti přesunutím pomocí kopírovat+vložit. Přesto jsou kolegové (nebo aspoň jeden), kteří by tu druhou možnost chtěli zakázat a zaplevelování hjp historií pískoviště mít jako povinnost. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 10. 2019, 10:45 (CEST)
@F.ponizil: Dobrý den, souhlasím s kolegou, článek je možno přesunout do hlavního prostoru, myslím, že je úplně v pořádku. Se zaplevelováním historie bych si hlavu nelámal :-). --Perid (diskuse) 25. 10. 2019, 10:51 (CEST)
@Matěj Orlický: Dobré poledne, já nejsem proti úpravě článku dalšími wikipedisty v HJP, jen jsem se chtěl vyhnout opravám typografie a dalších drobností v HJP (zkrátka aby ta historie nevypadala tak jako teď - co tři minuty edit). Díky Vám i Peridovi za reakce a pomoc. Hezký víkend.--F.ponizil (diskuse) 25. 10. 2019, 11:43 (CEST)
Jak píše kolega, to je lepší se tím nezabývat. Příspěvky druhých zaznamenané v historii nelze považovat za nežádoucí plevel, i pokud se jedná jen o formální opravy. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 10. 2019, 12:21 (CEST)
@Matěj Orlický: Dobré odpoledne, když jsem psal o zaplevelování historie tak jsem myslel hlavně svoje editace, vylepšení od druhých samozřejmě vítám (při prvním článku jsem nekategorizoval, a tudíž potom v historii byly dva záznamy, kterým šlo předejít). Napsal jsem to protože jsem se chtěl vyvarovat začátečnickým chybám a mockrát jsem tu viděl připomínku "užívejte náhled". Ano, úůvodně jsem chtěl článek přesunout do HJP pomocí Ctrl+C a Ctrl+V. Jenže teď nevím co mám udělat, když článek editovali i @Perid: a @Svajcr: Moje vyplnění shrnutí jsou převážně nevypovídající... Díky za reakci a přeji hezký víkend všem.--F.ponizil (diskuse) 25. 10. 2019, 17:55 (CEST)
Dobrý podvečer. Já chtěl právě upozornit na ta úskalí chtít po druhých, aby článek upravovali na vašem pískovišti (což byla vlastně jen ta poznámka v závorce). Asi by bylo lepší se jen zeptat, zda je článek ok k publikaci a předat ho k úpravám do HJP. Teď, když už je to „společné dílo“, by se správně měl přesunout i s historií, ty vyplnění shrnutí ani nevadí, protože editace stejného autora v jedné řadě v historii jsou samostatně nezajímavé. Ale pokud vám ta historie vadí a kolegům nevadí, že tam nebudou, tak Ctrl C+V nikomu dalšímu vadit nebude. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 10. 2019, 18:12 (CEST)
Za mě bez námitek, klidně založte článek bez historie.--Svajcr (diskuse) 25. 10. 2019, 18:19 (CEST)
@F.ponizil: Ani mně přesun bez historie nevadí. --Perid (diskuse) 25. 10. 2019, 19:39 (CEST)
Děkuji moc za pomoc, článek je v HJP.--F.ponizil (diskuse) 26. 10. 2019, 08:44 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:DenyRegi/Pískoviště (28. 10. 2019, 20:17)

Jak přidat nový článek na Wikipedii? (Už jsem jeden vytvořila, ráda bych napsala další, materiál a všechno mám, ale zapomněla jsem, kudy se "leze" do přidávání.) --DenyRegi (diskuse) 28. 10. 2019, 20:17 (CET)

@DenyRegi:Dobrý den, napíšete název nového článku do vyhledávacího políčka, vyhledáte a pak zvolíte stránku vytvořit kliknutím na nově vytvořený červený odkaz. --Czeva (diskuse) 28. 10. 2019, 20:41 (CET)

Vatikánský archiv

Dobrý večer všem, papež rozhodl o přejmenování Vatikánského archivu [3]. Prosím Vás, po aktualizaci všech stránek je třeba přesunout stránku na nový oficiální název nebo ne? Děkuju za odpověď.--F.ponizil (diskuse) 29. 10. 2019, 23:09 (CET)

Řekl bych, že stačí v článku zmínit i nový název a udělat z něho Redir. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 4. 11. 2019, 17:48 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019 (30. 10. 2019, 10:03)

Chci rozepsaný text uložit, needitova, později se k němmu vrátit, dokončit a pak editova. Děkuji --Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019 (diskuse) 30. 10. 2019, 10:03 (CET)

@Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019: K tomuto účelům slouží Nápověda:Pískoviště. Pro založení vlastnho pískoviště klikněte zde. --Martin Tauchman (diskuse) 30. 10. 2019, 10:13 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (1. 11. 2019, 13:18)

K Wikipedii "Ochozská jeskyně" jsem chtěl přidat svoji práci o historii Ochozské jeskyně. Jsem jejím autorem a vyšla v Edici SE - 3 ročenka 11/2019. Je uložena na www.speleo.cz / Publikační a výchovná činnost / Knihovna ČSS / ročenky SE - 3 ročenka 2019 - tématický okruh 6. Do Wikipedie byla přidána poznámka - adresa (www.speleo.cz/data/files/SE-3/SE-3-2019-6pdf) přes kterou se ale nejde připojit. Proč ? Je článek příliš rozsáhlý ? --Josef Pokorný (diskuse) 1. 11. 2019, 13:18 (CET)

@Josef Pokorný: Díky za hodně zajímavý odkaz! Přesunul jsem ho dolů do sekce "Externí odkazy", kam patří, a zároveň zfunkčnil. --Harold (diskuse) 1. 11. 2019, 13:24 (CET)
@Josef Pokorný: Díky Haroldovi, který odkaz učesal. Dovoluji si ještě navrhnout, abyste informace z Vaší práce využil přímo v textu článku, protože ten dosud žádné zdroje, odkud informace pocházejí, neobsahoval (1 nyní přidán). Tím bude Vaše práce využita i prakticky. --Czeva (diskuse) 1. 11. 2019, 13:40 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:ŠKOLA RAPU (4. 11. 2019, 16:39)

Jak zdilet odkaz --ŠKOLA RAPU (diskuse) 4. 11. 2019, 16:39 (CET)

@ŠKOLA RAPU: Dobrý den, děkujeme že máte zájem editovat Wikipedii. Úplně přesně nechápu co máte na mysli? Externí a interní odkazy se do článků přidávají podle tohoto návodu. Pokuste se lépe upřesnit váš dotaz. Děkuji za pochopení. --Podroužek (diskuse) 4. 11. 2019, 17:16 (CET)

jak smazat obrázek v Editování

Jak smažu obrázek v záložce Historie souborů? A pokud nejde smazat, jak vyberu, který z obrázků bude zveřejněný (když jich mám více pod sebou)? --Konečná. 11. 2019, 11:07 (CET) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 46.33.102.25 (diskuse)

Dobrý den. Vždy se zobrazuje nejnovější verze obrázku, nelze tedy verzi vybírat a ani verze mazat. Pokud je v historii kvalitnější verze než ta nejnovější, lze obrázek vrátit na tuto verzi – i k tomu slouží (nesmazatelná) historie souboru. Pokud se aktuální a požadovaná historická verze liší a bylo by lepší mít možnost použít obě, je potřeba z jedné verze udělat samostatný soubor. O jaký soubor konkrétně se jedná? --Matěj Orlický (diskuse) 5. 11. 2019, 11:38 (CET)

Šablona Infobox - umělec a parametr Příbuzní vs. Wikidata

Jak správně řešit situaci, když chci, aby měla osoba v infoboxu odkaz na oba rodiče (jeden modrý, druhý červený)? Při přebírání z Wikidat se nic psát nemusí a v infoboxu se v režimu čtení objeví parametr Rodiče a pouze modrý odkaz na jednoho rodiče. Dle pokynů v šabloně bych měl použít parametr Příbuzní, tam kromě odkazů připsat i vztah (otec, matka). Tím by se pak ale v infoboxu jeden z rodičů objevil dvakrát (jednou pod parametrem Rodič, podruhé pod parametrem Příbuzný). Vyřešil jsem to vyplněním parametru Rodiče, kam jsem dal odkazy na oba rodiče a přepsal tím Wikidata (ukázka). Je to ale systémové řešení? V ideálním případě by se údaje měly tahat primárně z Wikidat. Přestože mají wikidata položku oba rodiče, tak Wikidata asi neumí vytvořit v infoboxu červený odkaz, protože nepoznají, jestli je osoba encyklopedicky významná. --Vojtěch Veselý (diskuse) 5. 11. 2019, 13:53 (CET)

Co takhle vyjít z předpokladu, že v IB červený odkaz není potřeba? Pokud je rodič encyklopedicky významný, objeví se červený odkaz v textu článku a to z hlediska jeho účelu (upozornění na chybějící článek) stačí. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 11. 2019, 13:58 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Kategorie (6. 11. 2019, 11:51)

Jsem tu nový a chtěl jsem přidat článek, tak jsem čekal, že tu bude kromě návodů obecných také nějaký nívo, jak se článek dá přidat, to jsem bohužel zatím neobjevil ale jistě se mi to nějak prolomit podaří .. můj druhý problém je, že jsem tu byl kdysi přihlášený pod jménem Pavel Oupicky nejspíš na e-mailovou adresu, která již neexistuje, pokud víte jak se ta původní přihláška dá zrušit, tak mi to poraďte a nebo to přihlášení prosím zrušte .. děkuji. Pavel Oupický --PavelOupický48 (diskuse) 6. 11. 2019, 11:51 (CET)

@PavelOupický48: Stačí se podívat na Nápověda:Jak_vytvořit_článek, je to to, co hledáte?.
Účet tohoto ani jiného podobného jména se mi nepodařilo nalézt na Seznamu uživatelů. JAn (diskuse)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:JAn Dudík (6. 11. 2019, 18:29)

Napsal mi wikipedista Jan Dudík, odpověď mi přišla e-mailem a našel jsem ji i tady, ale nepodařilo se mi zjistit, jak se na ní da reagovat .. takže opět reaguji (jak doufám zatím) zde .. tak částečně už jsem v tom návodu Jak napsat článek ten jeden čtvereček, který mi byl něco platný, našel …. asi by měl být někde na začátku a pod ním by mělo být napsáno, jestli si nejste jistý čtěte dál .. za druhé bych doporučoval změnit název Pískoviště logičtějším názvem Koncepty a doplnit to Zvoláním : Nejsme malé děti .. :) --PavelOupický48 (diskuse) 6. 11. 2019, 18:29 (CET)

@PavelOupický48: Na zprávu odpovíte tak, že kliknete na tlačítko "editovat" u nadpisu sekce. Toho, komu odpovídáte lze upozornit šablonou {{Odpověď}}. Pískoviště – to se asi jen tak nepřejmenuje. Neslouží totiž jen k psaní konceptů, ale jak již název pískoviště napovídá, slouží i k experimentům všeho druhu (může se jim říkat "bábovičky"). Pokud se Vám tento název nelíbí, můžete si založit uživatelskou podstránku s libovolným názvem – třeba Wikipedista:PavelOupický48/PodstránkaSLibovolnýmNázvem. Pomohl jsem? --Vojtasafr (diskuse) 6. 11. 2019, 19:53 (CET)
@PavelOupický48: Dobrý den, v diskusi odpovíte tak že kliknete na Editovat. Kliknout můžete na text Editovat vedle názvu odstavce, nebo v horní liště této stránky. Nevím přesně co myslíte tím jedním čtverečkem? Asi myslíte okýnko pro vytvoření článku. Ano je nutné si návod Jak vytvořit článek přečíst celý. Já ještě doporučuji přečíst si nápovědu pro nováčky a prostudujte návod jak editovat ve Vizuálním editoru. Název Pískoviště je historicky daný a časem si zvyknete. Taky mně to připadalo ze začátku divný, ale už jsem si zvykl. Potřebujete ještě s něčím pomoci? --Podroužek (diskuse) 6. 11. 2019, 19:56 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Ilona Prausová/Pískoviště (8. 11. 2019, 14:20)

Vytvořila jsem si článek na pískovišti, který budu chtít vložit na wikipedii později. Co mám udělat, aby mi na pískovišti zůstal, nikde nevidím uložit? Předem děkuji za odpověď. Ilona --Ilona Prausová (diskuse) 8. 11. 2019, 14:20 (CET)

@Ilona Prausová: dobrý den, děkujeme že chcete přispívat do Wikipedie. Vpravo na hoře je tlačítko Zveřejnit změny. Do vytvořeného okýnka Shrnutí editace, napište příprava článku. V rámečku klikněte na Zveřejnit změny. Hezký den. --Podroužek (diskuse) 8. 11. 2019, 14:45 (CET)
Jak říká kolega, stačí kliknout na Zveřejnit změny, článek se uloží (zveřejní) zatím na pískoviště. --Dvorapa (diskuse) 8. 11. 2019, 14:47 (CET)

Prosba o změnu článku z Petš Janaš na Pětš Janaš

Prosím o změnu názvu článku z Petš Janaš na Pětš Janaš. Nevím, jak se to dělá. Děkuji za pochopení. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Czestja (diskusepříspěvky)

Dobrý den, opraveno. Pro příště viz: Wikipedie:Přesměrování a Wikipedie:Slučování a přesun stránek --pan BMP (napište mi) 10. 11. 2019, 04:24 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Pískoviště (10. 11. 2019, 18:42)

jak odstraním překlep --KEEM46 (diskuse) 10. 11. 2019, 18:42 (CET)

@KEEM46: Jednoduše stránku editujte. Nápovědu "jak editovat stránku" naleznete kliknutím sem. --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 10. 11. 2019, 18:45 (CET)
@KEEM46: V horní liště (nad názvem článku) kliknete na "Editovat". V pravo nahoře poté změny zveřejníte – kliknete na příslušné tlačítko, vyplníte tzv. shrnutí editace, kde popíšete, co za změnu jste udělal (v tomto případě něco jako "překlep" nebo "oprava překlepu"). Poté změny zveřejníte. Pomohl jsem? --Vojtasafr (diskuse) 10. 11. 2019, 18:48 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Tomáš Stloukal/Pískoviště (17. 11. 2019, 21:06)

Dobrý den. Jsem synovec Jana Stloukala.Rad bych doplnil údaj o úmrtí, ale nevím jak??? Prosím o doplnění.Můj děda je narozen 4.10.1912 a umřel 2.11.1991. Dekuji --Tomáš Stloukal (diskuse) 17. 11. 2019, 21:06 (CET)

@Tomáš Stloukal: HotovoHotovo Dobrý večer, můžete se podívat, jestli jsem opravil správně. S pozdravem -MrJaroslavik (diskuse) 17. 11. 2019, 21:15 (CET)

Zjevný vandalismus

Dobrý den, včera 18.11.2019 URL adresa 46.135.15.96, témata: Senát a Woodrow Wilson tady mohu v těchto případsech revertovat, i když nejsem správce? Mojmir Churavy (diskuse) 19. 11. 2019, 08:59 (CET)

@Mojmir Churavy: Samozřejmě. Čím dříve, tím lépe. Už jsem to udělal. OJJ, Diskuse 19. 11. 2019, 09:04 (CET)

Údržba portálu

Našel jsem si na Wikipedii portál Portál:Prostějov. V Prostějově totiž také bydlím a zajímám se o jeho historii a vůbec všechno možné kolem toho. Mohl by mi prosím někdo poradit jak se například zeptat jestli můžu převzít kontrolu nad portálem (samozřejmě ne že bych chtěl portál nějak obsadit), nebo jak začít portál spravovat (co pravidleně aktualizovat apod.). Jsem přesvědčen, že mám dostatečné množství zdrojů ze kterých mohu neustále čerpat a rovněž se na spravování portálu cítím (jak se píše v nápovědě k portálům :D ) Předem děkuji za odpověď. S pozdravem --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 19. 11. 2019, 15:29 (CET)

@Queen lover fanpage: Jelikož jde o {{neudržovaný portál}}, můžeš se do toho klidně pustit. S pozdravem, --janbery (diskuse) 19. 11. 2019, 15:38 (CET)
@Janbery: Mockrát vám děkuji. Myslím, že pokud se mi bude dařit, našel jsem si na Wikipedii hlavní obor činnosti :-). S pozdravem--Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 19. 11. 2019, 15:40 (CET)

Souhlas ke zveřejnění

Dobrý den.

Mám dotazy: 1) Existuje nějaký standardní text, který autor fotografie, obrázku, zašle na mail Wikipedie, že souhlasí se zveřejněním obrázku. Našel jsem autora fotografií a současně i autora materiálu, kde byly zveřejněny, jedná se jednu a tutéž osobu. Je třeba to jen dokončit, aby to na W.C. nesmazali. - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petr_Folwarczn%C3%BD.png - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helena_Volfov%C3%A1.png - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petr_Folwarczn%C3%BD_Ing.png - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_Danel.png - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Martin_%C5%A0%C3%A1ly.png

2) Jak je to s logy již zaniklých firem? Kdo v tomto případě dá souhlas se zveřejněním. - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MEDIUM_SOFT_a.s.png - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:FortIS_a_FS.png

3) Jak je to s fotografiemi rodinných příslušníků, kteří např. bojovali za 2. světové války (viz. článek (Otakar Janůj). Autor fotografií je neznámý, nepochybně již zemřel a jsem jediný, kdo je má tyto fotografie. Tyto mi chtějí z W.C. smazat: - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oj_napajedlakroj.jpg - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Otakar_Jan%C5%AFj,_Napajedla_1935.jpg - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oj_sachy.jpg - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oj_anglie.jpg

--Marian Buštík (diskuse) 11. 11. 2019, 10:19 (CET)

1) Nápověda:Svolení autora 2) Nevím, ale značku s logem asi mohl někdo koupit. 3) Jestli se nepletu, tak pokud je autor neznámý, není pravděpodobné, že by ho bylo možno dohledat a od pořízení fotografií uplynulo alespoň 70 let, tak je lze považovat za volné dílo. – Pro přesnější odpovědi o autorských právech se zeptejte na Wikipedie:Pod lípou (práva). --Matěj Orlický (diskuse) 11. 11. 2019, 11:32 (CET)
Ahoj Vám všem. Tak "orgány" wikipedie smazaly všechny fotografie z článku Otakar Janůj: File:Oj anglie.jpg, File:Oj napajedlakroj.jpg, File:Otakar Janůj, Napajedla 1935.jpg, File:Otakarjanujsokol.png, File: Oj_sachy.jpg. Mám tedy otázku proč? Fotografie jsem získal po otci, který je získal s pozůstalosti po své matce, mé babičce, která byla sestrou Otakara Janůje. Kdo fotografie fotil, to až na tři, už nelze zjistit. Navíc, ten, kdo je fotil, je již dávno po smrti. To mám jako k souhlasu hledat jeho potomky? Můj prastrýc již také nežije. Stáří fotografií je více než 77 let.

Prosím tedy o radu, co udělat, aby zde tyto fotografie mohly být. Pokud byly smazány neoprávněně, omluvu nežádám, žádám o nápravu! --Marian Buštík (diskuse) 18. 11. 2019, 10:24 (CET)

@Marian Buštík: V tuto chvíli už nedokážeme zjistit, jaká byla u fotek licence, což byla pravděpodobně příčina smazání. Zkuste nahrát soubory znovu (možná pod trochu jiným názvem) a použít licenci {{PD-old-70}}, autor unknown. JAn (diskuse) 19. 11. 2019, 10:53 (CET)
@JAn Dudík: Děkuji za odpověď. Také mě to napadlo. Možná jen malý návrh: Mohli by kontrolovat fotky česky hovoříci wikipedité? --Marian Buštík (diskuse) 19. 11. 2019, 11:05 (CET)
@Marian Buštík: Česky mluvících wikipedistů je bohužel nedostatek. --Hugo (diskuse) 19. 11. 2019, 11:43 (CET)
@JAn Dudík: Fotky jsem nahrál, vč. šablony licence. Můžete mi to zkouknout https://cs.wikipedia.org/wiki/Otakar_Jan%C5%AFj

--Marian Buštík (diskuse) 19. 11. 2019, 11:36 (CET)

@JAn Dudík: Budu nahrávat logo firmy, u kterého mám potvrzující e-mail, kde: "Děkujeme za váš zájem o naše i vaše kořeny. Určitě se nebráníme udělit souhlas, ovšem nevidíme pro to zcela dnes již důvod, protože danou ochrannou známku jsme již nechali zaniknout, viz příloha. Tedy z našeho pohledu se jedná již o volné dílo. Pokud přesto budete potřebovat udělení souhlasu, ozvěte se mi." Můj dotaz zní, jakou mám použít licenci a autora? E-mail samozřejmě pošlu na adresu permissions-cs@wikimedia.org. --Marian Buštík (diskuse) 25. 11. 2019, 16:53 (CET)
@Marian Buštík: Ohledně licencí novějších nevlastních už si nejsem zcela jistý, snad poradí někdo z OTRS nebo někdo jiný. JAn (diskuse) 25. 11. 2019, 22:47 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Santino De Angelis (20. 11. 2019, 20:53)

dobry vecer snažil jsem se vložit obrazek ale nejak mi nejde napsalo mi ze je vyhodnocen jako spam --Santino de Angelis (diskuse) 20. 11. 2019, 20:53 (CET)

@Santino de Angelis:Dobrý den, s s čím konkrétně potřebujete pomoci? U nahrávaných obrázků byste ideálně měl být jejich autorem (mít k nim autorská práva). Více o nahrávání obrázků najdete např. zde nebo se ptejte.--Czeva (diskuse) 22. 11. 2019, 14:07 (CET)

Statistiky

Ahoj, prosím, kde by se daly najít číselné údaje o editacích za poslední den a měsíc, např. 1-5-100 edits/měs.? Tedy kolik lidí editovalo 1x, 5x apod. Na stránce Statistiky to nevidím...--Czeva (diskuse) 22. 11. 2019, 14:07 (CET)

@Czeva: Dobrý den, pomůže vám tahle stránka?-MrJaroslavik (diskuse) 23. 11. 2019, 13:42 (CET)
@MrJaroslavik: Tak to je na základě dumpu, navíc nejčerstvější z prosince 18, moc aktuální to nebude. — Draceane diskusepříspěvky 23. 11. 2019, 13:52 (CET)
@Czeva: Vzpomněl jsem si na WikiScan, tam se to dá pěkně rozfiltrovat po měsíci. (A obecně má mnoho zajímavých funkcí, které třeba X!tools nenabízejí). — Draceane diskusepříspěvky 23. 11. 2019, 13:49 (CET)
@MrJaroslavik:,@Draceane: Super, moc děkuji oběma – knihovníkům pro zajímavost budu moci například říct, kolik lidí to je za měsíc (pro zajímavost: např. teď v říjnu 2469 wikipedistů, chápu-li to dobře, což mi přijde hodně vysoké číslo). --Czeva (diskuse) 23. 11. 2019, 19:57 (CET)

/Common.js

Dobrý den. Potřeboval bych poradit se skriptováním mé podstránky Common.js. Aktuální skript je pouze kopie skriptu jiného uživatele. Chtěl bych si ale stránku upravit, podle svých potřeb. Mohl by mi prosím někdo poradit jak se tento skript píše? Děkuji předem. S pozdravem --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 22. 11. 2019, 20:12 (CET)

@Queen lover fanpage: Ahoj, co konkrétně potřebuješ? Jedná se o JavaScript, k jeho editování jsou třeba základy programování. Pokud bys plánoval něco většího, asi mi raději napiš na mail. S pozdravem, --janbery (diskuse) 24. 11. 2019, 01:01 (CET)
@Janbery: Ok --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 24. 11. 2019, 02:04 (CET)
Nápověda:Uživatelské skripty. --Matěj Orlický (diskuse) 24. 11. 2019, 09:22 (CET)
Zkus se mrknout na Extension:WikiEditor/Toolbar customization, to by mohlo pomoci. --Dvorapa (diskuse) 24. 11. 2019, 10:32 (CET)

Editace jména

Dobrý den, je nějakým způsobem možné změnit jméno na stránce https://cs.wikipedia.org/wiki/Barbora_a_Radim_%C5%BD%C5%AFrkovi. Jako manželé jsme změnili naše příjmení a nyní se jmenujeme Barbara a Radim Neumann. Článek jsem dokázala editovat, ale jméno je při editaci neaktivní. Děkuji! Barbara Neumann

HotovoHotovo Přesunuto-MrJaroslavik (diskuse) 23. 11. 2019, 13:40 (CET)

Zmizely veškeré změny v článku.

Upravoval jsem celý den stránku Kateřina Hrachovcová na její přání, jelikož informace naprosto nedostačující. Když jsem částečně úpravy dokončil tak se stránka vrátila do původního stavu a já si nevím rady. Prosím tedy o pomoc jak editaci dokončit. V historii úprav jsou mé editace zaznamenány, ale bojím se cokoliv zkusit, abych vše nesmazal. Prosím tedy ještě jednou o pomoc. Děkuji a přeji krásný a pohodový den. --Kangaroo1905 (diskuse) 24. 11. 2019, 22:43 (CET)Martin Novák 24.11.2019 Kangaroo1905

KomentářKomentář @Kangaroo1905: Vaše editace vrátil správce Perid, pro nestandardnost a neencyklopedičnost. Zítra ráno na článek kouknu a pokusím se údaje vložit korektně. S pozdravem - MrJaroslavik (diskuse) 24. 11. 2019, 22:49 (CET)

Zkusil jsem to znovu a teď to tam zůstalo. Ale prosím podívejte se na to, abych někde nedělal chybu a nebylo to špatně. Děkuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Kangaroo1905 (diskuse)

@Kangaroo1905: Dobrý den, obsah je nutné opět přepracovat. Můžete k tomu využít tuto verzi článku, která se uloží. Co je potřeba změnit:
  • odstranit externí odkazy z názvů filmů, televize, literatury; EO patří jen do závěrečné sekce „Externí odkazy“
  • odtučnit názvy děl na kurzívu (Náměstíčko), naopak role a divadla uvádět klasickým textem
  • nahradit spojovníky pomčkami, Wikipedie:TYP (- 2012 > – 2012)
Zdraví. --Kacir 25. 11. 2019, 00:39 (CET)
@Kangaroo1905: Ještě bych dodal seřazení filmografie a dalších výčtů od nejstaršího (nahoře) k nemladšímu (dole). Tedy nikoliv ČSFD stylem, kde je nejnovější nahoře. --Harold (diskuse) 25. 11. 2019, 08:53 (CET)

Panna Marie xxx - malé či velké písmeno?

Přeji dobrý den všem dobrým čitatelům stránky Potřebuji pomoc. Potřebuji pomoc! Chtěla bych založit novou stránku o soše „Panny Marie neposkvrněného početí“ a kapli „Panny Marie bolestné“. Slova „neposkvrněného početí“, „bolestné“, stejně jako třeba „sněžné“, „utěšitelky“ čí „vítězné“ vídám s malým i velkým počátečním písmenem. Na Wikipedii převážně s velkým. Napadlo mě zavolat do Ústavu pro jazyk český – jazykové poradny (tel. 257 531 793), kde mě právě teď ujistili, že zde všude píšeme zásadně malé písmeno. Pouze v případech, kdy chceme Panně Marii vyjádřit úctu (např. v náboženských textech), použijeme písmeno velké. Tuším, že na věc jsou různé názory. Ráda bych však věděla, jaké písmeno mám použit, aby se ostatní nemuseli zdržovat event. opravami. Osobně se přikláním k písmenu malému, neboť se domnívám, že tak by to v encyklopedických textech mělo být. Moje žádost o pomoc spočívá v tom, aby mně někdo kompetentní poradil. Díky, zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 26. 11. 2019, 12:11 (CET)

Něco by mohli vědět @Martin Davídek, Vianney nove, Gumideck, F.ponizil: — Draceane diskusepříspěvky 26. 11. 2019, 17:10 (CET)
Buďte zdrávi, kolegové a kolegyně. V církevním / náboženském úzu je skutečně zaužívané používání velkých písmen. ÚJČ na to má své normy, nicméně dovedu si představit, že někomu malé písmeno tak nějak "nepůjde přes klávesnici" a bude zvykově psát velké. V církevních zdrojích najdete zřejmě výlučně velká písmena i mimo např. liturgické texty (vizte např. zasvěcení kostela zde v diecézním katalogu, což je - budiž mi to tak dovoleno říci - text primárně informační). Osobně bych psal velké písmeno. --Vianney nove (diskuse) 26. 11. 2019, 17:25 (CET)
Zdravím. Určitě bych preferoval velká písmena, nikoho nepohorší, ve Wiki se používají (viz Kategorie: Tituly Panny Marie) a nikdo je myslím neopravuje. --Xyzabec (diskuse) 26. 11. 2019, 17:53 (CET)
Systematický rozdíl je v tom, zda se adjektivum chápe jako součást vlastního jména nebo ne. Tak "Bílé Labe" nebo "Velká Chuchle" se samozřejmě píše s velkým, protože je to součást jména. Podobně „Neposkvrněného početí P. M.“, „P. M. Bolestná“, stejně jako třeba „Sněžná“, „Utěšitelka“ čí „Vítězná“. S úctou to - myslím - moc nesouvisí. U článku Kostel Jana Křtitele Na Prádle byla delší diskuse, která neskončila jednoznačně, ale ukázala, že sousloví "na prádle" nemá v současné češtině smysl a je to tedy součást jména, ale spíš "Na prádle" než "Na Prádle", jak by to psali Američané: pro velké P tu není důvod. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 26. 11. 2019, 18:38 (CET)
Tituly tipu Sněžná, Vítězná se píší s velkým, to najdete i v Příručce. A není to projev úcty, naopak by byl problém psát PM vítězná s malým, jako by skutečně někde zvítězila. Asi jako když píšeme Boleslav Pobožný, také myslíme zvykový titul knížete, nikoli nějakou jeho objektivní vlastnost. Dále kostel/socha je svou podstatou vyjádřením úcty a tomu odpovídá název. Asi jako název Památník hrdinným obráncům města také vyjadřuje úctu.
Jiná je situace, když zde píšeme o těch náboženských předmětech a jevech a nejsou součástí nějakého titulu či názvu. Pak je potřeba psát neutrálně s malým písmenem neposkvrněné početí, nanebevzetí, kříž, trnová koruna. --Matěj Orlický (diskuse) 26. 11. 2019, 19:33 (CET)
Pánové, tlacháte tu o nesmyslech, neboť od května 2017 byla mariánská úcta sjednocena – dnes již máme jen Pannu Marii Jako Takovou. A tam je pravopis jasný… [4] :-)--Vojtasafr (diskuse) 26. 11. 2019, 19:41 (CET)
Wikipedie má závazné pravidlo Pravopis, které říká, že se máme držet pravidel jazykových a upřednostňovat co nejvíce neutrální varianty. Čili nás moc nezajímá, co má ve zvyku ta či ona církev k internímu zdůraznění takové či makové náboženské úcty, nýbrž nás zajímají obecně společenská jazyková pravidla. Příručka ÚJČ uvádí v bodě d) příklad náboženské/mytologické postavy „Panna Marie Lurdská“. Dále podrobněji u staveb uvádí další příklady: „bazilika Nanebevzetí Panny Marie Svatoborské, kostel Panny Marie, kostel Panny Marie Sněžné“. A ještě k tomu přidává výjimku: „U části sakrálních staveb bývá připojeno za vlastní jméno předložkové spojení. Předložka se píše s malým písmenem, další výrazy podle označované skutečnosti“, kterou dokládá mimo jiné těmito příklady: „kostel Panny Marie u alžbětinek, kostel Panny Marie pod řetězem“. --Bazi (diskuse) 27. 11. 2019, 08:41 (CET)
To ovšem není výjimka, jsou to přívlastky vztahující se ke kostelu, nikoli přívlastky (tituly) Panny Marie. --Matěj Orlický (diskuse) 27. 11. 2019, 09:09 (CET)
Výjimka z kostelů. B-) Původní dotaz se týkal soch a kaplí, nikoli Marie samotné. Je tedy dobré si vyjasnit, jak příručka doporučuje postupovat v takovýchto případech. --Bazi (diskuse) 27. 11. 2019, 15:01 (CET)
Nevidím žádný smysl nazývat toto pravidlo výjimkou, je to aplikovatelné třeba i na sochu Panny Marie u potoka. A především se to netýká těch konkrétních dotazovaných případů. Je potřeba vyvodit, jaké pravidlo správně aplikovat na odtazované: socha Panny Marie neposkvrněného početí. To v příručce nenajdeme. Já tvrdím na základě mnou výše uvedeného Panna Maria Neposkvrněného početí. --Matěj Orlický (diskuse) 27. 11. 2019, 16:08 (CET)
Takže znovu k pravidlům: Panna Marie Bolestná (či Sedmibolestná) bude podobně jako Sněžná, Lurdská či Svatoborská součástí jména samotné Marie, čili se bude psát velkým. V tom není mezi námi sporu a vycházíme i ze stejných předpokladů. Oproti tomu socha „Panny Marie neposkvrněného početí“ vypadá spíš jen jako nezvyklý slovosled. Má se jednat o neposkvrněné početí Panny Marie, nikoli o titul Panny Marie. V takovém případě je sice komplikací skutečnost, že jde o sochu, protože pravidlo ÚJČ se týká kostelů apod., ale zřejmě se to dá uplatnit obdobně. V případě kostela (či kaple) by se každopádně jmenoval správně „kostel Neposkvrněného početí Panny Marie“, podobně jako např. „kostel Nanebevstoupení Páně“ (uváděný v příručce jako jeden z příkladů). Nanebevstoupení, resp. Neposkvrněné početí se tam píše velkým písmem proto, že se jedná o začátek názvu onoho kostela. Jenže když se změní slovosled na „kostel Panny Marie neposkvrněného početí“, dostává se na začátek názvu Panna a zbytek názvu už budeme psát malými písmeny (pokud se nejedná opět o jméno, jako u Marie). --Bazi (diskuse) 27. 11. 2019, 17:12 (CET)
A přece to tak není a píše se to s velkým písmenem jako titul – chcete-li „přídomek“ – Panny Marie, zcela synonymní k Panna Maria Neposkvrněná nebo Panna Maria Immaculata, což už v příručce najdete. Internetová jazyková příručka [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i, 2008–2024. Heslo Immaculata. . --Matěj Orlický (diskuse) 27. 11. 2019, 17:55 (CET)

Dobrý večer, já znám pouze úzus kat. církve a v tom souhlasím s tím co napsal Vianney. V tom jak je to správně z hlediska pravopisu se nevyznám a nikdy jsem po tom nepátral. Dobrou noc. --F.ponizil (diskuse) 27. 11. 2019, 21:59 (CET)

@Draceane, Vianney nove, Xyzabec, Sokoljan, Matěj Orlický, Vojtasafr, Bazi, F.ponizil: @Vojtasafr, Bazi, F.ponizil: Přeji dobrý den a děkuji za reakce. Napíšu písmeno velké v případě „Kaple Panny Marie Bolestné“, abych se nelišila od většiny článků na Wikipedii. Úplně mě to však netěší, nemohu se zbavit pocitu, že nepostupuji podle pravidel českého pravopisu, a to dělám velmi nerada. Ve druhém článku „Socha Panny Marie neposkvrněného početí“ napíši malé, vysvětlení jednoho z Vás cítím jako logické a je též potvrzeno ÚJČ. Ještě jednou díky, zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 28. 11. 2019, 11:42 (CET)
Omlouvám se za prodlužování této diskuse, konsensu se asi nedopracujeme. Neumím to patřičně odborně zdůvodnit, nejsem filolog, teolog ani kunsthostorik. Ale "Panna Marie Neposkvrněného početí“ není nezvyklý slovosled, je to označení ikonografického typu obrazu či sochy Panny Marie. "Neposkvrněné početí Panny Marie" má trochu jiný význam, to je označení určité části křesťanského učení. A hlavně – i pravidla se občas můžou porušit, když to člověk cítí jinak :-) --Xyzabec (diskuse) 28. 11. 2019, 13:15 (CET)
Jde o to, jestli je socha (nebo cokoli) věnovaná oné Panně Marii (takové či makové), nebo onomu neposkvrněnému početí. O tom nemůžeme asi jen tak akademicky špekulovat, to je potřeba zjistit v každém jednotlivém případě. Jinak pravidla nám slouží právě k tomu, aby ten písemný projev měl trochu úroveň, a ne aby si to každý dělal jen tak, jak to zrovna cítí - protože co člověk, to pocit. --Bazi (diskuse) 28. 11. 2019, 13:48 (CET)
Alespoň toto je zcela jasné, socha či obraz jsou dedikovány Panně Marii počaté bez poskvrnění prvotním hříchem. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 11. 2019, 14:29 (CET)
Podle velikosti jednoho písmenka bych opravdu úroveň písemného projevu neposuzoval. A pravidla v tomto konkrétním případě tak nějak jednoznačná a jasná nejsou, zdá se, tak co s tím? Já se v podobných případech řídím svým pocitem, někdo si možná hodí korunou... Prosím tazatelku, aby zamýšlené články brzy napsala, snad ji tahle debata moc neotrávila. Z písmenka v nadpisu se tak moc nestřílí (opět můj pocit, naštěstí podporovaný i vyhledávači). Zdravím všechny zúčastněné, --Xyzabec (diskuse) 28. 11. 2019, 16:58 (CET)
Nedávno jsem četl tuším v Respektu rozhovor s mladou lingvistkou, jejíž jméno jsem už zapomněl. Mluvila tam právě dost kriticky o té české mánii posuzovat kvalitu člověka podle gramatické správnosti jeho písemného projevu – přitom jazyk by měl být ve skutečnosti nástrojem komunikace, nikoli sociální segregace. --Hnetubud (diskuse) 29. 11. 2019, 21:39 (CET)

Vážení, tato debata mě vůbec neotrávila, naopak, ráda jsem ji pročetla (i několikrát). Oba články, jejichž názvy byly diskutovány, jsou již napsány. Momentálně však – ještě i s dvěma dalšími – čekají na zveřejnění do středy příštího týdne, kdy se na nich v pokročilém kurzu pro seniory budeme učit vkládání Wikidat/wikidat :-). To jen pro upřesnění, proč otálím s jejich zveřejněním. Ještě jednou srdečné díky všem zúčastněným, --Zorka Sojka (diskuse) 29. 11. 2019, 14:11 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Obrázky ve Vizuálním editoru (27. 11. 2019, 07:20)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak přidat obrázek, když mi to píše, že se nepřidá protože je vyhodnocen jako škodlivý. --Gabados (diskuse) 27. 11. 2019, 07:20 (CET)

@Gabados: Jedná se o obrázek z Commons, nebo ten obrázek teprve nahráváte? Pokud jej nahráváte, je Vaším autorským dílem? Nemá velmi malé rozlišení? — Draceane diskusepříspěvky 27. 11. 2019, 16:42 (CET)
@Draceane Ano fotka je mým autorským dílem a rozlišení se mi nezdá malé. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Gabados (diskuse)

timeline

Dobrý den. Na wikipedii jsem nikde nenašel nápovědu na toto téma, proto se ptám zde. Rád bych se dozvěděl jak vytvořit časovou osu pomocí tagů <timeline>. Děkuji předem za odpověď. --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 1. 12. 2019, 17:06 (CET)

Zde je aspoň návod v angličtině: Extension:EasyTimeline/syntax. --Dvorapa (diskuse) 1. 12. 2019, 17:17 (CET)
Děkuji to už si přeložím. :-) S pozdravem --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 1. 12. 2019, 18:39 (CET)
@Queen lover fanpage: A pokud to přeložíte i pro ostatní (tedy veřejně), bude vám česká Wikipedie vděčna. :-) --Jan Polák (diskuse) 1. 12. 2019, 18:44 (CET)
Ano, to bude. Také uvažuji o vytvoření časové osy a manuál v češtině by mi pomohl ;) --Patriccck (diskuse) 1. 12. 2019, 21:40 (CET)

výměna šablony s fotografií

Dobrý den, potřeboval bych na stránce vyměnit šablonu s fotografií, nebo alespoň vyměnit fotografii a doplnit údaje. Bohužel se mi nedaří přijít na princip odstraněnění nebo změny této šablony. Děkuji za pomoc. --Kangaroo1905 (diskuse) 28. 11. 2019, 21:46 (CET)

@Kangaroo1905: Je to proto, že daný infobox (včetěn obrázku) je vyplňován údaji uloženými v příslušné položce na takzvaných Wikidatech. Ostatně viz položka Q12028939. Změnu je například možné provést na Wikidatech. Pokud by se nedařilo, dejte vědět a pokusím se situaci (já či jíný kolega nebo kolegyně) lépe osvětlit. --Jan Polák (diskuse) 28. 11. 2019, 22:24 (CET)
@Jan Polák:: Dobrý den, nevím jak prokázat, že můžu obrázek použít. Již byl jednou smazán. Teď je nahraný další, (byl tam ještě jeden, ale Kaira si nakonec vybrala tento, který je tam teď). Můžete mi prosím poradit, jak to udělat, aby nebyl opět smazán? Děkuji. Mám ještě jednu otázku. Na konci životopisu vyskočily kolonky na zdroj, když jsem dodal odkazy, tak ty po určité době zmizely a zůstal pouze odkaz č.1 na školu. To je špatně nebo dobře? Děkuji za odpověˇa pomoc --Kangaroo1905 (diskuse) 1. 12. 2019, 15:46 (CET)
@Kangaroo1905: Obrázek je třeba nahrát na úložiště obrázků Wikimedia Commons. Nahrávaný obrázek musí odpovídat autorským právům. Pokud jste autorem daných snímků, nebo ho znáte, musí našemu OTRS týmu poslat výslovné potvrzení autorství a svolení s užitím snímku. Na odkázané stránce máte i vzorové texty těchto e-mailů, tak je třeba využijete. Rozhodně bych ještě připomněl nedávnou výzvu kolegy Harolda ohledně řazení seznamu (nejstarší musí být nahoře, nejmladší dole). --Jan Polák (diskuse) 1. 12. 2019, 18:42 (CET)

@Jan Polák: Dobrý den, fotografie, které potřebujeme zobrazit zašlu tedy podle návodu ke schválení. Ale potřeboval bych odstranit obrázek, který tam momentálně je. Kaira tento profolový obrázek neschválila a jeho uvěřjnění jí vadí. Prosím tedy, aby do rozhodnutí o tom, že obrázky, které chceme použít a jsou naše, budou schváleny byl stávající smazán a stránka byla zatím bez profilové fotografie. Děkuji za pomoc. --Kangaroo1905 (diskuse) 6. 12. 2019, 02:12 (CET)

Aktualizace AWB

Když jsem spustil AWB, dozvěděl jsem se, že jej musím aktualizovat. (Windows) Pro aktualizaci bylo nutno vypnout AWB a nechat běžet jen AWB Updater, proces běžel, ale následně nahlásil, že soubor C:\ (...) \AppData\Local\Temp\$AWB$Updater$Temp$\AWBUpdater.exe nebyl nalezen. Daný soubor tam opravdu není. Nedokáže někdo poradit, co s tím? — Draceane diskusepříspěvky 29. 11. 2019, 21:20 (CET)

Mám verzi 6.1.0.1 a AWB mi funguje. --Patriccck (diskuse) 30. 11. 2019, 16:33 (CET)
@Draceane: Aktualizuj ručně, stáhni se přes odkaz nový soubor. Po přesunutí nastavení budeš moct starý AWB smazat, ale doporučil bych ho tam pro jistotu nechat. --janbery (diskuse) 3. 12. 2019, 17:59 (CET)
OK, díky, vyzkouším. — Draceane diskusepříspěvky 4. 12. 2019, 22:46 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Astridlove15/Pískoviště (4. 12. 2019, 15:29)

doufám, že mé články budou na něco potřebné:-) --Astridlove15 (diskuse) 4. 12. 2019, 15:29 (CET)

@Astridlove15: Dobrý den, děkujeme že chcete přispívat do Wikipedie. Vaše články budou určitě potřebné, stačí jen se pustit do psaní na vašem pískovišti. Doporučuji se podívat na úvod pro nováčky. Děkujeme za zájem a těšíme se na vaše příspěvky. --Podroužek (diskuse) 4. 12. 2019, 15:39 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Petavalis (5. 12. 2019, 13:36)

Vložili jsme novou stránku, ale nebyla akceptována. Můžete ji prosím obnovit? Argumenty jsme napsali do diskuse uživateli Jvs. Děkujeme --Petavalis (diskuse) 5. 12. 2019, 13:36 (CET)

@Petavalis: Dobrý den, Wikipedie není nástrojem propagace. Stránka by mohla být obnovena pouze do vašeho uživatelského prostoru k přepracování. S pozdravem, --janbery (diskuse) 5. 12. 2019, 15:57 (CET)
@Janbery:Dobrý den. Prosím tedy o obnovení pro přepracování. Zpracování textu tedy budeme konzultovat s přiděleným konzultantem. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Petavalis (diskuse) 5. 12. 2019, 16:35 (CE(S)T)
@Janbery: Prosím o obnovení dle textu výše. Díky. --Podroužek (diskuse) 5. 12. 2019, 16:50 (CET)
HotovoHotovo Hotovo. Obnoveno na Wikipedista:Petavalis/Český Lyžařský Test. --janbery (diskuse) 5. 12. 2019, 16:55 (CET)

Časová osa

@Dvorapa, Martin Urbanec, Draceane: Zdravím všechny, potřebuji pomoci s časovou osou. Z nějakého důvodu se mi místo roku 2017 zobrazuje 2017.93 atd. Ví někdo, co s tím? --Patriccck (diskuse) 6. 12. 2019, 14:48 (CET)

Máš tam můj pokus o úpravu, podle mě je problém s časovou osou začínající v „nekulatém“ datu. — Draceane diskusepříspěvky 6. 12. 2019, 15:19 (CET)
Díky za pomoc, nejspíš to bude kvůli tomu (dle této testovací editace). Je škoda, že osa zatím nejspíš plně nepodporuje „nekulatá“ data. --Patriccck (diskuse) 6. 12. 2019, 18:19 (CET)

To jste zase vymysleli pěknou ptákovinu. Jsem jediný, komu to připomíná tohle?--Hnetubud (diskuse) 6. 12. 2019, 20:32 (CET)

Kroniky hladového města

Kroniky hladového města. Tento článek je třeba vylepšit, aby odpovídal článku A Song of Ice and Fire. -- 2001:D08:D8:4C50:1CEF:32BF:E640:90D1 7. 12. 2019, 18:21 (CET)

Tak se do toho pusťte! :) --Dvorapa (diskuse) 7. 12. 2019, 19:11 (CET)

Zrušení přesměrování

Dobrý den, můžu se zeptat, jak můžu zrušit přeměrování. Přesněji bych chtěl zrušit přesměrování Kojata na stránku Kojata z Drnovic. Díky. Hribalm (diskuse) 9. 12. 2019, 18:46 (CET)

Editujte zde – https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kojata&redirect=no Ideální by asi bylo vytvořit rozcestník. --Marek Koudelka (diskuse) 9. 12. 2019, 18:48 (CET)
Děkuji. Potřeboval jsem to právě kvůli rozcestníku. Hribalm (diskuse) 9. 12. 2019, 18:56 (CET)

Prosba o překlad z angličtiny

Dobré odpoleden, mohl by prosím někdo přeložit článek en:Moral certainty z anglické wikipedie? Chci napsat část věnující se morální jistotě podle kanonického práva a v italské wikipedii bohužel toto téma nenašel a překládat z angličtiny si netroufám... Díky moc za pomoc.--F.ponizil (diskuse) 11. 12. 2019, 15:11 (CET)

Standardně se to přidá do požadovaných článků a pak se doufá, kdo se toho ujme. --Dvorapa (diskuse) 11. 12. 2019, 16:08 (CET)
Děkuji za odpověď... dám to tam.--F.ponizil (diskuse) 11. 12. 2019, 20:18 (CET)
Úplně jsem nepochopil smysl požadavku. V enčlánku o tom, co chcete psát, nic není. Bylo to myšleno jen na zamodření odkazu? --Matěj Orlický (diskuse) 11. 12. 2019, 20:32 (CET)

Úprava stránky Footshop

Zdravím,

můžu poprosit o pomoc s vizuální úpravou stránky Footshop? Nevím si rady s tím, co je špatně. Děkuji

Jan Nosek (diskuse) 11. 12. 2019, 20:08 (CET)Jan Nosek

@Jan Nosek: Dobrý den, s vizuální stránkou problém zásadní nevidím, především je potřeba přepsat propagační článek na článek encyklopedický. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 12. 2019, 20:41 (CET)

Významost? Vždyť zdrojů je mnoho

Zdravím,

U mnou napsané stránky Footshop se objevilo hlášení, že stránka nesplňuje podmínky významosti. To je uvedeno s odkazem na to, že musí být uvedené minimálně 2 netriviální zdroje. Dal jsem si práci s úpravou a řekl bych, že současné reference jsou dosti legitimní. Hlášení o chybě ale stále nemizí. Můžu poprosit o pomoc?

Díky

Jan Nosek (diskuse) 11. 12. 2019, 20:11 (CET)Jan Nosek

Zdroje jako nedostatečné vyhodnotil kolega MrJaroslavik. Forbes, iDnes a MediaGuru by se možná uznat mohly, i když jsou to jen rozhovory s podnikatelem, ne články o firmě. Nezkoumal jsem detailně. --Matěj Orlický (diskuse) 11. 12. 2019, 20:51 (CET)
Pokud správně vidím, tak reference CzechCrunch, MediaGuru.cz a iDNES.cz byly přidány dnes, mrknu na to a šablonu případně odstraním. A souhlasím s kolegou Orlickým, že především je potřeba přepsat propagační článek na článek encyklopedický. S pozdravem-MrJaroslavik (diskuse) 11. 12. 2019, 21:00 (CET)
@Jan Nosek, Matěj Orlický, MrJaroslavik: To jde těžko, když autor pravděpodobně v té firmě pracuje [5]. Už základní princip mi velí nikdy nepsat o tom, vůči čemuž jsem potenciálně zaujatý a s čím jsem potenciálně spojen, Wikipedie:Autobiografie, bohužel mnoho lidí si stále plete Wikipedii s prostorem, který zdarma poskytuje místo pro reklamu. Budujeme tu encyklopedii, ideálně ne seznam firem. Vyvěsím prapor, když ten, kdo se zabývá prodejem obuvi, si třeba namísto propagování své firmičky dojde do knihovny pro kvalitní zdroje a sepíše pěkný článek o Tomáši Baťovi. Tu se lidi většinou jen registrují, založí článek o sobě a o další rozvoj se nestarají. Toto je jen snaha o reklamu, která vyskakuje přednostně v Google vyhledávači, ne snaha rozšiřovat encyklopedii tak, jak je mezi lidmi chápána. OJJ, Diskuse 12. 12. 2019, 05:08 (CET)
@OJJ: Souhlasím, přesně jsi to popsal, některé věty použiji při informování nováčků. --Podroužek (diskuse) 12. 12. 2019, 09:08 (CET)
Tato stránka se jmenuje Potřebuji pomoc. Tahle odpověď nepomůže zakladateli článku, resp. tomu, aby se z propagačního článku stal článek encyklopedický. A takové žehrání nepomůže ani mě, já problému rozumím, a hlavně pro posouzení EV platí věrohodné zdroje, nikoli předpokládaná (jakkoli oprávněně) motivace vkladatele. Jestli je něco systémový problém, tak urgentnost spamu řešit přilepením druhé šablony UU. --Matěj Orlický (diskuse) 12. 12. 2019, 09:38 (CET)

Oprava infoboxu

Zdravím, potřeboval bych „unormálnit“ infobox na stránce Salpn. Děkuji za pomoc.--M97uzivatel (diskuse) 13. 12. 2019, 12:03 (CET)

Hotovo. --Dvorapa (diskuse) 13. 12. 2019, 12:25 (CET)

Dotaz ohledně mého článku

Dobrý den vytvořil jsem dnes článek pro osobnost "Vito Visentini" doložil několik věci z biografie, i něco navíc. Aktivně jsem se snažil 4 hodiny psát i vyhledávat. Doplnil jsem několik referencí a odkazů. Jenže nějakému správic to stále je málo, i když článek splnuje věrohodnost a má i oveřené zdroje. Můžete prosím poradit jak článek zveřejnit a schválit? Nerad bych 5 hodin strávil zbytečně aby to někdo pak smazal, protože člověk pro něj není znám. Budu rád, komukoliv kdo pomůže s upravením a schválením Děkuji Marek --DonVisentini777 (diskuse) 13. 12. 2019, 18:13 (CET)

@DonVisentini777: Dobrý den. Proč článek nevyhovuje je tam uvedeno a týká se zdrojů. Článek nesplňuje Obecné kritérium uvedené na Wikipedie:Encyklopedická významnost, tedy není tam uveden žádný zdroj, který splňuje podmínky, tedy je nezávislý, věrohodný a podává o dané osobě dostatečné množství informací relevantních do encyklopedického článku. Nejblíž k tomu má asi článek v plzeňském deníku, ale nestačí – málo informací, neověřené informace, propagační charakter. Bez dodání kvalitních zdrojů splňujících stanovené kritérium je práce na článku zbytečná, protože bude po uplynutí dané lhůty smazán. Wikipedie je encyklopedie, není nástroj propagace. --Matěj Orlický (diskuse) 13. 12. 2019, 19:43 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Bohuš Matuš (17. 12. 2019, 14:40)

prosím o smazáni fotky --Bohumilmatus (diskuse) 17. 12. 2019, 14:40 (CET)

@Bohumilmatus: Dobrý den. Máte k tomu nějaký důvod? --Wikipedista Queen lover fanpage (diskuse) 17. 12. 2019, 14:45 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Bohuš Matuš (17. 12. 2019, 14:42)

smazat foto --Bohumilmatus (diskuse) 17. 12. 2019, 14:42 (CET)

Dobrý den, už vám v diskusi poradil kolega Mormegil --Jan Myšák (diskuse) 17. 12. 2019, 14:44 (CET)
Dobrý den, fotografie smazána. S úctou a přáním krásného dne Carodejnictvionline (diskuse) 17. 12. 2019, 14:45 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Jindřich Vobořil (hudebník) (17. 12. 2019, 23:38)

Dobrý den, bohužel se mi nedaří opravit datum. Opravuji na 26. září a stále se vrací chybné datum 27.9. Jak to mohu, prosím, napravit? Děkuji. --Tomsaria (diskuse) 17. 12. 2019, 23:38 (CET)

Zdá se, že se mi podařilo konečně opravit datum úmrtí na správné 26.9. 2019. Děkuji za pochopení. Ještě se moc na stránce neorientuji. --Tomsaria (diskuse) 17. 12. 2019, 23:55 (CET)
@Tomsaria: Že se neorientujete? Nevadí, pokus budete mít nějaký další dotaz, klidně se ptejte. --Jan Polák (diskuse) 18. 12. 2019, 00:10 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Obchodní dům Prior (Hradec Králové) (18. 12. 2019, 10:20)

Dobrý den, jako asistentka JUDr. Martina Nového, bych chtěla změnit současného vlastníka Obchodního domu Tesco, Hradec Králové. Obchodní dům již nevlastní společnost Department Store, ale přímo JUDr. Martin Nový, trvalé bydliště Brno, jako fyzická osoba. Majitelem se stal dne 30.4.2018 na základě Kupní smlouvy mezi ním a uvedenou společností. Požádám o pomoc s touto změnou, děkuji, Zouharová --Martin Nový (diskuse) 18. 12. 2019, 10:20 (CET)

@Martin Nový: Dobrý den, informaci jsem v článku změnil. Další podobné úpravy můžete snadno provést sám/sama, vizte Nápověda:Jak editovat stránku. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 18. 12. 2019, 10:48 (CET)

Mayská denní znamení, Mayský kalendář

Dobrý den vážení kolegové. Na stránce Mayský kalendář chybí spoustu informací ohledně podrobného kalendářního systému (denní znamení etc.) a tak mě napadlo o nich něco napsat. Ale jelikož zde na Wikipedii ještě nemám moc zkušeností, tak nevím, zda založit novou stránku Mayská denní znamení nebo pokračovat v textu na stránce Mayský kalendář, která je už tak zbytečně velmi dlouhá (korelace s jinými kalendáři, zde taktéž mám návrh na promazání, ozdrojování a mírné typografické úpravy). Budu rád za jakoukoli radu. S úctou a přáním krásného dne --Carodejnictvionline (diskuse) 19. 12. 2019, 20:12 (CET)

Dobrý den. Ideální řešení je založit nový článek, kde bude téma zpracováno podrobně. V článku Mayský kalendář zůstane jen stručnější kapitola se shrnutím toho nejdůležitějšího a odkaz na podrobnější článek vložený pod nadpisem pomocí šablony {{Podrobně}}. --Matěj Orlický (diskuse) 19. 12. 2019, 20:19 (CET)
Dobrý den, děkuji za radu. Mám i vhodné ozdrojování (odborná literatura a nějaké weby), takže jdu článek vytvořil. Děkuji a přeji krásný večer --Carodejnictvionline (diskuse) 19. 12. 2019, 20:21 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Nejlepší články (20. 12. 2019, 14:31)

jak mám přidat článek? --Krása a královna všeho (diskuse) 20. 12. 2019, 14:31 (CET)

@Krása a královna všeho: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Začít psaním článků není to úplně nejvhodnější, co můžete udělat – je to totiž jeden z těch nejtěžších úkolů, kterým na Wikipedii můžete začít. Doporučuji Vám napřed editovat články – opravovat překlepy, vyjasňovat formulace a podobně – a až Wikipedii lépe poznáte, můžete se vrhnout založit článek. Pokud ale chcete na článku pracovat již teď, podívejte se na Nápověda:Jak vytvořit článek. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 20. 12. 2019, 14:45 (CET)
@Krása a královna všeho, Martin Urbanec: Očekávám, že se kolegyně ptá, jak lze přidat článek mezi nejlepší. Takové články procházejí hlasováním komunity podle Wikipedie:NNČ a před tím procházejí recenzním řízením. Rovněž ale doporučuji rozkoukat se u jednodušších věcí a až potom nominovat nebo napsat vlastní nejlepší článek. Pokud na to ale máte chuť teď, klidně se na mě obraťte, mohu pomoci. OJJ, Diskuse 20. 12. 2019, 15:01 (CET)
Jak vypadá takové běžné recenzní řízení si lze pro zajímavost prohlédnout např.: na Diskuse:Orel klínoocasý + související podstránka s hlasováním. Je to celkem běh na dlouhou trať, ale myslím, že výsledek stojí za to. :) OJJ, Diskuse 20. 12. 2019, 15:06 (CET)

Oprava odkazů

Zdravím, přesunul jsem články o vitamínu B1 a B2 na laiky očekávanější názvy, vzniklo tak mnoho odkazů na nově vytvořená přesměrování. Chtěl bych poprosit o pomoc s úpravou těchto přesměrování na přímé odkazy. Děkuji za pomoc.--M97uzivatel (diskuse) 22. 12. 2019, 18:32 (CET)

@M97uzivatel: Vážený kolego, nepřidělal jste si zbytečnou práci? "Laikům" totiž úplně stačí, že se na stránku dostanou z vitamín B1 Redirectem, a název článku jim může být fuk. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 25. 12. 2019, 18:27 (CET)

Doložení zdrojů

Dobrý den, doložila jsem do článku několik zdrojů, ale nemám zpětnou vazbu, jestli je to dostačující. Stále mi visí u mého článku informace, že je potřeba doložit zdroje, nebo bude můj článek smazán. Děkuji.185.24.236.130 28. 12. 2019, 12:23 (CET)Ševčíková

Dobrý den, děkujeme že přispíváte do Wikipedie. O jaký článek se jedná? Ten rámeček na začátku článku smaže zkušený wikipedista po odstranění závad. --Podroužek (diskuse) 28. 12. 2019, 12:54 (CET)

Commons a fotografie obálek knih

Dokončil jsem přestavbu hesla Veleslav Wahl (1922–1950) a mám fotografii obálky jeho knihy „Pražské ptactvo“, která vyšla v roce 1944 a pak i v roce 1945. Fotka obálky této knihy byla publikována na veřejně přístupné informační tabuli (věnované osobě Veleslava Wahla a historii domu „Na krásné vyhlídce“ na adrese: Úvoz 156/13, Praha 1-Hradčany, Česká republika) vyvěšené na zdi Švédského velvyslanectví v Praze (27.12.2019). Existuje nějaká licence, pod níž bych tuto obálku knihy mohl publikovat na Commons? Obálku nejspíše navrhl Jan Rott (1922-2000) (Architekt projektant, publicista, jevištní a filmový výtvarník, vysokoškolský asistent, konferenční tlumočník). Nebo je třeba čekat se zveřejněním až do roku 2071 tedy až uplyne 70 let od smrti autora obálky? Mojmir Churavy (diskuse) 30. 12. 2019, 21:44 (CET)

Myslím, že pokud je informační tabule umístěna na budově permanentně, neměl by být v rámci svobody panoramatu problém. Fotografie se bere jako věrná replika původního uměleckého díla (obálky). Záleží spíš na tom, jestli tvůrce/vyvěšovatel tabule samotné má svolení obálku takto užít. Nejsem si jistý, jestli komunita Commons v tomto případě předpokládá, že má... Každopádně bych to nahrál jako cizí dílo, jako autora uvedl pana Rotta a jako licenční šablonu uvedl FoP-Czech Republic a někam připsal i tu adresu a pozadí. Ale možná si vymýšlím, pokud se tu neobjeví jasnější odpověď tak na Commons je kdyžtak poradna Commons:Village pump/Copyright, kde budou vědět líp.--TFerenczy (diskuse) 30. 12. 2019, 22:40 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Dřívka (11. 12. 2019, 19:58)

Jak se dělaji takové šipky že rozbalí nějaké další informace --Vojtjikjhh (diskuse) 11. 12. 2019, 19:58 (CET)

@Vojtjikjhh: Dobrý den, myslíte-li šipky u seznamů kategorií, tak ty se vytváří automaticky softwarem, existují-li podkategorie. Máte-li na mysli něco jiného, prosím uveďte konkrétně. --Czeva (diskuse) 2. 1. 2020, 08:58 (CET)

Mapa trampských kempů na wiki

Dobrý den,

na wiki jsem přihlášen poprvé - donutil mě k tomu jeden jistý člověk, který asi nemá moc rád trampy (oni nemají rádi jeho, jelikož je pravděpodobně zodpovědný za odstranění x kempů) a proto se snaží škodit. To jen k úvodu - abyste mě lépe pochopili.

Jde mi o mapu na stránce zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Roversk%C3%A9_sk%C3%A1ly#/media/Soubor:Roverske_skaly_mapa_trampskych_kempu.png - žádný z těchto kempů není veřejně označen v mapách s výjimkou tisícáku, kde to také podle toho vypadá - lavičky už žádné, velké kusy klád místo laviček jsou ohořelé. Všude je nepořádek, lahve od alkoholu atd. Na ostatních místech tyto problémy nejsou - naopak je tu pořád, uklizeno atd. To je dáno právě tím, že o nich každý neví a běžný turista sem nepřijde. Zveřejněním této mapy nikdo nikomu neprospěje - přijdou jsem běžní turisté a začne to tu vypadat jako na tisícáku - jediný kdo to odnese krom trempů bude bohužel příroda. Bojím se, že pak hrozí i pád dohody mezi Patrioty a CHKO (Patrioti dělají brigády - pomáhají CHKO) a tato krásná místa zaniknou.

Byl bych moc vděčný, kdyby se daná mapa mohla smazat, věřím že mé důvody pochopíte - ani na wiki snad nemusí být nutně vše a věřte že i já musel začít tím, že jsem kempy hledal a našel a to i bez podobných map :)


Ještě jednou moc děkuji za rychlé a kladné vyřízení!

S pozdravem a přáním hezkých svátků, Náčelník - Petr K. ~~~~

Díky moc, Náčelník - Petr K.--Nacelnik-pk (diskuse) 16. 12. 2019, 23:40 (CET)

@Nacelnik-pk: Dobrý den, hned 16. prosince 2019 byl soubor navržen na smazání, jak dokládá informace vložená u obrázku (přímý odkaz na soubor je zde). --Czeva (diskuse) 2. 1. 2020, 08:52 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Obsah (1. 1. 2020, 00:15)

Poc --Lysnalysna88 (diskuse) 1. 1. 2020, 00:15 (CET)

@Lysnalysna88: Zdravím. Máte nějaký konkrétní problém? Rádi pomůžeme. --Robins7 (diskuse) 1. 1. 2020, 00:46 (CET)

Čas

Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Když na stránku vložím {{CURRENTMONTHNAME}} nebo například {{CURRENTDAY}} čas se zobrazuje v UTC, čili o hodinu méně než je aktuálně v české republice. On to není žádný fatální problém, ale docela by mě zajímalo jak se to dá řešit. Díky předem. Zdraví a šťastný nový rok přeje --Robins7 (diskuse) 1. 1. 2020, 00:39 (CET)

Zdravím, zkuste {{LOCALMONTHNAME}}. --Dvorapa (diskuse) 1. 1. 2020, 22:40 (CET)
Díky moc, funguje. S pozdravem --Robins7 (diskuse) 2. 1. 2020, 11:47 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Teplo Bez Starostí/Pískoviště (1. 1. 2020, 20:37)

Nechce mi to schválit vložení obrázku s tím, že není schopen určit, jestli je to obrázek můj. Pomůžete? --Teplo Bez Starostí (diskuse) 1. 1. 2020, 20:37 (CET)

@Teplo Bez Starostí: Dobrý den, o jaký obrázek jde? Pravděpodobně bude problém s příliš nízkým rozlišením. Pokud ano, nemáte nějaký s vyšším? S pozdravem, --janbery (diskuse) 1. 1. 2020, 20:45 (CET)
@Teplo Bez Starostí: Pro nové účty je nastaven automatický filtr na nahrávání obrázků s nízkým rozlišením z jednotlivých Wikipedií. Pokud jde o Vaše dílo publikovatelné pod svobodnou licencí, nahrajte jej přímo na Commons pomocí nástroje UploadWizard. Podle názvů šlo o soubory Zásoby ropy a Uhlovodík – je možné, že podobné obrázky už na Commons nahrané jsou například v kategoriích a podkategoriích Commons:Category:Petroleum statistics, Commons:Category:Petroleum-related maps a Commons:Category:Hydrocarbons.--TFerenczy (diskuse) 2. 1. 2020, 12:43 (CET)

Licence na loga sportovních klubů

Zdravím, vím že toto patří spíš na commons, nicméně nevíte jak to je s licencí pro loga sportovních klubů v ČR?Narazil jsem např. v článcích Sk Slavia Praha či Aero Odolena Voda na loga týmů, které někdo prostě stáhnul z jejich webu a dal tam licenci Cc 4.0, ale na jejich strankách žádná taková informace není. Je nějaké pravidlo pro umistovani loga sportovnich klubů?--Flukeman (diskuse) 4. 1. 2020, 09:49 (CET)

Dotaz na Koudyho a Tynacejp. --Matěj Orlický (diskuse) 4. 1. 2020, 10:50 (CET)
Obecně bych řekl, že roli hraje, zda logo přesahuje práh originality a pokud ano, pak se řeší, zda uplynulo 70 let od smrti autora. Ale IANAL.--Vojtěch Dostál (diskuse) 4. 1. 2020, 13:17 (CET)

Spojení dvou položek na Wikidatech

Dobrý den, potřeboval bych správně sjednotit dvě položky na Wikidatech: https://www.wikidata.org/wiki/Q15978639 a https://www.wikidata.org/wiki/Q27660641 . Články jsou o stejném tématu - seznam albánských fotografů. Můžete mi s tím prosím pomoci? Děkuji, --Svajcr (diskuse) 5. 1. 2020, 19:44 (CET)

Hotovo. Dá se využít Wikidatech funkce Další > Sloučit s... Jirka Dl (diskuse) 5. 1. 2020, 19:48 (CET)
To je ale asi nutné zapnout v udělátkách. --Dvorapa (diskuse) 5. 1. 2020, 19:51 (CET)

Zobrazení inforací v šabloně sloupce

Dobrý večer, je možné, že po určitém limitu (znaků?) se přestanou zobrazovat (a zpracovávat) texty v šabloně Sloupce? U článku Seznam železničních stanic v Česku se mi stalo, že od položky Blatnice u Nýřan se nezobrazují další záznamy do seznamu, byť ve zdrojovém kódu jsou zapsány (samotná Blatnice se ani nezobrazila celá, nevygeneroval se odkaz na stránku). Je možné nějakým způsobem zobrazit další části? A jak tomu předejít u dalších seznamů? (Jenom tento seznam je rozdělený do šablon Sloupce u každého písmena abecedy). Předem děkuji za odpověď Poirot12345 T (diskuse) 5. 1. 2020, 20:05 (CET)

Dobrý večer, odkaz nebyl ukončen. RiniX (diskuse) 5. 1. 2020, 20:09 (CET)

Prosba o pomoc bota

Provedl jsem přesun/přejmenování stránky Správa železniční dopravní cesty na Správa železnic (organizace byla k 1. lednu přejmenována), najde se bot, co opraví odkazy směřující na původní název či (ještě hůře) na dvojité přesměrování přes SŽDC? Děkuji předem. --Týnajger (diskuse) 6. 1. 2020, 12:58 (CET)

Dvojité přesměrování bot již opravil, hromadné narovnávání odkazů je dle mého názoru zbytečné. --Jvs 6. 1. 2020, 13:29 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Láďa Kurčík (8. 1. 2020, 17:22)

Jak správně vytvořit uživatelskou stránku? --Láďa Kurčík (diskuse) 8. 1. 2020, 17:22 (CET)

@Láďa Kurčík: Dobrý den a vítejte, na uživatelskou stánku si můžete dát téměř cokoliv. Dostanete se na ní kliknutím na vaše (zatím červené) jméno. Vše podstatné je shrnuté v tomto doporučení. S pozdravem, --janbery (diskuse) 8. 1. 2020,

17:31 (CET)

:@Láďa Kurčík: Dobrý den, děkujeme že máte zájem o Wikipedii. Svoji uživatelskou stránku vytvoříte tak, že klepnete na svoje červené jméno a můžete do vytvořeného editovacího okna hned psát. Můžete popsat co chcete na Wikipedii editovat, jaký obor vás zajímá. Osobní údaje tam prosím nevkládejte. Podívejte se na nápovědu. Je to odpověď na vaší otázku ? S pozdravem --Podroužek (diskuse) 8. 1. 2020, 17:36 (CET)

Šablona:Europeana or Šablona:Autoritní_data or

I have matched 160 000 artists in Europeana to Wikidata Property 7704 see T240290 i.e.

My question are you interested in create a template for Europeana or do you think adding it to Šablona:Autoritní_data or something better

  1. bg.Wikipedia / no.WIkipedia has added Property 7704 to template Šablona:Autoritní_data
  2. sv:Wikipedia / en:Wikipedia / fi:Wikipedia has created a dedicated template
  3. see status report and task T241677

- Salgo60 (diskuse) 12. 1. 2020, 22:12 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Hledání (14. 1. 2020, 14:29)

Opravit chybu - postup --Kajka777 (diskuse) 14. 1. 2020, 14:29 (CET)

_@Kajka777: Dobrý den, děkujeme že máte zájem editovat Wikipedii. Postup: Klikněte na Editovat, ve vytvořeném editačním okně vyhledejte chybu. Chybu opravte. Klikněte na Zveřejnit změny. Ve vytvořeném rámečku popište důvod opravy. Klikněte na Zveřejnit změny. Je hotovo. Pomohl jsem? --Podroužek (diskuse) 14. 1. 2020, 15:18 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Horní Třešňovec (15. 1. 2020, 13:52)

Potřebujeme vyměnit znak obce. Je na Wikipedii špatně... Nevím, jak postupovat. --Hana62 (diskuse) 15. 1. 2020, 13:52 (CET)

Zmínka autorovi znaku na wiki. --Dvorapa (diskuse) 15. 1. 2020, 14:27 (CET)
A ještě zmínka kolegovi přes znaky. --Dvorapa (diskuse) 15. 1. 2020, 14:29 (CET)
@Hana62: Dobrý den, pokud se jedná pouze o prohození modré a zlaté barvy ve vlnitém břevnu tak to můžu udělat klidně já. Pokud máte na mysli rozsáhlejší úpravy, můžete buď poprosit autora na jeho diskusní stránce jak bylo zmíněno, nebo nahrát na úložiště Commons.wikimedia.org nový soubor (ideálně ve formátu SVG pro vektorovou grafiku nebo PNG pro bitmapovou) pomocí nástroje Upload Wizard a poté v článku kliknout na Editovat, rozkliknout tabulku napravo a vyměnit v položce znak Horní Třešňovec.svg za název nového souboru.--TFerenczy (diskuse) 15. 1. 2020, 18:53 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Jaromíra Straková-Lipská (15. 1. 2020, 20:02)

Vložil jsem portrét a zmizela šablona s narozením, úmrtím, manželem ?? --Lipský Jan (diskuse) 15. 1. 2020, 20:02 (CET)

@Lipský Jan: Dobrý den, vloženým obrázkem jste přepsal infobox. Proto se infobox ztratil. Opravím to. --Podroužek (diskuse) 15. 1. 2020, 20:09 (CET)
@Lipský Jan: Ještě doplnění, v článku Jaromíra Straková-Lipská vám chybí dva nezávislé netriviální zdroje. Je potřeba doplnit tyto zdroje, jinak nemůže být článek ponechán na Wikipedii. Děkuji za pochopení. --Podroužek (diskuse) 15. 1. 2020, 20:26 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (15. 1. 2020, 20:36)

chybí dva nezávislé netriviální zdroje ?... co to je? Prosím o radu. Lipský --Lipský Jan (diskuse) 15. 1. 2020, 20:36 (CET)

@Lipský Jan:Dobrý večer, v každém článku mají být dva nezávislé zdroje, toto pravidlo je zde aby byla dodržena encyklopedická úroveň Wikipedie. Též toto pravidlo souvisí s významností. V případě dalších nejasností se ptejte. Díky za vaši práci pro Wikipedii. Přeji Vám hezký večer.--F.ponizil (diskuse) 15. 1. 2020, 20:42 (CET)
@Lipský Jan: Článek na Wikipedii můžete psát až tehdy, když budete mít dva nezávislé zdroje. Jednoduše řečeno, musíte najít dva články, které píšou o paní Lipské. Můžete použít informace napsané v knize, časopise, novinách, nebo na webových stránkách. Wikipedie zaznamenává informace již někde uvedené. Nelze použít informace ze svých zkušeností, znalostí i když jsou pravdivé. Prosím podívejte se na stránky s nápovědou a vyberte si téma, které vás zajímá. --Podroužek (diskuse) 15. 1. 2020, 20:52 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (16. 1. 2020, 17:54)

Zdravím, měl jsem rozepsaný článek v Pískovišti. Průběžně se ukládal. Když jsem se však teď přihlásil, již tam nic není a v žádných archivech nebo tak jsem to nenašel. Nevíte prosím, co mám dělat a jak psané informace získat zpět? --Petr Mutinský (diskuse) 16. 1. 2020, 17:54 (CET)

@Petr Mutinský: Pod jakým uživatelským jménem jste inkriminované texty psal? Nebo alespoň kdy to bylo? --Jan Polák (diskuse) 16. 1. 2020, 18:00 (CET)
@Petr Mutinský: Dobrý večer, není to náhodou toto?. Mějte se hezky.--F.ponizil (diskuse) 16. 1. 2020, 18:52 (CET)
@F.ponizil: Tam mne to také napadlo hledat, ale jít v historii až do 4. ledna… :O --Jan Polák (diskuse) 16. 1. 2020, 19:01 (CET)
@Jan Polák: Jj, já prověřoval jen editace které měly víc jak 1 000 bytů... ;) A z této IP adresy tam byli i vandalové.--F.ponizil (diskuse) 16. 1. 2020, 19:04 (CET)
@Jan Polák: Dobrý večer, byl to tento odkaz 19. 12. 2019, 11:55‎ Petr Mutinský, plná stránka textu, který nebyl publikován. Jinak mělo to tak 300 bytů. Je možné, že se to automaticky smaže? --Petr Mutinský (diskuse)
@Petr Mutinský: Přiznám se, že ne úplně rozumím. Jaký „byl to tento odkaz“? --Jan Polák (diskuse) 16. 1. 2020, 19:19 (CET)
@Petr Mutinský: V tomto čase jste si založil pískoviště ve svém uživatelském prostoru. Pokud jste editoval z tohoto účtu, tak ze seznamu vašich editací vyplývá, že se Vaše práce z nějakého důvodu neuložila... :(--F.ponizil (diskuse) 16. 1. 2020, 19:58 (CET)
On se především obsah stránky nikdy neukládá sám od sebe, musí to vždy uložit uživatel ručně klepnutím na tlačítko zveřejnit změny. Je dost možné, že to ukládal váš internetový prohlížeč nebo váš počítač a z důvodu úspory místa se rozhodl to smazat. --Dvorapa (diskuse) 16. 1. 2020, 20:37 (CET)

Metro v Los Angeles

Zdravím, článek Metro v Los Angeles měl jediný jazykový odkaz, a to na slovenský článek Losaangeleské metro, přitom v angličtině i dalších jazycích článek o metru v Los Angeles existuje (Los Angeles Metro Rail). Snažil jsem se tento problém vyřešit na Wikidatech, ale s editací Wikidat nemám zkušenosti a nějak se mi podařilo zrušit spojení na slovenský článek. Nevíte někdo jak to vyřešit? Bedinek (diskuse) 17. 1. 2020, 19:50 (CET)

@Bedinek: Spojení se slovenským článkem jsem obnovil. Spojení s anglickým článkem na Wikidatech je nepřímé - to, co popisuje český a slovenský článek je jedna z částí toho, o čem pojednává anglický článek - ten navíc zahrnuje i systém lehkého metra, další čtyři linky. JAn (diskuse) 17. 1. 2020, 20:15 (CET)
@Bedinek, JAn Dudík: Dobrý večer, teď jsem se na to díval; česká stránka je připojena k této položce ve Wikidatech: https://www.wikidata.org/wiki/Q62086321 (Los Angeles rapid transit), kdežto článek na en wiki je pod https://www.wikidata.org/wiki/Q1339558 (Los Angeles Metro Rail). Mám se pokusit tento článek rozšířit překladem tak, aby zapadal do "větší položky", kde je i anglická (pravděpodobně "originální") mutace? Poirot12345 T (diskuse) 17. 1. 2020, 20:25 (CET)

Prosím o pomoc s kategorizacií Kategorie:Pozorování UFO

Dobrý den, prosím někoho (nejlépe někoho kdo má bota), aby mi prosím pomohl s kategorizací článků do Kategorie:Pozorování UFO. Patří sem všechna, jak kontroverzní tak potvrzená neidentifikovatelných létajících předmětů, únosy apod. Na anglické Wikipedii jsem totiž zahlédl seznam pozorování UFO (byl ale chronologický) a zdálo se mi, že je škoda, že na české Wikipedii ho nemáme. Budu moc rád za pomoc :). S úctou a přáním krásného dne --Carodejnictvionline (diskuse) 17. 1. 2020, 22:17 (CET)

@Carodejnictvionline: Dobrý den, žádosti o práci bota se podávají zde. Tam vám také zodpoví otázku zda je tato práce vhodná pro bota. Na Wikipedii je málo wikipedistů a proto je malá pravděpodobnost že vám někdo s požadovanou prací pomůže. Hold se do toho musíte pustit sám. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 19. 1. 2020, 13:28 (CET)
@Carodejnictvionline: Pokud jich není tolik a nejsou roztroušené všude možně tak by nemuselo být tak zdlouhavé je kategorizovat ručně pomocí nástroje HotCat. Ten jde zapnout v nastavení v záložce udělátka a bude se Vám do budoucna určitě hodit.--TFerenczy (diskuse) 19. 1. 2020, 22:24 (CET)

rozcestník Václav Štěpán

Dobrý den, vytvořila jsem heslo Václav Štěpán (divadelní a literární historik) - protože na wikipedii mají hesla další dvě osoby téhož jména. Prosím o radu, jak nyní nové heslo přidat do rozcestníku tak, aby se objevilo při zadání "Václav Štěpán". S díky --Markéta Trávníčková (diskuse) 18. 1. 2020, 23:27 (CET)

@Markéta Trávníčková: Dělá se to tak, že si otevřete článek Václav Štěpán a zvolíte tlačítko „Editovat“, popřípadě „Editovat zdroj“. Naleznete místo, kam chcete odkaz na článek Václav Štěpán (divadelní a literární historik) umístit a odkaz do tohoto místa vložíte. Je tato informace dostačující? Pokud ne, klidně se ptejte dál. --Jan Polák (diskuse) 18. 1. 2020, 23:45 (CET)
Vážený pane Poláku, mockrát děkuji za bleskovou odpověď (bylo to snadné) i za dotvoření hesla (portály, odkaz na souborný katalog). M. T.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Markéta Trávníčková (diskuse)
@Markéta Trávníčková: Nemáte vůbec zač, nicméně ohledně úprav článku patří poděkování i kolegovi pracujícím pod uživatelským jménem „David V.“. --Jan Polák (diskuse) 19. 1. 2020, 17:56 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Vladimír Levora (19. 1. 2020, 11:05)

Proč nemohu zveřejnit opravu chybného údaje a aktuální odkazy na literaturu - oprava byla automaticky identifikována jako škodlivá, a proto zakázána. --Dochodaga (diskuse) 19. 1. 2020, 11:05 (CET)

@Dochodaga: Dobrý den, děkujeme že přispíváte do Wikipedie. Spustil jste filtr 38 Youtubeři, nejspíše se jedná o falešné zapnutí filtru. Musíte počkat až se k filtru ozve zkušený wikipedista. Moje poznámka, když napíšete doplňující větu, opatřete novou informaci referencí, kterou vložíte na konec vložené věty. Tou referencí bude stránka té knihy, kde jste informaci dočetl. Jak vkládat referenci zjistíte v tomto návodě. Potřebujete ještě s něčím pomoci ? --Podroužek (diskuse) 19. 1. 2020, 13:15 (CET)

Díky za zprávu. Zatím vše...-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Dochodaga (diskuse) 19. 1. 2020, 13:59 (CE(S)T)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Oldřich Lipský (sklář) (19. 1. 2020, 19:11)

Vložil jsem 7 fotografií do Wikimedia Commons, jako příklady prací O.Lipského, ale nějak se mi nepodařilo je vložit na stránku O.L. --Lipský Jan (diskuse) 19. 1. 2020, 19:11 (CET)

@Lipský Jan: Dobrý den. O jaké soubory se jedná? Mohl byste prosím poslat odkaz? Rád pomůžu :) --Robins7 (diskuse) 19. 1. 2020, 19:13 (CET)
@Lipský Jan: Dobrý den, galerii do článku přidáte takto. Kliknete na Editovat, kurzor umístíte tam kde chcete mít fotogalerii, kliknete na Vložit, vyberte více a klikněte na Galerie. Ve vytvořeném rámečku napíšete název souboru, který chcete přidat do článku, popište obrázek a můžete přidat další obrázek. Až přidáte všechny obrázky kliknete na Uložit a galerie je vytvořená. --Podroužek (diskuse) 19. 1. 2020, 19:45 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:GS1921 (20. 1. 2020, 09:01)

Prosím,

  1. potřebuji dostat obrázek prof. Zory Antalovské do boxu. I když si ho v editaci boxu navolím, nezobrazí se.
  2. je Zora Antalovská opravdu stránkou? Přetahovala jsem ji z Pískoviště a moc se mi nezdá. Přetahování podle manuálu nepatří do tvorby stránek...

Moc děkuji za pomoc GS --GS1921 (diskuse) 20. 1. 2020, 09:01 (CET)

@GS1921: Tu jsou odpovědi:
  1. Obdobně, jak jste vyplňovala údaje do infoboxu, vyhledejte mezi položkami rubriku „obrázek“ a do ní vložte název zamýšleného obrázku z Wikimedia Commons. V toťtom případě je to „200106 prof. Antalovska WIKI.jpg“. Je to takhle pochopitelné? Pokud ne, ptejte se dál.
  2. Článek na Wikipedii máte. V čem byl problém?
Závěrem ještě poznámku k článku Zora Antalovská: Do vlastního textu nepatří externí odkazy, tedy odkazy na stránky mimo Wikipedii. Pokud chcete nějakou informaci doložit tvrzení, že jste si tuto informaci takříjkajíc „nevycucala z prstu“ (a tento postup je správný!), vkládejte odkazy na stránky, kde se daná informace vyskytuje, pomocí referencí. Pokud by Vám něco nebylo jasné, klidně se ptejte dál. Díky a přeji zdar v dalším editování. --Jan Polák (diskuse) 20. 1. 2020, 09:25 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Kostel svatého Petra a Pavla (Hlince) (21. 1. 2020, 15:50)

Jak se vkládají vlastní fotografie? --Martin Mudra (diskuse) 21. 1. 2020, 15:50 (CET)

Dobrý den, fotografie se nahrávají na sesterský projekt Wikimedia Commons, jedná se však o poměrně složitý proces. Pokud fotografie není pořízená vámi, musíte doložit souhlas autora se zveřejněním. Po kliknutí na nahrání fotky na Commons by se vám měl zobrazit návod; případně se nebojte znovu zeptat ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 1. 2020, 15:57 (CET)
Nahrát vlastní fotografie není těžké, zvlášť když to budete mít předem rozmyšlené, budete to dělat s klidem a pozorně. Chyby se opravují hůř.
  1. Sepište si, které fotky chcete nahrávat (přesná jména souborů), případně si rozmyslete, do jakých kategorií je zařadíte.
  2. V levém sloupci obrazovky, oddíl "nástroje", klikněte na "Načíst soubor"
  3. Program vás povede krok za krokem. Nezapomeňe potvrdit, že je to "vlastní dílo" a zadat aspoň jednu kategorii.
  4. Buďte trpělivý, může to chvíli trvat.
  5. Měl by vám zůstat seznam nahraných obrázků, abyste věděl přesná jména, pod nimiž jste je nahrál.

Hodně úspěchů! Zdraví --Sokoljan (diskuse) 21. 1. 2020, 21:09 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (19. 1. 2020, 11:03)

snaha o opravu textu a doplnění aktuální literatury na stránce Vladimír Levora byla automaticky identifikována jako škodlivá, a proto zakázána. Co s tím? --Dochodaga (diskuse) 19. 1. 2020, 11:03 (CET)

@Dochodaga: Hezkou středu, kolega Martin Urbanec se na to podívá, vypadá, že máme v systému nějakou chybu. --Dvorapa (diskuse) 22. 1. 2020, 11:56 (CET)
@Dochodaga: Díky Dvorapovi za informaci. Omlouvám se, předmětný filtr měl v sobě skutečně chybičku. Opravil jsem ho. Zároveň jsem Vám přidělil příznak tzv. schváleného uživatele, tj. většinu filtrů obejdete. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 22. 1. 2020, 13:39 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Stepet49/Pískoviště (22. 1. 2020, 11:11)

Modrý odkaz je možno použít pouze na českou Wikipedii? --Stepet49 (diskuse) 22. 1. 2020, 11:11 (CET)

Dobrý den, modré odkazy vedou především na českou Wikipedii. Na cizojazyčné Wikipedie je lze sice také použít (Nápověda:Mezijazykové odkazy), ale společně s odkazy na externí webové stránky je potřeba je vkládat jen do závěrečných sekcí článků. Běžně se taková závěrečná sekce jmenuje Externí odkazy. Je to ono nebo jsem nepochopil správně váš dotaz? --Dvorapa (diskuse) 22. 1. 2020, 11:51 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Historie stránky (22. 1. 2020, 11:21)

Jak změnit nazev stranky?? --Melodicrock00 (diskuse) 22. 1. 2020, 11:21 (CET)

Zdravím, ke změně názvu článku jsou potřeba již nějaké zkušenosti, s nově založeným účtem vás to ke změně názvu článku nepustí. O jaký článek se jedná? --Dvorapa (diskuse) 22. 1. 2020, 11:47 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (22. 1. 2020, 11:32)

jak postupovat pokud chci clanek zanechat v anglickém jazyce? --Melodicrock00 (diskuse) 22. 1. 2020, 11:32 (CET)

Hezký den, článek v anglickém jazyce patří na anglickou Wikipedii, na české Wikipedii jsou články v češtině. Pomohl jsem? --Dvorapa (diskuse) 22. 1. 2020, 11:44 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Římskokatolická farnost Letonice (22. 1. 2020, 12:19)

potřebuji s někým telefonicky probrat věci jak a kde editovat a opravit údaje, díky, Telefonní číslo skryl: OJJ, Diskuse 22. 1. 2020, 16:48 (CET)--Martin Bejček (diskuse) 22. 1. 2020, 12:19 (CET)

@Martin Bejček: Možná by Vám mohl pomoci například kolega Martin Davídek. --Jan Polák (diskuse) 22. 1. 2020, 12:24 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Rudolf Pecinovský (22. 1. 2020, 19:28)

Chtěl jsem doplnit text obrázkem, jehož publikaci jsem si nechal od portrétované osoby schválit, ale nepodařilo se mi zjistit, jak jej tam vložit. --Pokouknul (diskuse) 22. 1. 2020, 19:28 (CET)

@Pokouknul: Dobrý večer, nahrání fotografie v takto nízkém rozlišení brání automatický filtr pro podezření z porušení autorských práv. Na Commons (úložiště, které Wikipedie používá) můžou být nahrány pouze soubory pod svobodnou licencí. Pokud nejste autorem fotografie, a není zveřejněna pod svobodnou kompatibilní licencí bude potřeba zajistit svolení autora (fotografa). Souhlas fotografované osoby nestačí, pokud nevlastní k fotografii autorská práva. Ale i v tom případě by bylo potřeba zajistit svolení. Fotografie půjde nahrát přímo na Commons pomocí nástroje UploadWizard, ale pokud se nevyřeší to svolení autora bude po týdnu smazána.--TFerenczy (diskuse) 22. 1. 2020, 19:58 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Teplo Bez Starostí/Pískoviště (24. 1. 2020, 12:12)

Mám hotový článek. Jak ho zveřejním??? Díky --Teplo Bez Starostí (diskuse) 24. 1. 2020, 12:12 (CET)

@Teplo Bez Starostí: Pokud se jedná o uvedený článek, na něm se musí ještě zapracovat, především důkladně dozdrojovat věrohodnými zdroji a zřejmě sloučit do příbuzných témat, protože článek by měl mít charakter a záběr encyklopedického hesla. OJJ, Diskuse 24. 1. 2020, 12:20 (CET)

Významnost a autorizace textu

--Lidwor (diskuse) 24. 1. 2020, 13:51 (CET)

Dobrý den,

prosím o pomoc k doplnění příspěvku https://cs.wikipedia.org/wiki/Enerfis (firemní unikátní aplikace Enectiva).

Po konzultaci s firmou Enerfis jsem doplnila ještě další zdroj - Novinky.cz. Domnívám se, že požadavek významnosti byl splněn dostatečně (5 zdrojů + uvedení získání ocenění). Postupně jsem zdroje přidávala, ale nikdo už nereaguje. Můžete prosím šablonu smazat?

Firma říká, že poslala i podklady pro autorizaci. Můžete to prosím ověřit?

Lidka

Hlavně by to ještě chtělo odmazat promo. OJJ, Diskuse 24. 1. 2020, 13:53 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Kristyholco16/Pískoviště (24. 1. 2020, 15:28)

Kdy se zveřejní moje editovaná stránka? --Kristyholco16 (diskuse) 24. 1. 2020, 15:28 (CET)

Dobrý den, pokud myslíte editaci, tak ta se většinou uloží v řádu vteřin po stisknutí tlačítka "Zveřejnit změny". Nevím, jestli jsem úplně porozuměl otázce... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 1. 2020, 15:37 (CET)
@Kristyholco16: Dobrý den, pokud myslíte přesun stránky z pískoviště mezi právoplatné články, stránka Wikipedie:FAQ by Vám měla pomoci. Jestli se jedná o článek o společnosti Koberce Breno, je potřeba jej ještě upravit, Wikipedie není adresář, v tomto případě seznam adres. Inspirujte se články o jiných společnostech (Škoda Auto, Baťa, ...) a zkuste svůj článek ještě doladit. --Dvorapa (diskuse) 24. 1. 2020, 15:44 (CET)
@Kristyholco16: Zamyslete se prosím hlavně nad tím, jak prokázat encyklopedickou významnost nezávislými zdroji. Tak, jak zatím vypadá stránka BRENO na Pískovišti by asi opravdu byla brzy smazána jako čistě propagační. Podívejte se sem. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 24. 1. 2020, 17:08 (CET)
Ano, jak píše kolega, i přestože o významnosti hesla pochyb není, do Brena chodíme pro koberce asi všichni, je stejně potřeba ji ve článku doložit vhodnými referencemi a zdroji. --Dvorapa (diskuse) 24. 1. 2020, 17:23 (CET)

@Dvorapa: Můžete mi prosím toto více vysvětlit? V čem přesně je rozdíl u stránky Koberce BRENO oproti stránce OBI, Hornbach? V principu všechny slouží k tomu samému. Překvapivě pro stránku Koberce BRENO není tolik historických zdrojů jako pro Škoda Auto či Baťa, srovnání s nimi tedy není na místě. Děkuji --Kristyholco16

Srovnání se Škoda Auto nebo Baťa právě na místě je, protože se jedná o kvalitní encyklopedické články, alespoň takto kvalitní by měl být každy článek o firmě zde. Pokud o firmě Koberce BRENO a její historii nedokážete sehnat dostatek zdrojů, nepíše o ní dostatek autorů a novinářů, pak by článek na Wikipedii mít neměla. Zmíněné OBI nebo Hornbach také trpí stejnými chybami a může se tak stát, že budou brzy pro tyto nedostatky důkladně promazány, případně některým z přísnějších kolegů označeny ke smazání. Seznam poboček například nepatří do žádného článku na Wikipedii, Wikipedie není něčí firemní webovka. Můžete však do závěru článku přidat na seznam poboček odkaz. --Dvorapa (diskuse) 28. 1. 2020, 20:17 (CET)

Jak si "nechat napsat heslo"

Dobré odpoledne,

rád bych, aby se na Wikipedii objevilo heslo Manželské večery (nezisková aktivita, www.manzelskevecery.cz). Mám za to, že je dostatečně významné (kurzy v ČR absolvovalo asi 20,000 účastníků, ve více než 100 zemích na světě téměř 2 miliony) a dokumentované (články z novin, rozhlasové rozhovory, několik vystoupení v ČT a na Nově). Nemám ale ani schopnosti ani kapacitu takový článek vytvořit. Existuje nějaké místo, kde bych mohl hledat někoho, kdo by článek vytvořil placeně, případně česky a anglicky (ani na anglické wikipedii zatím článek není)? Díky moc a krásný víkend!

Jakub.cz (diskuse) 24. 1. 2020, 16:36 (CET)

@Jakub.cz: Na Wikipedii těžko, Wikipedie není místem pro propagační účely, tvoří se zde zadarmo a propagaci se snažíme mýtit. OJJ, Diskuse 24. 1. 2020, 16:46 (CET)
@Jakub.cz: Hezký den, Wikipedii píší pouze dobrovolníci, kteří si od nikoho nenechají za tuto povznášející činnost platit. Wikipedie je svobodná encyklopedie, pokud tedy aktivita daného subjektu bude dostatečně významná, jednou o ní určitě někdo z dobrovolníků článek sepíše. Můžete to zkusit jedině urychlit například přidáním článku na seznam požadovaných článků, případně zkusit kontaktovat dobrovolníka zajímajícího se o příbuzná témata, zda by o napsání neměl zájem. Nakonec se můžete pokusit i sám, každý tu jednou začínal, třeba vám to půjde a chytne vás to. Inspiraci stačí hledat u dobře napsaných článků. --Dvorapa (diskuse) 24. 1. 2020, 16:53 (CET)
@Jakub.cz: Pokud jsem správně hledal, tak na en:wiki je článek o zakladateli kurzů a heslo The Marriage Course je přesměrování na odstavec v článku o Alfa kurzech.--F.ponizil (diskuse) 24. 1. 2020, 17:05 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Uživatelské nastavení (26. 1. 2020, 18:45)

jak to smazat --Lagarto12357 (diskuse) 26. 1. 2020, 18:45 (CET)

@Lagarto12357: Jak co, smazat? --Martin Urbanec (diskuse) 26. 1. 2020, 18:48 (CET)

dotaz na kurz psaní Wikipedie v Praze

Pořádá se prosím někde v Praze v dohledné době kurz psaní Wikipedie pro začátečníky? --Geist2U (diskuse) 27. 1. 2020, 08:30 (CET)

@Geist2U: Dobrý den, přesněji bude vědět určitě kolega Vojtěch Veselý. Určitě ale můžete každou středu od 17:00 přijít do ústřední budovy Městské knihovny Praha (Mariánské náměstí), kde Vám rádi zodpovíme na jakékoliv otázky, které budete mít. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 27. 1. 2020, 09:37 (CET)
@Geist2U: Hezký den, termíny právě domlouváme, během pár dní se objeví na této stránce. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 27. 1. 2020, 18:14 (CET)

Nové články

Zdravím, dá se nějak vyselectovat nové články v cs wiki za nějaké období (např. dva roky), které obsahují určitý výraz (např. "vlajka", "Vlajka", "vlajk*")? B.mertlik (diskuse) 27. 1. 2020, 21:48 (CET)

Uvnitř článku nebo v názvu? --Dvorapa (diskuse) 27. 1. 2020, 21:51 (CET)
V názvu. B.mertlik (diskuse) 27. 1. 2020, 22:07 (CET)
Přímo stránka vyhledávání ve wiki obsahuje možnost hledat v názvu stránky a seřadit výsledky podle data založení stránky (pokud si to člověk v nastavení nevypnul). Kdo to má vypnuté jako já, ten do vyhledávání zadá intitle:vlajk a do url k výsledkům přidá parametr &sort=create_timestamp_desc. Články s vlajk nebo Vlajk v názvu seřazené od nejnovějších tedy zde: [6]. Pomohl jsem? Další pokročilejší možností pak je zeptat se pomocí Quarry a SQL, tam už bychom uměli vypsat články třeba jen za poslední dva roky, ale mně osobně většinou stačí seřadit si výsledky. V tomhle případě to vypadá asi na prvních 12 výsledků. --Dvorapa (diskuse) 27. 1. 2020, 22:33 (CET)
Na první pohled to stačit bude. Kdyžtak se ozvu. Díky moc. B.mertlik (diskuse) 27. 1. 2020, 22:48 (CET)
@Dvorapa: A na pohled druhý vidím, že mám ješte hodně práce (zábavy) :-) Ještě jednou díky. B.mertlik (diskuse) 27. 1. 2020, 23:12 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (29. 1. 2020, 09:26)

V mojom mobile som si vymazal Hlavnu nabidku {DNES}.A chel by som to vratit naspet.. Prosim o vasu radu alebo pomoc.. Dakujem s pozdravom Jan Tomas BA.0940258871 {Samsung 5.0 mega auto focus}.. --Windowseex (diskuse) 29. 1. 2020, 09:26 (CET)

Dobré ráno, Wikipedie není technická poradna. Tato stránka slouží pro rady s editováním Wikipedie. Děkuji za pochopení. Přeji Vám hezký den.--F.ponizil (diskuse) 29. 1. 2020, 10:09 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Petboh/Pískoviště (31. 1. 2020, 11:30)

Dobrý den. Napsal jsem článek na Pískoviště. Co mám nyní učinit pro jeho zveřejnění, aby jej viděli ostatní? Děkuji za odpověď. P.Bohuš --Petboh (diskuse) 31. 1. 2020, 11:30 (CET)

@Petboh: Dobrý den, otevřte si znovu pískoviště k editaci (editační stránku) a zkopírujte si jeho obsah (umístěte kurzor do textu, vyberte všechen text pomocí zkratky Ctrl + A a zkopírujte jej do schránky pomocí Ctrl + C). Poté na stránce Nápověda:Jak vytvořit článek najděte formulář, kam zadejte jméno článku a klikněte na vytvořit článek. Otevře se vám prázdné editační okno, kam vložte zkopírovaný obsah (zkratka Ctrl + V) a zveřejněte změny. Podrobně o tom mluví také Nápověda:Pískoviště. Pomohl jsem? --Dvorapa (diskuse) 31. 1. 2020, 12:30 (CET)
Psát články o sobě samém se ale nedoporučuje: Wikipedie:Autobiografie. --Xyzabec (diskuse) 31. 1. 2020, 15:02 (CET)
K tomu, co píše Xyzabec: Údaje na Vašem Pískovišti jsou nejspíš pravdivé, ale nejsou OVĚŘITELNÉ. Tím chci říct, že každý článek včetně článků o osobách uvádí zdroje (reference), odkud bylo čerpáno. Nezávislými zdroji se taky prokazuje encyklopedická významnost. V podobě, v jaké je článek na Pískovišti, by po zveřejnění byl nejspíš brzy smazán. Lituji, ale Wikipedie má svá pravidla. Podívejte se před zveřejněním na nějakou stránku o žijící osobě, třeba Václav Petrbok. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 31. 1. 2020, 15:40 (CET)

nové jazykové mutace mapek ve formátu svg

u článků Cædwalla & Ine jsem použil dvě různé mapky z příslušných článků na frwiki; jména malých míst na obou mapkách jsou v původním jazyce (angličtině), ale tam, kde existuje francouzský ekvivalent, jsou ve francouzštině; zatímco většina francouzských názvů je srozumitelná i českému čtenáři („Londres“, „Ile de Wight“), horší je to ale kupříkladu u francouzského názvu království „Domnonée“; (ještě existuje portugalská mutace mapek, ale ta je v českém jazykovém prostředí ještě hůře srozumitelná); jak postupovat, abych vytvořil české jazykové mutace obou mapek --Jan Hejkrlík (diskuse) 31. 1. 2020, 14:16 (CET)

@Jan Hejkrlík: Ahoj, mapy jsou ve formátu svg (Scalable Vector Graphics). Tyto souboru se dají editovat pomocí různých programů. Stačí si na internetu nějaký editor najít a pokusit se obrázky změnit. Např.Illustrator, Inkscap, Affinity Designer a mnoho dalších. Nebo požádej někoho kdo to umí. Já osobně to neovládám. --Podroužek (diskuse) 31. 1. 2020, 14:41 (CET)
@Podroužek: hm, díky za info, nějak se to pokusím editovat; co ale předtím: kam stáhnout obrázek a „ULOŽIT JAKO“, abych mohl editovat? --Jan Hejkrlík (diskuse) 31. 1. 2020, 14:53 (CET
@Jan Hejkrlík: Popisky jsou v souboru jako prostý text, nepřevedené na křivky, grafický editor nebude potřeba. Takže soubor stačí stáhnout na jeho stránce na Commons (nahoře je v liště Download/Stáhnout), otevřít v textovém editoru (Poznámkový blok, PSPad apod.), a najít pomocí Ctrl+F jednotlivé popisky, které chcete změnit a prostě je přepsat, soubor uložit pro přehlednost pod stejným názvem jen fr změnit za cs. Pro kontrolu před nahráním jde otevřít soubory v libovolném webovém prohlížeči. Nahráním na Commons provádí Commons:Special:UploadWizard. Tam uvést, že nejste autorem, jako zdroj vložit [[:File:Map Ina of Wessex-fr.svg]] a jako autora uvést něco jako [[:User:Ælfgar]] (map); {{own}} (Czech translation), jako licenci nechat Creative Commons Attribution ShareAlike 4.0 na další obrazovce vložit do stejných kategorií jako je původní mapa a napsat nějaký krátký popisek a mělo by být vše. Hlavní je soubor nahrát, vše ostatní se pak dá opravit, pokud se něco nepovede. :)--TFerenczy (diskuse) 31. 1. 2020, 15:01 (CET)
@TFerenczy: famózní, díky za info, to bych snad měl zvládnout, večer se o to v klidu pokusím --Jan Hejkrlík (diskuse) 31. 1. 2020, 15:08 (CET)
Některé mapy se dají přeložit i přímo na wiki, pomocí nástroje SVG Translate, to, zda jde mapa přeložit, nástroj pozná po vložení názvu. Nástroj se pak snadno postará i o nahrání mapy zpátky na Commons, přičemž se nezmění její jméno proti původnímu (není tedy úplně vhodné takto přidávat český překlad do francouzské mapy). --Dvorapa (diskuse) 31. 1. 2020, 22:25 (CET)
@Dvorapa: děkuji za odpověď, tento postup je elegantnější než onen navrhovaný kolegou @TFerenczy: (navíc tam jsem měl problém s diakritikou, která se buď nezobrazovala vůbec nebo nekorektně), nicméně když jsem překlad nahrál na Commons a potom ho chtěl stáhnout do článku, je výsledkem editace stále jenom původní (francouzská) mutace; přitom v historii obrázku je uvedeno, že jsem uploadoval novou verzi; zjevně něco dělám špatně --Jan Hejkrlík (diskuse) 1. 2. 2020, 19:01 (CET)
@Jan Hejkrlík:Teď jsou v souboru dva jazyky – neoznačená francouzština a označená čeština. V článku se na češtinu přepne přidáním parametru "lang=cs" někam do [[Soubor:]].--TFerenczy (diskuse) 1. 2. 2020, 19:34 (CET)
(Mělo by se to přepnout automaticky na české Wikipedii. Nejspíš je potřeba počkat, až se načte nový obrázek do Wikipedie:Cache Commons, pak Wikipedie a na závěr prohlížeče namísto toho starého? --Dvorapa (diskuse) 1. 2. 2020, 19:38 (CET))
@TFerenczy: skvělé: přidal jsem "lang=cs", funguje, děkuji --Jan Hejkrlík (diskuse) 1. 2. 2020, 19:57 (CET)

Změna názvu památky v seznamu Wikimedia

V rámci akce "Popiš památku" jsem narazil v Seznamu památek na chybu ve jméně památky "Tvrz Stoupecké". Zřejmě někdo opsal z katalogu památek jen část názvu, kde je uvedeno "Tvrz-Stoupecké tvrziště" Kdybych vytvořil stránku "Tvrz Stoupecké" tak je to nesmysl . Proto jsem vytvořil stránku s logickým a přesným názvem "Stoupecké tvrziště" Ve Wikidatech je to už opravené, ale s tím seznamem si nevím rady. Bylo potřeba změnit název i odkaz. Já si s tím nevím rady proto Vás prosím o pomoc. Díky --Jarda Šerák (diskuse) 1. 2. 2020, 00:53 (CET)

@Jarda Šerák: Díky za upozornění. Název jsem opravila v Seznamu KP v okrese Chrudim, nicméně opravu v seznamu památek pro soutěž již netřeba dělat, protože z něj vaším vytvořením článku logicky zmizela. --Czeva (diskuse) 1. 2. 2020, 08:07 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (3. 2. 2020, 10:11)

Chtěla jsem vložit text k "diskuzi o smazání". Je tam uvedeno "needitujte" - znamená to prosím, že již nelze přispět do předmětné diskuze? --Elpil (diskuse) 3. 2. 2020, 10:11 (CET)

@Elpil: Dobrý den, jakou diskusi o smazání máte na mysli? Příklad otevřené diskuse je třeba Wikipedie:Diskuse o smazání/Marek Latiok, jestliže má domodra zabarvené pozadí, a obsahuje upozornění, že jde o archiv, již byla uzavřena. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 3. 2. 2020, 10:36 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Andrea Volková (4. 2. 2020, 02:15)

Jak dát fotku --Andrea Volková (diskuse) 4. 2. 2020, 02:15 (CET)

@Andrea Volková: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Obrázky přidávejte podle tohoto návodu. Pro Wikipedii je důležitý text, obrázky přidáváme do článků jako poslední. Potřebujete ještě s něčím pomoci? --Podroužek (diskuse) 4. 2. 2020, 08:26 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Akym27 (4. 2. 2020, 17:03)

Udělat nový článek --Akym27 (diskuse) 4. 2. 2020, 17:03 (CET)

Dobrý den, vytvořit od základu kvalitní článek je poměrně složité, ze začátku je lepší provádět (drobné) úpravy ve stávajících článcích, čímž např. zjistíte, jak standardní článek vůbec vypadá, jaké má náležitosti apod. Pokud však chcete mermomocí založit nový článek, rád vám poradím i s tím. Jen prosím nepište o sobě nebo o své (začínající) firmě či projektu. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 2. 2020, 17:21 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Průvodce/Vizuální editor (4. 2. 2020, 21:48)

Kde je editator --Habsburgovci (diskuse) 4. 2. 2020, 21:48 (CET)

@Habsburgovci: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Máte-li na mysli možnost editace, na horní liště článku najdete tlačítko Editovat, které umožní na vybrané stránce dělat úpravy. Po jejich ukončení nezapomeňte stránku uložit (zveřejnit úpravy). Další informace k tématu případně najdete na stránce Nápověda:Editace ve Vizuálním editoru nebo se můžete ptát dále přímo zde. --Czeva (diskuse) 5. 2. 2020, 07:28 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Petr Mutinský/Pískoviště (6. 2. 2020, 11:43)

Jak mám prosím publikovat článek, aniž by tam bylo napsané pískoviště? --Petr Mutinský (diskuse) 6. 2. 2020, 11:43 (CET)

Dobrý den, asi nejlepší způsob je napsat název článku (pozor na velká písmena a překlepy!) do vyhledávače Wikipedie. Uvidíte červený odkaz, po kliknutí na něj se otevře vytváření nového článku, do kterého můžete celý obsah pískoviště zkopírovat. Název nového článku se pak upraví na název, který jste zadal do vyhledávače. Kdyžtak se nebojte znovu zeptat ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 6. 2. 2020, 11:47 (CET)
@Petr Mutinský: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Článek na vašem pískovišti zatím nesplňuje pravidla Wikipedie. Část textu je totožná s [7] a [8] a [9]. Externí odkazy do textu nepatří je nutné předělat odkazy na řádkové reference. Článek má znaky propagace. Podívejte se prosím na nápovědu Jak psát o žijících lidech, Autobiografie a Významnost osob. Veškerou nápovědu najdete zde. Děkuji za pochopení. --Podroužek (diskuse) 6. 2. 2020, 15:41 (CET)
Podroužek Dobrý den, děkuji Vám za zprávu. Texty jsem upravil, propagaci se snažím nikde nemít. Na mnohých wikipedických stránkách jsem viděl externí odkazy. Pokud to chápu správně, prosím, odkazovat by se mělo pouze na další wikipedické stránky, nebo odkázat na reference níže v textu? Jakým způsobem mohu odkázat na publikace, aniž bych tak upřednostňoval určité knihkupectví? Také, jak mohu odebrat z obrázku text "[[Soubor:|225px|]]", prosím? Děkuji. Petr Mutinský (diskuse) 6. 2. 2020, 20:03 (CET)

Externí zdroje do článků patří a u aktuálních událostí to bývají dokonce hlavní zdroje. Smějí se však vyskytovat jen v závěru článku (sekce Odkazy - Externí odkazy) nebo v tzv. řádkových referencích čili poznámkách pod čarou, uvozených <ref></ref>. V odkazech na publikace se uvádí nakladatel, nikdy ne knihkupec. Závorky "nowiki" jsou v takovém případě nesmysl: užívají se, když člověk píše "o Wikiipedii" jako teď zrovna já, a použil jsem je proto, že tady nechci vytvořit poznámku pod čarou, ale vysvětlit, jak se to dělá. Odborník lingvista by řekl, že píšu v metajazyce. Takže prostě vymazat. Je-li jich hodně, dělám to tak, že text přenesu do Wordu atd. a upravuji hromadně pomocí Ctrl-H. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 2. 2020, 20:35 (CET)

@Petr Mutinský: Externí odkazy jsou jen na konci článku v odstavci Externí odkazy, jak píše výše pan Sokol. Odkazy na jiné články na Wikipedii tak zvané wikiodkazy musí být také v článku uvedeny, ale to teď není ten zásadní problém článku. Text, který jste vložil do článku jste si musel někde přečíst. Ta kniha, časopis nebo webová stránka bude ta požadovaná řádková reference. Řádkovou referenci vkládejte na konec odstavce, který jste do článku vložil. Jak vkládat reference najdete zde. Na knihy můžete odkazovat na Národní knihovnu České republiky. Odkazovat na knihkupectví a eshopy s knihami je zakázáno. Pro odebrání textu [[Soubor:|225px|]] postupujte takto: Klikněte na Editovat, klikněte na infobox (to je ten rámeček napravo), objeví se nabídka, kde kliknete na Editovat ve vytvořeném okně vyhledejte řádek Obrázek a vymažte text, který tam nepatří. To znamená že tam zůstane jen text: Portrét Vratislava Hláska.jpg . Napsal jsem to srozumitelně? Hezký den. --Podroužek (diskuse) 7. 2. 2020, 08:57 (CET)

Zdroje k článku o Boženě Cibulkové

Přihlásil jsem se nově na Wikipedii a vložil nový značně rozšířený článek o Boženě Cibulkové, české mystičce. Nevím k jakým údajům konkrétně mám uvést zdroje a jakým technickým postupem. Pokud mohou posloužit také odborníci v dané oblasti, kteří znají některé údaje uváděné v článku, poskytnu na ně spojení. Rád bych vešel do kontaktu s někým z editorů W., s kým bych mohl konkrétní ozdrojování řešit. Děkuji --Trojice Jednoty (diskuse) 6. 2. 2020, 20:15 (CET)

Podívejte se na Wikipedie:Ověřitelnost a pokud byste něčemu nerozuměl, klidně se zeptejte. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 2. 2020, 20:35 (CET)
@Trojice Jednoty: Dobrý den, děkujeme vám za doplnění článku. Zdroje uveďte k celému odstavci, který jste vložil. Nejlépe na konec každého vloženého odstavce. Technický postup jak vložit řádkovou referenci najdete zde. Spojení na odborníky nepotřebujeme. Doložit zdroje musíte vy jako autor vloženého textu. Wikipedistu mentora, který vám rád poradí si můžete vybrat na této stránce. Vybraného mentora můžete kontaktovat na jeho diskusi. --Podroužek (diskuse) 7. 2. 2020, 08:09 (CET)

Odkaz na diskusi

Je dovoleno v textu článku vložit odkaz na diskusi, kde je vysvětlen nebo okomentován nějaký výrok k textu? Kdysi jsem tak v nějakém článku učinil, leč bylo mi to obratem revertováno. Problém je v tom, že v textu článku by taková poznámka působila rušivě a diskusi k článku si jen málokdo rozklikne. --Juniperbushman (diskuse) 7. 2. 2020, 10:50 (CET)

Přijde mi to jako pěkná blbost. Někde v archivech možná máme i sepsány důvody, proč nebylo schváleno vytvoření jmenného prostoru Příloha. Pokud je daný obsah encyklopedicky důležitý, pak si zaslouží své místo přímo ve článku (třeba v poznámce) nebo v podrobnějším článku. Pokud obsah encyklopedicky důležitý není, nemá na Wikipedii co dělat a může být ve článku maximálně odkázán externím odkazem. --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2020, 12:16 (CET)
@Juniperbushman, Dvorapa:Úvaha je to zajímavá, ale taky by se mi odvolávky na diskusi nelíbily. Diskuse zpravidla vynikají nevytříbenými a neozdrojovanými subjektivními názory, často rozpornými. Pokud diskutující uvede ke svému názoru zdroj, pak by neměl být problém takové tvrzení i se zdrojem převést do článku. Na diskusi se ale odvolávám v resumé redakce, jsou-li tam podrobnosti takovou redakci zdůvodňující. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 7. 2. 2020, 13:23 (CET)
Tady jsem například drze strčil odkaz na diskusi pomocí (?) v odstavci Břidlice#Použití, protože v textu je evidentní nesmysl, jehož vyvrácení jsem nedokázal ozdrojovat. Máte lepší řešení? --Juniperbushman (diskuse) 8. 2. 2020, 10:11 (CET)
Třeba standardizované šablony typu Zdroj?, Fakt nebo Ujasnit? Máme jich celou řadu a další se dají přidat, pokud by bylo třeba. --Dvorapa (diskuse) 8. 2. 2020, 10:41 (CET)
@Juniperbushman: Tento váš příklad dokládá, že odkazovat na diskusi je zbytečné. Ve vašem příkladě jste ukázkově doložil porušení pravidla Žádný vlastní výzkum. Nelze do Wikipedie doplňovat informace, které vám byly zděleny ústně i přesto že jsou pravdivé. Bohužel. V článku Břidlice je zbytečné informovat čím se na břidličnou destičku psalo. Stačí napsat pisátkem, nebo napsat jen že psaly. Já si ze základní školy pamatuji že jsme se taky učily že děti používaly břidličnou destičku na kterou ryly. Podle mně máte pravdu, ale musíte najít nějaký text, kde to je napsáno, jinak tuto informaci nemůžete použít. Křída tam taky nepatří, protože nemá zdroj. --Podroužek (diskuse) 8. 2. 2020, 11:00 (CET)
@Juniperbushman, Podroužek: Jakýsi zdroj jsem doplnil, to není tak těžké, ale jistě by se našel lepší. Obecný problém článku Břidlice je, že je v něm spousta tvrzení, ale ani jedna reference (nejen ta břidlicová tabulka), i když je jich jistě možné nalézt mnoho. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 8. 2. 2020, 13:01 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Empe (8. 2. 2020, 18:11)

Vytvořil jsem stránku podobnou jiným obdobným, nebyla zamýšlena jako propagace, ale jako doplnění informací o českých softwarových firmách, byla smazána. Poradí někdo čeho konkrétně se při opětovné tvorbě vyvarovat? --Empe-spk (diskuse) 8. 2. 2020, 18:11 (CET)

Dobrý den, vážený pane kolego. Splňovala stránka WP:Encyklopedickou významnost a měla dostatek zdrojů (toto pravidlo nazýváme dva nezávislé a netriviální zdroje. Je potřeba mít minimálně 2 zdroje, odlišné a nezávislé.) A byla dosti dlouhá (Wikipedie:Pahýl, Wikipedie:Subpahýl)? Pokud ano, pro příště doporučuji hodit tam šablonu "ve výstavbě". Pokud ne, doplňte příště zdroje a článek prodlužte. S úctou a přáním krásného dne--Carodejnictvionline (diskuse) 8. 2. 2020, 19:56 (CET)

Interwiki na commons

Dobrý den. Na stránce https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:George_Valentine mi nejdou vložit interwiki. Dělám to jako obvykle, ale objeví se chyba, že kategorie neexistuje. Děkuji za pomoc. --Svajcr (diskuse) 11. 2. 2020, 22:22 (CET)

Už tam jsou.--Jann (diskuse) 11. 2. 2020, 22:38 (CET)

Čičimékové

Dobrý den, potřeboval bych pomoci se článkem Čičimékové. Je už dosti dlouhý? Jsou zdroje věrohodné? Předem děkuji za odpověď. S úctou a přáním krásného dne --Carodejnictvionline (diskuse) 9. 2. 2020, 12:28 (CET)

@Carodejnictvionline:; opravil jsem link (Anahuac, na který jste původně odkazoval, je v Texasu); jinak se obávám, že jde zatím pouze o osnovu článku a zdroje nic moc --Jan Hejkrlík (diskuse) 10. 2. 2020, 23:35 (CET)
Ještě opravte letopočet 1770 na 1170. --Juniperbushman (diskuse) 11. 2. 2020, 09:13 (CET)
@Carodejnictvionline: Dobrý den. Přečetl jsem si anglickou verzi a definice je trochu odlišná. Je, ale možné že jsem si to špatně přeložil. Dálka článku je na anglické verzi o hodně delší. Můžete prosím přeložit celý text. Děkuji. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 12. 2. 2020, 08:01 (CET)
@Carodejnictvionline: Ne, zdroje nelze považovat za obzvláště věrohodné. Doporučuji vyhledat a čerpat kvalitní anglickou literaturu. --OJJ, Diskuse 12. 2. 2020, 08:13 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Antonína Nováková-Záchvějová (10. 2. 2020, 19:21)

Neumím editovat šablonu infobox-basketbalista --Jura41 (diskuse) 10. 2. 2020, 19:21 (CET)

Dobrý den, vážený pane kolego. Rád Vám pomůžu, ale řekněte mi, prosím, jaké informace chcete do infoboxu přidat? S úctou a přáním velmi krásného dne, --Carodejnictvionline (diskuse) 10. 2. 2020, 20:30 (CET)
@Jura41: Dobrý den, děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Editaci šablony infobox jste provedl správně, dle vašich možností. Článek Antonína Nováková-Záchvějová používá v infoboxu informace z wikidat a proto se musí datum o úmrtí vložit do Wikidat. Následně se sám zobrazí v infoboxu. Pro začínajícího wikipedistu je to náročná technická editace. Děkujeme za doplnění. --Podroužek (diskuse) 12. 2. 2020, 08:23 (CET)

Nejde zveřejnit překlad stránky

Dobrý den, nevím proč, ale když otevřu rozpracovaný překlad, který už mám hotový, a dám zveřejnit, tak se tlačítko změní na šedé "Zveřejňuje se..." a nic dál. Takhle jsem to nechal i půl hodiny a pořád nic. Nechápu, co je špatně. (Jde o překlad https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciální:Překlad&page=Basilica+of+the+National+Shrine+of+the+Immaculate+Conception&from=en&to=cs&targettitle=Bazilika+Neposkvrněného+Početí) Co mám dělat, aby to šlo? Nechci to předělávat celé od začátku.Pagvelius (diskuse) 1. 2. 2020, 10:18 (CET)

Dobrý den, soudě dle diskusní stránky k nástroji a hlášení phab:T244114 to vypadá, že jde o nějaký technický problém. Nemůžu poradit nic jiného než buď zkusit obsah nějak vykopírovat a uložit bez pomoci nástroje, nebo jednou za čas ho zkusit znovu zveřejnit. --Matěj Suchánek (diskuse) 14. 2. 2020, 13:11 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (13. 2. 2020, 20:10)

dobrý den, svuj clanek nemohu najit pri vyhledavani googlem. je nejaka moznost jak to zmenit? dekuji skrivanek --Melodicrock00 (diskuse) 13. 2. 2020, 20:10 (CET)

@Melodicrock00: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Google neprochází Wikipedii nonstop, je třeba tomu dát chvíli. Určitě se tam brzy objeví. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 13. 2. 2020, 20:33 (CET)
@Melodicrock00: Dobrý den, článek Lions & Ghosts jsem ve vyhledávání Google již měl na první pozici. --Podroužek (diskuse) 13. 2. 2020, 20:36 (CET)

Bar skládaný

Dobrý den všem. Potřeboval bych pomoc někoho kdo se více vyzná ve wikitextu. Do barboxu v článku Průběh epidemie koronaviru 2019-nCoV jsem vkládal další bary. Jenomže Čína začala započítávat nově i pacienty, kteří vykazují příznaky ale testy ještě nepodstoupili. Z toho plyne, že by bylo dobré přidat další barvu (bisque ) právě pro tyto pacienty. Pokoušel jsem se o to, ale vypadá to, že šablona {{Bar skládaný}} není schopna pojmout více než 3 barvy. Já osobně nepovažuji tu novou barvu za důležitou ale na enwiki to tak mají :D. Neví někdo co s tím? S pozdravem --Robins7 (diskuse) 13. 2. 2020, 22:07 (CET)

Myslím, že máme tyto šablony totožné s enwiki, takže co jde tam by stejně tak mělo jít i zde? --Dvorapa (diskuse) 13. 2. 2020, 23:52 (CET)
Aha, tak ne, na enwiki tu šablonu během tohohle týdne překopali. Už by to mělo fungovat stejně i u nás. --Dvorapa (diskuse) 13. 2. 2020, 23:53 (CET)
Díky! --Robins7 (diskuse) 14. 2. 2020, 09:11 (CET)

Klimagram

Zdravím, na stránku Outback jsem vložil šablonu Klimagram, které se ale z nějakého důvodu zobrazuje úplně jinak než má, zatímco na mém pískovišti se zobrazuje normálně. Nevíte někdo jak to vyřešit? Bedinek (diskuse) 17. 2. 2020, 22:27 (CET)

Klimagram to uložilo až za poslední obrázek, tak jsem nechal v úvodu jen jeden obrázek a ostatní jsem vložil až a klimagram. V článku je ještě chyba ve zmínce o „Dingo Fence“. Tam se nejednalo o králičí mor, ale o zamoření králíky.--Juniperbushman (diskuse) 18. 2. 2020, 00:32 (CET)

Nebylo by lepší dát obrázky do galerie na konec článku? Ikcur (diskuse) 18. 2. 2020, 09:20 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (18. 2. 2020, 14:37)

Zdravím, jde nějak uložit koncept, když mám článek rozpracovaný a potřeboval bych ho dokončit až zítra ? --Mauron18 (diskuse) 18. 2. 2020, 14:37 (CET)

@Mauron18: Taky zdravím, k uložení stačí zkopírovat ho na Wikipedista:Mauron18/Pískoviště a zveřejnit ho tam. Po dokončení ho zase stačí zkopírovat zpátky na správný název. Více viz Nápověda:Pískoviště. Druhou možností je nad článek vložit šablonu {{Pracuje se}} a zveřejnit ho nehotový, pokud jste si jistý, že ho zítra nebo pozítří dokončíte. --Dvorapa (diskuse) 18. 2. 2020, 14:41 (CET)

Přidání Reference

Prosím o radu, jak postupovat s přidáním reference včetně číselného odkazu v části Diskografie. Jaroslav Hnízdil

@Nested2: Dobrý den, stačí vložit referenci mezi tagy <ref>Reference</ref> a do sekce Reference vložit tag (pokud už tam není) <references />. Podrobnější info najdete v nápovědě. --Hugo (diskuse) 19. 2. 2020, 07:07 (CET)

VE nefunguje

Přesunuto z této diskuse. --Patriccck (diskuse) 20. 2. 2020, 18:15 (CET)

Dobrý den, může mi někdo poradit, proč mi nefunguje Vizuální editor (políčko je neaktivní) a jak jej zprovozním? Dosud jsem jej využíval neustále. Může to souviset s novým počítačem? Děkuji, Vit001 20. 2. 2020, 16:04 (CET)

@VitVit: Dobrý den, chybí Vám tlačítko editovat uvedené na obrázku zde? Potýkáte se s problémem na určité stránce nebo na všech? --Patriccck (diskuse) 20. 2. 2020, 18:15 (CET)

Nefunkční šablona „Citát v rámečku“

Kolegyně a kolegové, chtěl bych vás požádat o pomoc s nefungující šablonou {{Citát v rámečku}} v článku Dům čp. 39 (Heřmanice). Domnívám se, že příčinou problému je přítomnost rovnítka v argumentu šablony. Pokoušel jsem se ho nahradit entitou, leč žádnou jsem nenašel. Ale třeba je má úvaha chybná a problém je v něčem jiném. Každopádně předem díky za snahu o jeho odstranění. --Jan Polák (diskuse) 21. 2. 2020, 00:47 (CET)

Vyřešeno Nahradil jsem entitou, viz en:Equals sign. — Gumruch (disk.) 21. 2. 2020, 01:08 (CET)
@Gumruch: Díky, já ji nemohl najít. :-( --Jan Polák (diskuse) 21. 2. 2020, 01:57 (CET)
Ještě taky lze parametr pojmenovat: {{Citát v rámečku|1=No = 39<br />GL. G.}}. Ne moc pěkné, ale entita není třeba. --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 2. 2020, 12:12 (CET)
Případně se dá použít šablona {{=}} --Dvorapa (diskuse) 21. 2. 2020, 13:03 (CET)
@Dvorapa: Aha, tak tu jsem neznal. Já zkoušel ozávorkovaný vykřičník ({{{!}}}). --Jan Polák (diskuse) 21. 2. 2020, 14:24 (CET)

Emily Florence Cazneau a WikiData

Prosím, zase mi nefunguje propojení kategorie na commons s Wikidaty. Je to tady: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Emily_Florence_Cazneau a WD jsou tady: https://www.wikidata.org/wiki/Q56628263 Děkuji za pomoc. --Svajcr (diskuse) 23. 2. 2020, 20:17 (CET)

Tak ruším prosbu, už se to nějak prošťouchlo samo :-)--Svajcr (diskuse) 23. 2. 2020, 20:39 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (24. 2. 2020, 12:52)

Dobrý den, potřeboaval bych pomoci nevím jak si uložit rozdělanou práci aniž bych ji zveřejnil, děkuji za odpověď --Jarvok (diskuse) 24. 2. 2020, 12:52 (CET)

@Jarvok: Dobrý den, k uložení stačí zkopírovat si to na Wikipedista:Jarvok/Pískoviště a zveřejnit to tam. Po dokončení to zase stačí zkopírovat zpátky na správný název. Více viz Nápověda:Pískoviště. Druhou možností je nad článek vložit šablonu {{Pracuje se}} a zveřejnit ho nehotový, pokud jste si jistý, že ho třeba zítra nebo pozítří dokončíte. Pomohl jsem? --Dvorapa (diskuse) 24. 2. 2020, 13:05 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Jan Mrosek (28. 2. 2020, 15:40)

JAn Dudík... Chtěl jsem přímo odpovědět, ale nenašel jsem jak, tak snad se to k Vám dostane. Chci tam nahrál lepší fotky, ale musím si projít, jak přesně zadefinovat autorská práva, dal jsem zatím vlastní. Původní fotky byli už hodně staré, Katovna před rekonstrukcí. --Jan Mrosek (diskuse) 28. 2. 2020, 15:40 (CET)

@JAn Dudík:Dobré odpoledne, pro upozornění uživatele je možné využít funkci ping: {{Ping|JAn Dudík}} (stačí vložit šablonu s příslušným uživatelským jménem včetně složených závorek vložit do editoru textu a uživateli přijde zmínka, tak jako jsem teď označil Vás @Jan Mrosek:).--F.ponizil (diskuse) 28. 2. 2020, 15:46 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Jan Mrosek (28. 2. 2020, 15:52)

@JAn Dudík: Chci tam nahrát lepší fotky během příštího týdne, ale musím si projít, jak přesně zadefinovat autorská práva, jak tady, tak s autory, od kterých jsme fotky koupili. Chtěl jsem se naučit přidávat fotky, tak jsem dal zatím vlastní. Původní fotky byli už hodně staré, Katovna před rekonstrukcí. Ještě tady s Wiki dost bojuju, je to dost komplikovaný systém, tak již jsem odeslal správně. --Jan Mrosek --Jan Mrosek (diskuse) 28. 2. 2020, 15:52 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Natus Vincere (29. 2. 2020, 18:27)

jak udělám proklil v textu (slovo zabarvené modře na které kliknu a přesune mě to na jíný článek/odkaz) --CzADAS15 (diskuse) 29. 2. 2020, 18:27 (CET)

@CzADAS15: To jde velmi snadno, syntaxe je následující: [[Odkaz|Text odkazu]]. Další informace najdete v nápovědě.--Hugo (diskuse) 29. 2. 2020, 18:38 (CET)
@CzADAS15: Jak vkládat odkazy ve vizuálním editoru na jiné články na Wikipedii si přečtete v této nápověďě.  --Podroužek (diskuse) 29. 2. 2020, 18:58 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Mimikry (1. 3. 2020, 15:42)

Dobrý den je tady víc informací ohledně mimker --Elipoliholy (diskuse) 1. 3. 2020, 15:42 (CET)

@Elipoholy: Přinejmenším mně je Váš příspěvek nejasný. Je to otázka nebo sdělení? Co se chcete dozvědět? (článek Mimikry existuje) Zdraví--Svenkaj (diskuse) 1. 3. 2020, 16:33 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (2. 3. 2020, 20:34)

Ahoj wikipedisti! Napsal jsem článek o filmovém festivalu Mnoho světů v Jilemnici (https://cs.wikipedia.org/wiki/MNOHO_SV%C4%9AT%C5%AE_v_Jilemnici), který jsem ozdrojoval, kde to šlo, avšak pořád mi tam visí, že nesplňuje podmínky významnosti. Přitom je to docela významná věc v regionu. Budu rád, když mi to pomůžete, aby ten článek na Wikipedii vydržel. Díky! --Romanvysansky (diskuse) 2. 3. 2020, 20:34 (CET)

@Romanvysansky: Není to proto, že tam visí šablona "Ve výstavbě" a wikipedisté nechtějí do stránky sahat? Zdraví--Svenkaj (diskuse) 2. 3. 2020, 20:56 (CET)
Ve výstavbě znamená, že jsou všichni zváni do stránky sahat, takže tím to asi nebude. --Dvorapa (diskuse) 2. 3. 2020, 21:14 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Ferdinand Růžička (2. 3. 2020, 22:55)

Dobrý den, jak mám nahrát naskenovanou starou fotografii? Chci editovat heslo Ferdinand Růžička (můj děda), rád bych nahrál pár fotbalových fotek staré Sparty, logicky to mám naskenované, wiki hlásí, že to nejde. --Leoš Staněk (diskuse) 2. 3. 2020, 22:55 (CET)

@Leoš Staněk: Dobrý den, Wikipedie si všechny fotografie „natahuje“ z partnerského projektu Wikimedia Commons. Link pro nahrání by měl být zde. Pozor na autorská práva. Zdraví --Mario7 (diskuse) 2. 3. 2020, 23:17 (CET)

Několik dotazů k WP

Zdravím vespolek, i přes mnoho editací mám několik nevyřešených otázek. Sochy patří v kategorizaci mezi kulturu, nebo i mezi stavby (CS.WP i Commons). V obcích kategorizovat zbývjící tématické články do Přírda nebo Životní prostředí? Co jsem viděl na CS.WP a Commons tak je to spárované docela na mišmaš a i když znám výzanm obou pojmů, není zatím zdejší vzájemné podřazení těchto dvou témat ideál. Vzhledem k rozsahu některých skupin kategorií bych v tom měl rád dopředu jasno pro další práci. Upřednostnil bych spíše osobní setkání, rád bych si ujasnil i dlaší věci na WP a něco se přiučil, bohužel středy pro mne v Praze nejsou úplně ideální. Email je případně také k dispozici. Dík. --Zelenymuzik (diskuse) 4. 3. 2020, 00:33 (CET)

Šablony a kategorie

Zdravím. Založil jsem složku Italskou fotbalovou federaci. A potřeboval bych pomoc s šablonami a vložit do kategorií. Chtěl bych aby to vypadalo stejně jako u FAČR (např. fotbal v Itálii, atd.). Za pomoc děkuji. --mirror (diskuse) 4. 3. 2020, 16:03 (CET)

Editace Slovenské národní povstání

Dobrý den. Tvořil jsem materiál o SNP ale již více jak týden se nezobrazují poslední kapitoly textu - ZATČENÍ VELITELŮ POVSTÁNÍ (chci to upřesnit z materiálu vojenského historického ústavu)kapitola BOJE NA POLANĚ, NĚMECKÝ TEROR. Prostě to je roztáhlé do sloupce a nejde to číst ani tedy editovat. Cíle bylo sjednotit tento nesourodý komplikovaný úsek čs. dějin pro studenty i zájemce a získat jistý ucelený přehled celé problematiky nabité politickými i vojenskými událostmi v krátkém čase. děkuji za pochopení Drozd Jan JensiD (diskuse) 5. 3. 2020, 08:11 (CET)

@JensiD: Dobrý den, děkujeme za zušlechťování článku, poskytl jsem první pomoc s kódem, teď už je to lepší. --Svajcr (diskuse) 5. 3. 2020, 08:59 (CET)

Styl úvodů v článcích o písních

Zdravím, měl bych dotaz ohledně typografické stránky článků o písních. Je nějaký jednotný styl, jak má vypadat úvod článku o písni? Myslím tím hlavně to, jakým způsobem má být zvýrazněn název dané písně. Setkal jsem se již s těmito tvary:

  • Název písně
  • „Název písně“
  • Název písně
  • „Název písně“
  • Název písně
  • Název písně

Je to nějaký z mnou uvedených? A existuje vůbec nějaký jednotný styl? Předem díky za pomoc. --David V. (diskuse) 5. 3. 2020, 19:31 (CET)

Ahoj, „Název písně“ dle ŽoKu. RiniX (diskuse) 5. 3. 2020, 19:33 (CET)
Ahoj, díky za rychlou, jasnou a stručnou odpověď! :) --David V. (diskuse) 5. 3. 2020, 19:37 (CET)
Ještě bych se zeptal – v infoboxu v části „tento singl“ má být název uváděn ve tvaru „Název písně“ (jakožto odkaz na tutéž stránku), nebo „Název písně“? --David V. (diskuse) 6. 3. 2020, 09:56 (CET)
Dle dokumentace šablony má být tučně s uvozovkami, tudíž jako v úvodu článku. RiniX (diskuse) 6. 3. 2020, 16:13 (CET)
Díky mockrát! --David V. (diskuse) 6. 3. 2020, 16:48 (CET)

70. let nebo 70 let?

Zdravím, jak se zapisuje sedmdesátých let číslicemi? 70. let nebo 70 let? Nevím, jak tento problém obecně nazvat, aby mi vyhledávač zobrazil ideální výsledek. Ptám se kvůli této editaci. Předem díky za odpověď! --Patriccck (diskuse) 7. 3. 2020, 17:15 (CET)

Osobně si myslím, že 70. let je správně, ale nejsem o tom zcela přesvědčen. --Patriccck (diskuse) 7. 3. 2020, 17:17 (CET)
Samozřejmě, že 70 let je sedmdesát let a 70. let je něco ze sedmdesátých let. Taky se prosím vyvarovat dožil se 70ti let a podobných perel. OJJ, Diskuse 7. 3. 2020, 17:27 (CET)
@OJJ: Díky za objasnění! --Patriccck (diskuse) 9. 3. 2020, 19:35 (CET)

Potvrzení místa narození od osoby, které se týká

Ahoj, v článku Kvido Štěpánek jsem našel nesrovnalost a sice špatné místo narození Letohrad. V Letohradu porodnice není, tak se musel narodit v Ústí nad Orlicí nebo v Rychnově nad Kněžnou. Napsal jsem panu Štěpánkovi mail aby mě upřesnil místo narození a dostal jsem odpověď: "narodil jsem se v porodnici v Ústí nad Orlicí a dětství a mládí prožil v Jablonném nad Orlicí. Kvido Štěpánek" Místo narození jsem v článku podle toho změnil a teď bych potřeboval poradit, kam poslat citovaný mail, aby se dal archivovat jako případná reference OTRS, jako tomu je s fotografiemi se svolením zveřejnění. Pokud k tomu OTRS neslouží prosím o radu co s potvrzením od dotyčné osoby udělat. Děkuji --Bohemianroots (diskuse) 7. 3. 2020, 20:00 (CET)

@Bohemianroots: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii, na otázku bylo odpovězeno na diskusi k článku Kvido Štěpánek. --Podroužek (diskuse) 8. 3. 2020, 20:43 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Diskusní stránka (8. 3. 2020, 20:19)

Dobrý den, chtěl bych moc poprosit wikipediky o úpravu mého článku lions and ghosts, hrozí mně smazání článku. Bohužel, další úpravy jsou již nad mé schopnosti. děkuji Skřivánek --Melodicrock00 (diskuse) 8. 3. 2020, 20:20 (CET)

@Melodicrock00: Děkujeme za zájem o Wikipedii. Článek Lions & Ghosts není psán encyklopedickým stylem, ale literárním. Zkopírujte si ho na své pískoviště a tam na něm v klidu pracujte. Podívejte se na podobné články o hudebních skupinách a pokuste se styl článku napodobit. Wikipedistů je málo tak nevím zda se někdo do úpravy článku pustí. --Podroužek (diskuse) 8. 3. 2020, 20:39 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nápověda:Jak editovat stránku (11. 3. 2020, 10:07)

Dobrý den, trvá nějakou dobu, než se projeví změna na editované stránce, nebo je změna viditelná hned? Přidal jsme na stránku informaci, ale nejdříve je vidět a za chvíli už ne. Můžete, prosím, poradit? Roman Dostál https://cs.wikipedia.org/wiki/Vírník --Dorom (diskuse) 11. 3. 2020, 10:07 (CET)

@Dorom: Někdy je opravdu potřeba chvíli počkat, než se editace projeví (WP:CACHE).
Ovšem v tomto případě byla vaše editace opakovaně zrušena [10] , protože jste nerozšiřoval obsah, pouze přidával externí odkaz (wP:EO), navíc na nevhodné místo. JAn (diskuse) 11. 3. 2020, 10:13 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:The Zahradník (11. 3. 2020, 14:12)

Dobrý den, k čemu slouží uživatelská stránka? Je nutné mít ji založenou? --The Zahradník (diskuse) 11. 3. 2020, 14:12 (CET)

@The Zahradnik: Zakládat ji nemusíte, ale většina pravidelně přispívajících wikipedistů ji má. Zpravidla na ní uvádějí svoje zájmy, ocenění jinými wikipedisty apod., rozsah informací je na vlastní úvaze. Prostřednictvím uživatelské stránky se s Vámi jiný wikipedista může spojit e-mailem, aniž byste mu svou adresu sděloval. Další stupeň - založení osobního Pískoviště, na kterém můžete experimentovat je pro systematičtější práci, přesahující rozsah drobnějších úprav, nutné. Hodláte-li přispívat častěji, doporučuji.--Svenkaj (diskuse) 11. 3. 2020, 14:44 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Draga Ljočić (11. 3. 2020, 21:10)

Dobrý den, nedokážu vložit Reference z původního článku Draga Ljočić na srbské Wikipedii. Nezkopíroval byste mi to někdo do českého článku, v cyrilici ? Já to pak převedu do latinky. Nevím přesně, jak se v takových případech má postupovat (dala bych přepis do latinky prostě do závorky). Díky Melanie anna --Melanie anna (diskuse) 11. 3. 2020, 21:10 (CET)

@Melanie anna: Řekl bych, že pokud jde o překlad a dole je odkaz na překlad srbské verze, je tím odkázáno i na zdroje tam uvedené. Pokud chcete jmenovitě i zdroj ze srbské verze v české, kliknul bych v srbské verzi nahoře na tlačítku "Uredi" (v cyrilici Уреди), které odpovídá našemu "Editovat zdroj" a odtamtud zkopíroval. Pak bych zkopírované vložil do českého textu, opět v režimu "Editovat zdroj". Cyrilice by se měla správně zobrazit. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 11. 3. 2020, 21:33 (CET)

Dobrý den, jak mám doložit významnost u těchto článků? Nějak tomu nerozumím, ta Goomba je na sedmnácti jiných Wikipediích a tento seznam taktéž na sedmnácti jiných Wikipediích. Opravdu lze považovat něco, co tolik Wikipedií považuje za významné, pro českou Wikipedii nevýznamné? Krom toho, na vytváření článku jsem strávil asi 5 hodin a dopsal jsem mnoho jiných nepřátel, kteří v seznamu nejsou. Yoshi156 (diskuse) 13. 3. 2020, 07:25 (CET)

@Yoshi156: Pokud je seznam i na jiných Wikipediích, je pravděpodobné, že v nich budou odkazy na zdroje dokládající významnost v rámci konkrétního fiktivního světa. Tyto zdroje je pak třeba doplnit i do českého článku. JAn (diskuse) 13. 3. 2020, 08:33 (CET)
@Yoshi156: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Bohužel jste si nepřečetl pravidlo Ověřitelnost a co Wikipedie není. Článek Seznam nepřátel v herní sérii Super Mario není encyklopedicky významný. Významnost nelze dokládat tím že je článek na jiné Wikipedii. Když překládáte článek vložte do článku řádkové reference, které jsou u původního článku, ale podle pravidel české Wikipedie. Jak vkládat řádkové reference najdete v tomto návodu. Já osobně zastávám názor že psát do Wikipedie všechny počítačové hry není vhodné. Pořád nevím proč to tolerujeme. Seznam nepřítel už vůbec není možné vytvořit jako samostatnou stránku. Raději ji vložte do článku o hře. Aby mohl být článek na české Wikipedii, musí mýt dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Jinak vůbec článek nezakládejte. --Podroužek (diskuse) 13. 3. 2020, 09:05 (CET)
@Yoshi156: I já si myslím, že samostatný článek Goomba není pro českou Wikipedii encyklopedicky významný. Ale je-li tam už, podívejte se na anglickou verzi téhož, kolika referencemi dokládá jednotlivá tvrzení. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 13. 3. 2020, 11:39 (CET)
Nenechte se odradit, každého zajímá něco jiného. :) Články o videohrách a světě nejvýdělečnější videoherní série vůbec a 9. nejvýdělečnější mediální franšízy v historii sem podle mě patří. Ale požadavky na dodání zdrojů samozřejmě platí.--TFerenczy (diskuse) 13. 3. 2020, 12:00 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Vladislav csorba/Pískoviště (16. 3. 2020, 16:07)

Proč mi nejde zveřejnit článek z pískoviště ? --Vladislav csorba (diskuse) 16. 3. 2020, 16:07 (CET)

@Vladislav csorba: Pokud jste již stránku vytvořil v nezveřejněné podobě (překopírováním připravené stránky z Pískoviště na stránku s vhodným názvem), podívejte se na stránku Nápověda:Jak editovat stránku, část Zveřejnění změn. Je-li problém někde jinde, obraťte se na mě e-mailem s popisem, jak jste postupoval (na stránce Wikipedista:Svenkaj vlevo) a dořešíme spolu. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 16. 3. 2020, 16:21 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Daniela Fischerová gynekolžka (17. 3. 2020, 17:14)

Dobrý den jak mám pokračovat dále --Lví klec (diskuse) 17. 3. 2020, 17:14 (CET)

@Lví klec: Dobrý den, děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Asi chcete napsat článek? Tak nejlépe bude si nejdříve přečíst nápovědu Jak vytvořit článek a nový článek začíst psát na svém pískovišti. Vidím že jste již začal. Musíte tam doplnit nějaký text, který jste si přečetl v novinách, časopise, knize, nebo na webových stránkách. Když žádný text v novinách, časopisech, knihách, nebo na webových stránkách nenajdete není možné článek o gynekoložce Daniele Fischerové napsat. Wikipedie zaznamenává informace, které již byly někde zveřejněny. Děkujeme za pochopení. --Podroužek (diskuse) 17. 3. 2020, 18:34 (CET)

Překlad z jiného jazyka a "rozbité" reference/citace

Použil jsem nástroj pro překlad z jiného jazyka. Za mě super pomůcka, jen "rozbíjí" reference/citace (En x Cs = kromě URL zůstává jen umístění reference). Špatně s tím pracuji, nebo jde o chybku v aplikaci, kterou je třeba nahlásit? Laďa Nešněra (diskuse) 17. 3. 2020, 22:32 (CET)

To vypadá na chybu v aplikaci, citační šablony obsahují polovinu informací z anglické Wikipedie. --Dvorapa (diskuse) 17. 3. 2020, 22:56 (CET)
Ještě je například chyba v tom, že když apliakce nenajde použitou šablonu reference v českém jazyce, tak ji zcela vynechá. Například aplikace zcela vynechá anglickou šablonu Citation, a taktéž její opakování. Někdy by bylo lepší, aby překladač šablony nepřekládal, ale nechával je v angličtině. Další chybou je, pokud přidám ručně kategorie, v článku pak nejsou. Aplikace také maže defsort. --Svajcr (diskuse) 17. 3. 2020, 23:27 (CET)
Zrovna Citation tu máme v kopii taky s anglickými parametry a krom toho tu máme i její českou alternativu Cit. Achjo, tyhle mazání obsahu ze zdroje jim budem muset nahlásit. Co se týče mazání obsahu přidaného navíc, s tím bych tak nějak logicky počítal, CT je z mého pohledu jen překladač, nikoliv plnohodnotný editor. --Dvorapa (diskuse) 17. 3. 2020, 23:33 (CET)
K tomu kompletnímu mazání citačních šablon prosím o nějaký příklad, ať jim to můžu nahlásit taky. --Dvorapa (diskuse) 17. 3. 2020, 23:36 (CET)
Ad mazání citačních šablon: Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A8res_S%C3%A9eberger a cíl: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Fr%C3%A8res_S%C3%A9eberger&direction=next&oldid=18261141 Jinak to přidávání kategorií před časem bez problémů fungovalo. --Svajcr (diskuse) 18. 3. 2020, 10:07 (CET)
Díky za vysvětlení a zadání tiketu 👍 Laďa Nešněra (diskuse) 18. 3. 2020, 16:01 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Průvodce (18. 3. 2020, 10:44)

Chtěla bych se zeptat, jak zveřejnit nově vytvořenou stránku. Již několik měsíců čekám na zveřejnění stránky Koberce BRENO a odstranění starých údajů a fotek. --Kristyholco16 (diskuse) 18. 3. 2020, 10:44 (CET)

@Kristyholco16: Přeji pěkný den. Stránka KOBERCE BRENO byla v září minulého roku smazána, neboť nebyla doložena encyklopedická významnost firmy. Pokud chcete, mohu Vám stránku obnovit do Vašeho uživatelského prostoru Wikipedista:Kristyholco16/KOBERCE BRENO, kde ji můžete dopracovat, poté se na ni mohu podívat a posoudit, zda je ve stavu, kdy lze přesunout do Hlavního jmenného prostoru, kde ji najde i veřejnost. --Vojtasafr (diskuse) 18. 3. 2020, 10:49 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Daria (film) (18. 3. 2020, 15:54)

Dobrý den, informace do článku DARIA film používám z našeho Presskitu. Vyjelo mi upozornění, že článek potřebuje urgentně ověřit. Jak na to? Co tím? Díky --Lenkavanickova (diskuse) 18. 3. 2020, 15:54 (CET)

@Lenkavanickova:Dobrý den, texty, které se vyskytují na internetu bez svobodné licence, nelze na Wikipedii kopírovat pro autorskoprávní ochranu. Pokud k nim držíte práva, je nutné zaslat potvrzovací mail do systému OTRS.
Všechna nezjevná fakta (točilo se na těchto lokacích, zajímavosti apod.) musí být opatřena věrohodnými zdroji, jinak mohou být pro jejich nedodání smazána, viz WP:Ověřitelnost, WP:Vlastní výzkum, WP:VZ.
U kategorií je vhodné si otevřít nějaký podobný článek a zkopírováním kategorie přenést do nového hesla, ev. upravit, nebo se podívat do hlavních kategorií, které z nich lze použít (Filmy podle žánru, Filmy podle tématu). Zdraví.--Kacir 18. 3. 2020, 16:17 (CET)
Co konkrétně by tedy měl email obsahovat? Jim přímo autory všech textů a kina a jiné zdroje texty přijmuly od nás. Zajímavosti: text máme od Režiséra. Jak to tam dopsat? Díky
Ukázka textu pro mail je na této stránce. Případné dotazy můžete směřovat na diskusní stránky členů OTRS týmu, tj. na Jan Kovář BK, Mates, Michal Lenc a Podzemnik.--Kacir 18. 3. 2020, 16:31 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:TeSCZ/Pískoviště (18. 3. 2020, 15:55)

Prosím o radu, ráda bych, aby název stránky byl Informační a poradenské centrum ZČU, ale nevím, jak to. Zatím daná stránka vypadá takto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:TeSCZ/P%C3%ADskovi%C5%A1t%C4%9B?fbclid=IwAR2WYk3j32vYTUYDg4fKNaZcMo1pyvNebQvo_xDiQ8uFDKBnxMgejlEgzfs Moc děkuji za radu! T. --TeSCZ (diskuse) 18. 3. 2020, 15:55 (CET)

Dobrý den, je třeba doložit encyklopedickou významnost. --Jvs 18. 3. 2020, 16:54 (CET)
@TeSCZ: Dobrý den, dovolte malé doplnění kolegy. Encyklopedická významnost je nyní doložena několika vloženými referencemi, príma, zbytek textu ale zdroje zatím postrádá – bylo by dobré je doplnit. pozor také na to, aby přímo v textu nebyly externí odkazy (tam smí být jen odkazy do jiných článků Wikipedie); externí lze vložit dolů do závěrečné sekce –- o ní více informací zde, příklad v článku např. zde.
K samotnému dotazu: stránka je zatím jen na Vašem pískovišti a tam změnu udělat nemůžete. Založte nový článek tak, že požadovaný název zadáte do vyhledávacího políčka a pak zvolíte stránku založit klikem na červený odkaz názvu. Kdybyste ještě potřebovala pomoci, nebojte se zase ozvat. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 18. 3. 2020, 18:08 (CET)

Jak více podložit a strukturovat stránku Výměna oblečení

Dobrý den, prosím o zprávu, jak lépe podložit obsah a citace na stránce Výměna oblečení ve Wikipedii. Děkuji. 94.230.152.7 19. 3. 2020, 17:45 (CET)

@Speciální:Příspěvky/94.230.152.7: Dobrý den, děkuji za dotaz. Článek Výměna oblečení je revidován, byly doplněny či jinak naformátovány reference, a šablona tak mohla být odstraněna. Vkládaný obsah je potřeba doložit zdroji pomocí tlačítka citace, ideálně jde o zdroje nezávislé, netriviální a věrohodné. V článku nadále dost referencí chybí a bylo by je dobré doplnit. --Czeva (diskuse) 20. 3. 2020, 16:33 (CET)

Discordance Axis

Zakládám sekci o hudební skupině Discordance Axis. pomůže mi někdo? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Bridge.paja (diskuse)

Discordance Axis sem založil a pomůže mi někdo článek Discordance Axis upravit? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Bridge.paja (diskuse)

@Bridge.paja: Milý kolego, děkujeme, že zkoušíte přispívat do Wikipedie. Článek, který jste vytvořil, postrádá základní standardní úpravu. Tu vám ale nevytýkám, jste zde nový a není problém ji dotvořit. Co ale problém je, je absence zdrojů. Pokud nějaké údaje do Wikipedie vkládáte, měl byste je vždy doplnit odkazem na webovou stránku, stránku v knize či časopise, kde je tato informace uvedena, tedy v článku vám chybí – jak se na Wikipedii říká – reference. Doplňte je prosím a článek se hned vylepší. Díky. --Jan Polák (diskuse) 21. 3. 2020, 07:55 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Báňský záchranář (20. 3. 2020, 20:36)

Nevím si poradit s tím že mi to píše chyba v citaci --Hanzys (diskuse) 20. 3. 2020, 20:36 (CET)

@Hanzys: Dobrý den, opravil jsem. V odstavci Literatura se používají citační šablony, ale nepoužívají se řádkové reference. To znamená ve vizuálním editoru umístíte kurzor do sekce Literatura a kliknete na vložit, vyberete šablonu. Do okýnka napíšete citace monografie a vyplníte vzniklou tabulku. Vy jste omylem vkládal citace. --Podroužek (diskuse) 21. 3. 2020, 03:50 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Teplo Bez Starostí/Pískoviště (21. 3. 2020, 13:09)

Ahoj - mám odkazy na zdroje - jak je přidám???

Díky Jirka --Teplo Bez Starostí (diskuse) 21. 3. 2020, 13:09 (CET)

@Teplo Bez Starostí: Dobrý den. Nejdříve si prosím ujasněnte, o jakém tématu chcete psát, jaké k tomu už existují na Wikipedii články a hlavně jak co má takový encyklopedický článek obsahovat a jak má vypadat. To na vašem pískovišti má k encyklopedickému článku dost daleko. Pro začátečníka je vhodnější zkusit si upravit či doplnit stávající články nebo vytvořit stručný článeček na dílčí téma a na něm se naučit, jak se Wikipedie vytváří a jaká má pravidla. Děkuji za pochopení a neváhejte se dále zeptat. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 3. 2020, 16:42 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (21. 3. 2020, 14:18)

Nechci prosím aby článek Discordance Axis zanikl to nechci. --Bridge.paja (diskuse) 21. 3. 2020, 14:18 (CET)

@Bridge.paja: S urgentní úpravou již pomohl kolega. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 3. 2020, 16:48 (CET)
@Bridge.paja: A další údaje jsem Vám napsal do Vašeho předchozího dotazu na této stránce – vizte Wikipedie:Potřebuji pomoc#Discordance Axis. --Jan Polák (diskuse) 21. 3. 2020, 20:34 (CET)

Označení pískoviště

Zdravím vespolek, má česká wiki verzi anglické šablony {{User sandbox}}? Nemůžu nic takového najít. Díky. --Psax (diskuse) 22. 3. 2020, 14:39 (CET)

Myslím, že nemá (dle wikidat). I já jsem improvizoval a vytvořil jsem si svou vlastní "šablonu" jako podstránku ve svém uživatelském prostoru. --Robins7 (diskuse) 22. 3. 2020, 19:36 (CET)
Jestli je vás takových více, možná můžete vzít svoje verze z pískovišť a sloučit je do nové šablony, kterou budete pak společně používat a třeba se bude hodit i někomu dalšímu? --Dvorapa (diskuse) 22. 3. 2020, 19:58 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Hanzys/Pískoviště (23. 3. 2020, 09:11)

dobrý den chci smazat pískoviště ale nevím si stím rady?? --Hanzys (diskuse) 23. 3. 2020, 09:11 (CET)

@Hanzys: Chcete jej odstranit úplně (tzn. smazat stránku se vším všudy, včetně historie atd.) nebo jej jen vyprádnit (tzn. odstranit jen obsah, aby historie zůstala zachována? --Vojtasafr (diskuse) 23. 3. 2020, 09:13 (CET)
@Vojtasafr: Vysvětleno, konunikujeme přes email, dálkový kurz Wikipedie.Ikcur (diskuse) 27. 3. 2020, 19:59 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Báňský záchranář (23. 3. 2020, 09:49)

Dorý den, chtěl bych přiřadit fotky osobnosti k jejím odstavcům ale nevímj ak? --Hanzys (diskuse) 23. 3. 2020, 09:49 (CET)

@Hanzys: Dobrý den. V záhlaví zvolíte Vložit>Obrázeky a média, pak zadáte název souboru vloženého na Wikimedia Commons, například: Ing. Jaroslav Šebesta.jpg. Více informací na Nápověda:Obrázky. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 3. 2020, 10:05 (CET)
Snad jsem pochopil správně, co kolegu v článku trápí. Vytvořil jsem galerii, kam jsem dal tech. vybavení. Ta zůstane na dvou řádcích. Pak na osobnosti zbylo více místa po pravé straně. --Svajcr (diskuse) 23. 3. 2020, 10:20 (CET)
Vlastní obsah článku by bylo nejdříve potřeba přepracován, resp. rozdělit, sloučit ap., viz Diskuse:Báňský záchranář. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 3. 2020, 10:47 (CET)
Po telefonické dohodě bude článek rozdělen. Budou vytvořeny nové články osobností, nehod, doplněny údaje v článku Báňská záchranná služba atd. Ikcur (diskuse) 27. 3. 2020, 19:57 (CET)

Žádný vlastní výzkum

Dobrý den, Upravoval jsem článek o vose útočné a vložil jsem informace, které jsem předtím publikoval na BioLibu. Moje články správce zveřejnil jako potvrzené. V Nápovědě jsem se dočetl, že pokud je zdroj, na kterém publikace vyšla důvěryhodný, je možné informace z ní zveřejnit. Je BioLib důvěryhodný? Zatím nevím, jestli mám tu část článku smazat nebo ji tam nechat. Děkuji. Luboš

@Mar S-Hornets and Wasps: Dobrý den, důvěryhodnost je vždy na rozumném posouzení editora. Encyklopedie se sice za vhodné zdroje běžně nepovažují, ale BioLib se na WP v referencích běžně používá, dokonce je na BioLib vytvořena šablona. Více o zdrojích případně najdete zde. Editujte s odvahou :-) S přáním příjemného dne, --Czeva (diskuse) 25. 3. 2020, 17:32 (CET)
Řekl bych nicméně, že problém může nastat v tom případě, že Vy sám publikujete na Biolibu svůj vlastní výzkum (pozorování) a pak tento svůj vlastní výzkum převedete do Wikipedie skrze citaci Biolibu. A mám takový pocit, že možná právě na to směřuje dotaz. Jde tedy vlastně o kamuflovaný vlastní výzkum. Je to podobné, jako kdybych si já vytvořil vlastní webovku, popsal tam nějaká svá pozorování v přírodě, a pak tuto stránku použil jako zdroj na Wiki. Nevím nicméně jaký mechanismus funguje na Biolibu, jaká tam je kontrola a přístup k vlastnímu výzkumu. Všimněte si, že zde vůbec nehraje roli to, zda je to pravda, fakt či skutečnost. Whitesachem (diskuse) 25. 3. 2020, 18:40 (CET)
Z mého pohledu by bylo dobré, kdyby tyto zdroje sem na Wikipedii nepřidával sám jejich autor, ale někdo jiný. Autor může například poprosit jiného zkušeného Wikipedistu zde na wiki. Jde zejména o to vyhnout se autorské slepotě a autorskému (možná i subjektivnímu) úhlu pohledu. Jiný zkušený editor si zdroj přečte také svým okem a případné nejasnosti ověří nebo použije v případě nejasností jiné zdroje. --Dvorapa (diskuse) 25. 3. 2020, 18:46 (CET)

Na BioLibu nelze zveřejňovat stránky, které předtím nepotvrdil správce. Správci jsou (resp. mají být) zodpovědnými lidmi, kteří posoudí důvěryhodnost článku a následně ho potvrdí. Já bych nejradši nějakým způsobem vlastní výzkum označil a upozornil na něj, což ovšem dost dobře nejde bez narušení článku. Taky nevím jestli by se to dalo v takové formě s upozorněním uveřejnit a nedělat přitom ve Wikipedii nepořádek. Já jsem si se svými výzkumy sice jistý, ale jsou věci které vidí lépe druzí. Tak se to pokusím editovat a zmírnit. Na pískovišti mám další článek, který je ale vlastnovýzkumový víc než tento. Opírá se o videa. Tedy případná otázka 2: Jsou videa jasným důkazem, nebo už se počítá s tím, že by někdo mohl videa s živočichy vytvářet na počítači uměle? Děkuji za případnou odpověď. Hornet (Mar S-Hornets and Wasps) 25.3.2020, 23:28 (CET)

+Poznámka (kterou v zájmu svého času ani nečtěte): Upřímně bych moc šťastný nebyl, kdyby to někdo opravoval podle jiných zdrojů. Samozřejmě nemůžu tvrdit, že jsem zaručený zdroj, ale v jednom ohledu by mě to netěšilo. Jedná se o reakci vos a sršní na mávání rukama. Podle mých zkušeností totiž reagují podrážděným chováním, ale následně nebodnou. Potíž je v tom, že většina lidí se hmyzu lekne a uteče, načež může tvrdit, že to byl agresivní útok, i když vosa vůbec zaútočit nechtěla. Pak se to jen hemží doporučeními v žádném případě se neohánět. S těmi ověřitelnými informacemi mám už jisté zkušenosti, například kniha Blanokřídlí, I. díl tvrdí, že sršní dělnice měří 18-25mm, i když ve skutečnosti měří přibližně 25-29mm. To jsou věci, se kterými člověk nic neudělá, protože odborníci jsou důvěryhodnější. Česká televize zase ve svém dokumentu ukázala hnízdo sršní obecných s tvrzením, že jde o vosy prostřední, a následně uvedla, že vosy prostřední od sršní lze rozeznat jen na základě velikosti (což je taky blbost). Ptal jsem se přes YouTube jednoho německého obdivovatele přírody, který vosy již slušnou dobu pozoruje, a ten mi potvrdil, že jde o sršně, nikoliv o vosy. P.S.:Nevrhejte se na mne s tím, že je můj příspěvek nesouvisející, sám jsem psal, abyste to nečetli:D Hornet 25.3.2020, 23:45 (CET)

@Mar S-Hornets and Wasps: Dobrý den. Wikipedie opravdu není vhodným prostorem pro publikování vlastního výzkumu. Takže nic, co by se takto mělo označovat nebo co by se nemělo opravovat podle jiných zdrojů sem nepatří. Ano, důvěryhodní jsou jenom odborníci. A proto video jako zdroj použít můžete, ale pouze pokud v něm tu informaci bude sdělovat renomovaný odborník nebo bude jinak zajištěna věrohodnost (tv dokument recenzovaný takovým odborníkem). --Matěj Orlický (diskuse) 26. 3. 2020, 18:52 (CET)

reference/významnost

Dobrý den, poradíte mi, jak vylepšit stránku, kterou jsem dnes založil? Jsou současné reference dostatečné? https://cs.wikipedia.org/wiki/Czexpats_in_science Díky -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) JaroCZ (diskusepříspěvkybloky) 25. 3. 2020, 18:02‎ SEČ

@JaroCZ: Dobrý den, děkujeme za zájem o Wikipedii. Z článku již kolega požadavek na doložení významnosti odstranil. Já jsem externí odkazy v textu převedl na reference. Do textu článku se externí odkazy nevkládají. Některé reference vůbec nesouvisí s tématem článku, ale zatím jsem je tam nechal. Článek je trochu psán propagačně, ale to souvisí s vašim propojením na spolek. Na Wikipedii není doporučováno psát o tématu ke kterému máte vazbu. Teď již nechte článek žít svým životem. Děkuji za pochopení.--Podroužek (diskuse) 26. 3. 2020, 09:05 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nextbike Czech Republic s.r.o. (26. 3. 2020, 14:21)

Dobrý den, jak mám prosím vložit infobox, abych mohla vložit zároveň i obrázek a text Datum založení mezera text atd? Předem děkuji --Nextbike Czech Republic (diskuse) 26. 3. 2020, 14:21 (CET)

@Nextbike Czech Republic: Dobrý den, děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Wikipedie je encyklopedie a proto zde nepropagujeme firmy. Žádná firma nemá automatické právo na zveřejnění. Na Wikipedii můžou být jen firmy, které mají dva nezávislé netriviální zdroje. Váš článek je hodně propagační. Odpověď na váš dotaz. Klikněte na Editovat, kurzor umístíte na úplný začátek článku. Kliknete na Vložit, vyberete Šablona, do okýnka napíšete Infobox - firma a ve vytvořeném okně vyplníte požadované údaje. Více údajů najdete po kliknutí na text Více údajů. Do kolonky obrázek vložíte název souboru s obrázkem. --Podroužek (diskuse) 26. 3. 2020, 15:00 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Lubě (26. 3. 2020, 18:11)

Dobrý den, potřebuji změnit odkaz na webové stránky - obeclube.cz --LubeLube (diskuse) 26. 3. 2020, 18:11 (CET)

@LubeLube:Dobrý den, prosím Vás jakého článku se týká Váš dotaz? Děkuji.--F.ponizil (diskuse) 26. 3. 2020, 18:13 (CET)
Asi jde o obec Lubě, změnil jsem :) --Xyzabec (diskuse) 26. 3. 2020, 18:23 (CET)

Vložení textu formátovaného v textovém editoru (LibreOffice Writer)

Texty naformátované (úrovně nadpisů, formát písma jako tučné či kurzíva, ..) v textovém editoru (LibreOffice Writer) bych rád vložil do wiki. Přes schránku to funguje překvapivě dobře, přesto se však některé věci nezachovají (např. externí odkazy, přeškrtnutý text). Mám dva dotazy:

  1. chová se vám to stejně při jiných kombinacích software? (u mě již zmíněný Writer, Fedora a Firefox)
    • předjímám, a trochu doufám, že jde o chybky vizuálního editoru, které je třeba nahlásit, ale žhavým adeptem je i schránka 🤔
  2. je vhodnější způsob importu z Writeru?

Laďa Nešněra (diskuse) 26. 3. 2020, 21:55 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (27. 3. 2020, 11:31)

Dobrý den/ Ahoj, smím editovat rozcestník?

Děkuji Maida14 --Maida14 (diskuse) 27. 3. 2020, 11:31 (CET)

@Maida14: Samozřejmě, že můžete. Jen do toho, editujte s odvahou! --Robins7 (diskuse) 27. 3. 2020, 11:32 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (27. 3. 2020, 11:54)

Ahoj, co smím a co nesmím dělat na pískovišti? (Krom vulgarity atd.) Nechtěla bych být nezdvořilá :-)

Děkuji --Maida14 (diskuse) 27. 3. 2020, 11:54 (CET)

@Maida14: Pískoviště je velmi svobodné místo, je tam dovoleno víceméně vše. Výjimkou jsou asi ty vulgarity a také by se neměly přidávat kategorie, pískoviště by v kategoriích pro články být zařazeno nemělo (je možné kategorie vložit třeba do poznámky). Experimentujte s odvahou! --Dvorapa (diskuse) 27. 3. 2020, 12:25 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Výrony a průtrže (27. 3. 2020, 18:29)

Zdravím, chci změnit název (doporučení) ale po rozbalení nemůžu napsat nový název, mám tam jen odkaz na (Hlavní), (Diskuze atd.) Dík Hanzys --Hanzys (diskuse) 27. 3. 2020, 18:29 (CET)

@Hanzys: Dobrý den, čeho název chcete změnit? Článku? Kapitoly? Obrázku? Prosím o laskavé upřesnění. Děkuji za pochopení, --Czeva (diskuse) 27. 3. 2020, 19:26 (CET)
Aha, už to vidím – bylo navrženo přejmenování článku, ale kolega už to udělal :-) Běžně se to dělá až po diskusi k návrhu. --Czeva (diskuse) 27. 3. 2020, 19:30 (CET)
Ano, po prodiskutování Hanzys souhlasil, Jde tady o zpřesnění názvu a je to vystižnější. Mimoto existuje článek Výron koronální hmoty. Na vysvětlenou. Ikcur (diskuse) 27. 3. 2020, 20:11 (CET)

Hledání témat k napsání

Dobrý den, chtěl bych pomoci rozvíjet wikipedii a napsat nějaké nové témata. Chci se zeptat zda existuje někde seznam frází/slov, které jsou prázdné a je potřeba je doplnit? Narazil jsem např. občas i na "červené odkazy", které byly na nějaké stránce, ale po kliknutí na ně zde nic nebylo vyplněno.

Existuje např. i někde přehled těchto červených odkazů, které jsou někde v textu a odkazují do "prázdna"?

Děkuji moc za tip, na nějaký přehled/seznam prázdných frází.

Dobrý den, ručně udržované seznamy požadovaných článků jsou na Wikipedie:Požadované články, kde si vyberte podle oblasti, které se chcete věnovat. Po kliknutí na jakýkoli červený odkaz by se vám měla objevit prázdná plocha editoru, kam můžete začít psát text svého článku. (Poznámka: Nováčkům doporučuji spíše než s psaním úplně nových článků raději začít s úpravami těch stávajících, což je jednodušší. Aspoň já jsem tak začínal.) Hodně štěstí!--Ioannes Pragensis (diskuse) 28. 3. 2020, 21:05 (CET)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Diskuse o smazání/seznam (29. 3. 2020, 17:34)

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_asociace_povinn%C3%BDch heslo česká asociace povinných -- dnes jsem zjistil, že se jedná o reklamu, kterou psal jejich bývalý příznivec kam se mohu obrátit? --Martin1386 (diskuse) 29. 3. 2020, 17:34 (CEST)

Obecně vzato není podstatné, kdo článek napsal. Důležitější je, zda splňuje kritéria encyklopedické významnosti, tedy jestli o tématu obsáhleji pojednává dostatek nezávislých zdrojů. A dále to, zda jsou tyto zdroje zpracovány v článku na Wikipedii s odstupem a neutrálně. V takovém případě by nemusel být problém. --Bazi (diskuse) 29. 3. 2020, 17:49 (CEST)
@Martin1386: Dobrý den. Článek nic moc, ale není to v současném stavu reklama ke smazání. Byla také zpochybněna encyklopedická významnost této organizace, ale kolega už to vyhodnotil, že s odřenýma ušima vyhovuje. S čím konkrétně potřebujete pomoci, resp. co navrhujete? --Matěj Orlický (diskuse) 29. 3. 2020, 17:50 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Gumruch (31. 3. 2020, 14:44)

Dobrý den, nevíte prosím něco víc o Josefu Jandovi po němž je pojmenována Jandová ulice ve Vysočanech? --Jarhou62 (diskuse) 31. 3. 2020, 14:44 (CEST)

@Jarhou62: Podle článku Jandova šlo o komunistu (1880–1943), zřejmě popraveného nacisty a se vztahem k Vysočanům. Google mi konkrétní výsledky nenabízí, zkuste buď publikaci Pražský uličník nebo si na Praze 9 vyžádat kontakt na místního kronikáře. — Gumruch (disk.) 31. 3. 2020, 15:16 (CEST)
@Jarhou62: Podle této stránky to vypadá, že zemřel v Terezíně 2. května 1945, tedy v článku Jandova je v biografických datech možná chyba, resp. v citovaném zdroji, mohlo by se to napsat do diskuse k tomu článku. Mimochodem tato stránka Potřebuji pomoc neslouží k obecným dotazům, ale pouze k řešení problémů souvisejících s editací Wikipedie. — Gumruch (disk.) 31. 3. 2020, 15:26 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Bednarm (31. 3. 2020, 17:57)

Dobrý den, jak mám vytvořit novou stránku. --Bednarm (diskuse) 31. 3. 2020, 17:57 (CEST)

@Bednarm: Ahoj, mrkni na Nápověda:Jak vytvořit článek. Pokud ti něco nebude jasné, můžeš se mě zeptat na mé diskusi nebo tady. Ať se daří, --Vojtasafr (diskuse) 31. 3. 2020, 18:03 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Scoot (1. 4. 2020, 12:35)

jak zvětčit tabulku??? --Cz4leex (diskuse) 1. 4. 2020, 12:35 (CEST)

@Cz4leex: Dobrý den, tabulky se podle mého názoru nejsnáze zvětšují, tedy asi rozšiřují a prodlužují, při editaci ve zdroji tak, ža danou část (např. celý řádek) zkopírujete a přepíšete její obsah. Pomoci může také nápověda k tématu. Je-li potřeba něco jiného, klidně se dál ptejte níže tak, že začnete dvěma dvojtečkami pro větší odsazení. S pozdravem --Czeva (diskuse) 1. 4. 2020, 16:01 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: BironGaming (youtuber) (7. 4. 2020, 19:01)

Chtěl bych vložit k článku na pravou stranu lištu se základními údaji a nevím jak na to. --Suster.martin (diskuse) 7. 4. 2020, 19:01 (CEST)

@Suster.martin: Ahoj, jednoduše :-). V editoru klikneš na VložitŠablona → do pole napíšeš Infobox - youtuber → do Přidat více údajů píšeš jména polí, která jsou vypsána na její stránce. Kdybys něčemu nerozuměl, dej vědět. Pěkný den, --Vojtasafr (diskuse) 7. 4. 2020, 19:30 (CEST)
@Suster.martin: Martine, chtěl jsem pomoci, ale kolega Vojtasafr byl rychlejší; spíš to ale bude návod pro futuro, do článku vám totiž kolega OJJ vložit šablonu „Encyklopedická nevýznamnost“; jinak příště: ať se daří --Jan Hejkrlík (diskuse) 7. 4. 2020, 19:45 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse:Jiří Bartoloměj Sturz (7. 4. 2020, 22:28)

Rád bych se zeptal: Na stránce týkající se mé osoby, je uvedeno, že jsem změnil příjmení dle matčiny strany. Kdosi to napadl a uvedl jako důvod editace, že se má matka jmenovala za svobodna Nováková, což není pravda, ačkoliv se anonymní editor odkazuje na matriku.U informace se objevil požadavek zdroje. Jak je možné takovou věc ozdrojovat? V rozhodnutí magistrátu o změně příjmení je uvedeno obojí - i jméno mé matky i datum změny. To mám ten dokument někam sem vystavit? Nebo matriční záznam? Nebo mám přihlížet jak anonymové přejmenovávají členy mé rodiny? Jak prosím postupovat? Děkuji. JBS --J. B. Sturz (diskuse) 7. 4. 2020, 22:28 (CEST)

@J. B. Sturz: Dobrý den. Dokument musí být publikovaný, tedy zveřejněný nějakou autoritou (např. matričním úřadem). Podle mého soudu věta „příjmení později změněno podle matčiny strany“ je podružná informace, kterou ani není velká potřeba ozdrojovat a klidně by se z článku mohla i úplně vypustit a nic moc by se nestalo. Pokud se považuje za podstatnou a dokonce se o ni vede spor (?), je potřeba doložit tím publikovaným zdrojem. --Matěj Orlický (diskuse) 7. 4. 2020, 22:59 (CEST)

Česká obdoba Template:Undue weight

Jaká je nevhodnější česká obdoba en:Template:Undue weight, pokud článek o nějaké širokém tématu je např. ze 3/4 věnovaný nějaké podružnosti či dává text příliš velký prostor jednomu autorovi a jeho interpretaci či podobně? NPOV či NPOV část? Jde mi teď o situace, kdy nejde o zjevný obsahový ideový bias a explicitní POV pushing, ale o nevyváženost z hlediska váhy nějaké věci a struktury článku. Typicky, když je třeba článek o známém politikovi z jedné poloviny o nějaké, byť nezaujatě popsané, kontroverzi, kterých má každý politik stovky. Nebo je polovina textu o osobě spisovatele věnována rozboru jedné knihy, byť jich napsal srovnatelně významných třeba pět. --2A00:CA8:A1F:B0AE:6130:D29F:64BD:8124 7. 4. 2020, 22:36 (CEST)

Podle toho, co má být cílem. Pokud napravit princip neutrality nevyváženým prostorem pro různé názory (jedna interpretace), tak NPOV. Pokud je dílčí téma (daná kauza či kniha) příliš podrobně rozebírána v rámci daného článku, tak {{Rozdělit}}, pro jiné případy {{Upravit}}. Ale hlavně vždy srozumitelně zdůvodnit v komentáři v dané šabloně, případně i podrobněji v diskusi u článku. --Matěj Orlický (diskuse) 7. 4. 2020, 23:24 (CEST)
Přesně jak už napsal kolega. Nehodláte-li založit/přeložit specializovanou šablonu, určitě bych použil {{NPOV}} s příslušným komentářem, ideálně s podrobnějším zdůvodněním na DS článku. --Mario7 (diskuse) 8. 4. 2020, 00:12 (CEST)
Pozn.: V tomto případě je zdůvodnění na DS povinnost, nikoli ideál. --Matěj Orlický (diskuse) 8. 4. 2020, 00:19 (CEST)
Jasně, na to jsem pozapomněl :(. --Mario7 (diskuse) 8. 4. 2020, 04:08 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (8. 4. 2020, 23:31)

Zdravím, začala jsem editovat text, strávila jsem nad tím dvě hodiny pak, když jsem dala uložit, tak se mi z nějakého důvodu text neuložil a smazal se mi. Je možné ho někde dohledat? --AlessandrAmbrosio (diskuse) 8. 4. 2020, 23:31 (CEST)

@AlessandrAmbrosio: Dobrý den. Bohužel, obávám se, že pokud se text neuložil, tak je mizivá pravděpodobnost, že je někde k dohledání. Jedině mě snad napadá zkusit paměť prohlížeče – dát zpět na předchozí stránku/stránky (pokud ještě nebylo uzavřeno okno prohlížeče). Pro příště je lepší si rozsáhlejší práci rozdělit na více částí a ty ukládat postupně, nebo si rozdělanou práci uložit na vlastní pískoviště, případně si text zkopírovat do nějakého externího poznámkového bloku. --Matěj Orlický (diskuse) 8. 4. 2020, 23:42 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:SovaMirek/Pískoviště (9. 4. 2020, 09:58)

Dobrý den,chtěl bych vytvořit článek o životě vojenského pilota RAF který na Wikipedii chybí ale vůbec nevím jak postupovat. --SovaMirek (diskuse) 9. 4. 2020, 09:58 (CEST)

Dobrý den, založení článku je věc složitější, ale nebojte se s pomocí to určitě zvládnete. Jakého pilota máte na mysli? Snad vám bude užitečná stránka Jak vytvořit článek a další důležitá věc je aby článek neporušoval autorská práva. V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat na mé diskusní stránce. Přeji Vám krásný den.--F.ponizil (diskuse) 9. 4. 2020, 11:27 (CEST) @SovaMirek:--F.ponizil (diskuse) 9. 4. 2020, 11:28 (CEST)
@SovaMirek: Dobrý den. Jak vidím dle vašeho pískoviště, má jít o článek Oldřich Kylar. Zkuste pod text uvést zdroje (externí odkaz na iternetovou stránku, informace (citaci) o tištěné publikaci), ze kterých čerpáte informace. Pro inspiraci, jaké informace má článek obsahovat, jakým stylem mají být podány a jaká má být formální podoba článku se můžete inspirovat obdobnými články v Kategorie:Příslušníci československých perutí v RAF. Klidně připravte jen kratký článeček, s publikací (přenesením z pískoviště) a doladěním pomohou zkušenější kolegové a pak můžete článek dále rozšiřovat. --Matěj Orlický (diskuse) 9. 4. 2020, 12:25 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Vojtěch Veselý (9. 4. 2020, 20:45)

Dobrý den, potřeboval bych obrázek o klepítkách u členovců. Děkuji --FYIakaNinja (diskuse) 9. 4. 2020, 20:45 (CEST)

@FYIakaNinja:Dobrý den, zkuste se podívat na Wikimedia Commons--F.ponizil (diskuse) 9. 4. 2020, 21:23 (CEST)

Editace Dajan Murzin

Dobrý den. Při editaci této stránky nejde upravit hlavní okno základních dat, protože to někdo vygeneroval z ruské wiki. Jsou tam špatné údaje - DATUM NAROZENÍ tato chyba je téměř všude - opraveno dále jsou uvedeny VAZNAMENÁNÍ které Murzin nemohl získat - VARŠAVSKÉ A PRAŽSKÉ POVSTÁNÍ kterého se neúčastnil.JensiD (diskuse) 10. 4. 2020, 08:22 (CEST) JensiD

Dobrý den. Zřejmě máte na mysli infobox v článku Dajan Bajanovič Murzin. Ten se komplet vyplňuje z údajů na Wikidat, viz u článku levý panel>Nástroje>Položka Wikidat. Tam mohly být údaje vyplněny z jiné wiki jak píšete a tam je to potřeba opravit, aby se to i na ostatních Wikipediích zobrazovalo správně. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 4. 2020, 09:08 (CEST)
@JensiD: Děkujeme za zájem o Wikipedii. Máte pravdu. Datum bylo chybně již jsem opravil. Je zajímavé že na ruské Wikipedii mají datum špatně, přitom mají uvedený zdroj se správným datem. Dost nepochopitelné. Všichni opisovali datum z ruské Wikipedie. Opraveno i na Wikidatech. Ještě jednou děkuji. --Podroužek (diskuse) 10. 4. 2020, 10:40 (CEST)
Bohužel chybný údaj o narození je od počátku PUBLIKACÍ 70.let a zjistili jsme jej až po jeho osobní návštěvě v roce 2005 kdy jsem dělali síň tradic a on si toho náhodou všiml. Takových chyb je hodně a opakují se ve všech diplomkách i disertačních pracích. Protože kolega Babica z Leskovce . www.jurickuvmlyn.cz udržuje kontakt s rodinnými příslušníky v Rusku snažíme se ověřovat údaje a opravit je nejlépe zde kde chodí nejvíce studentů i veřejnosti. pomocí odkazů zjistí odchylné data na soukromých serverech, proto my raději používáme slova - OKOLO, PRAVDĚPODOBNĚ atd. nelze vše ověřit je neuvěřitelné jaké jsou neshody v číslech, datumech státních archívů zejména na Slovensku z roku 1962 okolo bezpečnostních složek. Stejné tak jsou chyby v archivech ČR, v knihách brožurách. Ruské weby o válce téměř k datování nepoužíváme, zejména číselné údaje je lepší dávat do závorky protože odpovídají době vzniku a nové součty a odhady chybí. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) JensiD (diskusebloky) 10. 4. 2020, 12:41‎ (CE(S)T)

Vkládání map do infoboxu buvova a jiné problémy

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, proč se u některých budov v infoboxu nezobrazuje mapa, přestože jsou uvedeny souřadnice na wikidatech. Viz např. Kino Metro 70. Dále by mě zajímalo, jestli nějak můžu ovlivnit mapový podklad u škol. Byl bych rád, kdyby se zobrazovaly v rámci užší oblasti než je celá země. Jde s tím něco udělat? Viz např. Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova.

A pak by se chtěl ještě zeptat, jak to, že u některých budov se objeví v ib, že se jedná o památkově chráněný objekt a u jiných ne. Srov: Střední odborná škola průmyslová a střední odborné učiliště strojírenské a Obchodní akademie Prostějov. Obě to mají ve wikidatech, průmyslová škola to má v datech budovy.

Předem Vám moc děkuji za rady. --Mahaj (diskuse) 10. 4. 2020, 13:59 (CEST)

@Mahaj: První otázka - je to proto, že je potlačena locmapa pomocí prázdného vložení locmap = v infoboxu. Odstranění řádku povede k přebírání locmapy. K druhé otázce: Střední odborná škola průmyslová a střední odborné učiliště strojírenské není propojena s příslušnou položkou památkově chráněné budovy (ve Wikidatech se odlišují budovy škol od škol, jež v nich sídlí, a tyto dvě položky je třeba správně prolinkovat). Takto. A prosím nedávejte souřadnice jako hlavní tvrzení ke školám - ty školy se nikde nenachází, jen tam mají sídlo. Správně takhle, dík :) --Vojtěch Dostál (diskuse) 10. 4. 2020, 14:43 (CEST)
@Vojtěch Dostál: Děkuji moc. --Mahaj (diskuse) 10. 4. 2020, 18:19 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Lososová (11. 4. 2020, 23:52)

dobry den. jak smažu seznam referencí a proč se mi na članku krery sem editlul cely.. se my ukazuje že tato stránka je navržena na rychlé smazání?? --Kjlknkmkjmkmhjs (diskuse) 11. 4. 2020, 23:52 (CEST)

Dobrý den, článek byl smazán, protože byl sestaven jen z kopií částí textů z jiných zdrojů. --Jvs 13. 4. 2020, 08:29 (CEST)

Smazat obrázek z Commons

Dobrý den, prosím poraďte, nemdaří se mi najít jak smazat mnou nahraný obrázek na wiki commons. Děkuji--Halfirien (diskuse) 12. 4. 2020, 21:03 (CEST)

@Halfirien: Dobrý den, jestli vám jde o File:Eiko Ishioka.jpg, už je ke smazání označen a do týdne bude smazán, není potřeba nic dalšího dělat. Důvody vám asi vysvětlil user JuTa na své diskuzní stránce.--Vojtěch Dostál (diskuse) 12. 4. 2020, 21:32 (CEST)
@Halfirien: Dobrý den, návod je zde. Musíte požádat správce na Commons. --Podroužek (diskuse) 12. 4. 2020, 21:37 (CEST)
@Podroužek, Vojtěch Dostál: Děkuji za odpověďi. Tedy nečekala jsem, že nemůžu smazat co jsem sama nahrála, ale budiž. --Halfirien (diskuse) 12. 4. 2020, 21:42 (CEST)
@Halfirien: Funkci smazání mají z dobrých důvodů jen správci. (Např. v případě fotek by jinak někdo mohl po letech smazat bezproblémové fotky.) — Draceane diskusepříspěvky 12. 4. 2020, 22:36 (CEST)
Jinak pro případné další čtenáře: u každého obrázku v levém menu je úplně dole průvodce „Navrhnout na smazání“, který žádost na správce Commons vytvoří a zašle. --Dvorapa (diskuse) 12. 4. 2020, 22:17 (CEST)

Help with translation

(I apologize for posting in English ): Dear colleagues, We are organizing a project called WPWP that focus on the use of images collected as part of various contest and photowalks on Wikipedia articles across all languages and our team needs your help with translations into the language of this community. Here is the translation link: https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Translate&group=page-Wikipedia+Pages+Wanting+Photos&language=en&action=page&filter= I am sorry if I post in the won't venue. Thanks in anticipation. T Cells (diskuse) 13. 4. 2020, 12:30 (CEST)

@T Cells: This page is designed to be a support page for novice users. Perhaps you would try our village pump? or general noticeboard? --Dvorapa (diskuse) 13. 4. 2020, 16:27 (CEST)

Kryptogram

Narazil jsem na zcela zmatený článek Kryptogram, kam byla původně zamíchána Číselná křížovka a Kris-kros. Navíc tato stránka byla chybně propojena s cizojazyčnými stránkami "Cryptic crossword", protože tyto hádankové křížovky nemají s uvedenými českými hlavolamy mnoho společného a název "cryptogram" pro ně používají pouze Holanďané. Uvedená hesla jsem upravil, ale nedokážu rozmotat zmatek, který tak vznikl ve Wikidatech. Je potřeba doladit následující body:

  • 1. Kryptogram není "Cryptic crossword", což je v podstatě křížovka s hádankovou legendou.
  • 2. Kryptogram není "Britská křížovka" ani "Kris-kros".
  • 3. Heslo "Kryptogram" je třeba propojit s anglickým "Cryptogram".
  • 4. "Číselná křížovka" není "Cryptic crossword".

--Juniperbushman (diskuse) 14. 4. 2020, 00:56 (CEST)

@Juniperbushman: Český článek Kryptogram jsem na Wikidatech propojil s anglickým Cryptogram. Co je potřeba ještě propojit? --Podroužek (diskuse) 14. 4. 2020, 02:21 (CEST)
@Podroužek:Díky! Ještě by bylo potřeba ve Wikidatech [11] odstranit propojení "Číselná křížovka" – "Cryptic crossword". Ta "Číselná křížovka" je asi vysloveně česká specialita. Nenašel jsem na wiki žádnou ekvivalentní úlohu.--Juniperbushman (diskuse) 14. 4. 2020, 15:09 (CEST)
Ha! Už jsem to našel, anglicky je "Číselná křížovka" "Cipher crossword", ale nemá samostatný článek jen odstavec v článku "Crossword".--Juniperbushman (diskuse) 14. 4. 2020, 15:25 (CEST)
@Juniperbushman: Upraveno. Podívejte se ve Wikidatech na Číselná křížovka a na Britská křižovka a ještě na Kryptogram. Je vše již v pořádku? Děkuji za odpověď. --Podroužek (diskuse) 14. 4. 2020, 16:44 (CEST)
Díky, takhle by to šlo.--Juniperbushman (diskuse) 14. 4. 2020, 18:57 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Vzhled a styl (15. 4. 2020, 16:57)

Dobrý den, stránka ozdrojována i literaturou. Co dělat dál? --Teplo Bez Starostí (diskuse) 15. 4. 2020, 16:57 (CEST)

@Teplo Bez Starostí: Dobrý den, děkuji za zájem o Wikipedii. O jakou stránku se jedná? Zapomněl jste napsat název článku na který vznášíte dotaz. --Podroužek (diskuse) 15. 4. 2020, 17:44 (CEST)

Formule 2/ GP2 Series

Snažil sem se, aby název FIA Formula 2 Championship (2017-) patřil pod FIA Mistrovství Formule 2 tam kam patří. Neúspěšně. A z Wikipedie:GP2 Series aby bylo zas GP2 Series. Wikipedista:Zix -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Zix (diskuse)

@Zix: Dobrý den. Zkuste prosím jasněji popsat, co je cílem vašeho snažení. Na FIA Mistrovství Formule 2 je nějaký text. Chcete, aby text, který je teď nepatřičně na Wikipedie:GP2 Series (a na který přesměrovává FIA Formula 2 Championship (2017–)), měl obdobné jméno, třeba FIA Mistrovství Formule 2 (od 2017)? --Matěj Orlický (diskuse) 16. 4. 2020, 09:57 (CEST)

Jde pouze o názvy článků. Aby FIA Formula 2 Championship (2017-) patřila ke FIA Mistrovství Formule 2 a Wikipedie:GP2 Series byla zas GP2 Series. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Zix (diskuse)

@Zix: Původní/nevhodné názvy smazány kolegy správci. Už je to takto v pořádku? --Matěj Orlický (diskuse) 16. 4. 2020, 10:32 (CEST)

Jojo díky. :) Zix

Šablony

Dobré odpoledne, právě jsem vytvořil svou šablonu {{Wikipedista:Poirot12345 T/pracuje se upozornění}}, která ale nefunguje úplně dle očekávání (jak je vidět na mém pískovišti). Rád bych dosáhl stavu "s odenterováním" bez toho, aby bylo nutné vkládat enter mezi šablonu a podpis. Je potřeba něco upravit přímo v šabloně? Případně, jak to provést? S pozdravem Poirot12345 T (diskuse) 17. 4. 2020, 15:33 (CEST)

Zkuste teď po našich úpravách. --Dvorapa (diskuse) 17. 4. 2020, 16:13 (CEST)
@Dvorapa, JAn Dudík: Moc děkuji! Poirot12345 T (diskuse) 17. 4. 2020, 16:16 (CEST)

Řád národa, Strana konzervativní pravice

Dobrý den, narazil jsem na články Řád národa a Strana konzervativní pravice, které pojednávají o stejné straně (stejný předseda, stejné IČO, podle seznamu ministerstva vnitra došlo k přejmenování). Jak se v takovém případě postupuje? --MapudaCZ (diskuse) 18. 4. 2020, 18:57 (CEST)

Dobrý den, navrhněte sloučení obou hesel (šablonou {{Sloučit}}). --Jvs 19. 4. 2020, 09:18 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (18. 4. 2020, 22:30)

Jak mohu založit nový odkaz? Chtěl jsem založit nový odkaz k Mlýnu Perner, ale zatím se mi to moc nedaří. Děkuji --Daniel Perner (diskuse) 18. 4. 2020, 22:30 (CEST)

@Daniel Perner: Stránka Mlýn Perner dosud neexistuje. Co přesně máte na mysli? Chcete založit článek o mlýnu nebo v existujícím článku uvést odkaz na tento neexistující článek? Zdraví--Svenkaj (diskuse) 18. 4. 2020, 22:52 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Svenkaj (19. 4. 2020, 08:34)

Děkuji za reakci Svenkaj. Rád bych založil novou stránku Mlýn Perner a k ní pak uložil info o historii mlýnu atd. --Daniel Perner (diskuse) 19. 4. 2020, 08:34 (CEST)

@Daniel Perner: Dobrý den, děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Jak jsem pochopil chcete napsat článek o firmě Mlýn Perner Svijany s.r.o. Takový článek nedoporučuji zakládat. Wikipedie je encyklopedie a není seznam podnikajících firem. Na Wikipedii se nepíší firemní profily. Prosím podívejte se na průvodce , propagace na Wikipedii a úvod pro nováčky. Děkuji za pochopení. --Podroužek (diskuse) 19. 4. 2020, 09:10 (CEST)
@Daniel Perner: Zdravím Vás. Pokud jste tedy jednatel této firmy, tak bych Vám také článek zakládat nedoporučoval. Je totiž dost těžké napsat o své firmě takový článek, aby nebyl propagační. Pokud byste se tedy přece do psaní článku dal, založte článek na Vašem pískovišti, kde by jej ostatní Wikipedisté mohli zkontrolovat. Tento mlýn je jistě významný a svou historií velice zajímavý. Přeji hezký den. --Ján Kepler (diskuse) 19. 4. 2020, 09:18 (CEST)
@Daniel Perner: Dobrý den, myslím si přesně totéž, co @Ján Kepler:. Je to otázka vyváženosti informací v článku. Mlýn, jak jsem se podíval, má opravdu historii dlouhou a zajímavou. Pokud by koncepce článku byla sestavena z kapitol Historie a Současnost s tím, že Současnost by nesměla mít propagační charakter, jen konstatování současného stavu, myslím, že takový článek by měl oprávnění. V každém případě je ale nutné, abyste si založil uživatelské Pískoviště, tam něco vytvořil a konzultoval s jinými (klidně i se mnou, nevadí mi to). Po určité shodě nad formou a obsahem by se článek mohl přenést na Wikipedie. Věřte mi, že založení dobrého článku není úplně jednoduché a vyžaduje určitou zkušenost. Přeju hodně vytrvalosti. --Svenkaj (diskuse) 19. 4. 2020, 10:54 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Vzhled a styl (19. 4. 2020, 09:04)

Dobrý den, drazí přátelé, čistě ze své vlastní iniciativy se v poslední době zabývám studiem psychologie a psychiatrie a v článku deprese jsem objevil slůvko sebedůvěra, které jsem si z vlastní zkušenosti dovolil popsat. Editor mi ovšem hlásí, že tento text je nutno urgentně upravit. Jsem zde novým přispěvatelem a nejsem si jist jak to mám udělat, proto prosím o radu, děkuji --Jan Věntus Havelka (diskuse) 19. 4. 2020, 09:04 (CEST)

Dobrý den, články by neměly být psány primárně z vlastní zkušenosti, ale na základě věrohodných zdrojů. Viz: Wikipedie:Věrohodné zdroje, Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. --Jvs 19. 4. 2020, 09:15 (CEST)
@Jan Věntus Havelka: Dobrý den, děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Založil jste nový článek s názvem Sebedůvěra. Píšu to sem pro ostatní kolegy, protože jste ho založil bez přihlášení a nelze ho dohledat podle vaší přezdívky. Při psaní nového článku je potřeba si nejdříve přečíst nápovědu. Podívejte se prosím na nápovědu Jak vytvořit článek, Vzhled a styl článku, Průvodce. Každá informace vložená do článku musí mít řádkovou referenci. Informace, které jste vložil do článku jste si někde přečetl. Do řádkové reference vkládáte právě ten zdroj odkud jste informace čerpal. Nelze psát články z vlastních zkušeností a z informací, které jste získal vlastní praxí. Podívejte se také na nápovědu jak vkládat reference. Děkuji za pochopení.--Podroužek (diskuse) 19. 4. 2020, 09:32 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (19. 4. 2020, 14:37)

Ján Kepler, Svenkaj Děkuji za radu. Šlo mi právě o historii mlýna (1420) a naší rodiny Perner. --Daniel Perner (diskuse) 19. 4. 2020, 14:37 (CEST)

@Daniel Perner: Dejte se na Pískovišti do toho :-). Pozor taky na tzv. copyvio, tj. prosté kopírování cizích textů. V zájmu ochrany autorských práv by bylo smazáno. Pokud budete potřebovat, dejte mi vědět na mé diskusní stránce nebo e-mailem. Zdraví --Svenkaj (diskuse) 19. 4. 2020, 14:57 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Diskuse s wikipedistou:Tomik158 (19. 4. 2020, 17:56)

Dobrý den --Tomik158 (diskuse) 19. 4. 2020, 17:57 (CEST)

@Tomik158: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Potřebujete s něčím poradit? --janbery (diskuse) 19. 4. 2020, 18:08 (CEST)

Katedra kulturních a náboženských studií

Katedra kulturních a náboženských studií působí na Univerzitě Hradec Králové. Profiluje se interdisciplinárně a zajišťuje výuku předmětů souvisejících s etikou, religistikou, filozofií, teologií, sociální a kulturní antropologií, sociálních a kulturních dějin. V oblasti vědecko-publikační činnosti patří katedra mezi nejlepší pracoviště celé univerzity a zajišťuje obory Transkulturní komunikace a Náboženská výchova. --Rasca5 (diskuse) 19. 4. 2020, 19:14 (CEST)

@Rasca5: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Potřebujete s něčím poradit? --janbery (diskuse) 19. 4. 2020, 18:08 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Nová Jechichovská cyklotrasa (20. 4. 2020, 10:47)

zdravím jsem začínající proč mi nejde k editovanému textu přiložit obrázek? --Soukupz (diskuse) 20. 4. 2020, 10:47 (CEST)

@Soukupz: Aby bylo možné obrázek ke článku nahrát, je třeba, aby byl nahrán na úložišti obrázků Wikimedia Commons. Zkuste si to podle návodu. Pokud by se vyskytl jakýkoliv problém, ptejte se dál. Jen ještě upozorněním, že na Commons nelze nahrávat obrázky bez uvolněných autorských práv. --Jan Polák (diskuse) 20. 4. 2020, 15:38 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Sokol (spolek) (21. 4. 2020, 13:07)

Dobrý den, na stránce Sokol (spolek) bych potřebovala vyměnit v infoboxu starou vlajku za novou. Jak to mám udělat? Děkuji za radu. Jana --Besirawiki (diskuse) 21. 4. 2020, 13:07 (CEST)

@Besirawiki: První postupný krok je, že obrázek vlajky musí být nahraný na multimediální úložišti Wikimedia Commons. Je? --Jan Polák (diskuse) 24. 4. 2020, 19:15 (CEST)

Česká diaspora v Chile

Ahoj, prosím o přidání Chile do spodního řádku tabulky šablony Česká diaspora. Přece jen je to pátá největší česká, viz nový článek o ní, kde je šablona použitá. Děkuji za zvážení a případné provedení. --Czeva (diskuse) 23. 4. 2020, 08:15 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. Matěj Orlický (diskuse) 23. 4. 2020, 09:13 (CEST)
Jinak, navboxy může editovat každý stejně jako články, ale musí je dokázat najít v téhle kategorii, což jak vidno není nic jednoduchého. Snad to tak bylo zavedeno jako prevence proti vandalismu, ale doplácejí na to hlavně řadoví přispěvatelé.--Hnetubud (diskuse) 23. 4. 2020, 12:43 (CEST)
Nalezení navboxu asi nebyl ten problém, když na něj kolegyně dala výše odkaz. --Matěj Orlický (diskuse) 23. 4. 2020, 14:01 (CEST)
Děkuji oběma za provedení a info. Já se po několika nedobrých zkušenostech s editacemi šablon do nich raději nehrnu, abych nespáchala něco nepěkného (i když se vše na WP dá opravit), tak jsem se o to popravdě ani nepokoušela. Děkuji za pochopení. Příště bych asi měla být odvážnější, když nováčkům radím ESO a vidím, že to fakt náročná editace nebyla ;-) --Czeva (diskuse) 23. 4. 2020, 14:26 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (24. 4. 2020, 16:01)

jak udělit¨cenu --Danikyyzz (diskuse) 24. 4. 2020, 16:01 (CEST)

Dobrý den, vyznanamenání je možné udělit na stránce Vyznamenání. Vyznamenání jsou tři druhy: Věrnostní, uživatelská a projektová. Pokud Vám to není jasné, tak se neváhejte zeptat. Přeji Vám hezký den.--F.ponizil (diskuse) 24. 4. 2020, 16:07 (CEST) Ještě ping @Danikyyzz:--F.ponizil (diskuse) 24. 4. 2020, 16:07 (CEST)

MURZIN FOTO

Chtěl bych zeptat zda je možné informovat autora stránek když dojde k odstranění foografií. Zmizely fotky Murzina zřejmě někomu vadily, ale nevím proč. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) JensiD (diskuse)

Neměly autorskoprávní svolení [12] — Draceane diskusepříspěvky 25. 4. 2020, 15:54 (CEST)

Prosba o kontrolu

Dobrý den, právě jsem dokončila svůj první pokus o vylepšení článku Předběžné šetření. Mohla bych poprosit o případnou zpětnou vazbu, jestli bych na něm měla něco doladit? Nebo průběžně všechny editace prochází vaší kontrolou, takže už byste mi dali vědět? Děkuju a přeju hezký den JohanaLL (diskuse) 25. 4. 2020, 18:32 (CEST)

@JohanaLL: Samozřejmě, že prochází, viz Speciální:Poslední změny. Článek jsem viděl letmě, ale na začátek přímo skvělé! S odbornou stránkou věci doporučuji kontaktovat kolegu Vlouta. OJJ, Diskuse 25. 4. 2020, 19:13 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Federální úřad pro vyšetřování (25. 4. 2020, 20:15)

Dobrý den, dle zdrojů zde na stránce, se vytvoření FBI datuje k roku 1908. Od založení byl prý ve funkci ředitele John Edgar Hoover až do jeho smrti. Data však nesedí, pan Hoover se narodil roku 1895, je tedy nesmysl, aby ve 13 letech seděl ve křesle ředitele FBI. Děkuji za odpověď a pěkný zbytek dne. --MarTas63 (diskuse) 25. 4. 2020, 20:15 (CEST)

@MarTas63: V článku se však píše, že funkci zastával od roku 1924, navíc FBI vznikla až v roce 1936, předtím se jmenovala jinak (dvakrát). Tyto informace samozřejmě v článku chybí, ale můžete je přidat.--Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 07:45 (CEST)

Můj účet na Wikipedii

Dobrý den účet na Wikipedii mě vytvořil někdo jiný bez mého vědomí tak jsem se chtěl zeptat jak si účet odstranit. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Libor1225 (diskuse)

@Libor1225: Odstranit jej nelze, lze je jej pouze přestat používat. --Jan Polák (diskuse) 26. 4. 2020, 11:50 (CEST)
A jak ho můžu přestat používat. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Libor1225 (diskuse)
@Libor1225: Dobrý den, prostě jej již nebudete používat na Wikipedii, nebudete pomocí něj editovat. --David V. (diskuse) 26. 4. 2020, 12:11 (CEST)
@Libor1225: Účet je možné i přejmenovat. Ale mám dojem, že myslíte, že o vás někdo založil heslo. Pokud je to heslo založené na ověřitelných zdrojích, nemůžete s tím udělat skoro nic, leda vyvolat diskusi o smazání. Pokud se vám jen nezdají některé údaje v hesle, je možné dodat další zdroje, ale obecně není doporučováno editovat články o sobě.
V každém případě je možné se spojit s nějakým zkušeným uživatelem např. prostřednictvím emailu a řešit problém neveřejně. JAn (diskuse) 26. 4. 2020, 13:46 (CEST)
Je také možné napsat na info-cs@wikimedia.org, pokud žádného wikipedistu neznáte. --Martin Urbanec (diskuse) 26. 4. 2020, 17:50 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Ujgurská abeceda a transkripce (26. 4. 2020, 18:34)

Dobrý den, pracuji jako tvůrce a Wikipedii vůbec poprvé a mám dotaz ohledně jejího formátování. Jak vložím perex? Tedy nějaké oddělení úvodu a následujících částí stránky.

Moc děkuji, Adéla Palová --Adéla Palová (diskuse) 26. 4. 2020, 18:34 (CEST)

Vše by mělo být popsáno zde. Před založením článku se však ujisťete, že je psán neutrálně a že je dostatečně významný. S pozdravem, --Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 18:40 (CEST)

pomoc

Dobrý den, píši článek o známé zpěvačce Josie Finn, ale byl mi již několikrát smazán. Nevím co je špatně!? mohli by jste mi prosím pomoci? Trubíček -- Tento příspěvek přidal(a) Trubíček (diskuse)

Dobrý den, problém článku byla Významnost. Proto, aby někdo mohl mít své heslo ve wikipedii (tj. internetové encyklopedii) je nutné aby byla doložena významnost a nejméně 2 nezávislé netriviální a věrohodné zdroje. Kdyby Vám něco nebylo jasné tak se prosím ptejte. Přeji Vám hezký den.--F.ponizil (diskuse) 27. 4. 2020, 15:51 (CEST) Doplnil.--F.ponizil (diskuse) 27. 4. 2020, 15:51 (CEST)

Významnost

Dobrý den, nevím přesně co jsou "dva netriviální zdroje" a jak je ke svému článku vložit. Vytvořil jsem článku brněnského zastupitele a místopředsedy strany Svobodných Davida Pokorného a nevím jak doložit jeho významnost. Děkuji Marty01997 (diskuse) 29. 4. 2020, 16:40 (CEST)

@Marty01997: Dobrý den. K doložení encyklopedické významnosti jsou potřeba alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Nezávislý=osoba o které píšete článek s tímto zdrojem nemá nic společného. Nesmí to být například jeho oficiální web atd. Netriviální=není o něm zmínka jen třeba jednou větou, ale věnuje se mu třeba celá kapitola, nebo celý zdroj. Věrohodný=nesmí se jednat o soukromý blog, nebo soukromé neověřené stránky, ale o důvěryhodný autoritativní zdroj. Odkazy na tyto zdroje pak uveďte do sekce Externí odkazy do článku. Pokud takovéto zdroje ale neexistují, článek bude muset být bohužel smazán. Další nápovědu naleznete na stránce Wikipedie:Encyklopedická významnost a Wikipedie:Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Pomohl jsem Vám? Kdyžtak se ptejte. S pozdravem --Robins7 (diskuse) 29. 4. 2020, 16:50 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedista:Gabriela Barcakova (30. 4. 2020, 19:28)

1,které události se staly záminkou k tažením Peršanů do Řecka 2,jak proběhly první válečné střety mezi Peršanů a Řeky?která bitva rozhodla? 3,proč vistoupila bitva u Thermopyl do dějin jako příklad hrdinství řeku, přestože byli poraženi?měla jejích oběť smysl? 4,jak se vyvíjely další boje a kdo se stal vítězem řecko-perských válek --Gabriela Barcakova (diskuse) 30. 4. 2020, 19:28 (CEST)

@Gabriela Barcakova: Jak je zmíněno výše, toto není internetová poradna. Zduste svůj dotaz položit raději zde. --Martin Tauchman (diskuse) 30. 4. 2020, 19:33 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Správci (1. 5. 2020, 21:26)

Rád bych vložil oskenované fotky fotbalových klubů z let 1900 - 1941 - kdyautorství neexistuje - bohužel mi to není dovoleno - jak to změnit? Díky za radu --Kolchar (diskuse) 1. 5. 2020, 21:26 (CEST)

@Kolchar: Dobrý den, autorská práva jsou volná 70 let od smrti autora − s autorskými právy by to mohlo být v pořádku. Nejsou fotky v příliš malé kvalitě? Můžete sem prosím vložit text chybové hlášky? S pozdravem, --janbery (diskuse) 1. 5. 2020, 21:34 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Prison Architect (2. 5. 2020, 10:10)

Dobrý den. Přidal jsem obrázek na svou přeloženou stránku a nad obrázkem je text [[Soubor: "pak je obrázek a pod ním" |250px|Ikonahry]] Nevím jak udělat aby to tam nebylo. Děkuji --Matyas.Him (diskuse) 2. 5. 2020, 10:10 (CEST)

@Matyas.Him: Opravil jsem, vyhovuje to tak? --Jvs 2. 5. 2020, 10:13 (CEST)
@Jvs: Bohužel si myslím, že je to duplikát Prison Architect Logo.jpg, který je pod fair use, takže uživatel ten obrázek nahrál znovu a dal pod jinou licencí. -Ján Kepler (diskuse) 2. 5. 2020, 10:19 (CEST)
Měl jsem to rozepsané, ale ztratilo se to při e.k. Obrázek bude z Commons smazán. Že ho používají na enwiki bohužel neznamená, že ho můžeme použít taky... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 2. 5. 2020, 10:20 (CEST)

Jak smažu moji IP adresu z histore úprav?

Jak smažu moji IP adresu z histore úprav na stránce wikipedie?

--Paraphraxis (diskuse) 2. 5. 2020, 17:42 (CEST)

@Paraphraxis: Zdravím, o jakou/ jaké editace se jedná? --MrJaroslavik (diskuse) 2. 5. 2020, 17:46 (CEST)
@Paraphraxis: Dobrý den. To, co požadujete, nelze. Každá editace stránky je zaznamenána vč. původce a bez založení účtu souhlasíte s uvedením IP adresy. To už pak nelze měnit, lze jen editaci skrýt, pokud porušuje určitá pravidla. A i kdyby to šlo, stejně by nešlo přiřadit editace k účtu, který ještě neexistoval a byl založen až později. A je tu i „právní“ problém, že nelze ztotožnit autora konkrétních editací pod IP adresou s majitelem konkrétního účtu. A ostatně ty tři drobné editace pod IP, kterou jste uvedl(a) na Nástěnce správců, ani za tu péči nestojí. --Matěj Orlický (diskuse) 2. 5. 2020, 18:16 (CEST)
@Paraphraxis, Matěj Orlický: Pokud uživatel omylem edituje nepřihlášený a je tak možné spojit IP adresu s jeho osobou, mohou správci IP adresu v historii editací skrýt. To, že se to u nás až tak často nedělá neznamená, že to nejde. Nejlépe dát žádost na WP:NS nebo napsat některému správci (klidně mailem).
Naopak opravdu technicky nejde přiřadit editace IP adresy uživateli. JAn (diskuse) 4. 5. 2020, 15:39 (CEST)
@JAn Dudík: Já už jsem to vč. té možnosti požádat o skrytí přidal do Nápověda:Jak se přihlásit#Vaše editace bez přihlášení, nevím, jestli tam přidat i tu možnost emailem (aby to bylo pochopitelné, nápovědu o mailování asi nemáme). --Matěj Orlický (diskuse) 4. 5. 2020, 15:51 (CEST)

Obrázek do infoboxu

Dobrý den, ahoj, založil jsem článek Max Schippel a chtěl jsem do infoboxu dát jeho portrét, který normálně visí na německé wikipedii (Max Schippel.jpg). Akorát ho to pořád vyhazuje.

Prosím, poraďte.

Předem děkuji.

Fil.Zaj2002 (diskuse) 3. 5. 2020, 15:56 (CEST)Fil.Zaj2002

@Fil.Zaj2002: Dobrý den, obrázek je z důvodu rozdílné autorskoprávní politiky napříč různými státy dostupný jen na německé Wikipedii. Zde ho tedy není možno použít. S pozdravem, --janbery (diskuse) 3. 5. 2020, 16:00 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Jožka Kolmanová-Červinková-Hladíková (3. 5. 2020, 19:49)

Dobrý den, u založení nové stránky jsem místo Havlíková napsal Hladíková. Jak to mohu opravit? --Premek1946 (diskuse) 3. 5. 2020, 19:49 (CEST)

@Premek1946: Dobrý den, stránku můžete přesunout na nový název, postup je zde. S pozdravem, --janbery (diskuse) 3. 5. 2020, 19:53 (CEST)
Díky--Premek1946 (diskuse) 4. 5. 2020, 10:24 (CEST)
@Premek1946: Dobrý den, požádal jsem o smazání přesměrování a byl jsem upozorněn že je třeba narovnat odkazy, tak jsem to udělal (včetně wikidat). Narovnání odkazů znamená, že ze stránek, které byly editovány dříve vede odkaz na přesměrování (tzn. na chybný název). Které stránky odkazují na článek se dá zjistit zde. Mějte se fajn. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 4. 5. 2020, 11:03 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Wikipedie:Potřebuji pomoc (4. 5. 2020, 12:34)

Dobrý den, v rámci školního projektu mám za úkol vytvořit wiki heslo, avšak při publikaci se objevilo okno, že článek potřebuje urgentní úpravy, několik úprav, jsem tedy udělal, nicméně okno stále zůstává, žádám tedy Vás, zkušené wikipedisty, zda by si někdo našel minutku a případně upozornil na konkrétní chyby v článku Bezpečnost práce v Číně

Děkuji a přeji krásny den. --Adambalsinek (diskuse) 4. 5. 2020, 12:34 (CEST)

@Adambalsinek: Dobrý den. Článek má zásadní nedostatky z pohledu pojetí a encyklopedického stylu. Encyklopedie musí být napsaná věcně a neutrálně prezentovat fakta. Článek je plný zcela neencyklopedických obratů („stále aktivněji a intenzivněji, v současné době, bylo zjištěno, senzacechtiví reportéři“ atd.) a neurčitých údajů. Poměrně se blíží encyklopedickému pojetí poslední dva odstavce, kde je v nadpisu „v číslech“. Ovšem jsou to zase příliš konkrétní údaje vhodné spíše k dokreslení textu, který by měl obsahovat např. dlouhodobý vývoj ukazatelů nebo srovnání s čísly jinde ve světě. Celkově se domnívám, že jako encyklopedické téma je to hodně obtížné, zvláště pro začátečníka. --Matěj Orlický (diskuse) 4. 5. 2020, 13:03 (CEST)
Přesně jak píše kolega, Bezpečnost práce v Číně je napsána skoro jako knížka nebo jako novinový článek, je potřeba to přepsat jako článek encyklopedie. Podívejte se na jiné články o podobných tématech tady na Wikipedii, jakým slohem a stylem jsou psány. --Dvorapa (diskuse) 4. 5. 2020, 14:17 (CEST)

Jižní Čechy - kontrola textu pro úplné zveřejnění

Dobrý den,

pod názvem Wikipedista:MarieMach/Jižní Čechy jsem vytvořila článek o Jižních Čechách. Text byl v minulosti odstraněn z důvodu nedodržení pravidel - může mi nyní někdo text zkontrolovat, aby již mohl být normálně uveden na Wikipedii? Je možné ho rovnou uveřejnit pouze pod názvem Jižní Čechy? Článek budu ještě dále upravovat.

Mockrát děkuji

MarieMach (diskuse) 5. 5. 2020, 11:59 (CEST)

@MarieMach: Dobrý den. Předně článku chybí encyklopedická definice a tak není jasné, o čem vlastně přesně je. Pokud bychom vyškrtali části, které duplikují článek Jihočeský kraj, zbyde zdá se mi značka Jižní Čechy. Jestli by to měl být článek o marketingové prezentaci jč kraje v posledních pár letech, tak je to na encyklopedický článek poněkud málo.
Když pominu formální stránku jako místy neencyklopedický styl nebo chybějící odkazy, jsou tam ještě problémy s obrázky, což jsou (pouze) různé varianty loga. A hlavně o nich tvrdíte, že loga jsou vašim vlastním dílem. Mám o tom vážné pochybnosti, oficiální loga jsou pravděpodobně chráněny autorskými právy a na Wikipedii proto nemohou být. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2020, 12:15 (CEST)
@MarieMach: Doplnění při srovnání se současným článkem Jižní Čechy. Tento článek se v úvodu správně soustředí na rozdíl mezi pojmy a JČ kraj. V dalším textu by jej bylo možné rozšířit. Z vašeho textu by šlo asi něco použít část z „Místo rekreace“, ale přidat to jako obecnou charakteristiku a nepatří tam propagační formulace (vychvalování, barvité přívlastka ap.) nebo prázdné a nesmyslné fráze o drsném anglosaském severu (kde by se tam Angličani vzali). „Značka Jižní Čechy“ by také potřebovalo adekvátně zkrátit jen na základní informace. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2020, 12:39 (CEST)

Oprava nepravdivé informace, kterou stále někdo vrací do původního stavu

Dobrý den, na stránce Ivan Dejmal je informace, která je nepravdivá. Není a nemůže u ní být odkaz na věrohodný zdroj. Pokud ji ale opravím, ozve se mi wikipedista, který úpravu stále vrací do původního stavu. Více v diskuzi pod stránkou, kde i vysvětluji. Jak lze tuto situaci vyřešit? Děkuji !!! Lenka Marečková (diskuse) 5. 5. 2020, 15:49 (CEST)

Jen upřesním: diskuse není u článku, ale na Diskuse s wikipedistou:Lenka Marečková#Ivan Dejmal. --Matěj Orlický (diskuse) 5. 5. 2020, 16:05 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc (5. 5. 2020, 15:01)

Zdravím, potřebuji dát ke jménu vlajku nevíte prosím jak se to dělá? --Riky1913 (diskuse) 5. 5. 2020, 15:02 (CEST)

@Riky1913: Pokud máte na mysli umístění vlajky státu, pak se pro to používá šablona {{Flagicon}}. Zápis je pak například v takovéto podobě:
{{Flagicon|Česká republika}} Jára Cimrman
a výstup je tento: Česko Jára Cimrman
Je to ono, co jste myslel? --Jan Polák (diskuse) 8. 5. 2020, 15:23 (CEST)

Otázka vložená pomocí panelu Potřebuji pomoc: Kočí (okres Chrudim) (6. 5. 2020, 08:08)

Jak upravím v infoboxu pro české obce "Starostka" na "Starosta"? Díky --MiSmet (diskuse) 6. 5. 2020, 08:08 (CEST)

@MiSmet: Stačí při editaci zdroje změnit název parametru z starostka na starosta JAn (diskuse) 6. 5. 2020, 08:17 (CEST)
po e.k.@MiSmet:Dobrý den, děkujeme vám za zájem o Wikipedii. Parametr starostka jsem změnil na starosta. Stačí ve wikikódu přepsat na správný parametr. Hezký den. --Podroužek (diskuse) 6. 5. 2020, 08:24 (CEST)

Články

Najdu někde seznam článků, u kterých si lidé vyžádali úpravu, založení atd.? Díky --MiSmet (diskuse) 6. 5. 2020, 11:17 (CEST)

@MiSmet: Zdravím, seznam článků vyžadujících úpravy je zde. Pak jsou tu i různé další seznamy článků k úpravě podle typu problému zde. Seznam základních článků vyžadujících rozšíření je pak třeba zde, seznam všech článků vyžadujících rozšíření zde. Nakonec je tu i seznam článků k vytvoření zde. Pomohl jsem? --Dvorapa (diskuse) 6. 5. 2020, 17:27 (CEST)
@Dvorapa díky, pomohl --MiSmet (diskuse) 6. 5. 2020, 18:14 (CEST)