Nápověda:Uživatelské nastavení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nastavení umožňuje každému přihlášenému wikipedistovi přizpůsobit si vzhled a chování Wikipedie ke zjednodušení editace stránek a k ulehčení práce s Wikipedií. Také dává možnost využít různé pokročilé funkce, které jsou ve výchozím stavu vypnuty.

Stránka nastavení[editovat | editovat zdroj]

Ke stránce nastavení se jednoduše dostanete kliknutím na odkaz Nastavení v horní liště nebo v menu. Pokud zde odkaz nevidíte, přesvědčete se nejprve, jestli jste přihlášen(a). Nastavení a jednotlivé volby se mohou lišit podle toho, v jakém jazyce Wikipedii čtete nebo na jakém zařízení, či v jakém prohlížeči si Wikipedii prohlížíte, a fungují na každé jazykové verzi naprosto odděleně. Zkontrolujte proto ještě, že měníte nastavení na správné jazykové verzi Wikipedie a na příslušném zařízení.

Stránka nastavení pak obsahuje mnoho voleb, které mohou být rozmístěny do několika různých podstránek sdružujících podobné volby k sobě. Volby pak jsou na každé podstránce ještě rozděleny do jednotlivých oddílů. Pod všemi volbami na každé podstránce je tlačítko Uložit nastavení, které změněné volby nastavení uloží, a na některých zařízeních také odkaz Obnovit všechna výchozí nastavení (ve všech sekcích), který všechny volby na všech podstránkách nastavení změní na výchozí hodnoty připravené pro nováčky.

Mezi jednotlivými podstránkami můžete listovat záložkami v liště v záhlaví stránky nastavení. Při procházení mezi jednotlivými podstránkami pomocí záložek se změněné volby zapamatují a při kliknutí na tlačítko Uložit nastavení je uložíte všechny najednou.

V klasickém vzhledu pak nastavení obsahuje tyto záložky:

  • Údaje o uživateli – obsahuje základní volby týkající se vašeho uživatelského účtu na Wikipedii. Můžete tu změnit heslo, jazyk prostředí, pohlaví, podpis a e-mail.
  • Vzhled – obsahuje volby týkající se vzhledu Wikipedie a jejích stránek. Můžete si vybrat mezi několika základními vzhledy, které si můžete dále upravit např. pomocí uživatelských stylů a skriptů. Vybrat si můžete také z několika formátů dat nebo různých časových pásem. Dále zde můžete upravit vzhled prohlížení multimediálních souborů, porovnávání verzí, matematického zápisu a dalších souvisejících drobností.
  • Editace – obsahuje volby týkající se editace článků a dalších stránek na Wikipedii. Tady můžete upravit vzhled a chování editační stránky, náhledu a dalších souvisejících funkcí.
  • Poslední změny – obsahuje volby týkající se stránek zobrazujících poslední změny provedené právě teď v různých článcích a na různých stránkách Wikipedie. Mezi takové stránky patří například Speciální:Poslední změny nebo Speciální:Příspěvky. V této záložce můžete upravit počet anebo rozsah zobrazených posledních změn a další související volby.
  • Sledované stránky – obsahuje další volby týkající se podobné stránky, která zobrazuje pouze poslední změny v článcích a na stránkách, jež sledujete. Kromě podobných voleb jako na předchozí záložce Poslední změny tady najdete například možnost zobrazení, úpravy nebo vyprázdnění seznamu vašich sledovaných stránek.
  • Vyhledávání – obsahuje volby týkající se vyhledávání v článcích a stránkách na Wikipedii a v jejich obsahu. Na této záložce si můžete vybrat chování dokončovacího našeptávače, který se snaží váš dotaz do vyhledávače uhodnout dříve, než ho napíšete.
  • Upozornění – obsahuje volby týkající se zpráv a upozornění v horní liště. Tady můžete upravit, na jaké události z Wikipedie chcete být upozorněn(a) a případně jakým způsobem. I na této stránce můžete změnit e-mailovou adresu.
  • Udělátka – obsahuje možnosti zapnutí nebo vypnutí speciálních udělátek a rozšíření, které doplňují do Wikipedie různé pokročilé funkce. Jsou vytvořeny přímo uživateli Wikipedie, a proto mohou obsahovat drobné nedostatky nebo může zapnutí některého z nich přebít nějakou volbu v jiné záložce nastavení, v krajním případě i dané nastavení dočasně rozbít. V této záložce můžete jednotlivá udělátka pouze zapnout nebo vypnout, další donastavení jejich chování je zatím velmi obtížné, plánuje se však tuto funkci v budoucnu doplnit.
  • Betaverze – obsahuje možnosti zapnutí nebo vypnutí experimentálních funkcí, které ještě nebyly nasazeny do plné verze Wikipedie, ale je možné si je již vyzkoušet. I v této záložce můžete jednotlivé experimentální funkce pouze zapnout nebo vypnout jako u udělátek, stejně tak mohou obsahovat i větší nedostatky nebo kolize s dalšími volbami v nastavení. Zapnutí těchto experimentálních funkcí nemá vliv na jiné uživatele Wikipedie.

V mobilním vzhledu pak nastavení obsahuje pouze možnost vypnout načítání obrázků a možnost povolit experimentální funkce Beta, které přidá některé další právě testované možnosti.

Uložení změn[editovat | editovat zdroj]

Už výše bylo psáno, že k uložení změn provedených v nastavení slouží tlačítko Uložit nastavení. Uložení změn však nemusí nutně znamenat, že se nová nastavení okamžitě projeví. Původní vzhled nebo funkce jsou často dočasně uloženy v mezipaměti serveru Wikipedie i v mezipaměti vašeho prohlížeče, proto to občas vypadá, jako by nové nastavení, čerstvě zapnuté udělátko nebo čerstvě povolená experimentální funkce nefungovaly. Proto je občas potřeba obnovit stránku nebo přímo vymazat tyto dočasné záznamy ze serveru a prohlížeče, aby se nová nastavení projevila.

Související články[editovat | editovat zdroj]