Ph.D.: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 29: Řádek 29:
| datum vydání = 2007-08-23
| datum vydání = 2007-08-23
| datum přístupu = 2008-03-12
| datum přístupu = 2008-03-12
| url = http://www.hyperstudent.cz/view.php?cisloclanku=2007080011
| url = http://www.hyperstudent.cz/akademicke-tituly.php
| issn = 1802-7474
| issn = 1802-7474
}}</ref>
}}</ref>

Verze z 3. 2. 2010, 02:40

Ph.D., zkratka latinského philosophiæ doctor (v některých zemích též alternativně doctor philosophiæ, D.Phil), je mezinárodně uznávaný titul, uváděný za jménem, který představuje vědeckou hodnost doktora.

Philosophiæ doctor v doslovném překladu znamená doktor filozofie (původně pak toto označení vychází ze starořeckého Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, tj. „Učitel filosofie“). Tento titul je udělován osobám, které v rámci svého vysokoškolského studijního programu dokončily dostatečně kompletní výzkumnou práci o předmětu svého studia a případně završily některé další podmínky definované přesněji studijními zvyklostmi odpovídající země.

V České republice tyto všeobecné podmínky představuje vypracování a úspěšné obhájení disertační práce (při této obhajobě uchazeč obhajuje kvalitu svého výzkumu) a složení státní doktorské zkoušky. Nositeli se tedy stávají absolventi doktorského vysokoškolského studia, někdy též nazývaného postgraduální studium.

Titul Ph.D. v některých rysech odpovídá dřívějšímu titulu CSc. Někdy bývá označován jako velký doktorát a odlišován tak od tzv. malého doktorátu (tj. PhDr., RNDr., JUDr. apod.). Toto neoficiální označení však může být zavádějící, protože jako velký doktorát bývá také označován dříve udělovaný titul DrSc. či dnešní titul DSc., které představují nejvyšší stupeň vědecké hodnosti, ačkoli nejsou dle právního řádu České republiky akademickými tituly.

Původ a význam

Za středověku bylo studium jakékoliv jiné vědní oblasti mimo teologii, právo a medicínu označováno za filosofii (philosophia). Vzhledem k vývoji vědních a vyučovaných disciplín v univerzitních prostředích od té doby toto rozdělení vedlo k tomu, že bezmála v každém studijním oboru, ať již z vědeckého nebo humanitního prostředí, je nyní doktorát udělován v podobě titulu PhD. Tento titul byl původně udělován universitami pouze takovým učeným individualitám, které dosáhly uznání svých již jmenovaných protějšků.

Poznámka: nejvyšší vědeckou hodností není profesor (prof.). Titul profesor je pouze pedagogickou hodností, k jejímuž získání je vyžadována především významná vysokoškolská pedagogická praxe, doprovázená samozřejmou významnou vědeckou aktivitou.[zdroj⁠?]

Titul Ph.D. nebo jeho analoga jsou prakticky nezbytnou podmínkou pro zaměstnání na jakékoliv výzkumné pozici na většině akademických pracovišť v České republice i ve světě.[zdroj⁠?] V některých oborech či pro některé pozice však ani ukončené postgraduální studium nemusí představovat dostatečnou kvalifikaci pro získání plnohodnotné pozice. Absolventi postgraduálního studia, zvláště ve vědě, jsou nuceni projít ještě tzv. postdoktorandskou (často v obecné mluvě zkracovanou jako postdok) pozicí, která nepředstavuje již studium, ale jakousi začátečnickou pozici ve vědě, která představuje hlavně odlišné postavení ve vědeckém týmu oproti starším výzkumným pracovníkům a často také jiné možnosti v přístupu ke grantům.[zdroj⁠?]

Výslovnost a uvádění

Samotné Ph.D. se nejčastěji vyslovuje anglicky [piː eɪtʃ diː]IPA, někdy také českým hláskováním [pé há dé].[zdroj?]

Titul Ph.D. se uvádí vždy za jménem, přičemž se obvykle současně uvádí i jeden titul před jménem. Titul se odděluje od jména čárkou: Ing. Jan Novák, Ph.D. Ph.D. se také odděluje čárkou, stojí-li jméno ve větě: Odborný asistent Ing. Jan Novák, Ph.D., připomenul důležitost postgraduálního studia.[1] Člověk je oslovován vždy jeho nejvyšším dosaženým titulem. Pokud má tedy někdo před jménem tituly Ing. nebo Mgr. a za jménem Ph.D., je oslovován: „pane doktore…“[2]

Odkazy

  1. Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR [online]. Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR [cit. 2008-03-12]. Dostupné online. 
  2. Akademické tituly. Hyperstudent.cz [online]. 2007-08-23 [cit. 2008-03-12]. Dostupné online. ISSN 1802-7474.