Královští potomci královny Viktorie a krále Kristiána IX.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obraz Williama Powella Fritha z roku 1865 znázorňující Sňatek prince z Walesu s princeznou Alexandrou Dánskou se zdá být jediným dochovaným obrazem, kde jsou na stejném obraze vyobrazeni královna Viktorie a král Kristián IX.

Královští potomci královny Viktorie a krále Kristiána IX., panovníků Spojeného království (1837–1901), respektive Dánska (1863–1906), v současnosti sedí na trůnech Belgie, Dánska, Lucemburska, Norska, Španělska, Švédska a Spojeného království. Po vypuknutí první světové války jejich vnuci obsadili trůny Dánska, Norska, Německa, Rumunska, Ruska, Řecka, Spojeného království a Španělska. Proto se Viktorie přezdívá „babička Evropy“ a Kristián IX.tchán Evropy“.

Vnoučata[editovat | editovat zdroj]

Kristián IX. v roce 1898 se svým a Viktoriiným pravnukem princem Eduardem z Yorku, budoucím králem Spojeného království Eduardem VIII.

Viktorie domluvila svatbu svého nejstaršího syna a dědice trůnu, budoucího Eduarda VII., s Alexandrou Dánskou, nejstarší dcerou Kristiána IX., která se konala 10. března 1863. Mezi jejich šesti dětmi byli Jiří V. (který byl také po celou dobu své vlády císařem Indie) a jeho sestra Maud z Walesu (která se později 22. července 1896 provdala za svého bratrance Haakona VII. Norského, dalšího vnuka Kristiána IX.).

Druhý syn Kristiána IX., princ Vilém, se stal králem Řecka jako Jiří I. krátce po svatbě jeho sestry Alexandry. Dne 27. října 1889 se jeho syn, budoucí Konstantin I. Řecký, oženil se Sofií Pruskou, vnučkou Viktorie.

V roce 1865 se druhá dcera Kristiána IX., princezna Dagmar, zasnoubila s carevičem Nikolajem Ruským, synem a dědicem cara Alexandra II. Po předčasné smrti svého snoubence se Dagmar v roce 1866 provdala za Nikolajova mladšího bratra careviče Alexandra a přijala ruské jméno Maria Fjodorovna. V letech 1881 až 1894 byla ruskou císařovnou manželkou. Její syn Mikuláš II. Ruský se 26. listopadu 1894 oženil s Alix Hesenskou a Rýnskou, další vnučkou královny Viktorie, která se tak stala ruskou císařovnou manželkou a přijala jméno Alexandra Fjodorovna.

Kristián X. Dánský byl starším bratrem Haakona VII. Norského a tedy dalším vnukem Kristiána IX. Dánského. Vilém II., německý císař a pruský král, byl starším bratrem Sofie Pruské a tedy dalším vládnoucím vnukem Viktorie. Viktorie měla další dvě vnučky, které se staly královnami: Marii Edinburskou, která se provdala za Ferdinanda I. Rumunského, a Viktorii Evženii z Battenbergu, která se provdala za Alfonse XIII. Španělského.

Kristián IX. byl tedy dědem císaře a dvou králů, kteří se všichni oženili s vnučkami Viktorie, z nichž jedna (Maud z Walesu) byla také vnučkou Kristiána IX. Celkem pět jeho vnuků bylo vládnoucími panovníky.

Viktorie byla babičkou císaře, krále-císaře, čtyř královen manželek a císařovny manželky.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Za první světové války (1914–1918) bylo mnoho evropských panovníků z matčiny i otcovy strany úzce spřízněno. Nejčastěji uváděným příkladem je skutečnost, že Mikuláš, jeho manželka Alexandra a císař Vilém II. Pruský byli všichni bratranci a sestřenicí Jiřího V. Britského přes Kristiána IX. (v Mikulášově případě) nebo královnu Viktorii (ve Vilémově a Alexandřině případě).[1][2][3] Krátce před koncem války byli Mikuláš, jeho žena a děti popraveni bolševiky.

Další země, které bojovaly proti Německu kromě Ruska a Spojeného království, byly Rumunsko, jehož královna Marie, manželka Ferdinanda I., byla sestřenicí císaře, a Řecko, jehož královna Sofie, manželka Konstantina I., byla císařova vlastní sestra.

Kromě toho byl Jiří V. přes Kristiána IX. bratranec Konstantina I. Řeckého. Dalšími bratranci a sestřenicí Jiřího V., jejichž země byly během války neutrální, byli Kristián X. Dánský, Viktorie Evženie Španělská (královna manželka Alfonse XIII.) a Haakon VII. Norský (který byl také Jiřího švagrem skrz své manželství s Jiřího sestrou Maud).

Současní vládnoucí potomci[editovat | editovat zdroj]

Sňatky mezi potomky královny Viktorie a krále Kristiána IX. neskončily s první světovou válkou, navzdory svržení německé i ruské monarchie (spolu s rodem Habsburků v Rakousku-Uhersku). Naopak, téměř všichni vládnoucí evropští králové nebo královny jsou dnes blízce spříznění díky jejich původu z Viktorie, Kristiána nebo dokonce obou.

Král Harald V. Norský, královna Markéta II. Dánská a král Filip VI. Španělský jsou všichni potomky královny Viktorie i krále Kristiána IX. [zdroj?] První dva zmínění panovníci jsou pravnoučaty manželů Alexandry Dánské (dcera krále Kristiána IX.) a Eduarda VII. (syn královny Viktorie). Harald V. Norský je vlastně potomkem Kristiána IX. hned třikrát, dvakrát prostřednictvím svého otce a jednou prostřednictvím své matky. Markéta II. Dánská je potomkem Viktorie a Kristiána IX. Je také sestřenicí Karla XVI. Gustava Švédského prostřednictvím Viktoriiny vnučky princezny Markéty Connaughtské. Filip VI. je potomkem Viktorie třikrát a Kristiána IX. dvakrát. Jeho otec, král Juan Carlos I., je potomkem Viktorie, ne Kristiána IX., ale manželka Juana Carlose, královna Sofie, je potomkem Viktorie dvakrát a pra-pravnučkou Kristiána IX. také dvakrát.

Král Karel XVI. Gustav Švédský je potomkem Viktorie, a to dvakrát, protože jeho rodiče byli bratrancem a sestřenicí z druhého kolena (oba byli pravnoučaty Viktorie). Kromě toho je Karel XVI. Gustav také z matčiny strany potomkem Viktoriiny nevlastní sestry Feodory. Karel XVI. Gustav není potomkem Kristiána IX.; nicméně, z matčiny strany je potomkem rodičů Kristiána IX. přes jeho staršího bratra Fridricha.

Naopak Filip, král Belgičanů, je potomkem krále Kristiána IX., ale ne královny Viktorie, ačkoli je potomkem Viktoriina strýce z matčiny strany (stejně jako strýce z otcovy strany jejího manžela prince Alberta Sasko-Koburského-Gothajského) Leopolda I., krále Belgičanů. Filipův otec, král Albert II., který abdikoval v létě 2013, je bratrancem Haralda V. Norského prostřednictvím jejich dědečka prince Karla, vévody z Västergötlandu, který se oženil s princeznou Ingeborg Dánskou, vnučkou Kristiána IX.

  • Stručně řečeno, panovníci Norska, Dánska, Španělska a Spojeného království jsou potomky Viktorie a Kristiána IX. Španělský král je však jediný potomkem obou více než z jedné strany.
  • Švédský král je dvakrát potomkem Viktorie (a její nevlastní sestry), ale ne Kristiána IX. (i když je potomkem jednoho z jeho bratrů).
  • Král Belgičanů a lucemburský velkovévoda jsou potomky Kristiána IX., ale nikoli Viktorie, ačkoli jsou potomky strýce Viktorie a jejího manžela Leopolda I. Belgického.
  • Nizozemský král je jediným evropským panovníkem, který není potomkem Viktorie ani Kristiána IX.
    • Je to vzdálený bratranec z šestého kolena Alžběty II., prince Filipa, Haralda V., Markéty II., Karla XVI. Gustava a Filipa VI. prostřednictvím Frederika, prince z Walesu a vzdálený bratranec ze čtvrtého kolene Alberta II. Belgického prostřednictvím Viléma I. Nizozemského. Kromě toho byl Vilém I. Nizozemský také vzdálený bratranec z druhého kolena královny Viktorie a krále Kristiána IX., protože byl pravnukem Jiřího II. Britského. Všichni současní vládnoucí králové a královny v Evropě, včetně Nizozemska, jsou tedy spřízněni prostřednictvím Jiřího II. Britského.

Příbuznost mezi Viktorií a Kristiánem IX.[editovat | editovat zdroj]

Protože je tolik panovníků potomky královny Viktorie a krále Kristiána IX. Dánského, vztah mezi těmito dvěma panovníky je do jisté míry zajímavý. Tito panovníci byli bratrancem a sestřenicí z třetího kolena díky tomu, že oba byli potomky Jiřího II. Britského. Tato příbuznost se objevuje hned dvakrát, protože prarodiče z matčiny strany krále Kristiána IX. Dánského, princ Karel Hesensko-Kasselský (1744–1836) a princezna Luisa Dánská (1750–1831), byli oba děti dcer krále Jiřího II. Britského (1660–1727), a tedy bratrancem a sestřenicí. Luisa Hesensko-Kasselská, manželka krále Kristiána IX. Dánského, byla vnučkou prince Fridricha Hesenského (1747–1837), bratra již zmíněného prince Karla Hesensko-Kasselského.

Král Kristián IX. Dánský a jeho manželka Luisa Hesensko-Kasselská si tak byli navzájem bratrancem a sestřenicí z druhého a třetího kolena a bratrancem a sestřenicí z třetího kolene královny Viktorie.

Nejdéle žijící potomci Viktorie a Kristiána IX.[editovat | editovat zdroj]

Nejdéle žijící potomci[editovat | editovat zdroj]

     V současné době zastává královskou funkci

     Žijící

Jméno potomků Rok narození Rok úmrtí Věk Pochází z Prostřednictvím
Kristián, kníže z Bentheimu a Steinfurtu 1923 2023 100 let, 3 dny Kristián IX. Dánský Princezna Luisa Dánská
Princ Philip, vévoda z Edinburghu 1921 2021 99 let, 303 dní Kristián IX. Dánský Princ Ondřej Řecký a Dánský
Viktorie Britská Princezna Alice z Battenbergu
Andrej Andrejevič, princ ruský 1923 2021 98 let, 311 dní Kristián IX. Dánský Velkovévodkyně Xenie Alexandrovna Ruská
Princezna Alice, hraběnka z Athlone 1883 1981 97 let, 313 dní Viktorie Britská Princ Leopold, vévoda z Albany
Christian Castenskjold 1926 Naživu 97 let a 292 dní Kristián IX. Dánský Princezna Dagmar Dánská
Markéta, princezna René bourbonsko-parmská 1895 1992 97 let, 1 den Kristián IX. Dánský Princ Valdemar Dánský
Alžběta II. Britská 1926 2022 96 let 140 dní Viktorie Britská Jiří V. Britský
Kristián IX. Dánský Jiří V. Britský
Michal I. Rumunský 1921 2017 96 let, 41 dní Viktorie Britská Princezna Marie Edinburská
Princezna Sofie Pruská
Kristián IX. Dánský Konstantin I. Řecký
Hrabě Lennart Bernadotte Wisborský 1909 2004 95 let, 227 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alexandra Řecká a Dánská
Hrabě Karel Jan Bernadotte Wisborský 1916 2012 95 let, 187 dní Viktorie Britská Princezna Markéta z Connaughtu
Hrabě Sigvard Bernadotte Wisborský 1907 2002 94 let, 244 dní Viktorie Britská Princezna Markéta z Connaughtu
Lady Pamela Hicksová 1929 Naživu 95 let a 8 dní Viktorie Britská Louis Mountbatten, 1. hrabě Mountbatten z Barmy
Princezna Kateřina Řecká a Dánská 1913 2007 94 let, 151 dní Viktorie Britská Princezna Sofie Pruská
Kristián IX. Dánský Konstantin I. Řecký
Olga, princezna Pavla jugoslávská 1903 1997 94 let, 127 dní Kristián IX. Dánský Princ Mikuláš Řecký a Dánský
Infantka Beatrix, kněžna z Civitella-Cesi 1909 2002 93 let, 153 dní Viktorie Britská Princezna Viktorie Evženie z Battenbergu
Patricia Knatchbullová, 2. hraběnka Mountbattenová z Barmy 1924 2017 93 let, 119 dní Viktorie Britská Louis Mountbatten, 1. hrabě Mountbatten z Barmy
Anna, královna rumunská 1923 2016 92 let, 318 dní Kristián IX. Dánský Princezna Markéta Dánská
Princ Wolfgang Hesenský 1896 1989 92 let, 247 dní Viktorie Britská Princezna Markéta Pruská
Princ Karel Bernadotte 1911 2003 92 let, 168 dní Kristián IX. Dánský Princezna Ingeborg Dánská
Princ Michal Bourbonsko-Parmský 1926 2018 92 let, 125 dní Kristián IX. Dánský Princezna Markéta Dánská
Princezna Astrid, paní Fernerová 1932 Naživu 92 let a 75 dní Viktorie Britská Princezna Maud z Walesu
Kristián IX. Dánský Haakon VII. Norský
Princ Alexandr Jugoslávský 1924 2016 91 let, 273 dní Kristián IX. Dánský Princezna Olga Řecká a Dánská
Princ Artur, vévoda z Connaughtu a Strathearnu 1850 1942 91 let, 260 dní Viktorie Britská Královna Viktorie (syn a dcera)
Princezna Luisa, vévodkyně z Argyllu 1848 1939 91 let, 260 dní Viktorie Britská
Princezna Luisa Viktorie Pruská 1917 2009 91 let, 212 dní Kristián IX. Dánský Princezna Luisa Dánská
Hrabě Bertram Castellsko-Rüdenhausenský 1932 Naživu 91 let a 290 dní Viktorie Britská Vévoda Karel Eduard Sasko-Kobursko-Gothajský
Anne Liddellová-Graingerová 1932 Naživu 91 let a 274 dní Viktorie Britská Lady May Abelová Smithová
Fridrich František, dědičný velkovévoda meklenbursko-zvěřínský 1910 2001 91 let, 100 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alexandra Hannoverská
Hraběnka Birgitta Bernadotte Wisborská 1933 Naživu 91 let a 55 dní Kristián IX. Dánský Lennart Bernadotte
Princ Jiří Vilém Hannoverský 1915 2006 90 let, 289 dní Kristián IX. Dánský Arnošt August, vévoda brunšvický
Viktorie Britská Princezna Viktorie Luisa Pruská
Marianne von Sachsen-Coburg und Gotha 1933 Naživu 91 let a 22 dní Viktorie Britská Johann Leopold, dědičný princ Sasko-Kobursko-Gothajský
Ingrid, královna dánská 1910 2000 90 let, 224 dní Viktorie Britská Princezna Markéta z Connaughtu
Princ David Chavchavadze 1924 2014 90 let, 138 dní Kristián IX. Dánský Princezna Nina Georgijevna Ruská

Nejstarší žijící potomci[editovat | editovat zdroj]

     V současné době zastává královskou funkci

Jméno potomků Datum narození Věk Pochází z Prostřednictvím
Christian Castenskjold 10. července 1926 97 let a 292 dní Kristián IX. Dánský Princezna Dagmar Dánská
Lady Pamela Hicksová 19. dubna 1929 95 let a 8 dní Viktorie Britská Princezna Viktorie Hesensko-Rýnská
Princezna Astrid, paní Fernerová 12. února 1932 92 let a 75 dní Kristián IX. Dánský Haakon VII. Norský
Viktorie Britská Princezna Maud z Walesu
Hrabě Bertram zu Castell-Rüdenhausen 12. července 1932 91 let a 290 dní Viktorie Britská Karel Eduard Sasko-Kobursko-Gothajský
Anne Liddellová-Graingerová 28. července 1932 91 let a 274 dní Viktorie Britská Princezna Alice z Albany
Hraběnka Birgitta Bernadottová Wisborská 3. března 1933 91 let a 55 dní Kristián IX. Dánský Lennart Bernadotte
Marianne von Sachsen-Coburg und Gotha 5. dubna 1933 91 let a 22 dní Viktorie Britská Karel Eduard Sasko-Kobursko-Gothajský
Albert II. Belgický 6. června 1934 89 let a 326 dní Kristián IX. Dánský Princezna Ingeborg Dánská
Princezna Dorota Hesenská 24. července 1934 89 let a 278 dní Kristián IX. Dánský Princ Ondřej Řecký a Dánský
Viktorie Britská Princezna Markéta Pruská
Princezna Margaretha, paní Amblerová 31. října 1934 89 let a 179 dní Viktorie Britská Princezna Markéta z Connaughtu
Hrabě Hans Veit Toerrinksko-Jettenbašský 1. ledna 1935 89 let a 117 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alžběta Řecká a Dánská
Hraběnka Viktorie Castellsko-Rüdenhausenská 26. února 1935 89 let a 61 dní Viktorie Britská Vévoda Karel Eduard Sasko-Kobursko-Gothajský
Arcivévodkyně Alexandra Rakouská 21. května 1935 88 let a 342 dní Viktorie Britská Princezna Ileana Rumunská
Princ Edward, vévoda z Kentu 9. října 1935 88 let a 201 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alexandra Dánská
Viktorie Britská Eduard VII. Britský
Princezna Alžběta Jugoslávská 7. dubna 1936 88 let a 20 dní Kristián IX. Dánský Princ Mikuláš Řecký a Dánský
Elizabeth Abelová Smithová 5. září 1936 87 let a 235 dní Viktorie Britská Lady May Abelová Smithová
Princezna Christa Pruská 31. října 1936 87 let a 179 dní Viktorie Britská Princ Vilém Pruský
Princezna Alexandra, ctihodná Lady Ogilvy 25. prosince 1936 87 let a 124 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alexandra Dánská
Viktorie Britská Eduard VII. Britský
Princezna Birgitta Švédská 19. ledna 1937 87 let a 99 dní Viktorie Britská Princ Gustav Adolf, vévoda z Västerbottenu
Princezna Sibyla Sasko-Kobursko-Gothajská
Harald V. Norský 21. února 1937 87 let a 66 dní Kristián IX. Dánský Haakon VII. Norský
Princezna Marta Švédská
Princezna Alexandra Dánská
Viktorie Britská Eduard VII. Britský
Princ Ludvík Bádenský 16. března 1937 87 let a 42 dní Kristián IX. Dánský Markrabě Berthold Bádenský
Princ Ondřej Řecký a Dánský
Viktorie Britská Princezna Alice z Battenbergu
Hraběnka Helena Toerrinksko-Jettenbašská 20. května 1937 86 let a 343 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alžběta Řecká a Dánská
Arcivévoda Dominik Rakouský 4. července 1937 86 let a 298 dní Viktorie Britská Princezna Ileana Rumunská
Juan Carlos I. Španělský 5. ledna 1938 86 let a 113 dní Viktorie Britská Infant Jan, hrabě z Barcelony
Hraběnka Amélie Castellsko-Castellská 25. května 1938 85 let a 338 dní Kristián IX. Dánský Princezna Alexandrina Luisa Dánská
Princezna Désirée, baronka Silfverschiöldová 2. června 1938 85 let a 330 dní Viktorie Britská Princ Gustav Adolf, vévoda z Västerbottenu
Princezna Sibyla Sasko-Kobursko-Gothajská
Hraběnka Madeleine Bernadottová 8. října 1938 85 let a 202 dní Kristián IX. Dánský Princ Karel Bernadotte
Královna Sofie Španělská 2. listopadu 1938 85 let a 177 dní Kristián IX. Dánský Vévoda Arnošt August Brunšvický
Konstantin I. Řecký
Viktorie Britská Princezna Viktorie Luisa Pruská
Princezna Sofie Pruská

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Royal descendants of Queen Victoria and of King Christian IX na anglické Wikipedii.

  1. Mikuláš II. Alexandrovič
  2. DEWS, Fred. The Family Relationships that Couldn’t Stop World War I [online]. 2013-12-20 [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Jiří V.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ARONSON, Theo. Crowns in Conflict: The Triumph and the Tragedy of European Monarchy 1910–1918. [s.l.]: [s.n.], 1986. Dostupné online. (anglicky) 
  • ARONSON, Theo. A Family of Kings: The Descendants of Christian IX of Denmark. [s.l.]: [s.n.] (anglicky) 
  • ARONSON, Theo. Grandmama of Europe: The Crowned Descendants of Queen Victoria. [s.l.]: [s.n.], 1973. Dostupné online. (anglicky) 
  • CARTEROVÁ, Miranda. Three Emperors: Three Cousins, Three Empires and the Road to the First World War. Londýn: Penguin, 2009. Dostupné online. ISBN 978-0-670-91556-9. (anglicky) 
  • GELARDIOVÁ, Julia P. Born to Rule: Five Reigning Consorts, Granddaughters of Queen Victoria. [s.l.]: [s.n.] (anglicky) 
  • POTTS, David M.; POTTS, W. T. W. Queen Victoria's Gene: Haemophilia and the Royal Family. [s.l.]: [s.n.], 1999. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]