Diskuse s wikipedistou:JAn Dudík/archiv 2014-1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wikidata weekly summary #91

6. 1. 2014, 08:34 (UTC)

Nevhodné odstranění tvrdé mezery

V článku RISC došlo k odstranění tvrdé mezery mezi číslovkou a znakem procento (zde), což je špatně. Dojde k tomu, že číslovka zůstane na konci řádku a znak procento bude na dalším řádku, což je typograficky špatně. Měl byste revertovat všechny změny, které takto robot špatně provedl a typografii tak v článcích zmršil. --Milan Keršláger (diskuse) 7. 1. 2014, 09:29 (UTC)

Dobrý den, převod mezery před procentem na tvrdou je od jisté doby zabudován přímo v MediaWiki, což lze zjistit pohledem do HTML výstupu. --Jvs 7. 1. 2014, 09:54 (UTC)
Přesněji řečeno již několik let. JAn (diskuse) 7. 1. 2014, 19:04 (UTC)

Zdravím, dovolil jsem si vložit //<nowiki> kvůli výskytu ve Speciální:Chybějící šablony. Pokud by to něčemu vadilo, pak se omlouvám.--Zdenekk2 (diskuse) 8. 1. 2014, 17:03 (UTC)

Wikidata weekly summary #92

13. 1. 2014, 09:33 (UTC)

Wikicitáty

Tohle nevypadá moc dobře. --Marek Koudelka (diskuse) 14. 1. 2014, 16:39 (UTC)

nevypadá, nějak mne netrklo, že v tomto prostoru můžou být ještě navigační šablony. Problém je, že závěrečné sekce jsou dost různorodé a kromě nadpisů zde bývají různé šablony. ZKusím sehnat nápad, jak to opravit jinak než ručně. JAn (diskuse) 14. 1. 2014, 19:29 (UTC)

Ahoj Honzo. Nešly by ty robotické akce dělat méně humpolácky a chybově? Viz tenhle článek, kde ani po dvou editacích bota není stav v pořádku, a na konci jsou dvě prázdné řádky, tj. se vše pod nimi odřádkuje. Díky --Faigl.ladislav slovačiny 14. 1. 2014, 20:14 (UTC)

Šlo, kdyby všechny články obsahovaly správně pojmenované sekce a kdyby bylo jisté, že se na jednom řádku nenachází dvě šablony či šablona a něco jiného.
Druhá věc je, i při existenci nadpisu se musí dělat minimálně 12 různých případů (nad/pod, vyplněná/nevyplněná, dílo/osoba/téma) a bohužel některé články se v údržbové kategorii objevily až s více než denním zpožděním, kdy jsem měl za to, že už jsou všechny výskyty jednoho druhu vychytané.
Při neexistenci nadpisů je pak nutné hledat další možnosti, a o to víc je komplikací.
Převod Wikicitátů na řádkovou podobu byl už začatý ručně, tak jsem v něm pokračoval, abych nabral zkušenosti a postřehy pro další šablony. Wikicitáty má 3000 výskytů, z toho převod byl třeba asi u 1200 z nich. Takové Commonscat má cca 97000 výskytů, tam bude ten převod teprve mela - proto chci vychytat co nejvíce much a vyzkoušet různé možnosti.
Třetí věc je, že jsem se do toho vrhnul moc po hlavě a práci mi komplikovaly externí okolnosti.
Každopádně teď jsou všecny Wikicitáty v řádkové podobě, a máme výchozí bod a cenné zkušenosti pro zbylé šablony. JAn (diskuse) 14. 1. 2014, 20:40 (UTC)

Wikidata weekly summary #93

Lietavská Svinná-Babkov

Ahoj, díky za úpravy v článku Lietavská Svinná-Babkov. S tímhle článkem je to děsně vtipný, protože já ze strachu, aby mi to někdo nepřejmenoval (jako se to stalo v posledních dnech asi u tisíce článků o železničních tratích, biskupstvích a dalších), postupoval podle tohoto (odstavec c). Ale nějak jsem si nebyl jistý a tak nějak se mi to nelíbilo. No, ale co už, prostě jsem to tak uložil. Za chvíli mi kolega Jowe předělal jméno obce v názvu článku a teď večer jsi ty doupravil ten zbytek. Mohl bys mi tedy pro příště osvětlit, proč jsem to měl udělat takhle už původně (a tím pádem se nebát zásahu z vyšších sfér)? Předem díky. --Jan Kovář BK (diskuse) 19. 1. 2014, 22:05 (UTC)

Ahoj,
1) Pouze jsem sjednocoval obsah s názvem, což je věc, na kterou přesouvači většinou zapomínají.
2) Pokud je v nich alespoň jedna ze složek víceslovná, lze z důvodu přehlednosti nahradit spojovník pomlčkou oddělenou mezerami (tedy nikoliv musí se)
3) jde o slovenštinu, takže důležitý je úřední název ve slovenštině. A ten se zdá, že je [29] Lietavská Svinná - Babkov - tedy s mezerou ale se spojovníkem
4) vypadá to divně, člověk je přeci jenom zvyklý na ustálené názvy typu Frýdek-Místek, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (sic!), Sedlec-Prčice, který ani jeden neobsahuje pomlčku ani mezery.
JAn (diskuse) 20. 1. 2014, 07:05 (UTC)
Díky za vysvětlení. --Jan Kovář BK (diskuse) 20. 1. 2014, 12:41 (UTC)

20. 1. 2014, 10:21 (UTC)

Orgelbau Wünning a Wikiverzita

Ahoj, do článku Orgelbau Wünning vložil Tvůj bot nějaký divný (chybný) odkaz na Wikiverzitu. --Jan Polák (diskuse) 21. 1. 2014, 15:17 (UTC)

Protože byl bot docela činný, raděj jsem ho zablokoval (s vědomím, že máš práva jej zase odblokovat), aby nenadělal ještě větší paseku. --Jan Polák (diskuse) 21. 1. 2014, 15:45 (UTC)

Ahoj JAne, Jan Polák má pravdu, robot nahrazoval šablony {{Wikiverzita}} zkomoleninou {{Wikvezita}}. V mých pár sledovaných článcích jsem to spravil, ale jinde to bude potřeba dodělat. A navíc: ve shrnutí editace bylo mylně uvedeno, že nahrazuje {{Wikicitáty}}. Díky za nápravu --YjM | dp 21. 1. 2014, 15:56 (UTC)

Opraveno, nějak jsem se překlepl. @Jan Polák - blokovat robota, který poslední editaci udělal před hodinou a zjevně v činnosti nepokračuje nemá zrovna význam ;-) JAn (diskuse) 21. 1. 2014, 20:11 (UTC)

Obecná škola

Díky za napřímení odkazů na film Obecná škola.

Co se týče odkazů, který se týkaly obecného významu, tedy historického typu školy, nezdá se mi šťastné odkazy opravit na článek Základní škola. Nezdá se mi šťastné, aby třeba zde, kde je zmiňován historický typ školy, byl přímý odkaz na článek "základní škola": v letech 1935–1942 působila jako [[Základní škola|obecná škola]], roku 1943 (?) bylo přistaveno další křídlo pro [[měšťanská škola|měšťanskou školu]]. Sice v současné době samostatný článek o obecných školách nemáme a zatím nejobšírnější zmínka o nich je v článku Základní škola, nicméně do budoucna lze očekávat, že by článek o obecných školách měl vzniknout, ostatně i článek Základní škola by měl projít restrukturalizací, aby se oddělily obecné a přehledové informace o primárním školství od informací o konkrétním typu školy, která nese název "základní škola". Myslím si, že odkazy na obecný význam pojmu "obecná škola" měly zůstat zachovány - buď aby zatím směřovaly na rozcestník, dokud článek neexistuje, anebo aby trvale směřovaly na název, který by zatím byl přesměrováním, ale byl by určen pro budoucí článek. Ostatně domnívám se, že budoucí článek by měl vzniknout na tom názvu, kde nyní je rozcestník, protože jde o primární význam.

Obecně je velmi nevhodné napřimovat odkazy týkající se užšího významu na článek se širším tématickým záběrem. --ŠJů (diskuse) 23. 1. 2014, 20:51 (UTC)

Ovšem za to si můžeš sám, možnost Obecná škola (jako taková) v rozcestníku není - bot dává na výběr, který z odkazovaných významů použít, a v tomto případě bylo na výběr mezi základní školou a filmem. Ano, přidat další možnost lze, ale měl jsem za to, žes to nechal odkazované takto schválně. JAn (diskuse) 23. 1. 2014, 20:55 (UTC)
V tom případě si uprav bota tak, aby uměl zacházet i se situací, kdy o některém z významů uvedených v rozcestníku dosud neexistuje samostatný článek. To, že v rozcestníku v takovém případě je odkaz na článek s nejblíže nadřazeným nebo příbuzným tématem, je podle mého názoru správné a bot by s tím měl počítat (možná by pomohlo, kdyby bot detekoval, jestli se daný odkaz nachází v rozcestníku na začátku řádku, či až uvnitř textu řádku). --ŠJů (diskuse) 23. 1. 2014, 21:02 (UTC)
To bot umí, ale co neumí je upozornit obsluhu, že tento nazev může mít hlavní význam, který ale není z tohoto rozcestníku odkazován, prosím, doplň si ho ručně. Aneb, měl jsem za to, že článek Základní škola pojednává o tomto tématu , tak netřeba doplňovat nový význam. JAn (diskuse) 23. 1. 2014, 21:10 (UTC)

Wikidata weekly summary #94

27. 1. 2014, 09:46 (UTC)

Wikidruhy

Tato editace JAnDbota se moc nepovedla. Za rozbitou šablonu {{Wikidruhy}} bot nemůže (zápis byl problematický už předtím), ale to chybějící odřádkování za šablonou {{commons}} by si pohlídat měl. --Vachovec1 (diskuse) 27. 1. 2014, 22:13 (UTC)

Jo, když tam dám odřádkování, je tam zbytečný řádek navíc. když nedám, dopadne to občas takto.
útěchou může být, že až se jednou bude převádět commonscat na řádkovou podobu, tak se to zase spraví.
Počet parametrů bot opraví taky, ale až později. JAn (diskuse) 27. 1. 2014, 22:16 (UTC)

Wikidatování

Tak co? Na čem budem tento rok pracovat? (Promiň stručnost.) Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 29. 1. 2014, 20:17 (UTC)

Stále chybí spoustu věcí převést. Potřeboval bych robota, který by uměl ještě pár věcí navíc :-) (převod souřadnic, odkazů, které nejsou formátované jako odkazy etc.).
Určitě by stálo za to zprovoznit přebírání souřadnic hlavními infoboxy - {{Infobox Belgie obec}} je pokusný králík, ale mám problém s kategorizací, potřeboval bych to dělat v intervalech, ne po kilometrech.
Chtělo by zapátrat na jiných wiki, jak jsou na tom s různými moduly pro přebírání, případně zkusit něco převzít
Wikizdroje
Já jsem se teď zaměstnal na převodu odkazů na sesterské projekty na řádkovou podobu, to mi ještě na pár týdnů vystačí :-)
JAn (diskuse) 29. 1. 2014, 20:26 (UTC)
Mě zase zaměstnají duplikované stránky, kterých může být i víc než 1000.
Modulům nerozumím a myslím, že někdy lze místo nich použít klasické parserové funkce.
Import WS bude složitý, protože přesně nemám u sebe vyjasněnou významnost.
Jinak jsem něco dal na svoje pískoviště.
Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 29. 1. 2014, 20:30 (UTC)
Na straně Wikidat by to chtělo najít někoho, kdo by dělal obdobné výpisy, jako svého času d:User:Byrial, který vytipovával položky k možnému sloučení.
Pročistit seznam porušení pro P373
import z Wikizdrojů (nejdřív stránky, pak tvrzení)
JAn (diskuse) 29. 1. 2014, 20:40 (UTC)

Podstránky vs. nepodstránky

Dobrý den, kolego, revertovat úpravy ([56], [57], [58], [59]) bez jakékoli diskuse a ještě to nazývat „sjednocením“, když výsledek rozhodně jednotný není (Šablona:Incubator, Šablona:Wikicitáty), to Vás naučili kde? Cením si Vaší, mnohdy nevděčné, práce pro Wikipedii, ale takováto je Vaše představa o spolupráci na otevřeném projektu? Vraťme se prosím k objasnění stanovisek a hledání konsensu zde: Diskuse k šabloně:Wikidruhy. Děkuji. --Bazi (diskuse) 31. 1. 2014, 03:39 (UTC)

Wikidata weekly summary #95

Překlad

Ahoj, co opravoval robot v tomto případě a proč se mu to nepovedlo? Předpokládám, že shrnutí „počet parametrů šablony“ se opravdu nemělo týkat šablony {{Překlad}}, kterou tím vyřadil z funkce. --Blahma (diskuse) 1. 2. 2014, 01:11 (UTC)

Rozkaz zněl jasně: Pokud je na jednom řádku {{Wikidruhy|první parametr|druhý parametr}}, druhý parametr smaž. Což, jak je vidět, opravdu udělal. Chybička se vloudila v tom, že druhý parametr byl v jiné šabloně na tomtéž řádku. zaprvé to neumím robotovi vysvětlit, za druhé mě nenapadlo, že takový případ nastane. JAn (diskuse) 2. 2. 2014, 18:12 (UTC)
Hm, zkus příště předpokládat, že ten parametr neobsahuje ani svislítko, ani složené závorky. :-) Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 2. 2. 2014, 18:26 (UTC)
To je právě to, že to neumím robotovi (z hlavy) vysvětlit. JAn (diskuse) 2. 2. 2014, 19:21 (UTC)
\{\{(šablona)\|([^\|\{\}]+?)\|([^\|\{\}]+?)\}\} zkus to tak.
BTW, o volnu bych se já mohl vrhnout třeba na Sisterlinks. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 2. 2. 2014, 19:39 (UTC)
Matěji, kdyby ses mohl ukázat někdy večer na IRC, že bychom se domluvili na detailech, bylo by to ideální. JAn (diskuse) 2. 2. 2014, 19:54 (UTC)
Ještě se ozvu, mezitím hodně zdaru! Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 2. 2. 2014, 20:32 (UTC)

Myslím, že se můžeme domluvit na někdy o nebo po víkendu. Kdy ti to vyhovuje? Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 13. 2. 2014, 17:59 (UTC)

Bývám na IRC obvykle každý den po 20 hodině. JAn (diskuse) 13. 2. 2014, 21:33 (UTC)
Fakt? Tak v sobotu nebo v neděli se tam mihnu taky. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 14. 2. 2014, 12:40 (UTC)

Řádkové odkazy

Dobrý den. Z jakého důvodu prosím dělá bot tyto změny na řádkové odkazy? Diskusi k těmto hromadným změnám jsem nikde nenašel. S pozdravem --Martin Kotačka (diskuse) 3. 2. 2014, 08:16 (UTC)


Před lety komunita vyslovila souhlas, [60], V ŽOKu jej víceméně podpořila [61], diskutován byl i zde [62]. Samotný převod byl oznámen zde. JAn (diskuse) 3. 2. 2014, 08:39 (UTC)
Děkuji za odpověď. Bohužel to bude znamenat snížení návštěv sesterských projektů a vůbec ztrátu povědomí o těchto projektech, neboť se tyto odkazy mezi externími odkazy (často balastem) na naše sesterské stránky ztratí. Ale to už je jen takový povzdech. --Martin Kotačka (diskuse) 3. 2. 2014, 08:45 (UTC)

Technický dotaz: Jak teď umísťovat odkazy na wikislovník v rozcestnících? Mám tam také vytvořit sekci Externí odkazy?--Shlomo (diskuse) 9. 2. 2014, 10:13 (UTC)

Já je tam vytvářel, hlavně kvůli tomu, aby bylo jasně definované místo. Při ručním vkládání se to lépe dá ošetřit, ale byl bych spíš pro. JAn (diskuse) 13. 2. 2014, 21:33 (UTC)

3. 2. 2014, 08:30 (UTC)

Wikidata weekly summary #96

Umístění referencí do odkazů

Dobrý den. Rád bych upozornil na chybu, které se dopustil váš bot, když v hesle Endemický kretenismus umístil reference do sekce Externí odkazy. Chybu jsem opravil, ale nevím, jestli to neudělal ve víc heslech. Jan.Kamenicek (diskuse) 9. 2. 2014, 00:23 (UTC)

Potvrzuji chybu. Totéž např. zde, také už opraveno. --Bazi (diskuse) 9. 2. 2014, 00:55 (UTC)
V prvním kole robot přesune šablony do sekce [Externí odkazy], pokud existuje. Poté přidává sekci za nadpis =Odkazy=.
Pokud je v článku {{pahýl}}, dávám sekci před něj. Pak ale nastane otázka, kam umístit sekci u zbývajících.
Problémem jsou šablony. Pokud umístím sekci až na konec, stává se, že je sekce až pod nějakým navboxem. Pokud ji tedy umístím před nejbližší následující šablonu, problém s navboxem odpadá, ale vzniká výše zmíněný problém s šablonami {{překlad}}.
Ještě můžu zkusit dávat sekci za <references />
JAn (diskuse) 9. 2. 2014, 19:12 (UTC)
Občas bývají šablony i v Literatuře či Referencích – jeden z typů citací. --9. 2. 2014, 19:18 (UTC), Utar (diskuse)
jenže {{citace čehokoli}} jsou obvykle uvedeny jako položka seznamu, tedy s hvězdičkou. --JAn (diskuse) 9. 2. 2014, 21:15 (UTC)

10. 2. 2014, 09:30 (UTC)

Pevné mezery

Ahoj, proč tvůj bot odstraňuje pevné mezery? --Ragimiri 10. 2. 2014, 10:20 (UTC)

Po tisící prvé - mediawiki tuto mezeru vkládá automaticky, stačí se podívat do zdrojového kódu html stránky. JAn (diskuse) 10. 2. 2014, 10:22 (UTC)
Wow, to jsem nevěděl, odkdy to dělá? --Ragimiri 10. 2. 2014, 10:35 (UTC)
Už mnoho let. JAn (diskuse) 10. 2. 2014, 11:00 (UTC)

Tady zase mění odstavce. --Wikipedista:BobM d|p 10. 2. 2014, 10:33 (UTC)

Tohle je problém s čistotou kódu - kdyby byla jistota, že příslušná šablona nemá nic před sebou ani za sebou na stejném řádku (ani mezery), nemusel by se ten nový řádek vkládat. Byl jsem navíc přesvědčen, že v modulu kosmetických úprav je náhrada vícenásobných prázdných řádků - ale není, pokusně ji přidávám. JAn (diskuse) 10. 2. 2014, 11:00 (UTC)

Wikidata weekly summary #97

The Fellas

Mohu znát ony technické důvody, kvůli kterým byl smazán článek The Fellas? --Marek Koudelka (diskuse) 15. 2. 2014, 19:59 (UTC)

Modul pywikibota pagegenerators.py při načtení této stránky mezi nejnověšími padal. Mám podezření, že je to kvůli tomu, že šlo o článek se smazanou první revizí. Po smazání článku robot pokračoval i na starší stránky, je tedy jisté, že problém dělala tato. Stránka už je obnovena bez smazaných revizí, uvidím při příštím průchodu, co na to robot. JAn (diskuse) 15. 2. 2014, 20:17 (UTC)
Aha, díky. --Marek Koudelka (diskuse) 15. 2. 2014, 20:20 (UTC)

Co tomu říkáš?

Je to, jak si to představuješ? [110] Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 15. 2. 2014, 22:13 (UTC)

Nějak to není úplně ono - u některých editací ti zmizí {{commonscat}}, u jiných máš nějaká #if. Však sis všiml.
Pár tipů:
  • Kategorie:Údržba:Sisterlinks
  • dávat to vždy do sekce == Externí odkazy ==
  • šablona občas vkládá commons/cat i když není vyplněná. Na to už jsem si vymyslel postup - najít (pomocí powersearch) průnik obou trackovacích kategorií a vložit obě šablony - prázdné, plní se z wikidat
  • User:JAn Dudík/work mám regexy na náhradu v případě existence sekce ==Externí odkazy ==
  • převáděj to už všechno, {{Wikizdroje}} budu převádět na řádkovou během následujícího týdne
  • pozor, u některých vložení je parametr special:search/Foo. V takovém případě nenahrazovat automaticky, ale ručně zkusit najít, zda nějaký cíl existuje
JAn (diskuse) 16. 2. 2014, 10:53 (UTC)
Právě, celý ráno na tom pracuju (já jsem perfekcionalista, takže nechci mít prázdné řádky). Vymyslel jsem způsob, že při převodu Siterlinks právě pod nadpisy změním její název, parametry nechám stejné, na svoje pískoviště a přidám subst:. K tomu navíc rozložím parametry tak, aby kdyby to měla být kategorie, dala o sobě vědět zaplněním parametru (to potom zařídí #if:).
Říkáš všechno? Dobře, to to zjednoduší, ovšem pokud tam najdu to vyhledávání, budu skipovat. 16. 2. 2014, 13:42 (UTC)
Jaks převáděl Wikicitáty? Mně přijdou už moc složité, protože auto a dílo jsou ve stejném JP. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 16. 2. 2014, 13:55 (UTC)
Zatím to jde stránka a za stránkou, ovšem ještě zbývaj čtyři tísíce a bude se to dělat na několik zátahů, protože teď se automaticky přeskakujou stránky bez Externích odkazů + ty, které obsahují odkaz na Wq.
Commons(cat) jsem vyřešil přes Wikidata, takže se vlastně vloží to, co je v šabloně a na Wikidatech. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 16. 2. 2014, 16:27 (UTC)
JJ, Wikidata rulez :-)
Citáty bohužel nutné ručně, cca 90% jsou osoby, takže když se ručně potvrdí všechna témata a díla, zbytek půjde automatizovat.
Jsem celý večer na IRC.
Tak jako tak zůstane určité množství stránek, které se budou muset dělat ručně.
JAn (diskuse) 16. 2. 2014, 18:44 (UTC)
Jdu za tebou. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 16. 2. 2014, 18:47 (UTC)

17. 2. 2014, 08:38 (UTC)

Wikicitáty

Zbývá asi 20 stránek, které je nutné dodělat ručně. Při likvidaci prosím odstraňuj třeba i šablony, které jsou tam vinou mého bota dvakrát (Commons, Ccat). Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 17. 2. 2014, 22:31 (UTC)


Konečně, {{Sisterlinks}} se už v hlavním prostoru nevyskytují. Můžeme se pustit do další fáze. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 18. 2. 2014, 18:41 (UTC)

Robot

Zdravím, chybička se vloudila.--Zdenekk2 (diskuse) 19. 2. 2014, 19:14 (UTC)

Díky za info, všech 31 výskytů opraveno. JAn (diskuse) 19. 2. 2014, 19:19 (UTC)

Opakované odstranění commonscat

Hezký den! Proč bot i napodruhé odstranil {{commonscat}} s odůvodněním „neexistující commonscat“ z kategorií:

? Když to udělal napoprvé (oprávněně), přidal jsem na Wikidatech příslušné interwiki, takže už by to mělo fungovat. Je možné, že bot pracuje s neaktualizovanou databází, nebo je tam ještě nějaký jiný problém? --Bazi (diskuse) 20. 2. 2014, 09:46 (UTC)

@Bazi: Ten bot pracuje s aktuální databází, ale bohužel zatím pro něj není relevantní odkaz, ale vlastnost P373. Ta je rovna kategorii bez prefixu. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 20. 2. 2014, 09:51 (UTC)
Ach tak, díky. I za doplnění těch vlastností. Teď už tedy můžu vložit commonscat. --Bazi (diskuse) 20. 2. 2014, 16:18 (UTC)
@Bazi: Jo. I když na druhou stranu by už se i odkazy využívat mohly. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 20. 2. 2014, 17:14 (UTC)
@Bazi: Je to přesně tak - sitelink na commmons šablona momentálně neumí kontrolovat, proto používá tvrzení Kategorie na Commons.
@MatSu: {{RelatedSites}} umí využít i onen odkaz na Commons - dokázal bys příslušně upravit šablonu (aby v případě nepřítomnost i P373 využila tuto hodnotu, ale kategorizaci ponechat - ale asi jinou kategorii)? JAn (diskuse) 24. 2. 2014, 07:11 (UTC)
Je to na mě složité, ale pokusím se. Už umím trochu číst z modulů. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 25. 2. 2014, 15:02 (UTC)

Wikidata weekly summary #98

24. 2. 2014, 10:17 (UTC)

Nechci být pesimista

... ale vypadá to, že se brzy budeme muset naučit používat i odkazy. Jednoduše proto, že jsem si všiml návrhu na smazání vlastností P935, tedy galerie. V současné době se snažím naučit se číst z modulů, ale měli bychom dát hlavy dohromady... Prý už udělali dokumentaci Luy pro Wikibase.

Mimochodem, docelas mi ztížil import Wikizdrojů. Procházel jsem jednu po druhé stránky s šablonu {{Wikizdroje}} a importoval odkazy. Jenže po importu těch autorů už nemohu importovat, musím slučovat. Ale to nic, řekněme, že import je možný od 14. ledna a já měl začít dřív. :-)

Díval jsem se na ty {{RelatedSites}}. Myslím, že s tím nic neudělám. Je to takové zvláštní, viz nějaký výskyt. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 26. 2. 2014, 17:32 (UTC)

Zatím argumentuji, proč by se nemělo P935 mazat. Nějakou dobu se to určitě potáhne, zkusím, zda by Danny B. nezapracoval přebírání sitelinku do modulu.
Já zase chtěl u Wikizdrojů primárně naimportovat na Wikidata commons/cat a NKČR, podle toho by tomělo jít taky slučovat, pokud se obnoví momentálně nefunkční dumpy.
JAn (diskuse) 27. 2. 2014, 12:24 (UTC)
Ad první: víceméně jsem tam mířil. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 27. 2. 2014, 16:16 (UTC)

Prej: nic neudělám. Nesuď dne před večerem, říkám si. Pochopil jsem, čeho se modul snaží dosáhnout, tak jsem jej upravil, aby přebíral odkazy přímo propojené s Wikidaty, viz Edgar Allan Poe. Mámě několik možností:

  1. sloučit moduly tak, aby přebíraly odkazy přímo z Wikidat, resp. použít syntaxi tohoto modulu – pak bychom ani nemuseli používat parametry autor= atd.
  2. používat RelatedSites jako Sisterlinks – zde se vyskytují problémy s odřádkováním

Otázka tedy zní: Mám pokračovat v práci na tomto modulu (docela mě to chytlo :)? Napadlo mě, jak naučit modul, aby rozpoznal odkaz na autorskou stránku, tak aby nebylo zbytečné to dopsat.

Dnes ani zítra mě bohužel na IRC nezastihneš. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 3. 3. 2014, 18:31 (UTC)

Hm... chválit den před snídaní není úplně dobré :-). Použití přímo v modulu bych zatím moc nedoporučoval - právě kvůli kompatibilitě mezi projekty - většina jich ještě Wikidata nemá (a slovník ještě aspoň rok mít nebude). Ale napadlo mne, co to zabudovat do jednotlivých šablon spolu s kategorizací - že by třeba šablona {{Wikizdroje}} hlásila "na Wikidatech je k dispozici odkaz na Commons". Jen jak to ošetřit, aby se to hlásilo jen tehdy, není-li vložena šablona commons/cat? to by asi muselo být přímo v tom společném modulu. Což bude chtít prodiskutovat i s Dannym. Což pro začátek jen upravit {{commonscat-řádek}}, aby v případě neexistence lokálního odkazu koukala na wikidata jak po P373, tak po sitelinku? JAn (diskuse) 3. 3. 2014, 20:22 (UTC)
Četl jsem, že o Wikicitátech padne zmínka ještě tento týden...
Opět, zapracuji později. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 3. 3. 2014, 20:32 (UTC)

Taxobox - přebírání údajů z Wikidat

Obracím se na vás jako na někoho, kdo má s přebíráním údajů z Wikidat zkušenosti. Bylo by možné upravit šablonu {{Taxobox}} tak, aby z Wikidat přejímala položky, na kterých je konsenzus (obrázek, stupeň ohrožení, mapa rozšíření)? Pokud možno jen tam, kde nebylo nic vloženo. Viz Diskuse k šabloně:Taxobox#Kompromisní návrh. Děkuji --Vachovec1 (diskuse) 26. 2. 2014, 20:28 (UTC)

Nejsem na tom nijak extra s časem ani s programováním, takže povedu v patrnosti. Pokud by sis troufnul sám, doporučuju jako inspiraci {{Infobox - okres}}. v podstatě by mělo stačit něco na způsob:

{{#if:{{{obrázek|}}}|[[File:{{{obrázek}}}|200px]]|[[File:{{#property:P18}}|200px]]}}

JAn (diskuse) 27. 2. 2014, 12:57 (UTC)

vertikalni mezera mezi sablonami a kategoriemi

Bot sem mj. pridal i vertikalni mezeru (odradkovani) mezi sablony a kategorie. To mi prijde zvlastni, ba primo to zpochybnuji... Jako argument typicky odkazyji na WP:NOM. --Franta Oashi (diskuse) 27. 2. 2014, 23:59 (UTC)

To jsou právě ty kosmetické úpravy, které jsou ve skriptu naprogramovány natvrdo (na rozdíl od mezery v <references />, kterou tam přidává můj vlastní kus kódu). Jeden řádek je dobrý k optickému zlepšení kódu, více řádků už by opravdu mohlo být nežádoucí. JAn (diskuse) 28. 2. 2014, 06:25 (UTC)
@Oashi: Podle NOM je potřeba, aby žádné mezery nebyly po stranách šablon; v článcích takto po jedné nevadí. --28. 2. 2014, 08:00 (UTC), Utar (diskuse)

Wikidata weekly summary #99

Zastaralá šablona vs. Pomněnka lesní

Zdravim!

Vrta mi hlavou vas revert... Nejen ze tam ted zadny problem neni, dokonce se odvazuji tvrdit, ze tam ani zadny nebyl. Totiz, kdyz se podivam do Kategorie:Zastaralé šablony, neumim si predstavit, ktera z nich by zrovna clanek Pomněnka lesní mela ovlivnit? Natoz aby tam neco zpusobila.

Tak jako tak, z toho popisku v revertu bych to bez podivani se primo do clanku nemohl videt: Priste prosim o podrobnejsi popis problemu - takhle vubec netusim, co se tam delo.

Stav je ted takovy, ze vas revert jsem zase zrusil: Pokud je tam nejaka chybka v sablone {{Zastaralá šablona}}, pak si ho nejsem vedom. No a uvidime, co uvidime. Tak zatim. --Franta Oashi (diskuse) 2. 3. 2014, 00:44 (UTC)

Mohu jen spekulovat, co se na tom mem editu mohlo nelibit: To odradkovani v bubline? Nebo ze link vede na tu sablonu, na tereou sablona upozornuje, ze se pouziva, ackoli uz zastarala? Zrovna tenhle edit byl dost nevinny... Zvlastni. Asi ted nebudu moci spat, jak mi to vrta hlavou. ;) --Franta Oashi (diskuse) 2. 3. 2014, 00:44 (UTC)
Tak jsem do te sablony pridal validace, ted uz by to potize delat nemelo, a kdyz, melo by to rici, o co jde. (ze chyba pouziti) --Franta Oashi (diskuse) 2. 3. 2014, 04:02 (UTC)
Spekuluju, že problém byl v použití {{Zastaralá šablona}} v {{Sisterlinks}}. U této staré revize se velkým písmem objevoval v levé horní části stránky text [[Kategorie:|]], ale po revertu a teď už i v současné verzi už je to v pořádku. JAn (diskuse) 2. 3. 2014, 07:56 (UTC)

3. 3. 2014, 09:30 (UTC)

Převod šablony Wikislovník

Pozor na parametry. S pozdravem --6. 3. 2014, 20:30 (UTC), Utar (diskuse)

Bohužel se při vícenásobném výskytu šablony musí stránka projet znovu a tady jsem si nedal pozor. Kouknu se, zda toho není víc. JAn (diskuse) 6. 3. 2014, 21:09 (UTC)

Wikidata weekly summary #100

Kategorizace

Ahoj, píšu kvůli záležitosti s kategoriemi. Při importu na Wikidata jsem narazil na kategorie Kategorie:Básníci podle zemí a národnosti. Pro Wikidata je to na škodu, a tak jsem je sloučil, aby to s nimi ladilo. Pak jsem si ale všiml, že jsem víceméně revertoval tvoji práci. To samé platí i u novinářů. Jak se k tomu postavíme? Problém byl hlavně v tom, že se kategorie špatně spojovaly a některé musely zůstat samostatné nebo osamostatnit jiné. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 9. 3. 2014, 14:39 (UTC)

Byl jsem upozorněn na diskusi, kde se tohle řešilo před žádostí o provedení. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 9. 3. 2014, 14:55 (UTC)
Ahoj, já už si moc nevybavuju, jak to tehdy bylo, ale mám dojem, že mi to tehdy přišlo rozumné, proto jsem to rozdělil. V tuhle chvíli to jde ještě snadno revertovat, ale nechce se mi teď zkoumat co a jak, ty spíš víš, co jsi kde pospojoval. Jisté je, že Kategorie:Básníci Demokratické republiky Kongo‎ rozhodně nebudou národnost. JAn (diskuse) 9. 3. 2014, 19:26 (UTC)

Proč revertujete?

Proc revertujete? Sablona to byla priserna, nedalo se v ni vyznat. Tak ted k ni mame pomocnou {{souřadnice/core}}. Co vam na tom tak strasne vadilo? ...koukam, ze uz na toje zalozena diskuse, tak tedy tam. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:17 (UTC)

10. 3. 2014, 09:10 (UTC)

Wikicitáty a chyba šablony

Dobrý den, je nějaké pravidlo komunity, že ve článku mají být odkazy na Wikicitáty? Každopádně robot vložil do článku Antikomunismus odkazy na 1) anglické citáty 2) tématu Komunismmus. Neumím pousodit, zda-li je komunismus=antikomunismus (stejné citáty), každopádně ty citáty existují i ve slovenské verzi, maďarské, italské, řady jiných jazyků a taky v češtině [175] Možná to dělá i na jiných článcích. Jde nějak robotem opravit? Zrušit=revertovat? (to by bylo nejlepší) Diskutovat s ostatními, když neexistují citáty v češtině, tak co dělat. Dle mě ideálně nedělat nic, nikam v článku neodkazovat. A když by muselo být, tak vybrat u nás ve střední Evropě slovenčinu nebo němčinu. A když nebude slovenčina/němčina, tak angličitna. A když nebude angličina tak co se stane? Co robot udělá? Např. článek o spisovateli a filozofovi Jean-François_Revel, má Wikicitáty [176] francouzsky, španělsky, italsky a galicijské? Jaký jazyk se nastaví jako výchozí? Díkas. --Pavouk (diskuse) 10. 3. 2014, 11:45 (UTC)

Pravidlo na to není, obvykle pokud téma existuje, mělo by být odazováno. Zde je ale problém jinde - robot do článku nic nevkládal. Pouze upravil stávající šablonu na novou podobu, tedy doplnil jazyk a parametr a umístil na správné místo. Pokud šablona odkazuje na neexistující nebo chybný odkaz, tak tomu tak bylo již předtím. Nic vám nebrání šablonu z článku odstranit nebo nahradit vhodnějším odkazem (v případě českých Wikicitátů se používá šablona {{Wikicitáty}}). JAn (diskuse) 10. 3. 2014, 11:52 (UTC)
BTW, sám si myslím, že by se mělo na cizojazyčné wikicitáty/wikizdroje/wikiknihy etc. odkazovat jen opravdu výjimečně (ještě tak nejspíš u těch Wikizdrojů), to by ale chtělo uspořádat WP:ŽoK. Ale když už odkazy existují, upravuji je na nový vzhled v souladu s ostatními sesterskými projekty. JAn (diskuse) 10. 3. 2014, 11:59 (UTC)
Aha, to jsem nevěděl, že to robot jen opravoval, já myslel že vkládal. Na Wikizdroje/.... mám stejný názor jako Vy.

Před chvílí to "opravilo" heslo Marie_von_Ebner-Eschenbachová, ale Wikicitáty toho jména vůbec neexistují (existuje na jiné jméno=stejná osoba, ale to je už asi příliš složité). Bylo by, možná, kdyby robot, tak kde je odkaz (co robot opraví), vůbec neexistuje, kdyby to prostě smáznul. --Pavouk (diskuse) 10. 3. 2014, 12:11 (UTC)

Problém je, že příslušný skript nemá podle čeho poznat, zda odkazovaná stránka existuje či ne - prostě je to kus textu. Některé odkazy, které jsou na první pohled chybně, jsem odmazal, ale u zbytku prostě předpokládám, že existují, nebo že se časem opraví ručně. A nevylučuju, že mi může něco utéct. Ovšem je to tak, že pokud odkaz nyní odkazuje na neexistující, před úpravou tomu bylo stejně. JAn (diskuse) 10. 3. 2014, 12:15 (UTC)
Děkuji za snahu a náročnou (ruční) péči. Myslel jsem, že by se robot mohl umět "dívat" i do jiných Wiki... a tj. poznat, že odkaz je živý a nebo ne. Třebas někdy v budoucnu. --Pavouk (diskuse) 10. 3. 2014, 13:30 (UTC)

Robot ještě dělá "typografické přehmaty". Porovnejte u Maxima Gorkého [177] (odkaz na Gutenberga v rámečku a externí odkazy dole), vypadá to nějak normálně a aktuální podoba článku, po zásahu robota [178] (sekce externí odkazy) - je to rozhozené, posunuté. Alespoň tak to vidím na svém počítači (Firefox, Ubuntu). --Pavouk (diskuse) 10. 3. 2014, 13:30 (UTC)

Šablona:Validuj geosouřadnice - kategorizace ne po celých kilometrech, ale po intervalu

Udelal jsem tu poptavanou "kategorizaci ne po celých kilometrech, ale po intervalu". dela to tedy ta sablona {{Validuj geosouřadnice}}, kokretne viz bud jeji doc nebo ze spadaji do kategorie:Údržba:Souřadnice z Wikidat. Snad se to tak libi... Zrovna tohle bylo celkem snadne. --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 17:42 (UTC)

Skalovani intervalu jsem udelal exponencialni, jako mame treba mince a bankovky. --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 17:42 (UTC)

Wikidata weekly summary #101

17. 3. 2014, 07:14 (UTC)

Robot kazí zeměpisné délky v souřadnicích

Zdravím, robot v těchto chvílích nějak kazí zeměpisné souřadnice v infoboxech/geoboxech. Do zeměpisné délky dává nesmyslné číslo. Prosím o zastavení a opravu. Např. Zvonivá jama, Västerbotten (kraj)‎ --Pavouk (diskuse) 17. 3. 2014, 12:37 (UTC)

Prosím o revert těch souřadnic, které bot udělal špatně. Důvodem je chybný zápis (nevyplněná číslice) v původní šabloně. JAn (diskuse) 17. 3. 2014, 12:42 (UTC)
Není mi jasné, co myslíte? Že mám ty dva články revertovat? A jinde už problém není? Nebo to byla výzva i na někoho jiného? --Pavouk (diskuse) 17. 3. 2014, 12:52 (UTC)
Prosím o revert, pokud narazíš ještě na nějaký výskyt této chyby. Prošel jsem editace hodinu zpátky a revertoval chybné, ale mohlo mi něco uniknout. JAn (diskuse) 17. 3. 2014, 12:58 (UTC)

Zeměpisné souřadnice

Zdravím. Všiml jsem si, že jste se dneska společně se svým botem mohutně pustil do zeměpisných souřadnic. Mě tak napadlo, nevím, jak si Wikidata vedou v českých podmínkách, ale nefungovalo by nějak, že by robot tahal souřadnice právě z Wikidat? Nebo to už dělá? Ptám se jen pro zajímavost, svět na tom nestojí. Přeji hezký den. --Unpocoloco (diskuse) 17. 3. 2014, 15:00 (UTC)

Ono je není třeba tahat robotem. Stačí příslušně upravit infobox. Jenže občas se stane, že je buď u nás nebo na Wikidatech úplná blbost - poloha o několik kilometrů jinde. V testovacím provozu mám srovnávání souřadnic v několika článcích, viz Kategorie:Údržba:Souřadnice z Wikidat. A leckde na Wikidatech souřadnice zatím chybí - je problém, že zatím nedokáži existujícími prostředky naimportovat "naše" souřadnice na Wikidata. Ale dobrá, zkusím se v nejbližší době podívat na {{Infobox - sídlo světa}}, co to udělá v něm. JAn (diskuse) 17. 3. 2014, 15:09 (UTC)
Nechtěl jsem tě nutit do práce, kterou nechceš dělat. Jen mě zajímala situace. Já osobně vidím ve větším zapojením Wikidat rozhodně pozitivum pro cs.wiki, ale pokud to nejde, tak to zkrátka nejde. :-) --Unpocoloco (diskuse) 17. 3. 2014, 15:14 (UTC)
A nešlo by to tak, že by přednost měly vždy naše souřadnice z cs wiki a pouze nejsou-li k dispozici, tahaly by se z Wikidat ? --Jowe (diskuse) 17. 3. 2014, 16:36 (UTC)
Šablonu jsem upravil, naše jsou zobrazeney vždy, v případě absence se použijí wikidata. A navíc je porovnávání vzdálenosti - viz kategorie. Nasadit to globálně přímo do šablony {{souřadnice}} při použití v infoboxu si zatím netroufám. JAn (diskuse) 17. 3. 2014, 20:40 (UTC)

Ahoj, ještě jednou přicházím s tématikou souřadnic. Tvůj robot intenzivně překlápí data z všech ostatních šablon na šablonu {{souřadnice}}. Nešlo by ho nějak doplnit, aby převáděl i měřítka? Teď (jestli se nepletu) tak měřítka nepřevádí a nově tak mají všechny převedené souřadnice shodně 1:10000. Od jednotlivých domů, přes města s několika miliony obyvatel až po národní parky o rozhloze 1/3 Česka. Samozřejmě se to týká šablon, ve kterých měřítko (nebo scale) bylo použito. A ještě mě napadla další věc. U článků, kde jsou souřadnice v infoboxu (ostrov, jezero, sídlo světa, světové dědictví atd.) - nešlo by zařadit nový parametr |měřítko =.... , kde by se mohlo toto napravit? Díky za jakoukoli reakci. --Unpocoloco (diskuse) 21. 3. 2014, 06:02 (UTC)

U infoboxů to samozřejmě není problém, naopak je to vítáno. V ideálním případě by každý článek se souřadnicemi měl mít infobox. Popravdě, já používám jen udělátko OSM, takže nevím, jak to funguje jinde (v jiných mapách). Problém je jen v zápisu starých tvarů šablon, kde leckde nesouhlasí ani souřadnice. zksuím si na to vzpomenout při převodu dalších šablon - převádět aspoň typ. JAn (diskuse) 21. 3. 2014, 07:52 (UTC)

Infobox přehrada

Ahoj JAne, předběhl jsi mě v přidání souřadnic do šablony {{Infobox přehrada}}. Zdá se mi ale, že nadpis Souřadnice se zobrazuje i pokud jsou parametry nevyplněny (snad to není jen u mě). Naneštěstí netuším, jak to ošetřit. Mohl by ses na to ještě podívat? Díky --YjM | dp 19. 3. 2014, 22:45 (UTC)

Mezitím už byly do všech přehrad souřadnice doplněny, takže nemám pokusného králíka :-)
Tuším, že by to mohlo být podmíněnou kategorizací - v případě nevyplnění souřadnic se vkládá šablona {{Kategorie}}, takže parametr není prázdný. JAn (diskuse) 20. 3. 2014, 05:51 (UTC)
Tak já, bude-li čas, zkusím napsat nějaký článek, kde to nedoplním. :-) --Jan Polák (diskuse) 21. 3. 2014, 06:16 (UTC)

Robot kazí kódy v souřadnicích

Zdravím, snad jen drobnost, robot kazí kódy regionů v šabloně souřadnice. U článku Tunel pod Fehmarnovou úžinou zrušil region DE-SH, jak jsem kdysi přeložil z angl. článku, tam to doposud funguje. Podobně německá wiki má v textu "Coordinate |NS=54/34/39.81/N |EW=11/17/49.95/E |type=landmark |dim=20000|region=DE-SH". Podle ISO_3166-2:DE by to mělo být v pořádku. Nebo jsem to kdysi založil špatně? Snad to nedělá i v jiných šablonách.... že by region úplně zrušil. --Pavouk (diskuse) 21. 3. 2014, 10:10 (UTC)

A k čemu tam ten region prakticky je? Díky propojení s Wikidaty a OSM se dá region získat i jinak.
Právě převod všeho na jednotnou šablonu usnadní přebírání z Wikidat. JAn (diskuse) 21. 3. 2014, 10:54 (UTC)
To já nevím, ISO 3166 nerozumím, ale fungovalo to a bylo to (snad) přesně dle šablony, funguje to to jinde, tak by to mělo fungovat i tady a ne to bezdůvodně smazat. Někdo si dle těch regionů může např. tahat nějaké informace někam apod. Když už tu informaci máme, taky bychom jí neměli odstraňovat. A popř. je mírně zůžit z DE-SH na DE.

U rakouských obcí/měst/městysů to zase maže regiony, např. AT-3 (Dolní Rakousko) Pillichsdorf "Geo m|48|22|N|s|16|32|E|s|type:city_region:AT-3 >> Souřadnice|48.3666667|16.5333333|zobrazení=top"

Ještě jsem si všiml, že robot zrušil parametr typ u článku Fehmarnova úžina, tj. zmizel region i typ. Jde to nějak opravit a popř. nalézt i jiné, takto postižené články. Podobně, namátkou, u článku Národní park Söderåsen vyrobil z "Geo dm|56|01|N|s|13|13|E|v|region:SE_type:landmark" "Souřadnice|56.0166667|13.2166667|zobrazení=top". A nebo to region a typ pozná nějak z Wikidat? Že už to nemusí být součástí šablony? V dokumentaci šablony souřadnice nic takového nevidím, tak se chci jen ujistit. --Pavouk (diskuse) 21. 3. 2014, 13:27 (UTC)

Ano, takováto data jsou nyní dostupná na Wikidatech (či postupně do nich převáděna). Některé infoboxy na české Wikipedii je už využívají a v případě nevyplnění daných parametrů tak zobrazují data z Wikidat. --21. 3. 2014, 18:20 (UTC), Utar (diskuse)

Souřadnice jsou primárně čísla. Všechno ostatní jsou doplňkové informace. Už i tak je problém s převáděním souřadnic - několik různých šablon, často s nekorektně vyplněnými parametry (vteřiny u šablony, která vyžaduje jen stupně a minuty, prázdné parametry, nestejný počet parametrů...), proto ignorování dodatečných parametrů převod usnadňuje. Výhledově by na Wikidatech každá položka se souřadnicemi měla mít uvedený minimálně stát a typ objektu, a snad se najde i někdo, kdo dokáže tyto informace správně předžvýkat pro šablonu souřadnic. Popřípadě není až takový problém, pokud bude všude použitá stejná šablona, obdobným způsobem, jako se dnes převádá informace na Wikidata, přidat do všech šablon v podkategoriích německa region=DE, pro všechny články podkategoriích jezer typ=waterbody apod. Má to ale smysl? JAn (diskuse) 21. 3. 2014, 20:05 (UTC)

Wikidata weekly summary #102

24. 3. 2014, 18:56 (UTC)

Wikidata weekly summary #103

31. 3. 2014, 09:20 (UTC)

šablona: Infobox - světové dědictví

Ahoj. Tvoje úpravy v infoboxu v něm asi něco rozhodily. V heslech se v infoboxu se zobrazují dva řádky "Smluvní stát", přičemž jeden je v pořádku vyplněn, ale ten druhý oblasahuje "[Soubor:Flag of {{{Smluvní stát}}}.svg|22x15px|border|{{Smluvní stát}]] [[{Smluvní stát}}]]". Mohl by ses na to kouknout? Díky.

Ještě jedna věc. Pokud budeš šahat do šablony, mohl bys prosím zařídit, aby si brala souřadnice z MediaWiki u hesel, kde souřadnice zatím nejsou doplněny? --Unpocoloco (diskuse) 3. 4. 2014, 11:07 (UTC)
Jo, je tam dočasně, než se nahradí všechny výskyty, neošetřeno rozdíl velikosti písmen u tohoto parametru.
Převod se mi trochu pozdržel drobnými chybkami v příkazu, už jede.
Po převodu naimportuju na Wikidata co se bude dát a následně můžu zkusit i nějaké to přebírání odtamtud. JAn (diskuse) 3. 4. 2014, 11:11 (UTC)
Ahoj, mohl by ses ještě podívat na infobox a poladit sekci "Smluvní státy"? Jedná se mi o hesla typu Původní bukové lesy Karpat a staré bukové lesy Německa a Sangha Trinational, kde se třetí stát zobrazí jen napůl (vlajka ano, ale název ne). Děkuju.

Šablona:Infobox chráněná oblast/doc

Co má být tohle? Mám na mysli to vložení pevných mezer jen před některé parametry. Buď dám mezery všude nebo nikam, ale takhle? Podívej se na to. S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 3. 4. 2014, 13:28 (UTC)

Proč to dělá, nevím, regex je snad jednoznačný:
"\r\n\s*\|\s*([^\|\}]*?)=( *)([^=])(.*?)" "\n | \1 = \3\4
konec_řádku případné_mezery | případné_mezery text_s_výjimkami přípdné_mezery = případné_mezery cokoliv_kromě_= -> konec_řádku mezera | mezera řetězec1 mezera = mezera řetězec2.
Jediné, co možná způsobuje problém, je případný prázdný parametr na předchozím řádku, což se v článcích nestává až tak často. Všimni si, že v odkazované stránce je ve výsledném textu v příkladech jediný neodskočený řádek - právě po prázdném parametru.
Poradíš mi lepší regex? JAn (diskuse) 3. 4. 2014, 13:44 (UTC)
Expert přes regexy bohužel nejsem, takže v tomto ti neporadím. Zkusil bych případně kolegu Matěje Suchánka. S tím neodskočením po prázdném parametru máš pravdu, ale proč potom v tom vzoru některé řádky odskakují právě i po prázdném parametru (počet návštěvníků, správa)? K šabloně - ten vzor vyplnění pořebuje opravit (editoři to kopírujou). Klidně to udělám sám, ale mám to opravit na verzi s mezerami (na začátku řádku) nebo bez nich? S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 3. 4. 2014, 18:33 (UTC)
Jo, Matěje se taky ptávám :-). Dej tam odskočenou verzi, je to přehlednější (víc to lícuje s {{ na začátku). Druhý postřeh je, že v případě více prázdných parametrů to odskakuje ob řádek. Pravděpodobně tedy po objevení konce řádku místo parametru už tento konec nevezme v úvahu pro následující řádek. JAn (diskuse) 3. 4. 2014, 18:37 (UTC)
Toto je docela nepříjemný problém, který bych z fleku nazval kolize regexu. Upravený regex musí být použit bez -dotall: "\r\n\s*?\|\s*([^\|\}=\n]*?)\s*=\s*([^=\s].*)" "\n | \1 = \2
Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 3. 4. 2014, 19:02 (UTC)

Šablona:Infobox Soustroví

Ahoj, Tvůj bot změnil parametry v článku Boninské ostrovy, čímž zapříčinil následující [208]. Opravil jsem to na [209]. Píšu Ti to hlavně proto, že ta šablona je použita v dalších 33 stránkách, tak pokud tam pustíš bota, tak se to bude muset zase opravit. Je to podivné, ta malá a velká písmena v názvu parametru v různých šablonách. Co to nadělá paseky. Bohužel s tím neumím nic udělat, pokud to tedy jde. Umíš tu šablonu nějak upravit Ty? --Jan KovářBK (diskuse) 4. 4. 2014, 20:45 (UTC)

Já se taky přidám. Na té stránce Boninské ostrovy je další problém. Ve výstupu šablony {{Infobox - světové dědictví}} se v parametru souřadnice vypisuje chybová hláška:
{{#coordinates:}}: na stránce není možné mít více než jeden hlavní štítek
Zřejmě jde o kolizi způsobenou dvěma infoboxy se zadanými souřadnicemi v jednom článku. Jde to nějak ošetřit? Stejný problém může být i jinde. --Vachovec1 (diskuse) 4. 4. 2014, 22:23 (UTC)
Infobox souostroví není problém upravit, až budu mít v týdnu čas. PRoblém se dvěma infoboxy ve stránce bude nutné řešit nějak komplexněji. JAn (diskuse) 5. 4. 2014, 19:53 (UTC)

Wikidata weekly summary #104

7. 4. 2014, 08:00 (UTC)

Wikicitáty podruhé

Ahoj! Nemůžu dospat, zítra večer nasazují Wikicitáty (dle Wikitechu 18.00 UTC). Máš to nějak rozvržené? (Kdy, co?) Nějaký plán, zmapování co importovat? Já se zase podívám na Sister modul.

Jak postupují hlavní články a Commons(cat)? Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 7. 4. 2014, 19:09 (UTC)

@ MatSu: Ahoj, Wikicitáty zpočátku vezmeme ručně (hlavně různé údržbové kategorie), zatím jsme se nad tím moc nezamýšlel - potřebuju brzo odevzdat pár projektů, tak má přednost podnikání před složitější prací na Wiki. Poptám se Amira, jestli mi poskytne své skripty.
U hlavních článků je ta potíž, že v některých případech, pokud není vyplněný parametr, se článek nezařadí do příslušné trackovací kategorie.
Commons/cat jsou z cswiki a cssource naimportované (na source ale není tracking), převod na řádkovou verzi vázne (kromě mého nedostatku času) mj. na tom, že Danny ještě pořád neměl čas upravit modul. Přijď někdy večer na IRC, můžeme to probrat. JAn (diskuse) 8. 4. 2014, 19:48 (UTC)
Nemáš-li čas, je to pochopitelné. Já budu dělat jen tak něco okolo, různé zavádění trackingů zvládnu sám; problém je, že já nemám čas právě po večerech. K té Commonscat je pak samozřejmě problém, že ji sice naimportovali ve vlastnostech, ale odkazy moc ne. Holt se to všechno natáhne. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 9. 4. 2014, 13:22 (UTC)

Košické ulice a Aronovo náměstí

Všechny články, na něž jste mi právě uvalil šablonu významnosti s klidem smažte, protože to neobhájím. MiroslavRouta (diskuse) 10. 4. 2014, 18:15 (UTC)

Wikidata weekly summary #105

14. 4. 2014, 07:18 (UTC)

Otto - možnost vložení kategorie

Prosím o pomoc zde. Díky, --Palu (diskuse) 14. 4. 2014, 15:55 (UTC)

Československá basketbalová reprezentace žen

Dobrý den, máme dotaz proč jste z článku zcela nesprávně odstranil šablonu Mezinárodní basketbal, která k obsahu článku jednoznačně patří. viz 3. 4. 2014, 20:25‎ JAnDbot - S pozdravem Bcsparta (diskuse) 19. 4. 2014, 17:15 (UTC)

Československá basketbalová reprezentace

Dobrý den, máme dotaz proč jste z článku zcela nesprávně odstranil šablonu Mezinárodní basketbal, která k obsahu článku jednoznačně patří. viz 3. 4. 2014, 20:25? JAnDbot - S pozdravem Bcsparta (diskuse) 19. 4. 2014, 17:22 (UTC)

Dobrý den, opakovaně jste byl vyzván, ať si přečtete návod k navboxům, kdy a jak se používají ([240], [241]). Přesto jste i dnes pokračoval v jejich chybném vkládání, což Jowe opravil. Bot jen učinil standardní krok, odstranil navbox z článků, z nichž není heslo odkazováno v této šabloně.--Kacir 19. 4. 2014, 17:27 (UTC)
Žádáme Vás laskavě, abyste neodkazovali na obecná tvrzení, ale věcně odůvodnili, proč právě tuto šablonu Mezinárodní basketbal chybně a zcela nesprávně odstraňujete ze stránek o československých resp. českých reprezentačních družstvech, o sportovní federaci nebo českých sportovcích, kteří mají evropský resp. světový dosah a tato navigační šablona bez jakékoliv pochybnosti k takovým článkům patří. Náš tým spolupracovníků, v němž jsou účastníci a medailisté ze světových i evropských soutěží a další osobnosti, kteří jsou jak autoři, tak uživatelé wikipedie, považuje tyto Vaše postupy za bedůvodné a nemístné. Proto Vás žádáme, pokud máte zcela konkrétní výhrady, abyste je nejdříve nám dali k posouzení a nezasahovali do věcného obsahu našich článků. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 19. 4. 2014, 18:26 (UTC)
Zřejmě si váš panel spletl projekt, ale žádné vaše články Wikipedie neobsahuje, stejně tak ani nikoho jiného – Wikipedie:Vlastnění článků. Neplánuji, že bych své editace posílal k posouzení jakémukoli panelu a myslím, že to neplánují ani jiní. Zdraví.--Kacir 19. 4. 2014, 18:46 (UTC)
Neodpověděl jste na otáku, proto ji opakujeme: proč právě tuto šablonu Mezinárodní basketbal chybně a zcela nesprávně odstraňujete ze stránek o československých resp. českých reprezentačních družstvech, o sportovní federaci nebo českých sportovcích, kteří mají evropský resp. světový dosah a tato navigační šablona bez jakékoliv pochybnosti k takovým článkům patří. Postrádáme Vaše konkrétníé věcné odůvodnění. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 19. 4. 2014, 19:21 (UTC)
Odpověděl jsem již několikrát, takže se o to pokusím znovu, viz odkaz (uveden výše), zejména věta: Na dané stránce stojí: „Také není vhodné vkládat navboxy do článků, které z nich nejsou odkazovány,“ což je příklad vámi vkládaných navboxů do článků a jejich hromadné použití v takových článcích. Také jsem psal, že se máte obrátit na komunitu např. Pod lípu, aby se k novému přístupu vkládání vyjádřila. Nic z toho jste neučinil – nepožádal o názor, nepřestal přidávat. Zdraví.--Kacir 19. 4. 2014, 20:20 (UTC)
Mezinárodní basketbal je momentálně použita přesně tam, kde má být - v článcích, které jsou z této šablony odkazovány, nikde nechybí a nikde nepřebývá. Jistě je možné najít nějaké rozumé řešení, které bude vyhovovat jak pravidlům Wikipedie, tak příznivcům basketbalu, ale to byste museli poslouchat doporučení jiných. JAn (diskuse) 19. 4. 2014, 20:57 (UTC)
Podle záznamů na wikipedii dal Wikipedista Kacir pokyn na Wikipedistu JAn k odstranění šablony z námi vložených článků, aniž by to jakkoliv odůvodnil a do této chvíle ani konkrétně věcně neodpověděl na položenou otázku a ani se neomluvil. S pozdravem Bcsparta (diskuse) 20. 4. 2014, 00:03 (UTC)
Prosil bych o přesnost, nezavádějící informace, tedy nazývejme věci pravými jmény. Nebyl to pokyn konkrétnímu wikipedistovi, ale žádost na nástěnce botů o tento krok, protože šablona byla chybně vložena do několika desítek článků. Ohledně odůvodnění, čemu nerozumíte na větě ve WP:Navboxy: „Také není vhodné vkládat navboxy do článků, které z nich nejsou odkazovány? Zdraví.--Kacir 20. 4. 2014, 15:59 (UTC)
Podle zázanů dal Kacir požadavek na roboty, já jej vyhodnotil jako oprávněný a snadno proveditelný a provedl jej. JAn (diskuse) 20. 4. 2014, 19:10 (UTC)

Wikidata weekly summary #106

21. 4. 2014, 08:34 (UTC)

Wikizprávy thumb

Zdravím, omlouvám se, že píšu sem, ale máte sem z Wikizpráv přesměrování. Proč prosím sjednocujete všude parametr "náhled" na jeho anglické jméno? Má to nějaké opodstatnění? Dannyho B. jsem se taky už několikrát ptal, ale nebyl schopen mi to vysvětlit. Jen říkal, že to má vliv i na další věci, ale neřekl jaké. --Palu (diskuse) 22. 4. 2014, 20:18 (UTC)

Vliv to má ten, že pokud nějaké nástroje mají cokoliv dělat a existují dvě různá klíčová slova se stejným významem, nutně je provoz nástrojů složitější a náchylnější k chybám.
Jednoduše - thumb = náhled a proto je lépe ponechat jen jedno z nich.
Na vzhled to nemá žádný vliv a editoři si nadále mohou používat náhled a tím pádem není nutné se tím nějak víc zabývat. JAn (diskuse) 22. 4. 2014, 20:49 (UTC)
No to asi nemusí, ale přijde mi vhodnější to sladit na češtinu, když se tam používá běžně prostor Soubor: a vlastně skoro všechno je tam v češtině. Takhle jen tento jeden parametr bije do očí a upravit se podle mě i ty nástroje dají ne nějak složitě. Navíc má mnoho lidí návyk z Wikipedie používat přirozenější český parametr. Zkrátka jediný důvod, proč by se měl používat anglický parametr, vidím jako historický, který mi ale nepřipadá zas tak dobrý. Přirozenost mi naproti tomu přijde jako velmi silný argument. Každopádně zase tolik to nehoří, to máte pravdu, jen mi přijde trochu líto zatěžovat server boty kvůli volbě méně vhodného řešení. --Palu (diskuse) 22. 4. 2014, 20:59 (UTC)

Commonscat z infoboxů do Wikidat

Ahoj. Obracím se na tebe, protože se mi zdá, že jsi byl zatím hlavním aktérem exportu odkazů commonscat do Wikidat. Jak vidím, údržba ve vztahu k šablonám Commonscat už dávno rutinně a snad bez větších problémů funguje, ale paradoxně nám ze systému vypadly stránky, které odkaz na Commonscat mají umístěn v infoboxu, a jejich řešení má už teď třičtvrtě roku zpoždění. Týká se to přitom dost důležitých skupin článků. Osobně se domnívám, že byl vůbec špatný nápad takovéto odkazy do infoboxů přemisťovat, protože to narušilo jednotnost systému meziprojektových odkazů a dalo se předem čekat, že to do budoucna nějaké takové komplikace způsobí. Nicméně co teď s tím? Převést všechny odkazy v infoboxech do nějaké jednotné formy, se kterou by uměly standardně pracovat všechny ty trackovací a údržbové nástroje? Nebo ty odkazy z infoboxů všechny přemístit do šablony Commonscat? Nebo je zduplikovat? Chystáš se to nějak řešit? Popřípadě nevíš o někom, kdo by s tím uměl hnout, pokud by se do toho nechtělo tobě? Díky. (Omlouvám se za opakování, pokud už se o tom někde diskutovalo.) --ŠJů (diskuse) 22. 4. 2014, 21:01 (UTC)

Ahoj, zakládal jsem kvůli tomu i ŽOK, který ovšem zatím čeká na uzavření, i když výsledek je poměrně jasný. Takže ideálně zduplikovat odkazy do článku. Už před rokem jsem si nechal vypsat infoboxy, které obsahují parametr commons/cat a tehdy jich bylo 30. Část z nich jsem na Wikidata naimportoval.
Duplikace do článku má spíš technická úskalí - neexistence nadpisu ==Externí odkazy == v části článků; jak ošetřit, zda zde již odkaz není (budu muset jet podle nějakého výpisu z databáze); skript, který umí vložit commonscat a zároveň zkontrolovat jeho existenci to umí vložit jen na úplný konec...
Což o to, lákalo by mne strávit den vymýšlením, jak to provést, ale v určitých věcech jsem závislý na pomoci druhých (výpisy z databáze) a kdo si může dnes dovolit strávit den něčím takovým místo práce...
Spustil jsem aspoň skript na import z těch 30 šablon JAn (diskuse) 23. 4. 2014, 05:16 (UTC)

Wikidata weekly summary #107

28. 4. 2014, 07:22 (UTC)

Nový vzhled v Dokumentaci

Hezký den, mám dotaz k tomuto revertu a jeho zdůvodnění. Kdo tedy má nový vzhled a kdo nemá nový vzhled? Měl jsem za to, že už je implicitně nastavený. Vyplývá to přinejmenším z WP:Pod lípou#Changes to the default site typography coming soon. Vektorový skin je výchozí i pro nepřihlášené, takže by měl vzhled Wikipedie vycházet primárně z něj. Mám pravdu? --Bazi (diskuse) 30. 4. 2014, 07:42 (UTC)

Nadpis v monobooku
Nemalá část uživatelů doposud používá vzhled monobook, další si změny písma zrušili. Přiznám se, že jsem nijak nezkoumal, jak nový vzhled vypadá v praxi, ale obecně je nevhodné kamkoliv dávat font (nebo velikost) natvrdo. Problém bude zřejmě v tom, že se nové písmo projevuje jen u nadpisů, ne u běžného textu. Pak je ovšem na zvážení, zda raději nepřidat nějaký styl, který se zobrazuje v závislosti na zvoleném vzhledu. Ještě lépe nadhodit problém pod technickou lípou, kde se můžou vyjádřit i lidi, kteří se v problematice více vyznají. JAn (diskuse) 30. 4. 2014, 08:49 (UTC)
Styl by byl asi dobrým řešením. --Bazi (diskuse) 30. 4. 2014, 09:55 (UTC)
Pokud to má být nadpis a má vypadat jako nadpis, proč to rovnou v šabloně neoznačit jako <h2> (nebo jakou že úroveň to má mít)? A skiny ať už si to nastylují každý podle svého. Od toho koneckonců sémantické značky jsou...--Shlomo (diskuse) 30. 4. 2014, 10:15 (UTC)
Je to komplikovanější v tom, že se k němu přidává ikona a další odkazy navíc. A jako nadpis se chovat nemá, protože jinak by se při více nadpisech asi vkládal obsah stránky nad něj (což v dokumentaci nechceme). --Bazi (diskuse) 30. 4. 2014, 10:24 (UTC)

Wikidata weekly summary #108

5. 5. 2014, 07:29 (UTC)

Robot by neměl vyhazovat mezery z textu programu a předformátovaných částí

Ahoj. V článku Oprávnění (OpenVMS) robot vyhodil mezery z kódu ohraničeného párovou značkou <source>, což je špatně, protože mezery se v programech používají pro zlepšení čitelnosti. Stejně tak je potřeba nechávat mezery v textu ohraničeném párovou značkou <pre>, protože se může jednat o ASCII art (v tomto případě by možná šlo požadovat, aby text byl ohraničen „proti-robotí“ značkou, ale u programů by zákaz zásahu robotů měl být automatický). Diskutabilní je i odstraňování duplicitních mezer z tabulek; autoři je tam většinou dávají, aby se v tabulce při případné příští editaci vyznali. Kolarp (diskuse) 7. 5. 2014, 08:12 (UTC)

Vida, robot má už z výroby nadefinované určité výjimky pro jednotlivé úpravy. tag SOURCE ale mezi výjimkami pro mezery chyběl (byly tam tabulka, PRE, kometář, šablona, MATH, NOWIKI a mezera na začátku). Každopádně, výjimku jsem přidal a funguje. JAn (diskuse) 7. 5. 2014, 08:36 (UTC)
Šlo by prosím při té příležitosti přidat i výjimku pro score? Tedy pokud tam už není...--Shlomo (diskuse) 7. 5. 2014, 09:13 (UTC)
Není, zkusil jsem přidat, ale neručím za výsledek. Máš nějaký příklad na odzkoušení? JAn (diskuse) 7. 5. 2014, 09:58 (UTC)
Já mám všechny: stránky s vlastností score. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 8. 5. 2014, 11:04 (UTC)
Děkuju. Ale zrovna tato úprava (přidání mezery před lomítko v <references/>) je pěkným příkladem nesmyslné robotické opravy. Ještěže aspoň úpravy interwiki už nejsou v historiích stránek vidět. Kolarp (diskuse) 8. 5. 2014, 08:31 (UTC)
Smím-li se vmísit, to by mne samotného zajímalo, co je na tom nesmyslného. --Bazi (diskuse) 8. 5. 2014, 08:49 (UTC)
@Kolarp:+1. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 8. 5. 2014, 11:04 (UTC)
Nejsem odborník přes značkování, ale mezera se vkládá před lomítko v nepárové značce jenom proto, aby starší parsery (vycházející z HTML) neměly problém s lomítkem za jménem značky a výsledek byl podle XML/SGML. Parser Wikipedie s (chybějící) mezerou v <references /> viditelně problém nemá a v HTML kódu servírovaném Wikipedií webovým prohlížečům je tato značka nahrazena úplně něčím jiným. Takže tato úprava je naprosto zbytečná, jenom vytvoří další položku v historii stránky a možná přidá robotovi bod za další „opravenou“ stránku. Vzhledem k tomu, že v předchozí editaci to Wikipedista:JAnDbot nepovažoval za chybu hodnou opravy, tak jen doufám, že to nezpůsobí editační válku robotů. ;-) Kolarp (diskuse) 8. 5. 2014, 11:42 (UTC)
Vida, tak ještě jedna věc k opravě. Právě proto, že jde pouze o kosmetické úpravy, robot je obvykle nedělá samostatně, ale pouze v souvislosti s jinými opravami. JENŽE, existují dvě vývojové větve robota, compat, kterou používám častěji, a ve které jsem přidával výjimy pro score a source; a Core, kterou používám pouze pro práci s Wikidaty, a která provedla onu původní problematickou editaci (při existenci přidávané stránky provede prázdnou editaci - jenže s kosmetickými změnami jako bonusem). A ve verzi core jsem soubor kosmetických úprav neupravoval (což tedy musím napravit). JAn (diskuse) 8. 5. 2014, 19:38 (UTC)
S tím se dá souhlasit: Když už robot provede nějakou závažnější opravu, tak ať klidně provede i kosmetické změny, ale vytvořit „novou“ verzi stránky, jenom smazáním nebo přidáním mezery, která ve výsledné podobě stejně není vidět, je nesmysl. Já bych ovšem za kosmetickou změnu považoval i změny typu nahrazení &ndash; příslušnou pomlčkou, či jak se to správně jmenuje. Důvod k tomu mám vcelku jednoduchý: čas od času kontroluju, které stránky se od mé editace změnily, a zdržuje mě, když 4/5 změn jsou kosmetické změny od robotů. Zdraví Kolarp (diskuse) 8. 5. 2014, 21:05 (UTC)

Wikidata weekly summary #109

12. 5. 2014, 06:00 (UTC)

Wikidata weekly summary #110

Babymetal

Hi! Could you help me with the article "Babymetal"? Is only the grammar/language incorrect, or something else too?

The group is notable. I would add something like this about the fact that they ranked in the US on Billboard Album 200 and on many metal charts in Germany and the UK, but I'm afraid to make even more mistakes in Czech [316]:

“BABYMETAL”, the album, ranked in at No.187 on the March 22 US Billboard “Album 200” chart. BABYMETAL is the youngest out of the very few Japanese artists that have ever made it onto this chart. The group also jumped from No.20 to No.4 on the “Heatseekers Albums” chart, which ranks new artists. They ranked in a total of five different charts including “World Albums” at No.2, “Hard Rock Albums” at No.12, and “Independent Albums” at No.34. They also ranked in at No.1 on iTunes America, UK, and Germany metal album charts, and in the top 10 for America, UK, Australia, Canada, Ireland, Sweden and Japan rock charts.

I'm very sorry if there are many errors. I would have just created a small stub using sentences I could be sure of, but: 1. I mostly translated it from the Slovak article, so I thought there wouldn't be many mistakes; 2. I wanted to write as much as possible cause if I didn't do it, it might be that no one else would write a proper article.

I'm sorry to bother you, but I've already asked here at "Potřebuji pomoc" and no one has replied yet. I'm also sorry I'm writing in English. You can reply in Czech, I'll understand. --Moscow Connection (diskuse) 17. 5. 2014, 23:29 (UTC)

Překlad učesán, článek promazán o přílišné podrobnosti a nepřeložené či těžko přeložitelné části. Přebírání článků "i s chlupama" odjinud není příliš dobré. JAn (diskuse) 21. 5. 2014, 10:56 (UTC)
Děkuju! Je mi líto, že tam bylo tolik chyb, že bylo snadnější odstranit celý oddíl. (Budu muset najít někoho, kdo má čas překládat. Ale co je nejdůležitější, článek nyní zůstane ve Wikipedii. :)) Děkuji moc! --Moscow Connection (diskuse) 21. 5. 2014, 16:12 (UTC)

19. 5. 2014, 07:18 (UTC)

Kategorie:Údržba:Šablona Hlavní článek mimo kategorie – poděkování

Ahoj, koukám že jsi botem dodělal ty sportovní články z Kategorie:Údržba:Šablona Hlavní článek mimo kategorie, do kterých se mi nechtělo. Díky za to! --Jan KovářBK (diskuse) 20. 5. 2014, 08:22 (UTC)

Není zač, pro ten účel jsem tu kategorii založil a dřina patří strojům (já jen rozhoduju, zda náhrada ta nebo ta). JAn (diskuse) 20. 5. 2014, 08:39 (UTC)

Vjazyce

Díky za tip, to dělalo všechny změny do šablony.

Jsem mi to zkopírovat na této šabloně https://cs.wikipedia.org/wiki/Hodon%C3%ADn

Protože v této šabloně není uvnitř německé slovo.

Není bez ohledu na to, zda je německé slovo je v šabloně, nebo ne

V článku Hodonín je použita šablona {{Vjazyce}}, která má o jeden parametr méně, než {{Vjazyce2}}. Taky je hned v zápětí použita šablona {{cizojazyčně}}. Vjazyce2 kombinuje obě šablony do jedné. JAn (diskuse) 21. 5. 2014, 09:48 (UTC)

Wikidata weekly summary #110

26. 5. 2014, 08:29 (UTC)

Zákupy

Zdravím, když už jste se rozhodl mi pomoct, tak než budu v začínajících úpravách pokračovat - studuji požadavky na NČ. Ony se mění. Nenašel jsem, zda se teď mají reference dávat už i do úvodu, nebo až do textu pod ním. Či tutéž informaci referovat jak v úvodu, tak v textu za ním. Poradíte?, předem díky.--Zákupák (diskuse) 27. 5. 2014, 07:53 (UTC)

Obávám se, že se v problematice NČ moc neorientuju - už jsem se smířil s tím, že žádný článek na NČ nikdy nedotáhnu. Stejně tak se nevyznám v citačních šablonách, které moc nepoužívám, anžto znepřehledňují zdrojový kód stránky.
Podle mě by měly být v úvodu refovány jen hlavní nezjevné údaje, zbytek až dole v textu - asi bude nejlépe se podívat na jiné NČ.
Když jsem viděl, že děláte zásadnější úpravy, opravil jsem to vedení silnic (přepište si klidně do vět, já chtěl jen, aby to bylo popisováno po směru staničení) a názvy k.ú. Ještě se můžu podívat na údaje ohledně územního vývoje (připojování a oddělování obcí), zbylé kapitoly řešit nebudu.
JAn (diskuse) 27. 5. 2014, 08:09 (UTC)
I tak velké díky.--Zákupák (diskuse) 27. 5. 2014, 08:11 (UTC)

Wikidata weekly summary #111

2. 6. 2014, 08:07 (UTC)

Řádková podoba Commonscat

Ahoj Jane, dneska jsem ve sledovaných stránkách zjistil, že jsi botem převedl šablonu Commonscat např. u Kategorie:Zemplín (a dalších kategorií) na řádkovou podobu. Prosím Tě, jak to funguje? Zkusil jsem to samé ve článcích o státech, ale hodilo to tu samou nepovedenou podobu jako dřív, tak jsem to uložil jako rámeček vpravo, tedy klasickým způsobem. Případně, je-li v tom nějaké "botí" kouzlo, mohl bys ty články o státech projet botem? Ostatně bych to ocenil tak jako tak, představa, že musím znovu všechny ty státy, které jsem opravoval po HypoBOTovi, upravovat ještě jednou, mne moc neláká. Předem díky. --Jan KovářBK (diskuse) 4. 6. 2014, 23:28 (UTC)

Na řádkovou podobu jsou převedeny zatím jen kategorie, kde to bylo o hodně jednodušší. To kouzlo je v přepínači uvnitř šablony, který detekuje jmenný prostor a u všech, kromě článků, vkládá novou podobu. I tak převod trval hezkých pár hodin, vzhledem k času, který jsem měl k dispozici v průběhu 4 dnů. U článků je to komplikovanější tím, že ne všude je šablona vložena na správném místě a že je jich mnohem víc. Pravděpodobně to budu převádět s jakýmsi mezistupněm: rámeček se zmenší Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu JAn Dudík/archiv 2014-1 na Wikimedia Commons

a následně převede na řádkovou podobu.

Ovšem ještě předtím převedu šablonu {{Commons}}, která má o dva řády nižší počet výskytů (Commonscat 103431 vs. Commons 6156 - k 25. dubnu).
JAn (diskuse) 5. 6. 2014, 06:24 (UTC)
Díky za vysvětlení. To je škoda, že to zatím nefunguje, musím se naučit být trpělivý. Jen mne ještě napadá, nedělám to pro budoucí úpravu složitější používáním šablony {{Commonscat-řádek}}? --Jan KovářBK (diskuse) 5. 6. 2014, 10:03 (UTC)
{{Commonscat-řádek}} je v podstatě už finální verze šablony {{commonscat}} (i když doufám, že si Danny B. najde čas na dodělání jejího kódu podle některých připomínek). Její nahrazení bude otázkou jednoduchého příkazu pro robota a několika minut - v podstatě bude stačit ji změnit na přesměrování, takže jejím použitím sice bude nutný ještě jeden zásah bota (ten by byl nutný tak jako tak), ale pro čtenáře se v článku nic vizuálně nezmění. JAn (diskuse) 5. 6. 2014, 11:27 (UTC)

Wikidata weekly summary #112

9. 6. 2014, 07:39 (UTC)

Automatický strážce

Dobrý den, všiml jsem si, že jste uživatele VHS vyřadil se seznamu automatických strážců s odůvodněním „znedůvěryhodněný uživatel“. Němel bych být ze stejného důvodu (hromadné vkládání copyvií, nebo alespoň podezření na toto) z něj vyřazen taky (už hodně dlouho)? --Silesianus (diskuse) 10. 6. 2014, 06:09 (UTC)

(nevšiml jsem si, že bychom si vykali :-). O vyřazení VHS bylo požádáno, o tebe ne. Beztak to má význam jen u nově založených stránek. Tvou kauzu příliš nesleduju, ale ty jsi přiznal knihy, odkud bylo čerpáno a jestliže jsi z projektu neodešel ani nebyl vyhozen, pravděpodobně jsi se poučil a nadále neopisuješ odjinud. Ale pokud si přeješ, klidně ti příznak odeberu ;-) JAn (diskuse) 10. 6. 2014, 07:53 (UTC)
Mno tak pro mě ten příznak nemá žádnou váhu/význam, jelikož je určen jen pro správce. Takže je mi upřímně jedno, zda ho mám nebo ne. --Silesianus (diskuse) 10. 6. 2014, 07:55 (UTC)

Jak extrahovat seznam článků

Dobrý den, poradíte prosím, jak mohu vytvořit seznam článků, kt. obsahují nějakou šablonu? Zatím umím používat bota jen na určitou kategori. Chtěl bych pomoci s Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce#Šablona:Infobox - fotbalista, ale kopírovat pomocí ctrl-c, ctrl-v z https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1ln%C3%AD%3ACo+odkazuje+na&target=%C5%A0ablona%3AInfobox+-+fotbalista&namespace= není moc elegantní řešení. Poradíte ještě jak by takový seznamclanku.txt měl být zformátovaný, aby to bot pochopil? Díky za radu. ---- Hypothalamus d|p 13. 6. 2014, 09:39 (UTC)

Záleží na použité platformě robota. Pywikibot, kterého používám, má možnost -ref:template:foo. A textové soubory pro něj buď musí obsahovat na každém řádku jeden název stránky nebo musí obsahovat každou položku formátovanou jako [[Wikiodkaz]]. Jinak, pokud potřebuju např. seznam vložení, požádám Dannyho B., který mi jej obvykle během chvilky vygeneruje. JAn (diskuse) 13. 6. 2014, 09:50 (UTC)
Taky používám pywikibota. Nakonec se mmi ten seznam podařil vygenerovat pomocí python pwb.py listpages.py -transcludes="Infobox - fotbalista". To mi vypíše do konzole požadované články, potřeboval bych je ještě do externího textového souboru. Můžu teda použít -log, ale jeho výstup vyžaduje ještě výrazné čištění. Odhaduji, že na to bude nějaký glob. parametr... poradíte? Díky ---- Hypothalamus d|p 13. 6. 2014, 10:38 (UTC)

Nová kategória na slovenskej wiki

Ahoj, dnes som si všimol, že viacerým kategóriám na slovenskej wiki pribudla kategória Kategória:Údržba:Hlavný článok nie je na Wikiúdajoch, po tom ako si menil túto šablónu. Lenže mnohé tie kategórie svoj hlavný článok na Wikiúdajoch majú, je to nejaký bug alebo som to nepochopil ? Lámem si hlavu, čo takto zaradené kategórie spája, ale neprišiel som na to :) --Kelovy (diskuse) 13. 6. 2014, 23:58 (UTC)

Můžeš dát odkaz na konkrétní chybné kategorie? V příštím týdnu provedu import těch chybějících - příslušný skript mám v počítači v kanceláři, ne doma, a bylo potřeba počkat pro naplnění kategorie. U některých se stává, že ač tam je příslušný údaj vyplněn, jsou dočasně zařazeny ve špatné kategorii kvůli cache. JAn (diskuse) 14. 6. 2014, 21:15 (UTC)
Napr.: Kategória:Abovce. --Kelovy (diskuse) 14. 6. 2014, 21:26 (UTC)
Tak tato kategorie je zde správně. Kategória:Abovce na wikidatech neobsahuje výrok téma kategorie = Abovce. To musím právě naimportovat. JAn (diskuse) 14. 6. 2014, 21:39 (UTC)
Aha, no ja som pripustil, že som to možno nepochopil :) Ale nebolo by lepšie zmeniť názov tejto kategórie, napr. na: "Kategória:Údržba:Hlavný článok nie je témou na Wikiúdajoch ?" Lebo samotný hlavný článok Abovce tam je. --Kelovy (diskuse) 14. 6. 2014, 21:46 (UTC)
Přejmenuj s odvahou. Vycházel jsem z obdobného názvu sk:Kategória:Údržba:Commonscat nie je na Wikiúdajoch.
BTW, {{sk:Hlavný článok}} je bůhvíproč určena pro články, ale i tak je použita v mnoha kategoriích. na cs.wiki jsme tuto nekonzistenci nedávno odstranili... JAn (diskuse) 14. 6. 2014, 21:52 (UTC)
Už sa stalo :) a k tej šablóne {{sk:Hlavný článok|XY}}, vedel by ju Tvoj robot zmeniť v kategóriách na {{sk:Catmore|XY}} ? --Kelovy (diskuse) 14. 6. 2014, 22:59 (UTC)

Replace.py prostě neproběhlo

Dobrý den, na žádost Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce#1. fotbalová liga jsem začal předělávat odkazy. U delšího seznamu to nebyl problém, ale v Portál:Sportovní aktuality červen 2007 Portál:Sportovní aktuality srpen 2007 Portál:Sportovní aktuality září 2007 Portál:Sportovní aktuality říjen 2007 Portál:Sportovní aktuality prosinec 2007 mi skript bez nahlášení chyby (ani s -verbose) prostě neproběhl. Portály jsou nějak ošetřeny proti robotickým editacím? ---- Hypothalamus d|p 14. 6. 2014, 06:36 (UTC)P.S.:Změny už jsem provedl ručně.

Neměl jsi náhodou zapnutý jen -namespace:0? Problém bývá u podstránek, kde se odkaz nahradí, ale v nadřazeném portálu to ještě nějakou dobu trvá, než se aktualizuje. JAn (diskuse) 14. 6. 2014, 21:17 (UTC)
Měl jsem jen ten -ns:0 O:-) Děkuji za postřeh, vůbec mi to nedošlo. ---- Hypothalamus d|p 14. 6. 2014, 22:02 (UTC)

Wikidata weekly summary #113

16. 6. 2014, 07:13 (UTC)

Mám revertovat?

Dobrý den, v dobré víře jsem začal opravovat (mnohonásobně) "| vydavatel" na "| vydavatelství" v hudebních albech, ale až po nějaké době jsem si všiml, že to opravuje tuto položku v referencích a ne v infoboxech, jak byl původní záměr. Mám ty změny zrevertovat? --Hypothalamus d|p 18. 6. 2014, 13:11 (UTC)

@Hypothalamus: Já bych spíš zastavil a opravil roboticky to, co jsem udělal špatně, a pak se vrátil k původnímu úkolu a opravil příkaz pro robota. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 18. 6. 2014, 13:25 (UTC)
@Matěj Suchánek:jasný, du na to, poradíte, jak ten příkaz vyřešit? A mrkl byste prosím sem a přidal se? --Hypothalamus d|p 18. 6. 2014, 13:29 (UTC)
Py.wiki jsem používal jen chvíli, ale zkus použít template.py. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 18. 6. 2014, 13:43 (UTC)
@Hypothalamus: Tuto činnost již kdysi někdo dělal (pravděpodobně na odkazovanou žádost), nevím už kdo, ale stalo se mu přesně to samé. Pak to pokud vím zůstalo nedořešené. --Marek Koudelka (diskuse) 18. 6. 2014, 14:23 (UTC)
Na podobný problém s parametrem citační šablony už jsem narazil (tuším, že šlo o nějaký Rok) , a skončilo to tak, že jsem na danou náhradu rezignoval. Na způsob, jak udělat náhradu téhož textu jen na jenom místě jsem zatím nepřišel (leda vydedukovat, za jakým parametrem se nejčastěji nachází požadovaná změna a zahrnout do příkazu oba). JAn (diskuse) 18. 6. 2014, 19:26 (UTC)
Já to nakonec ručně porevertoval, přeci jenom jsem měl být pozornější... Taky mě napadá jen to nadefinovat regexem, pokud ten parametr v infoboxu pevně následuje jinému. --Hypothalamus d|p 19. 6. 2014, 12:12 (UTC)

Pod lípou a drobný dotaz

Chtěl jsem se jen zeptat, jestli vašeho bota pouštíte normálně na vašem PC a nebo jestli ho máte někde na serveru uložený? A prosím mrkněte na Wikipedie:Pod_lípou_(technika), děkuji :-) --Hypothalamus d|p 19. 6. 2014, 12:15 (UTC)

Mám bota lokálně uloženého na obou počítačích, které používám. Nějaký server pro dlouhé běhy (Wikislovník) bych rád, ale jak k němu přijít? JAn 19. 6. 2014, 21:54 (UTC)
viděl jste tohle?--Hypothalamus d|p 20. 6. 2014, 05:20 (UTC)
začal jsem hledat nějaké místo, kde bych mohl mít bota spuštěného zadarmo. Zatím jsem to zkusil na pythonanywhere.com, zatím mi ale bash vrací chybu, kterou řeším zdena diskuzním fóru. Až se mi to podaří rozběhat a ozkoušet (nebo najdu něco jiného), dám kdyžtak vědět. --Hypothalamus d|p 24. 6. 2014, 20:41 (UTC)

Wikidata weekly summary #114

23. 6. 2014, 07:20 (UTC)

Čau, bylo by potřeba u obrazku použiteho v tomhle smazanem článku esli je pod svobodnou licenci.--Toмa646 (diskuse) 24. 6. 2014, 08:52 (UTC)

Moc nerozumím, co po kolegovi požadujete, ale jde o soubor:Nigga Nigga YO.jpg. Na popisové stránce jsou licence uvedeny. --Marek Koudelka (diskuse) 24. 6. 2014, 08:59 (UTC)
Už to mam, je to obrazek z videa, kere je z youtube. Takže o tom esli je to svobodny obrazek se s jistotou nejspiš řict neda.--Toмa646 (diskuse) 24. 6. 2014, 10:22 (UTC)

Modul:RelatedSites

Viz jeho dokumentaci. (Jen upozorňuji, že jsem se dostal dál.) Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 27. 6. 2014, 10:43 (UTC)

MatSu: Už se v tom neorientuju, ale nedokázal bys tedy upravit {{Commonscat}}, aby v případě neexistence P373 brala hodnotu nejprve ze sitelinku na commons, a teprve poté podle názvu ? JAn (diskuse) 30. 6. 2014, 12:01 (UTC)
Asi jo. Tedy pro modul je důležitější odkaz než vlastnost, ale za použití parserových funkcí je to jedno. Btw nový argument pro převod na řádek - WMF se soustředí na mobilní zobrazení a v něm, jak jsem si dnes všiml, je krabička nekonzistentní. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 6. 2014, 12:17 (UTC)
Klidně může brát nejdřív hodnotu, poté sitelink, následně P373 a nakonec pagename. Jen si nejsem jistý kategorizací. každopádně podle logiky wikidat a posledního PfD by neměly články mít sitelink na kategorie a naopak. stav se někdy na irc, probereme to. JAn (diskuse) 30. 6. 2014, 12:39 (UTC)

Wikidata weekly summary #115

30. 6. 2014, 06:53 (UTC)

Žádost o vysvětlení editace

Prosím o vysvětlení editace článku ekonomie. Nechápu ani editaci samotnou (proč je tam to svislítko?) ani popis. Nazgul02 (diskuse) 1. 7. 2014, 15:09 (UTC)

@Nazgul02: Jednoduché. Článek ekonomie je hlavním článkem kategorie ekonomie, takže by v ní měl být řazen jako první. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 1. 7. 2014, 15:29 (UTC)
V Kategorii:Ekonomie je na začátku {{Hlavní článek|Ekonomie}}, tato editace je v podstatě inverzní odkaz. Daný článek se v kategorii zařadí jako první. a pokud je v článku více kategorií, robot dá tuto stejnojmennou na první místo. JAn (diskuse) 1. 7. 2014, 20:57 (UTC)

Chybka bota

Ahoj, není to nic velkého, ale v pár mnou sledovaných článcích bot udělal toto. --Harold (diskuse) 3. 7. 2014, 14:43 (UTC)

také jsem si toho už všiml, ale na vzhledu stránky se to neprojeví a při příští robotické editaci se to samo spraví. Můžu se zkusit povrtat ve skriptu, otázkou je, zda to pak zase nebude vkládat prázdný řádek navíc. Editace se bude týkat již méně než 6000 stránek (z celkových asi 22000) JAn (diskuse) 3. 7. 2014, 14:59 (UTC)
OK, řešit to asi nějak nemusíš. Jak jsem psal, je to jen drobnost ve zdrojáku; mělo to být upozornění, jestli o tom víš. --Harold (diskuse) 3. 7. 2014, 15:30 (UTC)

Wikidata weekly summary #116

Už jsi našel autora?

(link) Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 6. 7. 2014, 17:38 (UTC)

Nenašel, ale zrovna včera jsem si vzpomněl, že tam tehdy pravděpodobně hrál táta jednoho kamaráda...--JAn (diskuse) 6. 7. 2014, 18:11 (UTC)
Já jsem na to náhodou narazil na tvém FB profilu... bohužel mi při dvou pokusech vyskočily dva výsledky a ještě by to chtělo prověřit. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 6. 7. 2014, 18:32 (UTC)
Tak se pochlub, na co jsi narazil, třeba bych to pak dokázal nějak dohledat a poznat... (hudební sluch mám lepší než znalost not :-) JAn (diskuse) 6. 7. 2014, 19:21 (UTC)
:-( Ani počtvrté jsem nenašel nic přesvědčivého... pokaždé to ukazuje něco úplně jiného (používám Shazam, jestli to znáš). Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 6. 7. 2014, 19:59 (UTC)

Robotické kosmetické úpravy - prosba

Dobrý den, chtěl bych poprosit, zda by Váš robot mohl ponechávat vícenásobné mezery u šablony Klad (robot zpravidla odstraňuje mezery před ukončující dvojitou složenou závorkou, např. nedávno v článku Zelené řasy). Šablona je totiž zpravidla mnohokrát vnořená do sebe a mezerami se odsazují její vnořená volání (včetně ukončení), aby se dalo ve zdrojovém textu vyznat, jinak z toho vzniká nepřehledný chaos, ve kterém se "neautor" a někdy i autor ztrácí a při editaci pak dělá další těžko odhalitelné chyby. Doufám, že vícenásobné mezery u žádného prohlížeče technicky nevadí při korektním zobrazení stránky, v opačném případě mou prosbu považujte za bezpředmětnou a dál je mažte. Děkuji za pochopení. Petr Karel (diskuse) 7. 7. 2014, 06:48 (UTC)

Zkusím se nad tím zamyslit, problém je, že u ostatních šablon jsou mezery spíše nežádoucí a poznat bez kontextu okolních řádků, že mezera se vztahuje zrovna na tuto šablonu je nemožné. Zrovna u této šablony je ale požadavek na odsazení na místě.JAn (diskuse) 7. 7. 2014, 07:10 (UTC)

7. 7. 2014, 07:07 (UTC)

Bot flag on frwiki

Hello,

As a bureaucrat on frwiki, I was checking the activity of the bots, and noticed that yours had been inactive for at least 6 months. Morover, the interwikis are now centralized on Wikidata. It is not reasonable that an unmonitored account keeps a bot flag, as it may be more easily hacked. Do you wish to keep the bot flag? If this is the case, please tell me so (preferably on my talk page on frwiki, otherwise on my talk page on this project). Without any answer from you, the bot flag will be removed in one month.

Thank you for your comprehension, Litlok (diskuse) 10. 7. 2014, 14:40 (UTC)

Thank you for your answer; I've removed the bot flag. Litlok (diskuse) 10. 7. 2014, 22:07 (UTC)

Prosba

Ahoj Jane, poprosila bych tě, jestli bys mi nehodil na Wikipedistka:Lenka Lyalikoff nálepky:

  • jsem proti přechylování ženských cizích jmen
  • jazyk cz, de - level 3 rozhodně
  • bydliště - Korolupy a Wien
  • zájem - historie sudetských obcí, odsun, západní a jižní Morava

Já to prostě nezvládnu. --Lenka Lyalikoff 11. 7. 2014, 11:15 (UTC)

Stačí takto? JAn (diskuse) 11. 7. 2014, 11:31 (UTC)

John Perry Barlow

Nevím kolika článků se to týká, jen upozorňuji na chybu: [470] --Marek Koudelka (diskuse) 11. 7. 2014, 13:11 (UTC)

Naštěstí šla dobře napravit. Bohužel dost článků má zapsané parametry v rozporu s dokumentací i zvyklostmi. A čas na opravu už mít nebudu, až nejdřív za víc než týden. JAn (diskuse) 11. 7. 2014, 13:16 (UTC)

Proč robot odstraňuje pevné mezery?

Viz [471], sekce Sněmovní volby 2013. Petr Matas 11. 7. 2014, 22:54 (UTC)

podívejte se do zdrojového kódu stránky. případně do archivu me diskuse. řešilo se to už několikrát. JAn (diskuse) 12. 7. 2014, 21:05 (UTC)
Aha, MediaWiki mezeru před procentem změní na tvrdou automaticky. Bylo by fajn, kdyby na některá pravidla uváděná ve shrnutí robotické editace šlo kliknout a dostat se tak na dokumentaci konkrétního pravidla. V tomhle případě by to určitě pomohlo. Petr Matas 13. 7. 2014, 01:43 (UTC)

Mezery v souřadnicích

Ahoj. Mrkneš se na toto? Diskuse k šabloně:Souřadnice#Odstranit mezery Díky. --ŠJů (diskuse) 12. 7. 2014, 23:21 (UTC)

Wikidata weekly summary #117

14. 7. 2014, 07:48 (UTC)

Kategorie:Slova a fráze podle jazyků

Ahoj. Začnu zeširoka: K čemu je Diskuse ke kategorii:Slova a fráze podle jazyků? A podle toho dále: Jaký by měl být asi obsah Kategorie:Slova a fráze podle jazyků? Aneb: Opravdu patří do Kategorie:Hebrejská slova a fráze například články o organizacích, jejichž název je zároveň nějakou frází/hebrejským slovem? Neměly by tam být skutečně jen články o těch frázích, pokud mají (jako články) smysl? Nebo podle tohoto vzoru do případné Kategorie:Slovenská slova a fráze budeme řadit i Pravdu nebo Spolužitie (ještě bych byl ochotný uvažovat o Verejnosť proti násiliu)? Dá se k tomuto systému něco najít? Díky, --Okino (diskuse) 15. 7. 2014, 16:39 (UTC)

Pokud mne paměť neklame, bývala zde kategorie:Cizí slova. Jako taková byla silně POV, proto jsem po nějaké diskusi tuto kategorii smazal, odstranil ze všech slov, ve kterých byla použita a podkategorie ve formátu Slova a fráze v jazyce XY překategorizoval. Seznam slov, ve kterých byla původně tato kategorie umístěna je právě v tebou odkazované diskusi. JAn (diskuse) 22. 7. 2014, 09:27 (UTC)

Wikidata weekly summary #118

21. 7. 2014, 07:41 (UTC)

Šablona:Infobox televizní pořad

Dobrý den, chci se zeptatː

  • našel jsem u seriálu Bratrstvo neohrožených použit místo Infobox televizní pořad Infobox film, je to záměr, chyba nebo jen relikt z doby, kdy nebyly infoboxy pro filmy a pořady odděleny?
  • Pokud bych chtěl sjednotit Infobox televizní pořad, musím se prve ptát někde na komunitní konsenzus, nebo stačí vycházet z diskuzí, na které odkazoval Matěj Suchánek na naší diskuzi na wikidatech?
    • Kdybych ho chtěl tedy převést do unifikované formy, jak mám začít? Opravit stránku šablony (diaktritika do položek, pomlčka do názvu) a pak rozbité infoboxy v článcích upravit robotem?

Díky. --Wesalius d|p 25. 7. 2014, 17:25 (UTC)

Doufám, že ti nevadí tykání :-)
Ad infobox - je to dost pravděpodobné, infobox televizní pořad byl založen o deset měsíců později než článek. Leckdy člověk z neznalosti použije jiný infobox, než ten správný.
Konsensus už jednou byl, mělo by stačít vyjít z diskusí a dohodnutých pravidel.
Záleží na tom, v kolika článcích je šablona použita. U používanějších je vhodné udělat dočasnou duplikaci parametrů, a teprve za nějakou dobu po unifikaci tuto duplikaci zrušit, zvlášť, pokud se jedná o větší počet. Pokud měním název jednoho parametru, obvykle to považuji za drobnost. Případně je možné udělat si trackovací kategorii pro zjištění, kolika článků se věc týká.
Také je dobré předem namátkově prozkoumat několik článků s příslušným infoboxem, jak je používán - někdy je zápis otřesný pohled :-)
JAn (diskuse) 25. 7. 2014, 18:37 (UTC)

Narovnávání odkazů/změna odkazů na přesměrování botem?

Dobrý den, v ŽOPP jsou 2 požadavky - jeden na narovnání(napřímení) odkazů a druhý na opravu odkazů na přesměrování. Jak takové akce provedu? Díky, --Wesalius d| p 26. 7. 2014, 13:28 (UTC)

Je několik možností:
  1. replace.py - ručně zadat původní link a nový link
  2. solve_disambiguation.py - z pohledu tohoto skriptu je přesměrování jednopoložkový rozcestník.
  3. fixing_redirects.py - narovná všechna přesměrování v určité stránce
JAn (diskuse) 26. 7. 2014, 20:02 (UTC)

Pustil jsem fixing_redirects.py na články odkazující na článek Pozůstalost a nechal jsem jej upravit 2 články, mužete prosím zkontrolovat, že bot nedělá nesmyslné/špatné úpravy? Linky na úpravyː zde a zde. Kdybych chtěl použít replace.py, tak bych si musel vygenerovat seznam článků, které míří na článek Dědictví a v těch nahradit [[Dědictví]] a [[Dědictví|]] za [[Pozůstalost]] a [[Pozůstalost|]]? Radši se ptám, než abych pak musel rozsáhle revertovat. Děkuji za rady :-)--Wesalius d|p 27. 7. 2014, 06:33 (UTC)

fixing_redirects.py má tu nectnost, že nahradí vše, včetně přesměrování, která by v budoucnu mohla být nahrazena relevantnějším článkem, např. ohnivý muž.
Takže nejlepší mi v takovém případě připadá solve_disambiguation, případně replace.py -ref:dědictví "[[dědictví" "[[pozůstalost" (netřeba generovat seznam, pagegenerators.py obsahuje spoustu možností). JAn (diskuse) 28. 7. 2014, 07:38 (UTC)

Wikidata weekly summary #119

28. 7. 2014, 08:09 (UTC)