Diskuse k šabloně:Souřadnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Dvorapa v tématu „Výchozí zobrazení top

"Zkušební provoz"[editovat zdroj]

Jak to s touhle šablonou vypadá? Moc se mi ten koncept líbí. Kdy jí asi tak bude možné přidávat do článků?--YjM:Yolanda(d|p) 6. 5. 2012, 14:47 (UTC)

Momentálně stále probíhá testování, zda šablona funguje správně nad různými daty, a zakomponovávání dalších požadavků na funkčnost. Nerad bych totiž do ostrého provozu vypouštěl šablonu, u které by se až následně zjistilo, že obsahuje kritickou chybu. Já sám bohužel kvůli práci nemám tolik času, aby to odsýpalo rychleji. Věřím, že poslední úpravy jsou poslední nezbytné před možností nasazení do ostrého provozu. Pokud bude vše probíhat bez problémů, chtěl bych ji v blízké budoucnosti vyzkoušet na omezeném vzorku článků a do prázdnin by mohla být bez obav používána. --Reaperman (diskuse) 16. 5. 2012, 19:38 (UTC)
Začal jsem ji testovat v článcích. --Tchoř (diskuse) 1. 6. 2012, 15:53 (UTC)

Chybové hlášení[editovat zdroj]

Stává se, že někdo vloží souřadnice v chybném formátu, viz [1], šlo by udělat kategorii, která by tyto články evidovala? JAn (diskuse)

Nesprávný výpočet !!![editovat zdroj]

Šablona počítá některeé výsledky nesprávně. Např. v této poloze má být vypočteno severní šířka správně 33 minut a šablona vypočte 32 minut:

Chybná syntaxe souřadnic: +49,55000, -21,833334

A stačí přidat jen jednu milióntinu stupně a minuty se přehodí o celou jednu minutu:

Chybná syntaxe souřadnic: +49,55001, -21,833334

A při přidání 3 desetitisícin se zobrazí správná hodnota 33 minut, 1 sekunda:

Chybná syntaxe souřadnic: +49,5503, -21,833334

Zřejmě se tam někde bere celá část místo zaokrouhlení.

No jo, je tam spousta "trunc", takže se bere celá část. Někde to může být OK, ale nějaká chyba tam bude. Autorem šablony je kolega Reaperman, obrátil bych se na něj. --Vachovec1 (diskuse) 8. 11. 2012, 23:49 (UTC)

Rozdělení šablony[editovat zdroj]

Navrhuji rozdělit šablonu na dvě části:
1. část pro vygenerování odkazu na geohack s možností ji použít samostatně. Např ve formě GPS, nebo s jiným alternativním popisem Znojmo.
2. část pro vygenerování souřadnic 48° 51′ 20″ s. š., 16° 2′ 56″ v. d.
--Maxx (diskuse) 27. 11. 2012, 06:38 (UTC)

doplnění k 2.- šablona by mohla mít více variant, případně by bylo možné použít více různých šablon podle požadovaného výstupu, např s jakou přesností má být zobrazeno.--Maxx (diskuse) 29. 11. 2012, 16:13 (UTC)
To Vám ovšem uniká důvod, proč tato šablona vznikla. Vznikla právě z toho důvodu, aby se každá souřadnice nezapisovala jinou šablonou s nepřehledným množstvím variant zápisů. Rozdělení do více variant by tedy šlo proti původnímu cíli. Zabránit tomu ale nikomu nemůžu. Co se týče například té přesnosti zobrazení nebo o sekci výše zmíněným zaokrouhlovacím chybám při převodu z decimálního formátu (který zajišťuje, že odkazy do map jsou v pořádku) do dms formátu, tak v podstatě čekám, až budou zavedeny nové funkce do MediaWiki (momentálně jsou připravovány hned dvě extenze, které by tu měly dost zásadní vliv), které by umožnily přidat nové featury při vyšší přehlednosti šablony.
Co se týče alternativních textů, tato šablona se jmenuje souřadnice, ne {{Odkaz na mapy}}, tedy zobrazuje souřadnice a ne nějaký zástupný text s odkazem. A nezapomínejme, že v zástupném textu se často objevovaly informace, které budily zdání, že šablona odkazuje na něco, na co vlastně vůbec neodkazovala. Stejně tak je třeba se ohlížet na to, že články z wiki nemusí být jen v elektronické, ale i v tištěné podobě, kde takové tvary působí nezanedbatelné potíže. --Reaperman (diskuse) 29. 11. 2012, 21:42 (UTC)

Update the template for more features[editovat zdroj]

Hello, you may have heard in the news that recent features let users Go on a Wikipedia scavenger hunt with Wikipedia Nearby. For those features to work, however, you need templates like this to give MediaWiki the coordinates using the GeoData syntax.
In short, I suggest you to copy or adapt the last code of w:en:Template:Coord, with w:en:Module:Coordinates etc. If you need help, you can probably ask en.wiki users. Nemo 10. 6. 2013, 14:40 (UTC)

Desetinný operátor[editovat zdroj]

Zdravím. Šablona (náhle ?) přestala podporovat desetinnou čárku „,“ a háže chybovou hlášku, vyhodnocuje pouze výrazy obsahující jako oddělovač desetinnou tečku „.“. Vizte i výše na této stránce. Všiml jsem si toho u mě na pískovišti, kde to ničemu nepřekáží, ale může tak být použita i jinde v článcích a tam by to dělalo pěkný bordel... --YjM | dp 30. 11. 2013, 22:13 (UTC)

Šablona fakticky nepodporovala desetinnou čárku už od září, kdy do ní byla zakomponována podpora pro funkci Poblíž, jen to neházelo chybové hlášení. V článcích by se v současnosti žádný případ souřadnic s desetinnou čárkou neměl vyskytovat. --Reaperman (diskuse) 30. 11. 2013, 22:32 (UTC)

Mohl by někdo přidat parametr popisek, tak aby se to dalo popisovat pro {{Mapa souřadnic}}? Viz Diskuse k šabloně:Mapa souřadnic. Díky --18. 2. 2014, 11:10 (UTC), Utar (diskuse)

Nefungovaly souřadnice v seznamu památek[editovat zdroj]

Dnešní změny jsem revertoval, protože se přestaly zobrazovat souřadnice ve všech seznamech kulturních památek. Viz Diskuse s wikipedistou:Oashi#Nefunkční šablona souřadnic. --ŠJů (diskuse) 9. 3. 2014, 22:59 (UTC)

Same reverty... Protoze kategoriim dlouho trva nez se refreshnou?
Proc revertujete tohle? Sablona to byla priserna, nedalo se v ni vyznat. Tak ted k ni mame pomocnou {{souřadnice/core}}. Co vam na tom tak strasne vadilo? Naopak jste ted zpatky vrati tu puvodni obludnost. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:10 (UTC)
Stale nechapu: Prece verze 11285488 je krasne pruzracna. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:10 (UTC)
Tak kdyz uz jste se tomu nejak venoval, tak se tomu ted povenujte poradne (obzvlast, kdyz jste ji zamkl), a protrasujte si kod te zminovane v.11285488: To mi nerikejte, ze to takhle neni lepsi. Uz proto, ze je oddeleno zobrazovani od pocitani: To totiz zarizuje jina sablona {{dec2dms}}. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:10 (UTC)
A dalsi protest, ad vami hlasena namitka, ze pry "Nefungovaly souřadnice v seznamu památek": Jak "nefungovaly"? To je strasne vagni. Budte konkretni a ukazte, co kde nefunguje. Anebo to popiste. Bugreport prosim, a ne "je to rozbity". --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:12 (UTC)
A jakmile si sam uvedomite, co ze je "rozbity" a "nefunguje", tak to uz rovnou muzete vylepsit. A ne revertovat, tfuj. To je totiz fakt desne konstruktivni. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:14 (UTC)

Ad zmeny a prinosy: noinclude priklady do defaultu, automaticke kategorizace pro pripady "nevyplneno vubec" a "vyplneno spatne", pouziti specializovanejsich sablon, at se tu neresi vsechno na jedne hromade, (/core, dec2dms), rozporcovani spagetoveho kodu prineslo reusabilitu zobecnenych opakujicich se casti... Tim doslo i na eliminaci mnozstvi paru pojmenovanych a anonymnich parametru, cele se to i zprehlednilo a zkratilo, coz i dale prispeje ke snizeni chybovosti / snazsimu nalezni, snazsi rozsiritelnosti (coz ted vpodstate rozsiritelne nebylo/neni). A o to vsechno jsme ted revertem prisli? Nechapu! --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:31 (UTC)

Já tedy nevidím na původní verzi nic nepřehledného, kromě toho, že zde je pár řádků výpočtu. Naopak po úpravě i přes vyčlenění výpočtu do podšablony (= jedno volání šablony navíc = zase o chloupek vyšší zátěž serveru) byl kód mnohem obsáhlejší. Já nemám nic proti úpravám, ale máme tady šablonu {{test}}, případně si může kdokoliv založit jinou šablonu a testovat na ní, a teprve opravdu funkční změny začlenit.
  • Argumentovat skodlivosti podsablon vs. stav, kdy je ta sablona opet jeden neprehledny moloch... To moc neberu. - Ackoli ano, s moznosti Modulu by to bylo mene narocne na strojovy cas. To muze byt dalsi krok - Ted kdyz "mame" sablonu rozpadlou na "vice monotematickych samostatnych casti", nektere jednotlive casti by se daly predelat na modul - treba to pocitani. Ovsem bez rozsekani na mensi to do zadneho modulu nedostanete nikdy! --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:46 (UTC)
Ano, sám se taky občas vrtám v šablonách za účelem monitoringu určitých parametrů, ale nějak nechápu vaši zálibu v červených šablonách {{Chyba}} na všechny možné i nemožné chybné vstupy.
  • Protoze sablony ala API jsou jiste prehledne pro programatory, ale uzivatelsky pres UI naopak nepratelske. Validace je obecne prostredek k podstatnemu vylepseni pracovnich podminek uzivatelu - ze si system sam rekne, co je spatne a zo ze vlastne chce lepsiho. UserEXperince. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:57 (UTC)
Dalsim ucelem je i udrzeni koncepcnosti WP: Kdyz si system cervene zarve, uzivatele to trkne a vsichni jsou spokojeni. A na strane WP to pomaha k systematictejsi udrzbe, automatizovanou kategorizaci. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:59 (UTC)
Prostě navrhněte část kódu, a někdo další, kdo tomu rozumí, pak úpravu začlení.
  • Tak ted ji mate navrzenou.
  • Nekdo "kdo tomu rozumí"? Tim spise je preci prinosem, ze jsem ten kod zprehlednil, oddelil funkce/ucely zobrazovaci od pocetnich... Vzdyt se v tom neda poradne vyznat, ad rozsiritelnost... Uz se opakuju. :-/ Navrhovat zmeny salamove, aby se udrzela srozumitelna kontinuita jednotlivych commitu, kdo by tu se mnou jako interagoval? Vzdyt hrabani se v tom starem kodu je opruz! A naopak: Radeji vetsi kvantitu zato mensich kousu - to se pak hned lepe managuje. --10. 3. 2014, 07:57 (UTC)
BTW Proč přejmenováváte parametry zeměpisná šířka a zeměpisná délka, které jsou použity v desítkách tisíc článků? --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:57 (UTC)
  • Parametry jsem neprejmenovaval, zase nejake obvyneni. :( ...i drive byly "šířka" a "delka" a jsou stale i v me verzi (cca dve revize zpet).
Ad seznamy památek: já myslím, že oznámení přestaly zobrazovat je dost výstižný popis chyby. JAn (diskuse) 10. 3. 2014, 07:36 (UTC)
  • Ad přestaly zobrazovat - Ja nevim, v kolik hodin jste to zkousel, ale posledni moje verze (kterou jste revertnul) uz tam chvili byla a tu povazuji za stabilni a dokoncenou. --Franta Oashi (diskuse) 10. 3. 2014, 07:57 (UTC)

Franto, oceňuji vaši snahu vylepšovat šablony. Nicméně pokud provedete úpravu, kterou znefunkčníte stovky stránek, tak v dané chvíli není jiné řešení, než takovou úpravu jako celek revertovat a doporučit vám, abyste příště své změny lépe testoval, a to pokud možno nikoliv rovnou v ostré verzi. Nejprve je třeba urgentně obnovit funkčnost toho tisíce narušených článků - pak se můžete v klidu podívat, proč se souřadnice přestaly zobrazovat nebo co a jak bylo rozbitého. Ten první omyl chápu a omlouvám - prostě vám něco nedošlo, nevšiml jste si, tudíž jste neměl jinou možnost, než si toho všimnout až poté, co vás někdo upozornil. Ovšem to, že podruhé jste si už ten samý problém nedokázal ohlídat a navíc ještě říkáte "tfuj" na adresu toho, kdo si té spouště všiml a neprodleně ji napravil, už bych vám z dovolením vyčetl. Doufám, že chápete, že i kdybyste si následků vaší editace všiml sám, tak prioritou by bylo okamžitě obnovit funkčnost narušených stránek, a teprve pak se můžete věnovat analýze té chyby a mnohahodinovému odlaďování a testování. --ŠJů (diskuse) 10. 3. 2014, 20:41 (UTC)

Tedy se za hrubost omlouvam. --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 00:28 (UTC)

Připravena modulárnost pro přehlednost, snazší údržbu, rozšiřitelnost a reusabilitu pomocných šablon[editovat zdroj]

V tehle sablone se toho dela hrozne moc. I takove veci, kktere by mohly byt uzitecne i jinde... Proto jsem pripravil jine sablony, napriklad pocetni sablonu {{dec2dms}}, k hlavnim sablonam i pomocne podsablony: Ty uz napriklad nepotrebuji mit 4 alternativni nazvy ke kazdemu vstupu, tim se to cele podstatne zprehlednuje... Duvodu je vice a uz jsem je zminoval jinde.

Toto cele by prislo vnivec, nekolik hodin me prace... Zapracovani je stale to-do.

Tedy na ne prosim mrknete, ve vysledku by to nemela byt jedna velka obluda, ale prehledne citelna drobnost s nakonec i vylepsitelnymi moznostmi, ktere ted ani nemame. --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 00:47 (UTC)

zavedeni pocetnich sablon a pomocnych podsablon: {{Souřadnice/core}}, {{dec2dms}}, {{dec2dms/format}}. --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 00:47 (UTC)
Pokud máte v plánu modularizovat šablony, tak buďte tak laskav a naučte se Luu, potažmo Scribunto. „Podšablony“ a „pomocné podšablony“ a podpodšablony (!) jsou zlo a vaše složité konstrukce v naprosto nečitelném jazyce MediaWiki a ParserFunctions nikdo zkoumat a opravovat nebude. --Mormegil 13. 3. 2014, 10:45 (UTC)
"složité konstrukce v naprosto nečitelném jazyce MediaWiki a ParserFunctions nikdo zkoumat nebude" - No ale ja s vami souhlasim! I proto z toho prece vydeluji ruzna temata (formatovani zvlast, vypocty zvlast), aby se pak tyto vznikle kusy (pomocne sablony i podsablony) daly nahradit funkcemi z Modulů. Ano! Tak ale tezko toho dosahneme jednim revolucnim skokem, ne? ...holt evoluce. Co je na tom spatne? Vzdyt evidentne oba uvazujeme stejnym smerem. A do Luy uz delam take. --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 17:33 (UTC)
  • Jeste jednou: "Rozdelit na mensi kusy, ty nahradit funkcemi z Modulu." --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 17:33 (UTC)
Ne. Modularizace se dobře dělá v Lue, ne ve stránkách MediaWiki. Nevidím důvod, proč by triviální šablona typu Souřadnice musela mít několik podšablon, které by teprve používaly moduly. Napište modul pro tu šablonu (či několik šablon), otestujte ho a můžeme na něj šablonu převést. Nezdržujte se zbytečným zesložiťováním šablon. --Mormegil 14. 3. 2014, 11:10 (UTC)

Šablona:Validuj geosouřadnice[editovat zdroj]

Byl jsem pozadan o poreseni detekce rozdilnych souradnich zadanych do stranky (typicky do infoboxu), v porovnani se souradnicemi uvedenymi na wikidatech. Resi to ted sablona {{Validuj geosouřadnice}}. Ta uz je i nasazena v ostrem provozu, konkretne viz {{Infobox Belgie obec}}. Detekovane rozdily vetsi nez 1 km jsou kategorizovany, nyni standardizovane s exponencialnimi odstupy. (Puvodni reseni si kategorizovalo ad-hoc.) ...viz ty nove kategorie (7) v popisu v docu: kategorie:Údržba:Souřadnice z Wikidat.

Vysledkem "validovani" tehle sablony je pripadna kategorizace do udrzbovych podkategorii (na editora nekrici), cim o takovych pripadech konecne budem systematicky vedet.

Tedy navrhuji toto volani {{Validuj geosouřadnice|_sirka_|_delka_}} pridat na uplny konec kodu sablony, mezi "span" a "noinclude". --Franta Oashi (diskuse) 13. 3. 2014, 01:06 (UTC)

Proč nejsou číslice a parametry v češtině?[editovat zdroj]

Když je šablona v češtině (místo šablony geo), nešla by být celá v češtině. Např. parametr "top" vůbec nedává smysl. (Šlo by přeci dát "nahoře" a nějak to zpracovat při generování.) Podobně je nesmyslné, zadávání souřadnic=čísel jako např. 50.222, to znamená "50 tisíc", ne "50 celých 222". V programovacím jazyku PHP na to máme funkci number_format, podobně lze snadno napsat funkce v Javascriptu. Mohlo by to přitáhnou k editování více lidí, ne jen počítačově a anglicky zdatných. --Pavouk (diskuse) 21. 3. 2014, 10:05 (UTC)

Viz výše. Také si myslím, že na cswiki by bylo více než vhodné, aby šablona uměla pracovat s českým formátem čísel (desetinná čárka). Tahle šablona je ale dost složitá a navíc zamčená, takže bych žádost o změnu směřoval někam na JAna, Mormegila, egga, che nebo tak někoho. --YjM | dp 21. 3. 2014, 17:41 (UTC)
Souhlasím. Zrovna parametr zobrazení=top je tak nelogický, že jsem ho opakovaně pletl a zapomínal. U desetiné čárky bych přihlédl k formátu čísel kopírovaných z online map. Matěj Orlický (diskuse) 21. 3. 2014, 19:54 (UTC)
Plně souhlasím! --Dvorapa (diskuse) 16. 3. 2020, 01:53 (CET)Odpovědět
@Dvorapa, JAn Dudík, Mormegil, egg: A kdo umí opravit a spustit bota na přejmenování? --Pavouk (diskuse) 14. 12. 2020, 16:14 (CET)Odpovědět
Možná jsem se ztratil, ale chápu dobře, že se diskutuje jen a pouze o náhradě identifikátorů pro „display“ (alias „zobrazení“) (pokud je tedy pro někoho snazší zapamatovat si zrovna „zobrazení=nahoře“ místo „display=top“)? Tak nejprve někdo musí vymyslet ty české alternativy pro „top“, „infobox“, „table“, „link“, pak je doplňte jako alternativy do Modul:Souřadnice. A až potom, jestli to opravdu někdo bude považovat za nutné (jakože já určitě ne), může někdo dělat a pouštět nějakého bota. --Mormegil 14. 12. 2020, 16:29 (CET)Odpovědět
@Pavouk: V tuto chvíli mi nepřijde vhodné to měnit, nejprve by to chtělo oživit diskusi, přece jenom je ta šablona použitá v 63000 článcích, nepočítaje v to zřejmě přímé vložení souřadnic z Wikidat. Parametr top= mi přijde logický, oproti němu nahoře má jednu vadu = hůře zapsatelné písmeno ř (a délku)
Jako první případný krok by bylo zrovnoprávnění obou parametrů, ale v modulech se neorientuji. --JAn (diskuse) 14. 12. 2020, 16:40 (CET)Odpovědět

Já už tu dávno nejsem správce a hrabat se v šablonách nemám v plánu, sorry. --egg 14. 12. 2020, 20:19 (CET)Odpovědět

Odkaz nefunguje[editovat zdroj]

Odkaz na toolserver.org nefunguje, toolserver oznámil k 30. 6. 2014 konec. Commons teď místo toho odkazují na tools.wmflabs.org, uměli bychom to tady taky nějak opravit? --ŠJů (diskuse) 1. 7. 2014, 23:51 (UTC)

Odkaz funguje (kvůli přesměrování na toolserveru), výhledově by to určitě chtělo nasměrovat přímo http://tools.wmflabs.org/geohack/geohack.php, vzhledem zamčení stránky to však musí učinit správce. --Jklamo (diskuse) 2. 7. 2014, 00:16 (UTC)
VyřešenoVyřešeno Opraveno. JAn (diskuse) 2. 7. 2014, 05:46 (UTC)

Odstranit mezery[editovat zdroj]

Internetová jazyková příručka ÚJČ AVČR uvádí: Při zápisu zeměpisných souřadnic se mezi jednotlivými složkami mezera nepíše, např. 50°5′5″ severní šířky a 14°24′10″ východní délky. ČSN 01 6910:2007 v bodu 6.10 už taky píše příklady: Úhel 90°; spád 15°; 65°12’10” (při poslední diskusi tu někdo argumentoval starou normou z roku 1997, kde to prý bylo s mezerami).

Vzhledem k tomu, že některé on-line mapy zápisu s mezerami nerozumějí, a taky proto, že kdysi jsem do této šablony ty mezery přidal já (za což se kaji) prosím o nápravu. Popřípadě ještě o prověření, protože jsem po internetu narazil i na typografické rádce, kteří tam mezery doporučovali.

Bohužel, v našich Typografických radách o tom stále nemáme ani zmínku – to napravím hned. --ŠJů (diskuse) 12. 7. 2014, 17:15 (UTC), doplněno --ŠJů (diskuse) 12. 7. 2014, 23:19 (UTC) Viz Wikipedie:Typografické rady#Úhlové jednotky, souřadnice.

VyřešenoVyřešeno [2] --Tchoř (diskuse) 17. 7. 2014, 20:07 (UTC)
Problém: čárka z minut mi splývá z první číslicí vteřin, alespoň tedy pokud je tam sedmička - viz infobox zde. U zeměpisné délky jsem na to koukal a četl jsem 13 stupňů 237,7 vteřin a nechápal jsem. Teprve až jsem na to kliknul a otevřel jsem Geohack, tak po zpětném pohledu jsem rozlišil tu čárku. To rozhodně není tolerovatelný zápis. Co s tím? buď zapisovat 07 (není-li podobný problém u číslic 0-5, vteřiny by se pak zapisovaly 00-59), nebo vrátit mezery. --Vachovec1 (diskuse) 17. 11. 2014, 21:38 (CET)Odpovědět

Nepřenáší se parametr "Name"[editovat zdroj]

Na rozdíl od anglické šablony {{coord}} se do http odkazu nepřenáší parametr "name=". To je škoda, protože pak nefunguje zobrazení jmen jednotlivých bodů v mapě při kliknutí na symbol zeměkoule vlevo od mapy. Mohli by ho tam správci přidělat?--Jirka Dl (diskuse) 30. 12. 2014, 08:54 (CET)Odpovědět

Pokusil jsem se navrhnout řešení v pokusné šabloně Wikipedista:Jirka Dl/Šablona:Souřadnice T1, bohužel jsem skončil na tom, že v jméně bodu neumím nahradit mezery znakem plus - takže pokusná šablona pracuje správně pro jednoslovné názvy, ale pro víceslovné bere jen první slovo názvu. Nahrazení znaků v řetězci by měla obstarat šablona {{replace}}, kterou jsem přetáhl z enwiki, pokud ji použiji samostatně, tak funguje, uvnitř jiné šablony ji ale neumím použít.--Jirka Dl (diskuse) 3. 1. 2015, 06:38 (CET)Odpovědět
Díky Reapermanovi už je opraveno, parametr se jmenuje "název" - popsáno na stránce dokumentace.--Jirka Dl (diskuse) 14. 1. 2015, 09:59 (CET)Odpovědět

Parametr měřítko[editovat zdroj]

Je to zvláštní, pokud se nepoužije parametr měřítko a zadá se typ=landmark, měla by mapa na WikiMiniAtlasu být v měřítku 1:10000, to se ale neděje, můj odhad je, že se zobrazuje tak 1:500 000, ale mám pocit, že se to nějak pořádně nefunguje ani na enwiki. Pokud se měřítko zadá, tak se mapa hezky zobrazí tak, že ji člověk už nemusí zvětšovat - a to i když je to v záhlaví stránky (umístění=top), teoreticky by se mohlo přiměřené měřítko zadat do všech infoboxů, ale úplně tomu nerozumím, proč se nepoužije to měřítko podle defaultní hodnoty typu - tedy landmark.--Jirka Dl (diskuse) 14. 1. 2015, 09:49 (CET)Odpovědět

Výchozí zobrazení[editovat zdroj]

Na Wikipedie:Pod lípou (technika)#Šablona Souřadnice jsem navrhl změnit výchozí zobrazení na nejčastější zobrazení=top. Do šablon bez tohoto parametru (řádkové použití šablony) bude potřeba doplnit zobrazení=inline. Při té příležitosti navrhuji parametr počeštit na:

zobrazení=řádkově

český název parametru a anglicky hodnota mi přijde matoucí. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 1. 2016, 10:27 (CET)Odpovědět

O co jde? Jestli vidím dobře, tak v současnosti je zobrazení=top implicitním, tedy výchozím nastavením. Když zadáte souřadnice bez parametru zobrazení, tyto se zobrazí nahoře nad článkem. --Vachovec1 (diskuse) 25. 1. 2016, 19:27 (CET)Odpovědět
Toto: 0° s. š., 0° v. d. se vám zobrazuje nahoře nad diskusí? A všech 20+ souřadnic v Poutní cesta od pražské Lorety do Hájku? --Matěj Orlický (diskuse) 25. 1. 2016, 20:06 (CET)Odpovědět
Aha, pardon. Jenže šablona s žádným zobrazením inline nepracuje. Prostě v případě, že zobrazení=top, zobrazí se údaje nahoře, jinak se zobrazí na místě, kde je vložená šablona. --Vachovec1 (diskuse) 25. 1. 2016, 21:15 (CET)Odpovědět
Jinak pořád nechápu, co chcete měnit. Většina šablon {{Souřadnice}} se (aspoň podle mě) zobrazuje skrz infoboxy, a zobrazení=infobox toto řeší specificky (souřadnice se zobrazí v infoboxu i nad článkem). --Vachovec1 (diskuse) 25. 1. 2016, 21:19 (CET)Odpovědět
Ale předpokládám, že někdo umí kód upravit požadovaným způsobem.
Nejde o to, kolik šablon Souřadnice se jak zobrazuje, ale kolik se jich jakým způsobem vkládá. Šablon se zobrazení=infobox, tedy různých druhů infoboxů se souřadnicemi, bude „hrstka“ a těch se to netýká. Největší množinu tvoří objekty bez infoboxu, které mají šablonu Souřadnice se zobrazení=top v externích odkazech. Proti tomu bude malé procento článků popisujících více objektů s různými souřadnicemi (viz poutní cesta výše). Je tedy logické, aby se ve speciálních případech (tj. vytvářím infobox nebo článek s více souřadnicemi) při vložení šablony vyplňoval parametr zobrazení a naopak aby se nemusel vyplňovat při běžném, masovém použití. Viz též odkazovaná diskuse. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 1. 2016, 23:47 (CET)Odpovědět
Pro začátek bych začal monitoringem. Troufne si někdo přidat do šablony monitorovací kategorie
? Tím zjistíme, jak často se šablona používá pro jednotlivé typy zobrazení. JAn (diskuse) 25. 1. 2016, 22:32 (CET)Odpovědět

@Matěj Suchánek: Tak nám opět čtyři seznamy památek spadly do Kategorie:Údržba:Stránky překračující povolenou velikost vložených šablon. Nesouvisí to s touto úpravou? Abychom nakonec nebyli nuceni ze seznamů památek údaj o souřadnicích odstranit. Dělit už i samotné historické jádro Olomouce do dvou seznamů už by se mi fakt nechtělo. --ŠJů (diskuse) 29. 4. 2016, 01:34 (CEST)Odpovědět

@ŠJů:Pět. Seznam kulturních památek v Českých Budějovicích (centrum) už jsem rozdělil. Vyhodil jsem ze souřadnicové šablony momentálně nepotřebný monitoring, ale vliv to nemělo. JAn (diskuse) 29. 4. 2016, 06:48 (CEST)Odpovědět
Skutečně, když použiju starší verzi, seznamy v ní zařazeny nejsou. Žádost pocházela od JAna. Matěj Suchánek (diskuse) 29. 4. 2016, 14:23 (CEST)Odpovědět

a 60 vteřin[editovat zdroj]

Zavolání {{Souřadnice|18.6498778|18.6498778}} vrací výsledek s údajem „60 vteřin“ na konci, což je zjevně nesmyslné a vzniká to asi zaokrouhlováním. Projevuje se to i v článcích, např. v infoboxu článku Těšín. Kód šablony by měl být upraven tak, aby v tomto případě buď zobrazila „0 vteřin“ (a příslušně o jedničku vyšší minuty, případně i celý stupeň), nebo aspoň v takovém případě zaokrouhlila vždy dolů, na „59 vteřin“. Pokud někdo uvidí „a 60 vteřin“, bude nás mít za hlupáky. --Blahma (diskuse) 5. 6. 2017, 11:56 (CEST)Odpovědět

Potvrzuji. Má cenu se v ní ještě hrabat? Převod do Lua by určitě pomohl a současně umožnil využití modulu Wikidata formátovat souřadnice stejně jako lokální. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 6. 2017, 20:13 (CEST)Odpovědět
OpravenoOpraveno Opraveno. Převod do Lua problém vyřešil. Matěj Suchánek (diskuse) 23. 10. 2017, 19:16 (CEST)Odpovědět

Vkládání šablony do textu[editovat zdroj]

Z dokumentace jsem nevyčetl, jestli se šablona používá i v textu, v těle článku. Z použití vidím v podstatě jen očekávané zeměpisné články (ibox, tabulky). Narazil jsem na použití v textu u Charlotty Garrigue-Masarykové. Osobně bych souřadnicemi pomníků texty nezamořoval. Jaká je praxe? --Kacir 28. 12. 2018, 12:57 (CET)Odpovědět

Já to použil v Pálffyovská zahrada pod nadpisy obou částí zahrady. Jinak jsem to už parkrát viděl v těle textu tak jako u Charlotty, působí to trochu rušivě, ale striktně proti tomu nejsem. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 12. 2018, 13:17 (CET)Odpovědět

Falešný poplach u planet sluneční soustavy[editovat zdroj]

V kategorii Údržba:Stránky s nesprávnými značkami zeměpisných souřadnic přistály nyní články, které nemají žádnou chybu v zeměpisných souřadnicích a přesto hlásí chybu, i když vše funguje jak má. Byl by někdo schopný to opravit v téhle šabloně? --Dvorapa (diskuse) 11. 2. 2019, 23:14 (CET)Odpovědět

Podle {{#coordinates:}}: nesprávná zeměpisná délka asi ne vše funguje jak má. #coordinates se nelíbí, že zeměpisná délka/šířka je mimo rozsah −90°/90°. (A k tomu např. Boösaule Montes: tam jsou na každé wiki jiné souřadnice...) Matěj Suchánek (diskuse) 12. 2. 2019, 09:14 (CET)Odpovědět
OpravenoOpraveno Opraveno. --Dvorapa (diskuse) 16. 3. 2020, 01:51 (CET)Odpovědět

Výchozí zobrazení top[editovat zdroj]

Ahoj, pokud vkládám šablonu pomocí VE, nabídne mi to mezi dalšími parametry parametr zobrazení a u něj mi to napíše, že výchozí je top. Pokud to ale nevyplním, šablona se vloží do textu, nikoliv nahoru. Zdá se tedy, že top není výchozí a měla by se upravit TemplateData. Vím, ale, že je to složitější problém (např. kvůli infoboxům), proto se zde ptám, jak tuto nesrovnalost řešit. --Dvorapa (diskuse) 18. 5. 2021, 17:48 (CEST)Odpovědět

V dokumentaci ovšem stojí: Výchozí nastavení: Šablona ze zobrazí na pozici, kde je vložena. Takže podle mě stačí jenom opravit TD (provedl jsem). --Matěj Suchánek (diskuse) 18. 5. 2021, 20:17 (CEST)Odpovědět
Díky! --Dvorapa (diskuse) 18. 5. 2021, 22:16 (CEST)Odpovědět