Zemědům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na zemědům typu Global (Celosvětový model). Foceno z jihovýchodního směru.
Uvnitř zemědomu Solaria, komunita Greater World, Taos, Nové Mexiko.

Zemědům neboli zeměloď (v angličtině Earthship) je architektonický styl, který na přelomu 20. a 21. století vyvinul architekt Michael Reynolds, majitel společnosti Earthship Biotecture v Taos v Novém Mexiku. Zemědomy jsou navrženy tak, aby se chovaly jako pasivní solární polozemnice. K jejich výrobě jsou využívány přírodní materiály i upcyklace, jako jsou například pneumatiky naplněné zeminou. Zemědomy mohou být vybaveny různými zařízeními a vypadat velmi rozmanitě. Navrženy jsou tak, aby odolávaly extrémním teplotám v poušti a dokázaly se udržet na teplotě blízké 21 °C (70 °F) bez ohledu na okolní počasí. Komunity zemědomů byly původně postaveny v poušti na severu Nového Mexika poblíž řeky Rio Grande. Tento styl stavění se rozšířil do malých komunit po celém světě, v některých případech navzdory právnímu odporu proti jejich výstavbě [1][2][3].

Typické rozložení místností

Reynolds vyvinul design Zemělodě poté, co se přestěhoval do Nového Mexika a dokončil studium architektury, se záměrem, aby se jednalo o domy " mimo síť", s minimální závislostí na inženýrských sítích a fosilních palivech. Jejich konstrukce tak umožňuje využívat dostupné přírodní zdroje, aby byla obyvatelům zajištěna tepelná pohoda, pitná voda, elektřina, jídlo a vypořádání s bio odpadem. Návrhy jsou záměrně nekomplikované a převážně jednopodlažní, aby je mohli postavit lidé s malými stavebními znalostmi. Lze je vnímat jako realizaci utopie autonomního bydlení a trvale udržitelného bydlení [4][3].

První takovýto dům v Česku postavilo občanské sdružení Zeměloď v roce 2012, a to nedaleko Prahy.[5] Zeměloď je také ochrannou známkou tohoto spolku, který tedy jako jediný může tento název používat, u ostatních budov tohoto typu bývá využíváno slovo zemědům.[6]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První budova Michaela Reynoldse, "Thumb House", byla postavena na počátku 70. let. Obsahovala prvky, které byly začleněny do pozdějších návrhů zemělodí.

Architektura zemědomů se začala rozvíjet v 70. letech 20. století, kdy se architekt Michael Reynolds rozhodl vytvořit dům, který by splňoval tři kritéria. Zaprvé by využíval udržitelnou architekturu a materiály pocházející z okolí nebo reusované předměty, kdekoliv by to bylo možné. Za druhé, měl se spoléhat na přírodní zdroje energie a být nezávislý na elektrické síti. Zatřetí, stavbu by zvládl člověk bez odborných stavebních vědomostí. Nakonec se Reynoldsova vize proměnila v běžné domy z pneumatik vyplněných zeminou ve tvaru písmene U, které známe dnes [7][1][8].

Konstrukce a design[editovat | editovat zdroj]

Zeměloď

Zemědomy jsou navrženy na základě šesti principů, které přispívají k dosažení cíle ekologicky udržitelného stavění:

  1. Stavění z přírodních a znovu použitých materiálů: Zemní lodě využívají materiály, jako jsou použité pneumatiky, plechovky, lahve, dřevo a bláto.
  2. Tepelné nebo solární vytápění a chlazení: Zemědomy se vytápějí a ochlazují pomocí "termomasy" a solárních zisků. K udržování teploty nepoužívají elektřinu ani nespalují palivo.
  3. Vstup do zemělodě v Taosu
    Elektřina ze sluneční a větrné energie: Elektřina se získává pomocí fotovoltaických panelů a příležitostně pomocí větrných mlýnů. Kromě toho jsou elektrické nároky budov minimalizovány používáním energeticky účinného osvětlení a spotřebičů.
  4. Sběr vody: Na střeše se shromažďuje voda z deště a tajícího sněhu, která je následně uchovávána v cisterně pro budoucí použití.
  5. Čištění odpadních vod: Vlastní čištění odpadních vod a recyklace vody.
  6. Produkce potravin: Možnost domácí produkce ekologických potravin. [9]

Budovy mají často tvar podkovy, protože je obtížné vytvořit ostré úhly 90 stupňů pomocí pneumatik.V první knize[1] z Reynoldsovy trilogie [10] je popsáno, jak najít nejlepší úhel v závislosti na zeměpisné poloze budovy. Silné a kompaktní stěny poskytují termomasu, která přirozeně reguluje teplotu v interiéru při nízkých i vysokých venkovních teplotách. Vnější stěny většiny zemědomů jsou vyrobeny ze zeminou zpevněných pneumatik. V zásadě lze ale použít jakýkoli hutný materiál s potenciálem akumulovat teplo - beton, pytle se zeminou, kámen. Stěny z pneumatik jsou stupňovitě uspořádány podobně jako tradiční cihly. Ve snaze co nejvíce omezit použití betonu se používají také "squishies" - pneumatiky naražené mezi těsný prostor, aby se vyrovnal průběh stěny nebo různé rozměry pneumatik [1].

Zeměloď (Typ Global Model) v Taosu, Nové Mexiko

Pneumatiky napěchované hlínou skládají dvoučlenné týmy. Jeden člověk hází po lopatě hlínu do pneumatiky. Druhá osoba pěchuje rovnoměrně kladivem hlínu do pneumatiky, aby nedošlo k jejímu pokřivení.[11] Pneumatiky naplněné hlínou mohou vážit až 140 kg (300 liber), takže se obvykle plní na místě. Protože je pneumatika plná zeminy, nehoří, když je vystavena ohni."[12]

Na stěnách z pneumatik jsou buď nosníky ze dřeva nebo z recyklovaných plechovek spojených betonem. Ty jsou ke stěnám z pneumatik připevněny pomocí betonových kotev [1].

Vnitřní nenosné stěny jsou často tvořeny voštinou z reusovaných plechovek spojených betonem; přezdívá se jim plechové stěny. Tyto stěny jsou obvykle hustě omítnuty hlínou a po dokončení připomínají tradiční hliněné stěny[1].

Výsledná cena je velmi ovlivněna velikostí budovy, použitými materiály, zda stavíme svépomocí a dalšími proměnnými. Zeměloď Jeničák stála v roce 2020 zhruba 2,5 milionu Kč. Tato stavba je velká 100 m2, patří k ní i skleník a dvě betonové kopule [13].

Stavění z přírodních a znovu použitých materiálů[editovat | editovat zdroj]

Jedním z možných materiálu k využití při stavbě zemědomů jsou pneumatiky. Při stavbě je možné použít také plechovky, lahve, často se používá renovované dřevo a kov.[14][3]

Pneumatiky[editovat | editovat zdroj]

Cihly z pneumatik

Po celém světě je pneumatik takové množství, že jsou všude lokálně dostupné. K naplnění pneumatik můžeme použít jakoukoliv zeminu i přímo z pozemku. Plnit je mohou lidé místo posilování, takže není potřeba strojů. Zároveň se pneumatiky opotřebovávají pouze v důsledku působení slunečního záření nebo ohně. Protože jsou schované pod hlínou, kam na ně sluneční světlo nedopadá, jsou v důsledku nezničitelné. Kromě toho nejsou křehké, takže se při otřesech nezlomí. Díky velké tlouštce zdi také dojde k většímu rozložení síly, takže může odolat i zemětřesení. [14]

Plechovky a lahve[editovat | editovat zdroj]

Stavění z plechovek v letech 1970

Plechovky či skleněné lahve (případně zavařovací sklenice, skleněné džbány a jiné skleněné nádoby) se většinou spojují pomocí hlíny, písku, cementu, omítky, pěny, malty nebo jiné spojovací hmoty. Z nich lze potom vytvořit pevné stěny a jiné příčky. Při použití skleněných nádob jsou výsledkem stěny podobná vitráži [1].[14]

Izolace[editovat | editovat zdroj]

Schopnost materiálu izolovat uvádí hodnota součinitele prostupu tepla. Ta ovšem nebere v úvahu dopad materiálu na životní prostředí. K izolaci zemědomu můžeme použít například sklolaminát, polystyren, minerální vlnu, případně izolaci z přírodních vláken - bavlnu, vlnu či slámu. [14]

Vytápění a chlazení[editovat | editovat zdroj]

Chlazení zemělodě díky přirozenému proudění

Zemělodě využívají sluneční tepelné zisky a schopnost stěn z pneumatiky a podloží přenášet a akumulovat teplo. Jsou navrženy tak, aby stěny z pneumatik přes den pohlcovaly teplo a v noci teplo vyzařovaly. Tím se udržuje relativně příjemné klima v interiéru po celý den. Kromě vnějších stěn z pneumatik jsou některé zemělodě zapuštěny do země, aby se využilo zemní izolace ke snížení teplotních výkyvů [1].

Uvnitř skleníku globálního typu zemělodě

K regulaci tepla se kromě stěn z pneumatik používají velká čelní okna s integrovanými stínicími prvky, trombe stěny a další technologie, jako jsou střešní okna nebo solární kolektory Steva Baera. Hlavní stěna, která je tvořena převážně skleněnými tabulemi, směřuje k jihu. což umožňuje optimální oslunění. Zároveň je tato stěna nakloněna tak, aby byla kolmá na světlo ze zimního slunce. To umožňuje maximální oslunění v zimě, kdy je teplo žádoucí, a menší oslunění v létě, kdy je třeba se většímu zahřátí vyhnout. Některé zemělodě, zejména ty, které jsou postaveny v chladnějším podnebí, používají na stěně orientované na slunce izolační stínění, aby se snížily tepelné ztráty během noci.[15]

Některé zemělodě mají "zdvojený skleník" - vnější sklo je skloněno k zimnímu obratníku a vnitřní skleněná stěna tvoří při vstupu do pozemské lodi průchod nebo chodbu. Tento skleník slouží především k pěstování potravin; vytváří také bariéru pro "komfortní zónu" uvnitř domu [16].

Elektřina ze sluneční a větrné energie[editovat | editovat zdroj]

Solární panely na zemělodi

Zemělodě využívají off-grid systémy neboli ostrovní systémy. Ty se nejčastěji používají v odlehlých lokalitách, kde není k dispozici připojení k inženýrským sítím. Mohou však být zavedeny kdekoli. Tyto systémy fungují nezávisle na rozvodné síti a zajišťují veškerou elektřinu pro domácnost. Vyžadují akumulátorovou baterii (pro ukládání solární elektřiny pro použití v noci nebo při oblačnosti), regulátor nabíjení (pro ochranu akumulátorové baterie před přebitím), střídač (pro převod stejnosměrného proudu na střídavý, který využívají domácí spotřebiče) a související elektrická bezpečnostní zařízení. [17]

Systém zemělodě - zeď z pneumatik naplněných zeminou, velká okna směrem k rovníku a cisterna na vodu

Sběr vody[editovat | editovat zdroj]

Voda putuje ze střechy do cisteren, které jsou ideálně zakopány pod zemí a mohou zároveň sloužit k ochlazování. Cisternu je také možné napojit na vodovod. Pokud by se hladina vody snížila pod jistou úroveň, bude přivedena voda z vodovodu. Pitné vody dosáhneme tak, že ji ze střechy vedeme přes lapače bahna a mimo to ji čistíme pomocí filtrů. Je také dobré pohlídat si efektivní využívání vody - technologie šetřící vodu, kontrola úniku vody u splachování, netěsností vodovodních kohoutků či sprchových hadic.[18]

Čištění odpadních vod[editovat | editovat zdroj]

Využití šedé vody v zemělodi
Zachytávání dešťové vody

Zemělodě zpracovávají a čistí šedou vodu. Lze ji využít například při splachování, tím se šetří spotřeba pitné vody z vodovodu. To vede k menšímu zatížení septiků, čističek a úpraven vody, nižší spotřebě chemikálií, které jsou k čištění a úpravě vody používány. Zároveň jsou využity živiny obsažené ve šedé vodě. To znamená úsporu energie a vody, která je přírodním zdrojem. [19]

Produkce potravin[editovat | editovat zdroj]

Zemělodě by měli být schopné i poskytnout prostor a podmínky pro pěstování rostlin a produkci potravin. V zemělodi Jeničák pěstovali uvnitř rostliny jako Rajčenka (Tamarillo), citronová tráva, banánovník, lipie, migrénovník nebo guave. [16]

Zemělodě po celém světě[editovat | editovat zdroj]

Afrika[editovat | editovat zdroj]

První zeměloď v Jihoafrické republice postavili Angel a Yvonne Kamp v letech 1996-1998. Na stěny použili celkem 1 500 pneumatik [20].

Druhou zemělodí v Jihoafrické republice je recyklační centrum v Khayelitsha sloužící k výměnnému obchodu. Centrum bylo dokončeno v prosinci 2010. Další nízkonákladový dům z pneumatik se staví v Bloemfonteinu [21].

Experimentem inspirovaným zemědomi v Jihoafrické republice je kombinovaný obytný dům a muzeum Sonskip / Aardskip v Oranii [22], který vychází z modelu globální zemělodě. Základy má z pneumatik, střešní nosné stěny ze zemních pytlů a vnitřní stěny postavené z plechovek a plastových lahví. Tato zeměloď dodržuje všech šest principů Michaele Reynoldse [23].

V roce 2011 byla zahájena stavba Goderichovy waldorfské školy v Sieře Leone. Škola byla první vzdělávací institucí, která využila architekturu zemnělodí. Ačkoli Michael Reynolds a tým stážistů pomohli dokončit první dvě třídy, většinu budovy postavili členové komunity, kteří byli vyškoleni v Reynoldsových stavebních technikách [24][25].

Austrálie[editovat | editovat zdroj]

Zeměloď Ironbank postavili Martin a Zoe Freneyovi jihovýchodně od Adelaide v Jižní Austrálii. Jednalo se o první zemědům s povolením rady v Austrálii [26].

Evropa[editovat | editovat zdroj]

První dům Earthship v kontinentální Evropě s oficiálním schválením stavebního povolení byl postaven v malé francouzské vesnici Ger. Dům, který vlastnili Kevan a Gillian Trottovi, byl postaven v dubnu 2007 Kevanem, Michaelem Reynoldsem a obyvateli zemělodě z Taosu. Konstrukce byla upravena pro evropské klima a v současné době slouží jako rekreační dům pro ekoturisty [27].

Další úpravy pro evropské prostředí provedli Daren Howarth a Adrianne Nortje ve francouzské Bretani. V roce 2007 získali úplné stavební povolení a během roku 2009 stavbu dokončili. Zkušenosti a poznatky ze stavby jsou zdokumentovány v britském seriálu Grand Designs a v jejich knize [28].

Zemělodě byly postaveny nebo se staví v Portugalsku [29][30], Španělsku [31], Německu, Nizozemsku [32], Francii[33], Belgii [34], Velké Británii [35], Švédsku [36], Dánsku [37], Estonsku[38] nebo České republice [39][40].

Zemědomy postavené v Evropě musí být upraveny, aby fungovaly správně. U některých se totiž projevily problémy s vyšší vlhkostí a plísněmi [41].

Jižní Amerika[editovat | editovat zdroj]

První zeměloď v Jižní Americe byla postavena v lednu 2014 ve městě Ushuaia v Argentině v oblasti Tierra del Fuego. Dnes tato stavba funguje jako návštěvnické centrum a příklad soběstačného bydlení [42].

V březnu 2016 byla postavena škola typu zeměloď v Jaureguiberry v Uruguayi [43], v květnu 2018 byla postavena další škola typu zeměloď v Mar Chiquita v Argentině [44].

Nový Zéland[editovat | editovat zdroj]

Dawn a Lance Kirtlanovi postavili zemědům poblíž Ashburtonu v Canterbury. Inspirovali se knihami Michaela Reynoldse, spolupracovali s místním architektem a inženýrem a uvedli, že místní rada projekt velmi podpořila [45].

Zemělodě v České republice[editovat | editovat zdroj]

Zeměloď Zeměnka[editovat | editovat zdroj]

Zeměloď Zeměnka byla první zemělodí postavenou ve střední Evropě a to spolkem Zeměloď poblíž Sázavy pod vedením Reynoldse. Její stavba trvala v roce 2012 pouze 21 dní. Neslouží k bydlení, ale k vzdělávání lidí ohledně této koncepce stavění. Na stránkách je možné podívat se v přehledné tabulce na teploty uvnitř stavby v jednotlivých dnech [40].

Zeměloď Jeničák[editovat | editovat zdroj]

Tuto stavbu upravenou pro své potřeby vytvořila pětičlenná rodina a bydlí v ní od roku 2018. Svoje zkušenosti sepsali do eknihy Soběstačné bydlení: 16 kroků než začneš a také na webové stránky. Nachází se blízko hranic Ústeckého a Středočeského kraje obklopena vesničkami Panenský Týnec, Žerotín, Zichovec.[39].

Zemědům v Praze na Andělu ve výstavbě
Zemědům v Praze na Andělu ve výstavbě

Zhodnocení funkčnosti zemělodí odborníky[editovat | editovat zdroj]

První z výzkumů informuje, že zemělodě mají potenciál se dál rozvíjet. Nejvíc přitažlivá je skutečnost, že je tato stavba udržitelná, má nízké náklady na údržbu a užívání i samotnou stavbu. Zároveň využívá předmětů, které se už většinou znovu využít nedají, a je schopná zásobovat svoje obyvatele jistým množstvím potravin. Mezi nevýhody patří na druhou stranu pracnost stavebního procesu i procesu povolování stavby [2], nedostatečná vládní podpora a nedostatek informací o tomto typu stavby obecně. Mimo to je potřeba vždy stavbu přizpůsobit konkrétnímu místu a nehodí se do hustě obydlených měst. [46]

Jiný výzkum zemělodě řadí, co se týče legislativy, provozní energie a dopadu na životní prostředí, až za pasivní a klasické domy. Poukazuje na to, že skleněné lahve a ocelové a hliníkové plechovky jsou zcela recyklovatelné a bylo by pravděpodobně lepší je znovu využít jiným způsobem, než použít jako stavební materiál. Zároveň i enegetická náročnost budovy pasivního domu je nižší energetická náročnost zemělodě. Do toho se ovšem nezohledňuje akumulace tepla u zemělodě, takže by měly být o něco udržitelnější. Co se týče zemělodí bez izolace podlahy, zaujaly by až poslední místo za konvenčním domem [47].

Výzkum týkající se energetické náročnosti zemělodě zjistil, že komfortních podmínek by mělo být dosaženo po celý rok. Pouze v zimě a večerních hodinách by pravděpodobně bylo potřeba uvnitř lehce přitopit. A zároveň na rozdíl od předchozího výzkumu, spatřuje v recyklaci materiálu na stavbu výhodu [48].

Videa o Earthship a o Zemělodi[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Earthship na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g REYNOLDS, Michael E. Earthship: How to build your own. Taos, New Mexico: Solar Survival Architecture, 1990. 229 s. (Svazek 1 ze 3 celkem). Dostupné online. ISBN 978-0-9626767-0-3. 
  2. a b Stavební povolení na zeměloď. jecinak.eu [online]. 22.3.2015 [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. 
  3. a b c HARKNESS, Rachel. Earthships: The Homes That Trash Built. Anthropology Now. 2011-04, roč. 3, čís. 1, s. 54–65. Dostupné online [cit. 2024-02-08]. ISSN 1942-8200. DOI 10.1080/19428200.2011.11869122. (anglicky) 
  4. BOOTH, Colin A.; RASHEED, Sona; MAHAMADU, Abdul-Majeed. Insights into Public Perceptions of Earthship Buildings as Alternative Homes. Buildings. 2021-08-25, roč. 11, čís. 9, s. 377. Dostupné online [cit. 2024-01-31]. ISSN 2075-5309. DOI 10.3390/buildings11090377. (anglicky) 
  5. ŘEZNÍČKOVÁ, Alena. U Prahy vyrostl slavný dům z odpadu. Dohlížel i herec Dušek [online]. iDNES.cz, 2012-09-07 [cit. 2018-01-11]. Dostupné online. 
  6. KRATOCHVÍLOVÁ, Hana. Ze Zemělodi se stal Zemědům. Stavba je v pořádku, tvrdí město [online]. denik.cz, 2016-03-17 [cit. 2018-01-12]. Dostupné online. 
  7. SCHELLY, Chelsea. Dwelling in resistance: living with alternative technologies in America. New Brunswick, New Jersey: Rutgers University press, 2017. 235 s. (Nature, society, and culture). ISBN 978-0-8135-8651-9, ISBN 978-0-8135-8650-2. 
  8. Earthship | History & Characteristics | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Earthship Biotecture - Off Grid Sustainable Green Buildings. Earthship Biotecture [online]. 2024 [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Michael Reynolds: books, biography, latest update. Amazon.com [online]. [cit. 2024-04-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. MCHENRY, Paul Graham; MAY, Gerald W. Adobe and rammed earth buildings design and construction. Arizona (Estados Unidos): The University of Arizona Press, 1989. Dostupné online. ISBN 9780816511242. 
  12. An Earthship goes through the Hondo Fire! | Earthship Log. web.archive.org [online]. 2012-03-28 [cit. 2024-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-28. 
  13. Cena zemělodě. jecinak.eu [online]. 24.12.2022 [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. 
  14. a b c d Construction Materials - Building with Natural and Repurposed Materials [online]. 2024 [cit. 2024-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. REYNOLDS, Michael. Comfort in any climate. Taos, New Mexico: Solar Survival Press, 2000. 72 s. Dostupné online. ISBN 978-0-9626767-4-1. 
  16. a b Dokončení vnitřního záhonku a jeho používání. jecinak.eu [online]. 17.12.2019 [cit. 2024-02-07]. Dostupné online. 
  17. Off-Grid Electricity Systems with Grid Intertie [online]. 2024 [cit. 2024-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. Catch water - potable drinking water [online]. 2024 [cit. 2024-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. Waste Water Treatment [online]. 2024 [cit. 2024-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. DONOVAN, Trey. Earthship Update for Cape Town, South Africa [online]. 2020-10-16 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. EVERSON. Aardskip - Earthship: Aardskip.com supports Qala Tala to create earthship RDP housing ... Aardskip-com en Qala Tala projekte werk saam [online]. 2012-12-22 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  22. Sonskip – Die groenste gebou in Suid-Afrika. [online]. 2021-01-08 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. Orania in South Africa. www.toptravel.co.za [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  24. Earthship: The Freetown Express by Mike Reynolds | Waldorf Today - Waldorf Employment, Teaching Jobs, Positions & Vacancies in Waldorf Schools. www.waldorftoday.com [online]. 2011 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  25. AFRICA. AFRICA: Goderich Waldorf School Sierra Leonie [online]. 2016-11-23 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  26. RENEW. From earth, cans and tyres: Earthship Ironbark - Renew Magazine. Renew [online]. 2015-9-23 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  27. TELFER, Kevin. Super green European breaks. The Guardian. 2008-04-26. Dostupné online [cit. 2024-02-08]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  28. Groundhouse - Earthship in Brittany. Groundhouse [online]. 2024 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  29. Building: Finish the Earthship being built in beautiful Vale De Prazeres. workaway.info [online]. 2022-9-25 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  30. Mini Earthship in Portugal – Natural Building Blog [online]. 2019-04-16 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  31. Earthships in Spain - Welcome to our earthship home in Spain. www.earthship.es [online]. 1999 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  32. TECHNIKJOURNAL, Autorenteam. Earthship in Zwolle [online]. 2018-02-07 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (německy) 
  33. DONOVAN, Trey. France Earthship Tour [online]. 2020-05-07 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  34. Earthbag Earthship in Belgium – Natural Building Blog [online]. 2022-06-03 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  35. About Earthship Brighton | Low Carbon Trust. www.lowcarbon.co.uk [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  36. Facebook. www.facebook.com [online]. 1980 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  37. Visit our alternative community in Thy-Lejren, Denmark.. workaway.info [online]. 2022-12-12 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  38. Facebook. www.facebook.com [online]. 2012 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  39. a b Ječinák zeměloď. jecinak.eu [online]. 2023? [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  40. a b zeměloď. www.zemelod.cz [online]. 2021 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  41. WHITLOCK, Robin. Evaluating the Earthship – an Effective Sustainable Building Concept, or Not?. interestingengineering.com [online]. 2016-02-09 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  42. ELDIARIODELFINDELMUNDO.COM. Finalizó la construcción de la Nave Tierra | Diario del Fin del Mundo. www.eldiariodelfindelmundo.com [online]. 2024? [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  43. Escuela de llantas y botellas. EL PAIS [online]. 2016-03-16 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  44. DONOVAN, Trey. Argentina Earthship School is Open [online]. 2020-05-21 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  45. 'We love it!' Couple over the moon with Earthship home. Otago Daily Times Online News [online]. 2022-05-15 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  46. MACH, Aleksandra. Analysis of the Possibility of Developing "Earthship" Autonomous Buildings. Civil and Environmental Engineering Reports. 2022-09-01, roč. 32, čís. 3, s. 1–18. Dostupné online [cit. 2024-02-08]. ISSN 2080-5187. DOI 10.2478/ceer-2022-0026. 
  47. MOHAMADI, Yashar; VAHID MIRNOORI, Seyed. The Impact of Airtightness on Energy Conservation of Conventional Cypriot Detached Houses. International Journal of Engineering and Technology. 2012, roč. 4, čís. 6, s. 705–708. Dostupné online [cit. 2024-02-08]. ISSN 1793-8236. DOI 10.7763/ijet.2012.v4.467. 
  48. GRINDLEY, P. C.; HUTCHINSON, M. The thermal behaviours of an earthship. Renewable Energy. 1996-05-01, roč. 8, čís. Special Issue World Renewable Energy Congress Renewable Energy, Energy Efficiency and the Environment, s. 154–159. Dostupné online [cit. 2024-02-08]. ISSN 0960-1481. DOI 10.1016/0960-1481(96)88835-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]