Rakouská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rakouská kuchyně
Vídeňský řízek s opečeným bramborem
Vídeňský řízek s opečeným bramborem
Základní informace
RozšířeníRakouskoRakousko Rakousko
Typnárodní kuchyně
Ingredience
Surovinyvepřové maso, telecí maso
Pokrmy
Jídlahovězí polévka, vídeňský telecí řízek, vepřová pečeně s knedlíkem, fleky se zelím nebo špekem, tyrolské sýry, Leberkässemmel - houska s (teplou) sekanou, různé druhy párků; moučníky - Sacherův dort, jablečný závin
Nápojepivo, víno, káva - mnoho variant, mj. Melange – káva s mlékem

Rakouská kuchyně (německy Österreichische Küche) je styl kuchařského umění pocházející z Rakouska, nabízející mnoho regionálních variant. Vedle vídeňské kuchyně, která je převážně založena na kuchařské tradici Rakousko-Uherské monarchie, existují ve všech spolkových zemích samostatné regionální tradice. Na stolech se často objevují např. smažené pokrmy, variace knedlíků, husté polévky a dušená jídla.

V rakouské kuchyni se projevují vlivy ze všech oblastí monarchie, zejména z Uher, Čech a severní Itálie, ale také z Francie. Pokrmy a způsoby přípravy byly často převzaty, zapracovány a přizpůsobeny. Jedním z příkladů je guláš. V mezinárodním měřítku je rakouská kuchyně známá především díky moučníkům, jako je trhanec nebo jablečný závin, a také díky jídlu tafelspitz, vídeňskému řízku nebo cikánskému řízku. Mimo to se ale v posledních letech vyvíjí i regionální kuchyně, která se zaměřuje především na produkty z daného kraje a jednoduchost přípravy. V Tyrolsku se například vyrábí jedinečné horské sýry.

Typická jídla[editovat | editovat zdroj]

Polévky[editovat | editovat zdroj]

Pro rakouskou kuchyni jsou tradiční hovězí polévky s různými přísadami (fritátové a jiné druhy nudlí, játrové knedlíčky nebo smažený hrášek).

Hlavní jídla[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodnímu věhlasu se těší vídeňský telecí řízek. Stejně tak oblíbená je vepřová pečeně s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.

Zvláštností jsou fleky (těstoviny), které se podávají většinou se zelím nebo špekem.

Moučníky[editovat | editovat zdroj]

Sacherův dort

Rakouské moučníky a sladkosti jsou známé mezinárodně. Mezi nejoblíbenější patří pralinky Mozartovy koule, sněhové koule (Schneeball), jablečný závin nebo Sacherův dort. Stejně tak známé jsou sladké knedlíky povětšinou s meruňkami nebo švestkami. Typický je jablečný závin (Wiener Apfelstrudel) a císařský trhanec (Kaiserschmarren).

Rychlé občerstvení[editovat | editovat zdroj]

V rakouské kuchyni je velmi oblíbená houska s (teplou) sekanou – Leberkässemmel, ale i různé druhy párků.

Nápoje[editovat | editovat zdroj]

Káva[editovat | editovat zdroj]

Vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy (kavárny) jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. První kavárenský dům by ve Vídni založen již v 17. století[1]. V roce 1720 začaly kavárny ke kávě nabízet i noviny.

Mnohé kavárny nabízejí různé kávové speciality[2] – např. Fiaker (prodloužená káva ve sklenici s rumem nebo slivovicí) nebo Kaiser Melange (káva se žloutkem někdy medem a pálenkou či koňakem).

Rozdílné (oproti standardní němčině) je i pojmenování základních typů káv – např. Kleiner Schwarzer [2](v dnešní době vlastně pojmenování pro ristretto). Rozdílným pojmenováním různých jídel se věnuje článek Rakouská němčina.

Mezi nejoblíbenější druhy káv patří Melange – káva smíchaná s mlékem v poměru 1:1.

Ostatní nápoje[editovat | editovat zdroj]

Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojů to jsou pivo (oblíbenou rakouskou značkou je Gösser) a víno (hlavními produkčními oblastmi jsou Dolní Rakousko a Burgenland).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Österreichische Küche na německé Wikipedii.

  1. Verzeichnis des Immateriellen Kulturerbes in Österreich - Wiener Kaffehauskultur - http://immaterielleskulturerbe.unesco.at/cgi-bin/unesco/element.pl?eid=71&lang=de
  2. a b Vídeňské kávové speciality: http://www.nemecketexty.cz/2015/01/28/videnska-kava-neexistuje/[nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]