Sacherův dort

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sacherův dort
Základní informace
Místo původuRakousko
Složení
piškotový dort, meruňka, džem, čokoláda, poleva a krém chantilly
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek pojednává o čokoládovém dortu. Možná hledáte: Sacher - seznam nositelů příjmení Sacher.

Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou.

Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Sacherovi a ten si vymyslel právě tento dort. Jeho syn pak tuto znamenitou pochoutku vylepšil čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. V roce 1876 Eduard Sacher také založil restauraci a Hotel Sacher.

Název Originální Sacherův dort (Original Sacher-Torte) byl registrován vídeňským hotelem Sacher jako firemní označení, receptura dortu je držena v tajnosti. Hotel Sacher se nachází v blízkosti paláce Albertina i naproti Vídeňské státní opery. Další hradní cukrárna Demel na Kohlmarkt, nabízející také dort Sacher, může používat název Pravý Sacher dort – tak po vleklém sporu z let 1954 až 1963 rozhodl vídeňský soud, který prvenství výroby dortu i název přiřkl Franzi Sacherovi.[1][2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RYBKOVÁ, Tereza. Příběh a tajemství Sacherova dortu: Ikona rakouské kuchyně, o kterou se vedly soudní spory. Proženy.cz [online]. 2023-10-16 [cit. 2024-03-29]. Dostupné online. 
  2. LUKÁČOVÁ, Ludmila. Sachr na koketním stolku aneb Na návštěvě ve slavné vídeňské cukrárně Demel. Lidé a země [online]. 2019-03-13 [cit. 2024-03-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]