Zálší (okres Tábor)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zálší
Centrum vesnice
Centrum vesnice
Znak obce ZálšíVlajka obce Zálší
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecVeselí nad Lužnicí
Obec s rozšířenou působnostíSoběslav
(správní obvod)
OkresTábor
KrajJihočeský
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel229 (2023)[1]
Rozloha8,92 km²[2]
Nadmořská výška422 m n. m.
PSČ391 81
Počet domů116 (2021)[3]
Počet částí obce2
Počet k. ú.2
Počet ZSJ2
Kontakt
Adresa obecního úřaduZálší 53
391 81 Zálší
obec_zalsi@volny.cz
StarostaRostislav Sedláček
Oficiální web: www.zalsi.eu
Zálší
Zálší
Další údaje
Kód obce553361
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zálší (německy Salschi) je obec v jižní části okresu Tábor. Je součástí oblasti Soběslavská Blata, v těsné blízkosti se nachází významná přírodní chráněná lokalita Borkovická Blata. Žije zde 229[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci se pochází z roku 1347.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Severně a západně od vesnice zasahuje do katastrálního území přírodní památka Veselská blata.

Místní části[editovat | editovat zdroj]

V letech 1961–1980 k obci patřily i Mažice.[4]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam kulturních památek v Zálší (okres Tábor).

Jak v obci Zálší, tak i v Klečatech tvoří střed obce náves se starou zástavbou, kde se nacházejí převážně památkově chráněné objekty v tzv. selském baroku - Zálší bylo vyhlášeno vesnickou památkovou rezervací. Chloubou obce je kostel Navštívení panny Marie, fara, kaplička sv. Jana Nepomuckého v Zálší a kaplička Nejsvětější Trojice v Klečatech.

Život v obci[editovat | editovat zdroj]

Podle evidence obyvatel má Zálší celkem 228 obyvatel (Zálší 183 a Klečaty 55). Obec je typicky vesnického charakteru bez místního průmyslu. Pracovní příležitosti poskytuje 12 km vzdálené město Veselí nad Lužnicí a Soběslav, ale i vzdálenější jako je Tábor a České Budějovice. Převážná část ekonomicky aktivních obyvatel za prací dojíždí. V poslední době se v obci rozšířilo i soukromé podnikání, převážné ve stavebním oboru.

Významnou součástí života obce je bohatý spolkový život. Velmi aktivní jsou zejména OS Blatka, které v krajském kole „Soutěže vesnice roku 2005“ získalo čestné uznání za svou činnost, dále pak JK Dolli a mladí hasiči. Pozadu nezůstávají ani další spolky jako myslivci, rybáři a včelaři.

Sama obec pořádá každoročně obecní ples, setkání se seniory, účastní se festivalu „Blata se baví“ a ve spolupráci s místní školou vítá i nové občánky. V květnu 2006 pořádala obec II. setkání rodáků obcí Zálší a Klečaty, společně s oslavami 150. výročí založení místní školy. Nad touto akcí převzal Krajský úřad Jihočeského kraje záštitu a pan hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník slavnostně zasadil na návsi pamětní lípu, která bude připomínat tyto památné dny.

Občanské sdružení Blatka ve svém celoročním programu zahrnuje akce nejen pro děti, ale i mládež a další věkové kategorie. Zaměřují se převážně na obnovu a udržení tradic, jako je stavění májky, masopust, adventní posezení s ukázkou tradičních řemesel, mikulášskou nadílku. Nezapomínají ani na sportovní vyžití při dětských dnech, fichtlsprintu, cyklokrosu a velmi oblíbenou a v okolí známou akcí Hry bez hranic - zábavné odpoledne, kde se v různých disciplínách utkají družstva místní i z okolních obcí.

Členové OS Blatka pomáhají s přípravami a realizací Setkání rodáků a vzali si na starost i podzimní a jarní brigády na návsi obce a péči o kaštany. Spolu s obcí každoročně o vánočních svátcích navštěvují občany v důchodovém věku s vánočním blahopřáním a malým dárkem. OS je členem OS Praha Vídeň-Grenwais - Nadace Partnerství.

Jezdecký klub Dolli se celoročně zabývá agroturistikou. Dále pořádá již každoroční akce jako např. Den koní, Jezdecký ples, dětský letní tábor s výukou jízdy a ošetřování koní a na zakončení sezóny „Hubertovu jízdu“. V průběhu roku se také účastní některých jezdeckých závodů v okolí. V roce 2005, jako jediní zástupci Jihočeského kraje, reprezentovali naší obec na mistrovství ČR ve formanské jízdě v Hradci nad Moravicí, kde získali 2 první místa, 1 třetí, 1 čtvrté a 1 osmé. JK Dolli velmi úzce spolupracuje nejen s OÚ, ale i s OS Blatka. Je členem OS Praha Vídeň-Greenways - Nadace Partnerství.

JK Dolli obdržel cenu roku 2005 „Spokojený zákazník Jihočeského kraje“ od sdružení českých spotřebitelů. Statek manželů Líkařových, kde má jezdecký klub sídlo, byl nominován v krajském kole „Soutěže jihočeská vesnice roku 2005“ na prestižní cenu hejtmana Jihočeského kraje.

Sbory dobrovolných hasičů (v Zálší i v Klečatech) patří k nejužitečnějším našim spolkům. Nejenže reprezentují obec v soutěžích, ale i zastávají péči o vzhled obce při různých brigádách a hlavně jsou velkou oporou při krizových situacích.

V obci Zálší je řádně vedená kronika obce. V budově školy se nachází místní lidová knihovna, která má v obci Klečaty pobočku. Obec je členem Mikroregionu Veselsko, Svazku obcí TDO Lužnice, SMOT Tábor a SMO ČR.

Obec byla do roku 2009 zřizovatelem jednotřídní Základní školy, která úzce spolupracovala s obcí. Děti vystupovaly na všech kulturních akcích pořádaných obcí. O vánočních svátcích byla pořádána vystoupení v místním kostele. Několik roků probíhal program "Děti seznamte se se školou" pod vedením paní ředitelky, kdy navštěvovali školu předškoláci a formou hry se připravili na vstup do 1. ročníku. Tento projekt měl dobrý ohlas nejen mezi rodiči, ale především mezi dětmi. Od září 2009 místní děti dojíždějí do škol zejména ve Veselí nad Lužnicí.

Obec se snaží v rámci finančních možností opravit stávající objekty ve svém vlastnictví a udržovat běžný chod obce. Pro místní občany získala obec půjčku od Státního fondu rozvoje bydlení na rekonstrukci a modernizaci domů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. Díl IV. Abecední přehled obcí a částí obcí. Praha: Český statistický úřad, 2015-12-21. Dostupné online. S. 326. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]