Libchyně: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: standardizace infoboxu
Doplnění historie obce. Doplnil K. Chaloupka vnuk malíře K.CH.
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
Řádek 26: Řádek 26:
| nadmořská výška = 408
| nadmořská výška = 408
}}
}}
Obec '''Libchyně''' ({{Vjazyce2|de|''Libchin''}}) se nachází v [[Okres Náchod|okrese Náchod]], kraj [[Královéhradecký kraj|Královéhradecký]], zhruba 3 km vsv. od [[Nové Město nad Metují|Nového Města nad Metují]]. Žije zde {{Počet obyvatel}} obyvatel. Vesnice je vystavěna v údolí [[Libchyňský potok|Libchyňského potoka]], levého přítoku řeky [[Metuje]].
Obec '''Libchyně''' ({{Vjazyce2|de|''Libchin''}}) se nachází v [[Okres Náchod|okrese Náchod]], kraj [[Královéhradecký kraj|Královéhradecký]], zhruba 3 km vsv. od [[Nové Město nad Metují|Nového Města nad Metují]]. Žije zde {{Počet obyvatel}} obyvatel. Vesnice je vystavěna v údolí [[Libchyňský potok|Libchyňského potoka]], levého přítoku řeky [[Metuje]]. V obci stál vodní mlýn,který v r. 1923 vyhořel. Spáleniště zakoupil Ludvík Chaloupka (narodil se v Hoděčíně u Solnice),který se vrátil v r. 1920 ze zajetí na Ukrajině,kde, protože byl sekerník(odborný řemeslník, opravář a stavitel mlýnů,jak vodních tak i větrných)opravoval všechny druhy mlýnů a díky tomu tam přežil obrovský hladomor ,který bolševici před světem utajili .L. Chaloupka vystavěl na spáleništi mlýn nový i s pekárnou ,avšak v té době již nastal soumrak vodních mlýnů .L.Chaloupka mlýn prodal. ,Později zde byla přádelna. L. Chaloupka se odstěhoval do Rovného u Dobrého nedaleko Dobrušky. Zde také zakoupil mlýn z r. 1783 který opravil a zde také dožil. Zemřel v 70tých letech ve věku 96let.Do mlýna v Dobrém často zajížděl a zde maloval Ludvíkův bratr ak. malíř Karel Chaloupka. Vytvořil zde velké množství obrazů podorlické krajiny, vesnic i měst.(Náchod, N.Město a j.)


== Historie ==
== Historie. ==
První písemná zmínka o obci pochází z roku [[1459]].
První písemná zmínka o obci pochází z roku [[1459]].



Verze z 25. 10. 2020, 19:39

Libchyně
Libchyně - kaple
Libchyně - kaple
Znak obce LibchyněVlajka obce Libchyně
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecNové Město nad Metují
Obec s rozšířenou působnostíNové Město nad Metují
(správní obvod)
OkresNáchod
KrajKrálovéhradecký
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel72 (2023)[1]
Rozloha1,19 km²
Katastrální územíLibchyně
Nadmořská výška408 m n. m.
PSČ549 01
Počet domů51 (2021)[2]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduLibchyně 1
54901 Nové Město nad Metují 1
obec@libchyne.cz
StarostaRobin Martínek
Oficiální web: www.libchyne.cz
Libchyně
Libchyně
Další údaje
Kód obce547701
Kód části obce59099
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Libchyně (německy Libchin) se nachází v okrese Náchod, kraj Královéhradecký, zhruba 3 km vsv. od Nového Města nad Metují. Žije zde 72[1] obyvatel. Vesnice je vystavěna v údolí Libchyňského potoka, levého přítoku řeky Metuje. V obci stál vodní mlýn,který v r. 1923 vyhořel. Spáleniště zakoupil Ludvík Chaloupka (narodil se v Hoděčíně u Solnice),který se vrátil v r. 1920 ze zajetí na Ukrajině,kde, protože byl sekerník(odborný řemeslník, opravář a stavitel mlýnů,jak vodních tak i větrných)opravoval všechny druhy mlýnů a díky tomu tam přežil obrovský hladomor ,který bolševici před světem utajili .L. Chaloupka vystavěl na spáleništi mlýn nový i s pekárnou ,avšak v té době již nastal soumrak vodních mlýnů .L.Chaloupka mlýn prodal. ,Později zde byla přádelna. L. Chaloupka se odstěhoval do Rovného u Dobrého nedaleko Dobrušky. Zde také zakoupil mlýn z r. 1783 který opravil a zde také dožil. Zemřel v 70tých letech ve věku 96let.Do mlýna v Dobrém často zajížděl a zde maloval Ludvíkův bratr ak. malíř Karel Chaloupka. Vytvořil zde velké množství obrazů podorlické krajiny, vesnic i měst.(Náchod, N.Město a j.)

Historie.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1459.

Pamětihodnosti

  • kaplička se zvonicí v centru obce (z roku 1922)

Galerie

Reference

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha: Český statistický úřad. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25].
  2. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18].