SRG SSR

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft
Logo SRG SSR
Logo SRG SSR
ZkratkaSRG SSR
Vznik1931
Typmediální organizace
Právní formaneziskové sdružení
SídloBern, Švýcarsko
MístoGiacomettistrasse 1
Souřadnice
Generální ředitelGilles Marchand
Správní radaSabine Süsstrunk
Počet zaměstnanců6 000
Oficiální webwww.srgssr.ch
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SRG SSR (německy Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft, francouzsky Société suisse de radiodiffusion et télévision, italsky Socièta svizzera di radio-televisione, rétorománsky Societad svizra da radio e televisiun) je švýcarská rozhlasová a televizní společnost plnící funkci veřejnoprávního média.

Švýcarský systém přímé demokracie a fakt, že země má čtyři úřední jazyky znamená, že systém veřejnoprávního vysílání je ve Švýcarsku komplikovanější než v ostatních státech.

Aktuálními vlastníky licencí, které umožňují funkci SRG SSR jsou čtyři regionální asociace: SRG idée suisse Deutschschweiz (SRG.D), SSR idée suisse Romande (RTSR), Società cooperativa per la radiotelevisione nella Svizzera italiana (CORSI) a SRG SSR idée suisse Svizra Rumantscha (SRG.R).

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1931 byla založena společnost Schweizerische Rundspruchgesellschaft, pod kterou byly zastřešeny již existující regionální rozhlasové stanice. SRG obdrželo od Spolkové rady licenci k vysílání jen pro Švýcarsko a podmínku, že musí přejímat zprávy jen od Schweizerische Depeschenagentur (švýcarská obdoba ČTK).

V roce 1937 proběhla první reorganizace SRG a společnost byla více centralizovaná. Rok poté byla rétorománština uznána jako čtvrtý jazyk Švýcarska a rozhlasové studio v Curychu začalo vysílat příspěvky v rétorománštině.

Během druhé světové války bylo vysílání SRG podporováno na "intelektuální obranu" a na krátkých vlnách SRG vysílalo do celého světa. Radio Beromünster bylo považováno za jedinou svobodnou rozhlasovou stanici v němčině v Evropě.

V 50. letech se začala prosazovat tranzistorová rádia a pomalu přicházela i televize. SRG začala experimentální vysílání v Lausanne, Basileji a Curychu. Od roku 1953, bylo spuštěno oficiální televizní vysílání. Pět nocí v týdnu v kantonu Curych byl vysílán jednohodinový program. Roku 1957 získala SRG první televizní licenci ve Švýcarsku, které vstoupilo v platnost k 1. lednu 1958.

V roce 1961 získal kanton Ticino vlastní televizní studio, do té doby vysílač v kantonu Ticino vysílal pořady z jiných částí země s italskými titulky. V roce 1963 začalo televizní vysílání v rétorománštině a ve stejném roce schválila Spolková rada zavedení televizní reklamy.

Od roku 1968 vysílaly všechny televizní stanice SRG barevně.

V 70. letech byla zprovozněna nová televizní studia v Ženevě, Curychu a ve městě Comano. Rétorománštině byl dán větší význam a v roce 1975 bylo vytvořeno oddělení rétorománského televizního vysílání. Roku 1978 bylo zahájeno stereo rozhlasové vysílání.

V roce 1984 se začal vysílat teletext. Ve stejném roce SRG zahájila společně se ZDF a ORF vysílání německojazyčného kanálu 3sat a společně s francouzskými a belgickými partnery vysílání francouzskojazyčného kanálu TV5 Monde.

Organizace[editovat | editovat zdroj]

Společnost řídí generální ředitel, jednotlivé jednotky pak mají své vlastní ředitele. Těmito jednotkami jsou:

Kanály[editovat | editovat zdroj]

SRG SSR vysílá 18 rozhlasových a 8 televizních kanálů, které vysílají v jednom ze čtyř oficiálních jazyků Švýcarska.

Rozhlas[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

  • Radiotelevisiun Svizra Rumantscha - vysílání v rétorománštině
    • každodenní 10-minutové vysílání na kanálech SF 1, SF Info a LA 2 a delší programová okna na kanálu SF 1 v neděli odpoledne

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SRG SSR na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]