Radiotelevisione Svizzera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radiotelevisione Svizzera
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formastátem vlastněný podnik
Datum založení1931
Adresa sídlaLugano, Švýcarsko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Produktytelevize
Mateřská společnostSRG SSR
MajitelSRG SSR
Dceřiná společnostRete Uno
Identifikátory
Oficiální webwww.rsi.ch
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Radiotelevisione Svizzera, sídlo v Lugano

Radiotelevisione Svizzera je švýcarská televizní a rozhlasová společnost, část mediální společnosti SRG SSR. Zajišťuje výrobu televizního a rozhlasového vysílání v italštině.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1925 byla založena společnost Radio Monte Ceneri, pojmenovaná podle hory, na které byl umístěn vysílač. Po několika letech experimentálního vysílání bylo zahájeno pravidelné vysílání v kantonech Ticino a Graubündenu.

Ve 30. a 40. letech, kdy se v některých sousedních státech Švýcarska k moci dostal fašismus, bylo Radio Monte Ceneri jediná italskojazyčná rozhlasová stanice vysílající bez cenzury.

První televizní vysílání odstartovalo 18. listopadu 1958, kdy byl přenášen signál ze studia v Curychu s doplněnými italskými titulky. V roce 1961 se studio spolu s nadací Televisione svizzera di lingua italiana přestěhovalo do města Paradiso. Barevné vysílání bylo zahájeno v roce 1968.

Roku 1985 byla spuštěna kulturní rozhlasová stanice Rete Due a roku 1989 byla spuštěna rozhlasová stanice zaměřená na mládež Rete Tre. Druhý televizní kanál RSI LA 2 byl spuštěn až v roce 1998.

V prosinci 2005 začala RSI šířit své kanály prostřednictvím digitálního pozemního vysílání v systému Digital Audio Broadcasting. 26. července 2006 ve 12:45 bylo ukončeno analogové vysílání v kantonu Ticino, který se tak stal prvním kantonem ve Švýcarsku pouze s digitálním vysíláním.

Kanály[editovat | editovat zdroj]

Rozhlas[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Radiotelevisione svizzera di lingua italiana na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]