Corporación de Radio y Televisión Española

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Corporación de Radio y Televisión Española
Zahájení vysílání1937 (rozhlasové vysílání)
1956 (televizní vysílání)
SíťTelevisión Española (TVE)
ProvozovatelŠpanělsko
ZeměŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
SídloPozuelo de Alarcón, Madrid
Webrtve.es

Corporación de Radio y Televisión Española, S.A. je státní veřejnoprávní korporace, která poskytuje rozhlasové a televizní vysílání. Od ledna 2010 je financována výhradně z veřejných dotací. V roce 1955 se vysílatel stal aktivním členem Evropské vysílací unie.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V celé své historii společnost prošla mnoha restrukturalizacemi a reorganizacemi, mnohokrát byla i přejmenována. Historie začíná v roce 1937, kdy bylo zahájeno první vysílání rozhlasu Radio Nacional de España (RNE) z města Salamanca. V prvních letech existence rozhlas sloužil jako nástroj propagandy nacionalistických sil během španělské občanské války.

Televize byla oficiálně představena ve Španělsku v říjnu 1956 a v říjnu 1973 byli vysílatelé Radio Nacional de España (RNE) a Televisión Española (TVE) sloučeni do jedné Servicio Público Centralizado RadioTelevisión Española.

V roce 1977 se stala nezávislou organizací. O dva roky později se Televisión Española (TVE) a Radio Nacional de España (RNE) připojili k Radiocadena Española (RCE), která na rozdíl od Radio Nacional de España (RNE) mohla vysílat reklamy.

V roce 1980 byla Radiotelevisión Española (RTVE) uzpůsobena zákonem jako právnický subjekt s vlastní jurisdikcí. V roce 1989 byla Radiocadena Española (RCE) oddělena a následně sloučena do Radio Nacional de España (RNE).

Dne 11. června 2013 byla jednou z mála evropských televizních stanic, které kritizovaly uzavření řecké státní televize ERT.

Televizní stanice[editovat | editovat zdroj]

Vlastní televizní servis spadá pod Televisión Española (TVE). Všechny kanály vysílají ve španělštině, s výjimkou TVE Catalunya, která je hlavně ve španělštině s některými programy v katalánštině.

Logo kanálu Typy pořadů

La 1, hovorově známý La Uno a předtím jako TVE1 a La Primera je všeobecný kanál, který vysílá převážně zpravodajství, zpravodajské pořady, dokumentární filmy, televizní magazíny, španělské a hispánské americké televizní seriály, filmy (zejména španělské a americké filmy) a některé populární sportovní soutěže. Ve Španělsku je jedničkou ve sledovanosti a platí za nejoblíbenější kanál v zemi.

La 2,hovorově známý La Dos a předtím jako TVE2, Segunda Cadena nebo UHF, vysílá především kulturní programy, severoamerické televizní seriály, dokumentární filmy, španělské a evropské filmy, zpravodajství, debaty a muzikály. Nabízí jinou orientaci než jeho všeobecný sesterský kanál La 1.

Clan v minulosti nesl jméno Clan TVE. Jedná se o kanál zaměřený na dětské publikum, který v průběhu večera nabízí i programy zaměřené na mládež a v časných ranních hodinách vysílá reprízy pořadů sesterských kanálů.

Teledeporte vysílá sportovní soutěže, které nemohou být vysílány na kanálech La 1 a La 2 z důvodu nedostatku zájmu ze strany publika.

24h je kanál založený v roce 1997, který vysílá 24hodinové zpravodajství, diskuze, analýzy, rozhovory a zprávy. Ve Španělsku se jednalo o první kanál svého druhu.

La 1 UHD vysílá pořady La 1 v UHD kvalitě.

TVE Internacional je mezinárodní televizní kanál, který byl založen v roce 1989 a vysílá pořady TVE po celém světě.

Rozhlasové kanály[editovat | editovat zdroj]

Rozhlasové stanice spadají pod Radio Nacional de España.

Logo kanálu Typy pořadů

Radio Nacional, dříve známá pod názvem Radio 1, je hlavní rozhlasovou stanicí RTVE. Přenáší hlavně zprávy, ale i jiné pořady. S vysílání se započalo v roce 1937.

Radio Clásica, dříve známá pod názvem Radio 2, vysílá hlavně klasickou hudbu. Vysílání se datuje od roku 1965.

Radio 3 vysílá kulturní a alternativní programy zaměřené na mladé lidi. S vysílání se započalo v roce 1979.

Ràdio 4 je katalánská stanice zaměřená na lidi žijící v Katalánsku, autonomní komunity na severovýchodě Španělska. Byla vytvořena v roce 1988, po uzavření Radiocadena Española.

Radio 5, dříve známá pod názvem Radio 5 Todo Noticias vysílá zpravodajství 24 hodin denně. Vysílání se datuje od roku 1994.

Radio Exterior de España nabízí mezinárodní rozhlasové vysílání na krátkých vlnách, s publikem čítajícím 80 milionů posluchačů (vyšší počet má jen BBC a Rádio Vatikán). Stanice je dostupná prostřednictvím DAB ve Španělsku a přes satelit. Přenosy jsou nabízeny ve španělštině, francouzštině, arabštině, latině, portugalštině, ruštině a angličtině.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www3.ebu.ch [online]. [cit. 13-09-2014]. Dostupné v archivu pořízeném dne 22-10-2013. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]