Telewizja Polska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo TVP. O projektu československého tanku pojednává článek Tank všeobecného použití.
Telewizja Polska S.A.
Zahájení vysílání25. října 1952
ProvozovatelPolsko
ŘeditelMaciej Łopiński
ZeměPolskoPolsko Polsko
Jazykpolština
Oblast vysíláníPolsko
Vysílací čas24 hodin denně
WebOficiální web

Telewizja Polska S. A. (TVP; v češtině: Polská televize) je jediná polská veřejnoprávní televizní stanice poskytující své vysílání celoplošně na území Polska. Funguje jako akciová společnost. Koncem roku 2015 změnila vládnoucí PiS zákony a odebrala Národní radě pro rozhlasové a televizní vysílání (KRRiT) pravomoc volit a jmenovat vedení a členy dozorčí rady veřejnoprávních médií. Personální otázky má v pravomoci ministr pro správu státního majetku. Od roku 2016 televize podléhá tzv. Radě národních médií, která rozhoduje o vedení televize i rozhlasu, jejich dozorčích rad i struktuře a obsahu programu. V této Radě má většinu vládnoucí PiS.[1]

Historie v letech 2015 až 2023[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2015 televize ztratila svůj veřejnoprávní charakter. Vládnoucí strana PiS, která má většinu ve Sněmovně i Senátu a post Prezidenta, krátce po vyhraných volbách, v době mezi Vánocemi a Novým rokem 2015, zákonem odebrala Národní radě pro rozhlasové a televizní vysílání (KRRiT) pravomoc volit a jmenovat vedení a členy dozorčí rady veřejnoprávních médií a personální otázky předala do gesce ministra pro správu státního majetku. Pro členy vedení médií přestaly platit požadavky na výhru v konkurzu a pro zvolené členy mediálních rad přestaly platit dřívější zákonné podmínky pro jejich odvolání.[1]

Nově jmenovaný ředitel Jacek Kurski přišel z pozice náměstka ministra kultury a bývalého horlivého politika PiS. Veřejnoprávní media se změnila v takzvaná národní média, která podléhají nové Radě národních médií. Ta rozhoduje o volbě vedení televize a rozhlasu a jejich dozorčích rad a také o organizační struktuře médií a jejich programu. Podobné pravomoce dostala rada i vůči Polské tiskové agentuře.[1] Opozice kritizuje program vysílání a viní televizi z manipulace s fakty ve prospěch vládnoucí strany Právo a spravedlnost.[2] Tento faktor zapříčinil notné propady sledovanosti mezi diváky nedůchodového věku. V prosinci 2019 83 % Poláků hodnotilo počínání TVP jako krajně negativní.

Hodnocení Reportérů bez hranic[editovat | editovat zdroj]

Mezi lety 2015 až 2023 se v žebříčku mediální svobody Reportérů bez hranic propadlo Polsko z osmnáctého na šedesáté šesté místo. Ta to změna je přičítána počíná strany Právo a spravedlnost, která provedla mediální reformy, které silně ovlivnily veřejnoprávní média. Zejména televizi TVP jež jak v publicistice tak ve zpravodajství tvrdě útočila na opozici.[3]

Změny v roce 2023[editovat | editovat zdroj]

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal 20. prosince 2023 šéfy veřejnoprávní televize, rozhlasu i státní tiskové agentury a jmenoval nové správní rady, které jmenovalo nové vedení médií. Zpravodajský televizní kanál TVP Info dočasně přerušil vysílání. Poslanci bývalé vládní strany PiS se shromáždili v sídle televize a večer organizovali protest před sídlem televize. Kromě jiných se akcí zúčastnili šéf Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński, bývalý ministr obrany Mariusz Blaszszak a expremiér Mateusz Morawiecki.[4] Následně prezident Andrzej Duda konfliktem o TVP a další veřejnoprávní média odůvodnil své rozhodnutí vetovat zákon o rozpočtu na rok 2024 navržený Tuskovou vládou.[5] Ministr kultury pak v reakci na Dudovo veto následně vyhlásil nucenou finanční správu jak nad polskou veřejnoprávní televizí TVP, tak nad rozhlasem PR i státní tiskovou agenturou PAP.[6]

Divácký podíl v roce 2012[editovat | editovat zdroj]

Zdroj[7]

Kanál Divácký podíl (%)
TVP1 15.41
TVP2 12.56
TVP3
TVP Info 3.82
TVP Wilno
TVP Polonia
TVP Seriale 1.27
TVP Parlament ?
TVP Polonia 0.66
TVP HD 0.65
TVP ABC
TVP ABC 2
Alfa TVP
TVP Rozrywka 0.49
TVP Historia 0.35
TVP Historia 2
TVP Kultura 0.35
TVP Kultura 2
TVP Sport 0.26
Belsat
Jasna Góra TV
TVP World
Celkem 38.05

Stanice Telewizja Polska[editovat | editovat zdroj]

Plnohodnotné kanály[editovat | editovat zdroj]

Název Logo Logo (HD)
TVP1 Tvp1 Tvp1HD
TVP2 HD
TVP3
TVP Polonia
TVP HD
TVP Info
TVP Historia
TVP Kultura
TVP Seriale
TVP Sport HD
TVP Rozrywka HD
TVP ABC HD
TVP Kobieta HD
TVP Dokument HD
TVP Nauka HD
Belsat TV HD
TVP Wilno
TVP World HD

Internetové kanály[editovat | editovat zdroj]

Název Logo Logo (HD)
TVP Parlament
TVP Kultura 2
TVP Historia 2
TVP ABC 2
Alfa TVP HD
Jasna Góra TV

Plánované kanály[editovat | editovat zdroj]

Logo TVP 4K

Logo TVP Rozrywka International

Hybridní kanály[editovat | editovat zdroj]

Příležitostně vysílají tyto tematické kanály:

Logo TVP Żagle

Zrušené kanály[editovat | editovat zdroj]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Filip Harzer, Varování pro Českou televizi. Stačí se podívat do Polska, Seznam Zprávy, 28.11.2020
  2. ‚Černobílý svět.‘ Polská veřejnoprávní televize manipuluje ve prospěch vlády, tvrdí analýza. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2019-04-04 [cit. 2020-05-16]. Dostupné online. 
  3. HAVLÍKOVÁ, Kateřina. Polsko klesá v žebříčku svobody médií. Veřejnoprávní TVP čelí obvinění z nenávisti a porušení etiky. irozhlas.cz [online]. Český rozhlas, 2023-03-13 [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. 
  4. Polský ministr vyměnil šéfy veřejnoprávních médií, která ovládala bývalá vláda. Politici a příznivci PiS protestují. ČT24 [online]. Česká televize, 2023-12-20 [cit. 2023-12-30]. Dostupné online. 
  5. ČTK. Tuskův rozpočet pro Polsko neprošel. Prezident Duda ho vetoval kvůli sporu o veřejnoprávní média. irozhlas.cz [online]. Český rozhlas, 2023-12-23 [cit. 2023-12-30]. Dostupné online. 
  6. Polský ministr kultury rozhodl o nucené finanční správě u veřejnoprávních médií a státní agentury. ČT24 [online]. Česká televize, 2023-12-27 [cit. 2023-12-30]. Dostupné online. 
  7. INFORMACJA O PODSTAWOWYCH PROBLEMACH RADIOFONII I TELEWIZJI W 2012 ROKU. www.krrit.gov.pl. krrit.gov.pl, 19 March 2013. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]