Restrukturalizace podniku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Restrukturalizace podniku je proces, jehož cílem je optimalizace chodu firmy a tím dosažení vyšších zisků za využití nástrojů zjištění stávajícího stavu, návrhu řešení, testování a následné implementace navrženého řešení. [1][2]

Druhy restrukturalizace podniků[editovat | editovat zdroj]

Obranná restrukturalizace představuje dílčí změny, které vychází z nutnosti reakce podniku na okolní podmínky.

Strategická restrukturalizace se používá v případě potřeby komplexní změny struktury podniku, radikální, systémově ucelené. Využívá se zejména u podniků nacházejících se v krizi. Samozřejmě ji mohou využít i prosperující podniky, ať už jako prevenci krize, či využití příležitostí.

Finanční restrukturalizace představuje změnu vlastníků následovanou cílově orientovanými investicemi do rozvoje podniku, většinou s využitím cizího kapitálu.

Restrukturalizace systému podnikového řízení je změnou procesů probíhajících v dané společnosti[3]

Fáze implementace restrukturalizace[editovat | editovat zdroj]

K volbě způsobu a rozsahu restrukturalizace podnik přistupuje podle toho v jaké aktuální fázi se nachází.[1] V případě, že podnik prosperuje a hledá cesty jak se dále rozvíjet, má restrukturalizace v tomto případě za cíl rozkrýt třecí místa stávajícího procesu, teoretickou přípravu nového, a praktickou implementaci. V případě, že společnost je ve stagnaci, nebo poklesu (prodejů, zisku, produkce...), má restrukturalizace za cíl pomocí analýz nalézt problémová a nerentabilní místa a optimalizovat celkový provoz tak, aby došlo k návratu k profitabilitě. Když společnost je na hranici zániku, nabízí restrukturalizace dva účely. Prvním je maximalizace hodnoty společnosti před jejím zánikem, druhým potom snaha minimalizovat dobu a rozsah dotací vlastníků, nutných k udržení provozu společnosti. Tedy co nejdříve dostat společnost do profitabilního statusu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. www.consulting-company.cz [online]. [cit. 2014-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-22. 
  2. http://www.restrukturalizace.cz
  3. http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/32444/1/CL241.pdf