Domácí zabijačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Domácí zabijačka
AutorJára Cimrman
Jiří Šebánek
Žánrhororová komedie
ZeměČeskoslovensko
Jazykčeština
Premiéra7. února 1968
Místo premiéryMalostranská beseda, Praha
SouborDivadlo Járy Cimrmana
Počet představení34
(derniéra v červnu 1969)
Štáb
RežieHelena Philippová
Divadlo Járy Cimrmana chronologicky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Domácí zabijačka aneb Nebyl tady Bormann je původní třetí hra Divadla Járy Cimrmana. Autorem hry je Jiří Šebánek, jako spoluautor je uváděn rovněž fiktivní český vynálezce, filosof a dramatik Jára Cimrman. Hra měla premiéru 7. února 1968 v Malostranské besedě v Praze. Když Šebánek následujícího roku divadelní soubor opustil, byla hra na jeho žádost stažena z repertoáru. Následně byla vyřazena i z kanonického seznamu „Cimrmanových her“, takže do jejich pořadí se zpravidla nepočítá. Od února 1968 do června 1969 bylo odehráno celkem 34 představení.[1]

Podobně jako ostatní první hry Divadla Járy Cimrmana neměla ani hororová Domácí zabijačka přímou souvislost s Cimrmanem, byla přiznaně autorskou hrou Jiřího Šebánka, obdobně jako Akt byl od Zdeňka Svěráka a Vyšetřování ztráty třídní knihy dílem Ladislava Smoljaka. Svou hru, rovněž hororovou, tehdy napsal také Miloň Čepelka, ta ale nebyla nikdy realizována.[2][pozn. 1]

Ladislav Smoljak ani Zdeněk Svěrák Domácí zabijačku neměli v oblibě,[3] což přispělo k tenzím a sporům uvnitř souboru, které nakonec po sezóně 1968/69 vedly k odchodu Šebánka, režisérky Philippové a několika dalších členů divadla.

V roce 2013 vyšel text hry v bibliofilském vydání v edici Napjatý náhrdelník.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Podtitul hry je „toiletní horor“. Seminář se zabýval Cimrmanovými výboji v oblasti filozofie (teorie poznání), hudby, loutkářství, filmu a brannosti, a jeho součástí byla i satirická scénka „Hladovka“, která byla znovu uvedena na slavnostním představení k oslavám 30. výročí trvání Divadla Járy Cimrmana. Po stažení Domácí zabijačky byla většina jejích seminářů rozptýlena do jiných představení (Hospoda Na mýtince, Vyšetřování ztráty třídní knihy, Vražda v salonním coupé).

Podobně jako původní verze všech tří prvních her, ani Domácí zabíjačka nebyla zasazena do „cimrmanovského“ prostředí sklonku Habsburské monarchie, obsahovala dokonce konkrétní postavu nacisty Martina Bormanna, zmíněného v podtitulu.

Miloň Čepelka se v rozhovoru zmiňuje, že „v Domácí zabíjačce hrál matku rodiny, podle vizáže trochu lehčího charakteru. Měl blonďatou paruku a prolamované černé punčochy.“[4] Šlo o první Čepelkovu hereckou roli, do té doby v divadle vystupoval jen jako moderátor seminářů.

Hra[editovat | editovat zdroj]

Scénu tvoří interiér kuchyně III. kategorie, odkud vedou jedny dveře na WC a druhé na chodbu. U stolu sedí nymfomanka Libuš, žárlivým manželem přivázaná za nohu, a přišívá k pohřebnímu věnci stuhy s nápisem „Sbohem pane Zvěřino“. V celém nájemním domě se ví, že se kolem potlouká válečný zločinec Bormann (v té době ještě reálně považovaný za nezvěstného), a každý by chtěl shrábnout vysokou odměnu za jeho dopadení, ať už živého, nebo mrtvého. Bormann se opravdu objeví, přičemž potřebuje nutně na WC, v čemž mu brání zejména Kryštof, který záchod neustále blokuje. Obyvatelé domu na Bormanna mezitím líčí různé pasti, např. domovní důvěrník rozdá do všech partají jed apod., a nakonec se takto všichni omylem pozabíjejí navzájem. Do samého konce přežije pouze stářím umírající soused Zvěřina, který se leže na žehlicím prkně naposled vztyčí a věncem s nápisem „Na shledanou, pacholci!“ vítězně zamává publiku.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Role Herci
Úvodní seminář Hra
obsazení se nedochovalo Libuš Miloň Čepelka
Servít Ladislav Smoljak / Josef Podaný
Hynek Zdeněk Svěrák
Kryštof Milan Papírník / Petr Brukner / Vít Mach
Zvěřina Karel Velebný / Jiří Šebánek
Bormann Oldřich Unger
farář Petr Čada / Ivan Štědrý
Zvěřinová Jiří Stivín / Jaroslav Vozáb

V Domácí zabijačce, která měla i na pozdější cimrmanovské poměry mimořádně velký počet postav, dostali své první role mj. Miloň Čepelka, Petr Brukner a Jaroslav Vozáb, budoucí stálice hereckého souboru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. První hrou, která byla cíleně psaná v „cimrmanovském duchu“, tedy především situovaná do předválečné doby, byla až Hospoda Na mýtince.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIMRMAN, Jára; SMOLJAK, Ladislav; SVĚRÁK, Zdeněk. Hry a semináře : úplné vydání. Praha a Litomyšl: Ladislav Horáček – Paseka, 2010. ISBN 978-80-7432-036-1. S. 565. 
  2. http://www.rozhlas.cz/kultura/cimrman/_zprava/394101
  3. MALEČEK, Tomáš. Padesátiletá historie Divadla Járy Cimrmana [online]. Brno, 2020 [cit. 2023-09-19]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/qg99m/. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Miroslav JIREČEK.
  4. Archivovaná kopie. host.divadlo.cz [online]. [cit. 2012-03-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-14. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ŠEBÁNEK, Jiří. Domácí zabijačka: hra o jednom dějství na motivy toiletního horroru Járy Cimrmana "Nebyl tady Babinský?". Vídeň: [s.n.], 2013.