Diskuse:Domácí zabijačka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bohužel tu jsou chyby.

Správný název je "Domácí zabijačka. Na motivy Cimrmanova toiletního hororu Nebyl tady Babinský? napsal Jiří Šebánek". O Bormannovi není v názvu vůbec zmínka. Není pravda, že to nemá souvislost s Cimrmanem - má, a hlubokou, protože s historií Babinského se Cimrman seznámil, když pracoval na výzdobě věznice ve Špilberku, v níž Babinský pobýval (tam, mimochodem, také našel inspiraci pro hru kuželky, jak o tom pojednává jedna z přednášek semináře k Domácí zabijačce). Šebánek jenom téma Cimrmanovy hry aktualizoval (o Bormannovi, takto blízkém spolupracovníkovi Adolfa Hitlera, se v té době hodně psalo, spekulovalo se s tím, že se mu podařilo uprchnout do Jižní Ameriky). Na úvod představení se o tom praví: "V druhé části programu, to jest po přestávce, uvidíte další jednoaktovou hru z mistrovy pozůstalosti „Nebyl tady Babinský?“, kterou podle dochovaných fragmentů aktualizoval docent Jiří Šebánek pod názvem Domácí zabijačka." Hru režírovala Helena Phillipová. Domácí zabijačka představuje zcela jiný typ humoru než ostatní hry Járy Cimrmana, mnohem drsnější a absurdnější, v tomto smyslu se ostatním hrám zcela vymyká. Různé představy o pojetí Járy Cimrmana a jeho díla u Smoljaka a Svěráka na straně jedné a Šebánka na straně druhé pak vedly až k rozpadu skupiny.

Pokud se týká semináře, ten obsahoval přednášky o vztahu Cimrmana a Franze Kafky, o Cimrmanovi loutkáři, o Cimrmanově vztahu k hudbě (s ukázkami ze sonetu Předčasně zmeškaný vlak aneb Panichyda za otrušík), o filosofii externismu (polemika s prof. Fiedlerem), referát o koleně a půllitru, přednášku o Cimrmanovi a kinematografii a závěrečné slovo o Babinském a kuželkách. Některé přednášky byly použity k seminářům k jiným hrám, přednáška o filosofii externismu byla publikována v šestém čísle Světové literatury v roce 1969. Uváděná scénka "Hladovka" v rámci semináře uvedena nebyla, při nejmenším ne při premiéře (naopak zde bylo položení třetího základního kamene divadla, projev nově zvoleného prezidenta Společnosti pro rehabilitaci díla a osobnosti Járy (da) Cimrmana Josefa Škvoreckého a vystoupení chodce Juraje Puciho).

Lea Lomecká -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.79.130 (diskusebloky) 2. 6. 2014, 19:30‎ (CE(S)T)