Václav Neumann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav Neumann
Základní informace
Narození29. září 1920
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí2. září 1995 (ve věku 74 let)
Vídeň
RakouskoRakousko Rakousko
Žánryklasická hudba
Povolánídirigent, muzikolog, historik a filozof
Nástrojeviola a housle
VydavateléSupraphon
Eterna
OceněníŘád Tomáše Garrigua Masaryka mzz 3. třídy (1991)
Národní cena Německé demokratické republiky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Neumann (29. září 1920 Praha2. září 1995 Vídeň) byl významný český dirigent. Jeho doménou byla hudba 20. století, proslavil se zejména interpretací symfonického díla Bohuslava Martinů a snahou prosadit i za totalitního režimu provádění děl Miloslava Kabeláče. Nahrál též kompletní symfonické dílo Gustava Mahlera. K zahraničním vystoupením byl zván především jako expert na českou hudbu (vídeňské nastudování Rusalky, četné inscenace Prodané nevěsty a dalších děl). Byl dlouholetým šéfdirigentem České filharmonie.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Wiener Flötenuhr 1982

Po maturitě na smíchovském Vančurově reálném gymnáziu[1] studoval V. Neumann soukromě i na konzervatoři (absolvoval 1944) houslovou hru, vedle toho též dirigování. Od roku 1945 byl členem České filharmonie jako violista. Patřil k zakládajícím členům Smetanova kvarteta, nejprve jako primárius, později jako violista.[2] Příležitostná dirigentská vystoupení s rozhlasovým orchestrem byla úspěšná. 7. 3. 1948 zaskočil za Rafaela Kubelíka a na základě tohoto jediného dirigentského vystoupení s ČF byl po Kubelíkově emigraci jmenován jejím šéfem, velmi brzy však na funkci rezignoval.

V letech 1951–54 byl uměleckým ředitelem Karlovarského symfonického orchestru, pak brněnského a 1956–63 pražského symfonického orchestru FOK. Současně od roku 1955 hostoval v berlínské Komické opeře, kde získal jako spolupracovník renomovaného německého operního režiséra Waltera Felsensteina mezinárodní ocenění. (Jím dirigovaná Janáčkova Liška Bystrouška se ve Felsensteinově úpravě dočkala neobvyklého počtu repríz, úspěšného hostování v Paříži aj.) Jeho stoupající kredit v zemích německého jazyka vedl v roce 1964 k Neumannovu jmenování uměleckým ředitelem lipského Gewandhausorchestru. Tuto vysoce prestižní funkci Neumann složil po srpnu 1968 a vrátil se do Prahy, kde emigrace Karla Ančerla uvolnila místo šéfa České filharmonie.

Metropolitní opera[editovat | editovat zdroj]

Václav Neumann hostoval v sezóně 1985–1986 na scéně Metropolitní opery v New Yorku, kde dirigoval Janáčkovu operu Jenúfa (Její pastorkyňa).[3]

Nejvýznamnější nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nyní škola existuje pod názvem Gymnázium Na Zatlance.
  2. VÍTEK, Bohuslav. Aristokratický i laskavý Václav Neumann býval ikonou České filharmonie, dnes je téměř zapomenut. www.casopisharmonie.cz [online]. [cit. 2023-01-18]. Dostupné online. 
  3. The MetOpera Database [online]. New York: Metropolitní opera [cit. 2017-04-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-03. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]