Rosario

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rosario
Rosario – znak
znak
Rosario – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška31 m n. m.
StátArgentinaArgentina Argentina
ProvincieSanta Fe
DepartementRosario
Rosario
Rosario
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha178 km²
Počet obyvatel1 180 883 (2001)
Hustota zalidnění6 634,2 obyv./km²
Správa
StarostaMiguel Lifschitz
Vznik1852
Oficiální webwww.rosario.gov.ar
Telefonní předvolba0341
PSČS2000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosario je největší město provincie Santa Fe v Argentině. Nachází se 300 kilometrů severozápadně od Buenos Aires, na západním břehu řeky Paraná. V roce 2008 zde žilo 1 025 000 obyvatel.

Rosario je hlavní město regionu Rosario a nachází se u nejdůležitějšího průmyslového koridoru v Argentině. S okolními městy a předměstími tvoří metropolitní oblast Gran Rosario, s 1 350 000 obyvateli.

Ve městě se nachází největší železniční terminál a přístavní centrum v celé severní Argentině. K městu se lodě dostávají po řece Paraná, kde se nachází přibližně 10 metrů hluboký přístavní port. V roce 2003 byl otevřen most Rosario-Victoria, který spojuje Rosario s městem Victoria přes deltu řeky Paraná.

Patronkou města je Panna Rosaria, jejíž svátek se zde slaví 7. října.

Asteroid 14812 Rosario byl pojmenován na počest města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dlouhodobé osídlení oblasti dnešního Rosaria začalo v 17. století. Prvním vlastníkem půdy se stal Luis Romero de Pineda a první oficiální založení koloniálního sídla bylo zahájeno Santiagem de Montenegro, který byl roku 1751 zvolen starostou.

Konkrétní datum založení se však nedochovalo. Město se v 18. století rozvíjelo pouze pozvolna z malé osady postavené kolem kapličky Panny z Rosaria, odkud také město získalo svoje město (rosario je totiž španělsky růženec). Roku 1811 byl severně od dnešního města založen vojenský oddíl, ve kterém o rok později generál Manuel Belgrano poprvé vytáhl na žerď vlajku Argentiny. Na tuto událost dodnes upomíná velký pomník v centru města.

Město začalo poprvé rychle růst až v 19. století, obzvláště od roku 1880, kdy bylo Evropanům ulehčeno stěhování do Argentiny, což znamenalo příchod několika stovek tisíc lidí do Rosaria. Na konci 19. století mělo Rosario již osmipatrové obilnice, 3 slévárny, 5 pil s vodním pohonem, 5 parních mlýnů na obilí, 4 koželužny, 3 pivovary, 5 tiskáren, jednu cihelnu, továrnu na elektrotechnické výrobky a výrobnu marmelád. Existovalo zde tehdy 5 klubů. V roce 1887 při sčítání zde žilo 50 914 obyvatel.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Sídlí zde fotbalové kluby Newell's Old Boys a Rosario Central.

Významní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Rosario, Santa Fe na anglické Wikipedii a Rosario na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]