Asunción

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Asunción
Nuestra Señora Santa María de la Asunción
Asunción – znak
znak
Asunción – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška43 m n. m.
StátParaguayParaguay Paraguay
distriktGran Asunción
Asunción na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha117 km²
Počet obyvatel542 023 (2009)
Hustota zalidnění4 632,7 obyv./km²
Správa
StatusHlavní město
StarostaArnaldo Samaniego
Vznik15. srpna 1537
Oficiální webwww.mca.gov.py
Telefonní předvolba(+595) 21
PSČ1001-1925
HDI (2011)0.742 - vysoký
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Asunción (v jazyce guaraní Paraguaý) je hlavní město Paraguaye. V jeho hranicích žije 542 000 obyvatel, zároveň je však střediskem aglomerace Gran Asunción, která má přes 2 miliony obyvatel. Je sídlem vlády, přístavem na řece Paraguay, střediskem průmyslu a kultury země. Bylo založeno roku 1537 a jedná se tedy o jedno z nejstarších měst v Jižní Americe; proto mu bylo přezdíváno „Matka měst“ (Madre de las ciudades).[1] Název města znamená v češtině „Nanebevzetí“, plný název zní La Muy Noble y Leal Ciudad de Nuestra Señora Santa María de la Asunción.

Sport a kultura[editovat | editovat zdroj]

Ve městě sídlí všechny hlavní paraguayské fotbalové kluby: Olimpia (úspěšná i na mezinárodní scéně), Cerro Porteño, Libertad, Guaraní, Rubio Ñu a Nacional. Největším fotbalovým stadionem je Estadio Defensores del Chaco pro 32 000 diváků ve čtvrti Sajonia.[2] Hrál se zde turnaj Copa América 1999.

Sídlí zde paraguayské Národní muzeum výtvarného umění. Ke stavebním památkám patří katedrála z roku 1845, Panteon hrdinů, prezidentský palác Palacio de los López, muzeum Casa de la Independencia a divadlo Ignacio A. Pane. Významnou moderní stavbou je Hotel Guaraní z roku 1961.[3] V roce 2009 byl Asunción Americkým hlavním městem kultury.

V roce 1889 zde byla založena nejstarší paraguayská vysoká škola, veřejná Universidad Nacional de Asunción. V roce 1960 vznikla církevní Universidad Católica Nuestra Señora de la Asunción.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Asunción má potravinářský, textilní a obuvnický průmysl, na předměstí Villa Elisa je v provozu rafinérie ropy. Nachází se zde mezinárodní letiště Silvio Pettirossi.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Město má vlhké subtropické podnebí, období sucha trvá od května do září. Nejvyšším vrcholem je Cerro Lambaré s pomníkem původním obyvatelům. Nedaleko města se nachází Národní park Ybycuí. Asunción je pro turisty po Caracasu druhou nejlevnější jihoamerickou metropolí.[4]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Asunción, hlavní město Paraguaye
Asunción, hlavní město Paraguaye

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. New World Encyclopedia Dostupné online
  2. Stadium Guide Dostupné online
  3. Britannica Dostupné online
  4. Business Insider Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]