Puebla (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: indiánské sídlo pueblo.
Puebla
Heroica Puebla de Zaragoza
Puebla – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška2 135 m n. m.
StátMexikoMexiko Mexiko
Puebla
Puebla
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha546 km²
Počet obyvatel1 434 062 (2010)[1]
Hustota zalidnění2 626,5 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Název lokalityhistorické centrum Puebla
Kritériumii, iv
Odkaz416 (anglicky)
Zařazení1987 (11. zasedání)
Správa
StarostaClaudia Rivera Vivanco GM (od 2018)
Vznik1531
Oficiální webwww.pueblacapital.gob.mx
Telefonní předvolba221 / 222
PSČ72000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Puebla je hlavní město stejnojmenného mexického státu a celkově čtvrté největší město Mexika s přibližně 1,43 milionu[1] obyvatel. Leží zhruba 110 km jihovýchodně od mexického hlavního města Ciudad de México (Mexico City).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město hrálo významnou roli při invazi Španělů do Mexika v 16. století. Bylo založeno roku 1531 s cílem zastínit náboženský vliv předkolumbovské Choluly. V roce 1811 bylo druhým největším mexickým městem. Koncem 19. století jej předstihla Guadalajara. 40 km západně od Puebly se nalézá aktivní sopka Popocatépetl, která je dobře viditelná. Cesta do Mexico City vede přes průsmyk Paso de Cortéz, mezi Popocatepétlem a Iztou.

Protože se v blízkosti města nacházejí tři sopky, La Malinche, Popocatépetl a Iztaccíhuatl, je často postihnuté zemětřesením. Mohutné zemětřesení z roku 1999 poškodilo některé historické budovy a kostely, jenž se dodnes rekonstruují.

Puebla je vyhlášená svou keramikou, původně modrobílou, dovezenou ze Španělska. Dnes se na kachle používá široká škála barev – červené, oranžové, žluté i zelené. Barevné kachle se vyskytují na fasádách i lavičkách. Na zdejším tržišti nedaleko centra lze zakoupit mnoho keramiky různého druhu.

Typickou pochoutkou vyráběnou v Pueble jsou Chiles en nogada, což jsou poblanské papriky plněné masovou směsí se sušeným i čerstvým ovocem (hrušky, jablka, banán, meruňky), dušené v ořechové omáčce se sýrem a zdobené zrníčky granátového jablka. Pokrm je sezónní záležitostí a vaří se pouze od července do září. Další pochoutkou je Mole Poblano, což je kuřecí, krůtí anebo vepřové v omáčce z hořké čokolády, skořice, rajčat a chilli. Celý pokrm je pak posypán sezamovými semínky.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]