Waldesovo muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Waldesovo muzeum
Koh-i-noor patentky
Koh-i-noor patentky
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Adresanáměstí Svatopluka Čecha, Praha, Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Bývalé Waldesovo muzeum
Interiér galerie

Waldesovo muzeum bylo založeno Jindřichem Waldesem v roce 1916. Muzeum se nejprve nacházelo v jednom ze sálů v samotné továrně v pražských Vršovicích (továrna Koh-i-noor), po rozšíření sbírky se přesunulo do budovy na náměstí Svatopluka Čecha v Praze.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum se nacházelo v domě na náměstí Svatopluka Čecha, dnešní Moskevská ulice 57/262 s vchodem ze Slovinské ulice 1/262. Celý dům byl pro účely muzea rozsáhle rekonstruován. Projekt na rekonstrukci vypracovali architekti Zdeněk Pštross a Josef Fanta. Muzeum bylo slavnostně otevřeno 25. září 1918. Ředitelkou muzea byla jmenována pražská historička umění židovského původu Paula Wahleová, kurátorem a výkonným redaktorem muzejního časopisu byl historik umění Ješek Hofmann (1883–1945). Podle dobového letáku muzeum představovalo unikátní muzeum šatních spínadel na celém světě. Otevřeno bylo vždy v neděli od 9.00 do 12.00 hod. Vstup byl volný.[1]

Sbírky muzea[editovat | editovat zdroj]

V muzeu byla shromážděna spínadla a jejich ozdoby z drahých, ušlechtilých i obecných kovů, ale i z organických materiálů, nejen doplňky šatů, ale také obuvi a pokrývek hlavy, v časovém rozsahu více než 3000 let. K nejstarším patřily pravěké jehlice, bronzové fibule z prvního tisíciletí před n. l., zlaté gotické a renesanční, gombíky, háčky, sponky a spony, nejen ze světských oděvů, ale také spony z kněžských pluviálů i secesní módní doplňky. Součástí muzea byla také knihovna s dobovými materiály. Mezi nejcennějšími exponáty patřil gotický Karlštejnský poklad, který obsahuje nádobky a šatní ozdoby z dvorského oděvu některého člena rodiny Karla IV. nebo Václava IV.

Nejpočetnější kolekcí muzea byly knoflíky a gombíky z celého světa, jednotlivé exempláře ale také celé série na kartách soudobých průmyslových výrobců. Ke kuriozitám patřily návrhy jehlářských strojů Leodarda da Vinci.[1]

Pro návrháře a výtvarníky představovaly cennou kolekci grafické návrhy spínadel, jak originály kreseb či grafických listů, tak jejich reprodukce, uspořádané ve studovně do alb, šanonů a krabic.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V budově bývalého Waldesova muzea se nachází Galerie DESET, která byla otevřena v roce 2003. Galerie DESET navazuje na dlouholetou tradici Jindřicha Waldese a propojuje umění s podnikáním a kulturně osvětovou činností.[2] Ke 100. výročí založení muzea zde byl 25. září 2018 uspořádán seminář o Waldesovi, jeho sbírkách a sběratelích té doby. Od roku 2020 zde je také antikvariát.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c VÝRUT, Karel. Kapitoly z pražské historie. Pelhřimov: Nová tiskárna Pelhřimov, s. r. o., 2001. 219 s. ISBN 80-86559-01-7. Kapitola Vršovice, s. 65–66. (český) 
  2. Galerie DESET. www.galeriedeset.cz [online]. [cit. 2013-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-03-22. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]