Stolany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stolany
Kostel Svatého Mikuláše
Kostel Svatého Mikuláše
Znak obce StolanyVlajka obce Stolany
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecChrudim
Obec s rozšířenou působnostíChrudim
(správní obvod)
OkresChrudim
KrajPardubický
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel389 (2023)[1]
Rozloha5,47 km²[2]
Katastrální územíStolany
Nadmořská výška288 m n. m.
PSČ538 03
Počet domů122 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduStolany 114
538 03 Heřmanův Městec
urad@stolany.cz
StarostaZdeněk Hluchník
Oficiální web: www.stolany.cz
Stolany
Stolany
Další údaje
Kód obce547891
Kód části obce151971
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Stolany se nachází v okrese Chrudim, kraj Pardubický, zhruba 4,5 km jihozápadně od Chrudimi. Žije zde 389[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1229 v listině krále Přemysla Otakara I. ve které potvrzuje, že ves Stolany věnuje i s příslušenstvím klášteru Benediktinů v Opatovicích.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Gotický kostel svatého Mikuláše Biskupa obklopený hřbitovem. Kostel pochází ze 14. století a má neobvyklou pozdně gotickou věž zakončenou cimbuřím s kamennými chrliči v podobě skrčených oblud. Ve věži kostela je zazděno několik artefaktů z obloukové římsy předcházejícího románského kostela. Uvnitř kostela je původní pískovcová křtitelnice. Zakončení věže stolanského kostela zděnou helmicí je nápadně podobné věžím kostela sv. Vavřince v Opatovicích, kostela sv. Václava ve Starých Ždánicích, lze zde uvažovat o stejném původu.
  • Jižně od kostela se nachází zbytky tvrziště.

Sportovní vyžití[editovat | editovat zdroj]

Roku 1927 byla v obci založena tělocvičná jednota Sokol. O pět let později, v roce 1932 vznikl fotbalový klub SK Stolany. Od roku 1999 slouží všem sportovcům a mládeži nový sportovní areál s nejnutnějším zázemím. Přes sto třicet let, od roku 1885, vyvíjí svou činnost sbor dobrovolných hasičů. Byl založen v roce 1884[4] po neúspěšném pokusu uhasit požár, který vznikl ve stodole u mlýna pana Františka Buřvala v Červenci.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Stolanský rybník v pozadí kostel sv. Mikuláše

Uprostřed obce jsou dva rybníky Malý a Panský, které doplňují její charakteristickou podobu. Protéká zde Červený potok, který je také někdy označován jako Stolanský. K obci patří také výběhy pro koně, které jsou budovány soukromými majiteli. Jižně od obce je vidět pásmo Železných hor. Toto území s pestrým geologickým složením se rozkládá na ploše cca 900 km².

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1846 nebyla ve Stolanech žádná škola, a proto děti neměly žádné vzdělání. Na jaře roku 1845 se začala stavět budova školy. 9. února začalo vyučování, prvním učitelem zde byl Jan Novák. Do školy chodilo 139 dětí ze Stolan, Sobětuch, Pouchobrad, Pohleda, Čejkovic, Rabštejnské Lhoty. Škola byla jen přízemní, skládala se ze tříd, malé kuchyně, dvou pokojů, kde bydlel pan učitel, dvorečku a malé zahrádky. V roce 1899 byla stará škola zbourána a začala se stavět nová, kterou 5. listopadu téhož roku dokončil Josef Staněk. Škola ukončila sviji činnost v roce 1977. Provoz školy byl znovu obnoven v roce 1995. Nyní se v obci nachází mateřská škola a základní škola, která sdílí budovu ještě spolu se školní jídelnou.

Znak a vlajka[editovat | editovat zdroj]

Tři zlatá jablka znázorňují tři dary, které dal podle pověsti sv. Mikuláš dcerám zchudlého šlechtice. Na znaku pak zelená znázorňuje trávník a modrá nebe. Zlatá a modrá barva odkazuje na Opatské benediktiny, červená na plášť světce. Dominantní je zjednodušená věž Stolanského kostela. Autorem obecních symbolů je heraldik pan Stanislav Kasík.

Název[editovat | editovat zdroj]

Původ názvu není zcela jasný. Zřejmě byl utvořen od slova stolník, což byl ve středověku jeden z předních sluhů krále. Další teorie tvrdí, že je název utvořen od Stolanů, čili lidí, kteří rádi pobývali za stolem nebo u stolu. Možné je i odvození od stolních statků, jejichž výrobky zásobovaly knížecí dvůr.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. http://1229.webnode.cz/hasicsky-sbor-/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]