Ostrovní nanismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostra zakrslého slonaKréty

Ostrovní nanismus je stav, k němuž dochází, když u populace původně velkých živočichů (téměř vždy savců) dojde v průběhu vývoje k jejich zmenšení, protože jejich genofond byl omezen na velmi malou oblast, většinou ostrov. Tento jev byl zaznamenán u celé řady zvířat, včetně dinosaurů (např. Europasaurus) a moderních živočichů (např. slonů).

Existuje několik vysvětlení mechanismu, který ostrovní nanismus způsobuje. Většinou se uvažuje o spolupůsobení několika faktorů, mezi něž patří geneticky zakódovaná reakce na zhoršené životní podmínky, či přírodní výběr, kdy z živočichů, kteří uvízli na ostrově s omezenými potravními zdroji, přežívají jen ti menšího vzrůstu. Menší zvířata potřebují méně potravy, a tak je u nich větší pravděpodobnost, že přežijí do doby, kdy pokles množství jedinců jejich druhu v oblasti umožní obnovu vyčerpaných potravních zdrojů.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Lebka sauropodního dinosaura rodu Europasaurus

Mezi známé příklady ostrovního nanismu patří:

Tento proces se nemusí odehrávat pouze na ostrovech, ale může nastat vždy, kdy se nějaký ekosystém ocitne v izolaci od vnějších zdrojů. Mezi podobné ekosystémy patří jeskyně, pouště (oázy) a izolovaná údolí.

Kromě ostrovního nanismu existuje také opačný proces, zvaný ostrovní gigantismus, kdy se původně malá zvířata ocitnou v izolovaném prostředí bez nepřátel. Příkladem může být vyhynulý nelétavý pták dronte mauricijský, který je blízkým příbuzným holubů, obří varani, krysy, želvy apod.

Další příklady[editovat | editovat zdroj]

Liška ostrovní
Vlk japonský
Stehenní kost iguanodontida druhu Burianosaurus augustai z Mezholez na Kutnohorsku

Masožravci

Kopytníci

Další příklady:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Insular dwarfism na anglické Wikipedii.

  1. Na Krétě žil miniaturní mamut. Bylo to roztomilé zvířátko, říká vědkyně. iDNES.cz [online]. 2012-05-09 [cit. 2022-02-04]. Dostupné online. 
  2. Extinct dwarf elephants from the Mediterranean islands. www.yale.edu [online]. [cit. 2009-04-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-23. 
  3. North American Extinctions v. World. www.thegreatstory.org [online]. [cit. 2022-02-04]. Dostupné online. 
  4. Scientist to study Hobbit morphing, abc.net.au
  5. Skull may identify tiny islanders who shrank to survive, The Independent
  6. SOCHA, Vladimír. Trpasličí „Maďarský ještěr“ z Rumunska. OSEL.cz [online]. 16. září 2019. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]