Kyhanka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKyhanka
alternativní popis obrázku chybí
Květ kyhanky (Andromeda polifolia)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďvřesovcovité (Ericaceae)
Rodkyhanka (Andromeda)
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kyhanka (Andromeda) je rod rostlin z čeledi vřesovcovitých. V Evropě se vyskytuje pouze jediný druh, kyhanka sivolistá (k. bažinná) (A. polifolia), keřík, který se nachází v rašelinných a bažinných společenstvech v chladných oblastech po celé Severní polokouli.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

V Evropě najdeme kyhanky od Skandinávie po jižní Francii a roztroušeně až po severní Itálii, ve východních Karpatech a v jižní oblasti středního Ruska, v Asii až po Japonsko, v Severní Americe od Aljašky po Atlantik.[1]

V České republice je kyhanka bažinná řazena do kategorie silně ohrožených rostlin. Kyhanka bažinná se vyskytuje roztroušeně ve všech pohraničních horách, u Nových hradů, Jindřichova Hradce, v Jeseníkách a Beskydech.

V nižších polohách se nalézá například v okolí Doks pod Bezdězem.

Významné druhy[editovat | editovat zdroj]

České názvy a jejich latinské protějšky jsou často vzájemně zaměňovány.[2] [3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kyhanka je stálezelená rostlina rostoucí v rašeliníku, zpravidla 10–20 cm (ale vzácně až 40 cm) vysoký keř. Větvičky pokryté šedavou kůrou jsou poléhavé, obloukovitě vystoupavé málo, nebo vůbec nerozvětvené. Listy jsou neopadavé, celokrajné, 1–5 cm dlouhé a 2–8 mm krátce řapíkaté, úzké, na líci kožovitě tmavě zelené (v zimě červenající) s podvinutými okraji a stříbřitě ojíněnou spodní stranou. Květy bývají džbánkovitého tvaru až 8 cm velké, pětičetné, světlé, růžově bílé v nícím chocholíku. Kvete od května do června (ojediněle do srpna). Plodem je 5 mm dlouhá, kulatá tobolka s množstvím semen.

Regiomontanus, Johannes:Sternbilder Füllen und Andromeda(stylizace souhvězdí Andromeda)

Použití[editovat | editovat zdroj]

Kyhanka se vzácně používá jako okrasná dřevina do společenstev v zahradě a nebo skalek, které vytvářejí biotop blízký rašeliništi, nebo vřesovišti. Pěstování kyhanky má ovšem spíše sbírkový charakter, pro svůj růst a nenápadné kvetení rostlina není ceněna jako dekorativní. Jako okrasné rostliny jsou ale pěstovány některé kultivary s velmi výraznými květy, kompaktním růstem a širšími listy, jako je Compacta,[4] Nana, Blue ice.

Někdy je zmiňováno použití jako aromatického čaje, nebo jako léčivé rostliny při dýchacích potížích a katarech.[5] Toto použití není obecně rozšířeno nebo známo. Obsažené toxické látky mohou způsobit smrt.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Vyžaduje světlé polohy, kyselé, stále vlhké, a na živiny chudé půdy, nejlépe s obsahem rašeliny. Množí se výsevem semene nebo hřížením výhonů. Hřížením lze získat méně, avšak větších rostlin. Kultivary je ve velkovýrobě z technických důvodů vhodné množit řízkováním. Pro řízkování lze výhony kyhanky odebírat v listopadu a prosinci a vysázet v červnu, zakořeňování při vegetativním množení podle dostupných zdrojů trvá až 15 měsíců.[6]

Obsah látek[editovat | editovat zdroj]

Rostlina obsahuje grayanotoxin, snižující tlak krve[7] Grayanotoxin je jed nacházející se také v rhododendronech a jiných rostlinách rodu vřesovcovitých. Může se objevit i v medu vyrobeném z nektaru těchto keřů a je příčinou velmi vzácné otravy, nazývané opilost medem nebo otrava rhododendrony. Látka je také známa jako andromedotoxin, acetylandromedol nebo rhodotoxin.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Švédsko: Department of Phanerogamic Botany, Swedish Museum of Natural History Sektionen för fanerogambotanik, Naturhistoriska riksmuseet, rev. 31. říjen 1997 [cit. 2009-06-01]. Dostupné online. (latinsky)  rozšíření kyhanky http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/andro/andrpolv.jpg
  2. http://botany.cz/cs/kvetena-ceske-republiky kyhanka sivolistá
  3. http://florius.cz/l.dll?hal~1000177057 kyhanka americká
  4. Andromeda polifolia "COMPACTA"
  5. pfaf.org
  6. fs.fed.us
  7. Jim Pojar and Andy MacKinnon, Paul Alaback, Joe Antos, Trevor Goward, Ken Lertzman, Andy MacKinnon, Jim Pojar, Rosamund Pojar, Andrew Reed, Nancy Turner, Dale Vitt. Plants of the Pacific Northwest Coast. Revised. vyd. Vancouver: Lone Pine Publishing, 2004. Dostupné online. ISBN 978-1-55105-530-5. S. 53. (English language) 
  8. ANDERBERG, Anna-Lena. Den virtuella floran: Andromeda L. - Roslingar: [online]. Švédsko: Department of Phanerogamic Botany, Swedish Museum of Natural History Sektionen för fanerogambotanik, Naturhistoriska riksmuseet [cit. 2009-06-01]. Dostupné online. (švédsky)  popis rostliny s obrázkem přímo od K.Linné http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/andro/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]